29.9.2012

Keittiökatsaus

Kiitos Kartanonrouvalle keittiöhaasteesta, jossa pitäisi kuvata asioita keittiössäni.
Kun muutin taloon, keittiö oli maalattu likaisen vauvan kakan keltaiseksi ja yhdellä seinällä oli tummanruskeat jättimäiset lastulevykaapit, jotka oli asennettu niin, että leivinuunin käyttö ei onnistunut. Ne saivat lähteä ensimmäisenä. Nyt meillä ei ole lainkaan seinäkaappeja. Mutta on tilava kahveri ja lattialla seisova vanha astiakaappi. Seinien väri teki keittiöstä niin pimeän, ettei nurkkia oikein hahmottanut. Likainen väri myös sammutti kaikki muut värit. Ennen kuin sutaisin haltekslevyt valkoiseksi tunsin joskus fyysistä pahoinvointia keltaisen värin ja sen luoman tunkkaisuuden vuoksi. Moni vierailija ei huomannut värinvaihdosta, mutta maalaamisen jälkeen yleinen kysymys oli: Onko tätä tilaa jotenkin laajennettu?

Intialainen puudaami sarissaan on kirppislöytö parin vuoden takaa.

Yhtä nurkkaa hallitsee leivinuuni-puuhella. Leivinuunin ja hellan tiiliosa oli maalattu kirkkaan punaiseksi ja tiilien saumat valkoisiksi. Muuri takana oli sitä lapsenkakan keltaista. Tasoitin tiilipinnan, se on nyt valkoinen.

Joku on joskus väittänyt, että elän askeettisesti. Omasta mielestäni vietän luksuselämää, johon monella ei ole mahdollisuutta. Luksukseen ei välttämättä tarvita paljon rahaa ja upeita puitteita.

Kylmänä vuodenaikana keittelen puuhellalla. Sillä on ihana kokkailla, mahtuu monta pataa ja kattilaa yhtä aikaa kiehumaan ja hautumaan. Samalla saa tupaan suloista lämpöä.
Takana näkyvän jugend-uuniinluukun olen löytänyt metallinkeräyksestä.

Pöydän ja tuolit olen perinyt. Emalikauhat toimivat kesäverhoina. Kovin paljon ei keittiötä ole remontoitu ja se on nykystandardien mukaan täysin riittämätön ja epäkäytännöllinen, mutta minä viihdyn täällä ja kaikki toimet sujuvat ihan mukavasti. Kun muutin ei talossa ollut vesijohtoja, vesi kannettiin kaivosta ja navetan nurkalla oli ulkohuussi, rannassa pari saunaa peseytymistä varten. Kuumat ja kuivat kesät kuivattivat kaivon ja hain käyttöveden naapurista (1 km) asti. Tunnen suurta kiitollisuutta siitä, että nykyisin hanasta tulee kylmää ja kuumaa vettä.

Vieraskuppeja ja kahveja varten nikkaroin löytölaudasta hyllyn.

Yksi pieni hylly on hellan vieressä mausteille. Talon ikkunat ovat enimmäkseen alkuperäistä antiikkilasia, juovineen ja kuplineen siksi ne siilaavat valon noin kirjavasti. Niissä on oma viehätyksensä, pari ikkunaa on mennyt rikki ja niihin on laitettu hieno sileä lasi, minusta on nautinnollista katsella ulos juuri noista ikkunoista, jotka eivät vääristä maisemaa.Löysin puisen suodatinpussitelineen joskus kirppikseltä, maalasin sen ja kokeilin tekstinsiirtoa Mod Podge -menetelmällä. Koska en käytä suodatinpusseja telineessä säilytetään muita asioita. Tällä kertaa siihen on eksynyt vanhoja valokuvia.

Koska ylhäällä on paljon tilaa osaa keittiötä kiertää katonrajaan kiinnitetyt hyllyt.

Lisää avohyllyjä. Talvella keittiössä on lämpimän punaiset verhot.

Hyllyille kertyy kaikenlaista tarpeellista.

Lämpimästi tervetuloa mukaan Kirsikka ja Petriina!


59 kommenttia:

 1. Tätä voi kommentoida vain isolla ihastuksen huokauksella... ihana keittiö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, keittiössä tulee vietettyä paljon aikaa.

   Poista
 2. Aivan ihana keittiö ! Kyllä kotona se tunnelma on tärkein. Käytännöllisyys on toki plussaa, jos se pystyy toteuttamaan viihtyisästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus katselen ihaillen muiden käytännöllisiä keittiöitä, mutta sellaista ei tänne ihan helposti saa rakennettua, kadottamatta vanhan tuvan tunnelmaa.

   Poista
  2. Ja tervetuloa lukijaksi Autuaaseen oloon!

   Poista
 3. Onpa ihan uskomattoman kaunista! Sanon minä, joka ei koskaan sano niin yhdestäkään valkoisesta huoneesta! Rakastan jokaista yksityiskophtaa, joka näissä kuvissa näkyy.

  Ja olen niin samaa mieltä siinä, että luksus ei tarkoita rahaa!

  PS. Minä taas nautin katsella maisemia niistä aaltoilevista, kuplivista ikkunaruuduista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiö on niin pimeä, että valkoinen on järkevin vaihtoehto. Lisäksi se on hyvä tausta kaikille yksityiskohdille. Tuo ikkunaheitto olikin vähän sinulle tarkoitettu :) Tässä talossa on erittäin aaltoilevat ja kuplivat ikkunalasit ja tuplaikkunasta ulos katsellessa ei pysty esimerkiksi tunnistamaan lintua tai muutakaan pienempää eläintä. Salissa on yksi ruutu, jossa on sileät lasit ja se näyttää niin kirkkaalta ja kauniilta kuin ei olisi ikkunaa ollenkaan. Mutta arvostan toki vanhoja laseja ja niiden tuomaa tunnelmaa.

   Poista
 4. Ihan mielettömän kaunis keittiö sinulla!Persoona isolla Peellä,erottuu kyllä todella edukseen näistä massatuotantokeittiöistä jollainen meilläkin on ja voi noita sinun keräämiäsi/löytämiäsi aarteita,niin paljon mielnkiintoista ja kaunista katseltavaa että erittelemään en viitsi ruveta,tulis aika listamainen kommentti muuten...Tuli tuosta kantovedestä ja ulkohuussista mieleen lapsuuden kesänvietot mummolassani maalla jossa kyseiset "ylellisyydenpuutteet" tulivat niin tutuiksi että ymmärrän kyllä ilosi juoksevasta vedestä...
  Niin ja kelpaa tuolla muuten varmasti Neronkin köllötellä leivinuunin lämmössä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Löytöjä alkaa säilytystilaan nähden olla jo vähän liikaakin :) Nerolle olisi mukava paikka uunin pankolla, mutta siellä hän ei ole koskaan edes käynyt. Prinssi köllöttelee aina salissa, mutta onhan sielläkin uuni lämmittämässä.

   Poista
 5. Okei. Ollaan myytyjä. Sekä minä että Helmi. Upea keittiö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että keittiö kävi kaupaksi :) Helmi varmaan osaisi nauttia uuninpankosta.

   Poista
 6. Omintakeisen ihana keittiö sulla.
  ihastellen...huokaisen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos pidät, onhan se kyllä omintakeinen, olosuhteiden pakostakin.

   Poista
 7. Niin kaunis ja lämminhenkinen keittiö. Katselin kuviasi ja nautin. Monta kivaa yksityskohtaa, jotka kertovat paljon sinusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa jos viihdyt keittiössäni. Minulle tila on kovin arkinen ja tuttu, on kiva katsoa sitä myös muiden silmin.

   Poista
 8. Voi voi, ihan voi tuntea kahvin tai teen tuoksun, lämmön, vieraanavaraisuuden, keskustelut, naurut, itkut, huokaukset, hiljaisuuden. Onpa ihana keittiö. No, ihan sun näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet kahvit on pöydän ääressä tarjoiltu. Viimeksi istuimme siinä nuohoojan kanssa, hän kysyy aina nuohousta tilatessani: Oletko leiponut? On tullut traditioksi, että juomme homman päätteeksi piirakkakahvit ja juttelemme mukavia.

   Poista
 9. Voi miten IHANA keittiö! Aivan uskomattoman kaunis ja tunnelmallinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Keittiö on oikeasti vanhanaikainen ja se tuo oman tunnelmansa, käytännöllisyydestä viis :)

   Poista
 10. Beautiful pictures and great ideas.
  Have a nice weekend! :)

  Hugs,
  Liisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Liisi. Hope you have a good weekend!

   Poista
 11. Aivan upeaa! Etenkin tuo puuhellakuva koskettaa...tuo tunnelmaa.

  Kaunista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä elävä tuli tuo tunnelmaa ja lämpökin on jotenkin suloisempaa. Puuhella on aivan mainio sadonkorjuuaikaan, nytkin siellä valmistetaan suppilovahveroita ja kantarelleja pakastettavaksi. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 12. Aivan ihanan näköistä. Just sellaista, jossa minäkin viihtyisin. Omastan ei saa noin nättiä, koska se on liian uusi. Huokaus. Kiettiölläsi on sydän, lämmin sydän. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodikas keittiö voi olla vanha tai uusi, kyllä uudella ja käytännöllisellä keittiölläkin on puolensa. Ihan konkreettisesti lämmin sydän on nuo tulisijat. Oikein ihanaa viikonloppua!

   Poista
 13. Upea keittiö!!! asujansa oloinen vaikken sinua niin hyvin tunnekkaan :) aivan valloittava: kutsuva, kodikas ja lämmin.
  olet upea esteetikko!
  nuo kaikki esineet on niin upeita :) :)
  mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, asujansa oloinen varmasti. Katsoin postaustani ja minua nauratti, että joihinkin olen kirjoittanut: kirppislöytö. KAIKKI esineet noissa kuvissa ovat kirppis- tai romulöytöjä :)

   Poista
 14. Aivan upea, kaunis ja tunnelmallinen keittiö. Kiitos esittelystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Tunnelma korvaa monta puutetta :)

   Poista
 15. Tuohon keittiöön jos astuisi, tuntisi kuin tulisi kotiin, niin lämmin henki siitä huokuu kuvienkin kautta,. Minullakin on tuvassa puuhella ja leivin uuni, ylellisyytta talven tullen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että tuntuu kotoisalta. Totta puhut, leivinuuni ja puuhella ovat ylellisyyttä kun pakkanen paukkuu nurkissa.

   Poista
 16. Ihasttuva keittiö ja ihana asenne! Olen positiivisesti kade, juuri tuollaista kaipailisin kaikin puolin itsekin.:)

  Mun pitää heti vinkata näistä kuvista remonttia tekevälle ystävälle, keittiökertomuksesi on kaikkineen niin innostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Asenteeni juontaa varmaankin siitä, että olen asunut paljon vanhoissa taloissa ja oppinut hyväksymään niiden puutteet.

   Poista
 17. Kiitos esittelystä, sinulla on kaunis ja persoonallisen lämmin keittiö ja aivan ihania tavaroita. Eikös sitä sanota että keittiö on kodin sydän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan hämmentynyt näistä kaikista kommenteista, oma keittiö on niin tuttu ja arkinen asia. Mietin jopa voiko tätä esitellä kenellekään. Kyllä keittiö on kodin sydän, komentokeskus ja päämaja, siellä tulee vietettyä paljon aikaa.

   Poista
 18. Mun kokemuksen mukaan keltaisesta pidettiin erityisesti 70-luvulla, ja silloin sitä tykättiin yhdistää oranssiin ja ruskeaan. Onneksi en joutunut kärsimään montaa vuotta tuota vuosikymmentä! Kyllä kaikki on nyt paremmin!

  Ja tosiaan, ihana keittiö sinulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan kamalat keittiökaapit ainakin olivat 70-luvulta. Keltainen väri voi olla kauniskin, mutta tämä kyseinen oli niin kamala, luokaton väri ettei se ansaitse edes nimeä :) Paremman puutteessa kutsuin sitä keltaiseksi. Talo oli ollut vain kesäkäytössä ja vaikutti siltä, että tänne oli kuskattu kaikki ylijäämä.

   Poista
 19. Kiitos kun vastasit haasteeseen! Sinulla on tosiaankin kaunis ja tunnelmallinen keittiö. Olisipa mielenkiintoista nähdä vauvankakankeltaisena sama huone! Itse mietin keltaisen sävyjä keittiöömme, mutten ole vielä löytänyt mieleistä. Keltainen on ihastuttanut minut vasta nyt, kun ennen inhosin sitä. Olet kerännyt ihan uskomattoman kauniita ja mielenkiintoisia esineitä! Taidanpa katsella postauksen vielä toistamiseen läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa ylemmässä vastauksessa jo sanoinkin, olen sitä mieltä, että keltainen väri voi olla kaunis. Mutta keittiön seinien väri oli niin likainen ja tunkkainen, että tosiaan voin huonosti. Lähinnä sen vuoksi, että se imi energian kaikilta väreiltä ja sammutti ne. Eli siis mikään ei näyttänyt miltään. Keittiö on niin rikkonainen viisine ovineen ja muine aukkoineen, että se tarvitsee neutraalit ja valoisat seinät. On olemassa paljon kauniita ja lämpimiä keltaisen sävyjä, minulla ei siis ole mitään väriä vastaan. Pidän väreistä ja värit pitävät minusta, mutta sävyt ja värisointu ovat tärkeitä.

   Poista
 20. Kaunista ja niin tunnelmallista;) Tuolla jos missä viihtyy. Ja omin kätösin viihtyisäksi laitettu, on ihmiselle iso ja tärkeä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tärkeintä on, että itse viihtyy kodissaan. Iloinen lisäarvo tulee siitä jos muutkin viihtyvät ja tuntevat olonsa kodikkaaksi.

   Poista
 21. Luxusta mikä luxusta! Minäkin koen, että on suurempi onni löytää tarvittavat systeemit edullisesti kirppareilta kuin "suurella rahalla" - lopputulos ja tunnelmakin on usein jotain aivan muuta Ja kirppareiltakin kun voi löytää yhtä ja toista :)
  Kaunis ja viehättävä on keittiösi, hauskoja yksityiskohtia. Persoonallinen ja piristävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuin käymään kirpputoreilla jo kauan sitten köyhänä opiskelijana. Silloin oli melkein vain hyväntekeväisyyskirpputoreja ja hinnat mitättömät. Huomasin noista kuvistani, että ihan kaikki tavarat ovat joko kirpputoreilta, roskalavoilta tai perittyjä. Ainoa uusi tavara on ystävältä saatu wokkipannu. Eläköön kirpputorit ja kierrätys! Luxusta elämään!

   Poista
 22. Todella kaunis ja tunnelmallinen keittiö! "Keittiö on kodin sydän" vanhan sanonnan mukaan - teidän kotinne sydän tuntuu lämpöisältä paikalta, jossa viihdytään ja jossa on monta tarinaa (jokaisella esineellä on oma tarinansa - ihana kuinka niin monta kaunista on löytänyt tiensä sinun keittiöösi!)
  Elävä tuli on unelma - sitä katsellessa ja kuunnellessa laskeutuu rauha sekä ajatuksiin että kehoon ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elävä tuli on rauhoittava ja turvallinen elementti. Aamu alkaa mukavasti kun virtittää tulen hellaan, laittaa puuron hautumaan ja keittää kahvit. Luksusta on kiireettömyys.

   Poista
 23. Keittiössäsi on paljon mielenkiintoista katseltavaa. Lieneeköhän se kotisi sydän? Silmä pysähtyy hauskoihin kesäverhoihin, vanhoihin maitokannuihin (pilvi- ja purjelaiva-aiheisiin), uuninluukkuihin ja tulipesään, vanhoihin peltipurkkeihin, oikeastaan ihan kaikkeen.
  Pesän lämpö on todella luksusta, sen ymmärtävät Nero ja Ruskakin. Niin on myös juokseva vesi. Varsinkin jos on joutunut kantamaan vettä kilometrin päästä, sitä luksusta varmaan ajattelee melkein aina, kun päästää hanasta vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiö on kodin keskipiste. Kyllä juokseva vesi on ollut riemun aihe keittiössä ja varsinkin kylpyhuoneessa. Pesän lämpö on perusturva elämässä niin ihmiselle kuin eläimellekin.

   Poista
 24. Sulla on kyllä ihana keittiö - ja ihana blogi muutenkin!:) Tuun aina jotenkin hyvälle mielelle, kun lueskelen juttujasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, parempaa palautetta ei voi saada kuin että voi saada jonkun hyvälle mielelle. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 25. Vau, onpa aivan ihana keittiö. Niin paljon yksityiskohtia, nautin jokaisesta kuvasta. :)

  VastaaPoista
 26. Toisten blogien kautta kulkeuduin tänne, ja päätin asettua taloksi :) Täällä löytyi paljon silmiä ja mieltä hiveleviä juttuja ja kuvia. Ihania esineitä keittiössäsi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa asettumaan taloksi, Tylsä Mörökölli sopii täydellisesti Autuaaseen oloon :)

   Poista
 27. Tunnelmaltaan rauhallinen ja ajatuksella muodostunut keittiö.
  Vettä osaa todellakin arvostaa kun sen päivittäin on aikanaan saanut sisälle ja ulos kantamaa.
  Kauniiksi olet keittiösi saanut ja vaikka kuinka ihania pieniä aarteita hyllyillä.
  Kuvaa, jossa valo siivilöityy vanhan ikkunalasin läpi hyllyyn, katselin todella kauan. Siinä kuvassa on aivan ihana tunnelma =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuo tummanpuhuva kuva on lähinnä todellisuutta pimeänä vuodenaikana. Jokainen ulkoa tullut valonsäde on kiinnostava. Onneksi vielä ei ole pimeitä päiviä vaikka hämärää onkin ollut.

   Poista
 28. Astuin juuri keittiöön ja haukon henkeäni. Jatkan matkaani peremmälle, katsotaan mitä tunnetiloja saat aikaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa käymään keittiössäni. Ja mukavaa, että päätit jäädä :) Toivottavasti hengen haukkominen ja tunnetilat olivat positiivisia.

   Poista
 29. On ihana keittiö, vietät todellakin luksuselämää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt perjantai-iltana kun ulkona on satanut koko päivän ja maisema on ollut hämärä aamusta lähtien, tuli on palanut keittiön hellassa koko päivän levittäen suloista lämpöä tunnen tosiaan viettäväni luksuselämää. Kohta käperryn aivan ihanan kirjan ääreen ja kaadan itselleni lasin viiniä. Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista

Kiitos kommentista