28.2.2013

Meillä kukkii

Tulppaanit elävät parasta sesonkiaan, ne vauhdittavat kevään odotusta.
Jouluruusut, jotka jätin viettämään talvea kanssani sisätiloihin voivat edelleen hyvin. Suuri valkoinen jouluruusu tekee edelleen nuppuja ja uusia versoja.

Olen poistanut vanhat lehdet kuten neuvottiin, ne alkoivat kellastua. Taitaa olla toiveita saada kasvi hengissä puutarhaan istutettavaksi.

Huomasin, että atsaleassa on pieniä valkoisia hyönteisiä lehtien alapinnoilla. Luulen, että niitä on yritetty hävittää jo ennen kuin ostin kasvin, mutta ehkä kaikkia ei ole saatu hengiltä. Tutkin lehtiä oikein luupin kanssa, liikettä ei näy, mutta jotain pientä valkoista lehtien alapinnoilla on. Mitäs nyt teen? Auttaisikohan hyönteispuikko multaan työnnettynä? Suihkutettavat myrkyt eivät tule kysymykseen.

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon piiriin Maikki ja Mama! Kaikille mukavaa, pian alkavaa maaliskuuta!

Lisäys

Tarkemmin tutkittuani huomasin rungon juuressa olevissa uusissa lehdissä tälläisiä vieraita. Jotain kirvoja nämä ovat olivat. Ihan manuaalisesti poistin kaikki, jotka sain kiinni, taidan antaa vielä mäntysuopasuihkeen kasville, Tolua meillä ei ole.

41 kommenttia:

  1. Valkoisia tuholaisia ovat ainakin ansarijauhiainen ja villakilpikirvat, mutta ne kyllä yleensä erottaa ihan silmämääräisesti. Ja ansarit ovat varsin vikkeliä lentäjiäkin.

    Joku kasvitautikin voisi tietysti olla kyseessä. Viherpeukaloiden sivuilla mainitaan näin:
    Huonekasveja voi joskus kiusata harmaahome tai härmä. Molemmat ovat sienitauteja, jotka ilmaantuvat kasvuolosuhteiden epätasapainotilanteissa. Harmaahome viihtyy kosteassa ja märässä kasviaineksessa viileissä olosuhteissa ja mädättää kasvinosia. Harmaahomeelle alttiita ruukkukasveja ovat esimerkiksi pelargonit, begoniat, esikot, atsaleat, verenpisarat ja tohvelikukat. Härmä on kuivempaa valkoista hometta joka on usein seuraus huonosta ilmanvaihdosta, kasvin liian tiheästä kasvusta tai liian kuivasta mullasta. Erityisesti begonioita kannattaa tarkkailla härmän varalta.

    Toivottavasti saat selvitettyä, mistä on kyse ja löydät oikeat keinot "taisteluun".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvoista, vaiva on ilmeisesti jokin hyönteinen eikä härmä tai home. Alan etsiä keinoja taistella ansarijauhiaisia tai villakilpikirvoja vastaan. Nuo näyttävät tutuilta :) joskus on ollut samannäköisiä sisäkasveissa.

      Poista
  2. Onko lehtien alapinnalla myös ohutta seittiä? Silloin kyseessä voisi olla vihannespunkki, joka vaivaa usein esim ruukkuruusuja. Punkki on alle puoli milliä pitkä , aikuiset liikkuvat, munat ja toukat pysyvät paikoillaan, suurennuslasilla ne näkee paremmin. Punkkia on aika vaikea hävittää -kokemusta on. Kasvia kannattaisi aluksi suihkuttaa kylmällä vedellä varsinkin lehtien alta pari kertaa viikossa. Munista kehittyy uusia punkkeja, jotka lisääntyvät nopeasti, joten suihkuttelua täytyy jatkaa, kunnes liikkuvia punkkeja ei enää näy. Saippualiuoksellakin tai tolulla punkkeja voi yrittää häätää.

    Kasvit menevät näiden torjuntayrityksien aikana usein niin huonoon kuntoon, että toivottavasti atsaleassasi ei ole tätä tuholaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sain tekijät kiinni itse teossa, jokin kirva tai punkki tuossa kuvassa on. Kasvi voi mennä huonoon kuntoon, mutta jos mitään ei tee se menehtyy varmasti ja ötökät siirtyvät muihin kasveihin. Eli torjuntatoimiin!

      Poista
    2. Kuvassa ei näyttäisi olevan vihannespunkkeja, sillä ne ovat muodoltaan pyöreämpiä. Kirvat on helpompi saada pois ja nyppiminen on siihen juuri hyvä konsti. Onnea tuholaistaistoon :)!

      Poista
    3. Kiitos tunnistuksesta, olen aloittanut taiston :) Toivottavasti atsalea ei ole moniongelmainen, sillä jotain valkoista löysin lehtien alapinnoilta, mutta vain parista lehdestä.

      Poista
  3. Kiitos tervetulotoivotuksesta! Tolua minäkin olisin tarjonnut, mutta Saraheinä ehti näköjään ensin...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit tiesi tänne! Torjuntatoimet käyntiin!

      Poista
  4. Villakilpikirva teki itselläni tuota, kesti hetken ennen kuin näin ensimmäiset yksilöt, ensin näköyi vain tuota valkoista.

    On muuten vaikea hävitettävä ja pelkään sitä yli kaiken. Isoon palmuuni meni varmasti kaksi spraypurkkia myrkkyjä joka tehosi vain kuukauden kerrallaan kunnes palasivat vaikka vaihdoin mullatkin, suihkutin kasvin ja vaikka mitä. Se oli sen palmun loppu.

    Joskus upotus veteen auttaa, olikohan mäntysuovan kanssa. Ohjeita on netissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän nyt nujertaa tuon kutsumattoman vieraan, täytyy eristää atsalea, etteivät leviä muihin kasveihin.

      Poista
  5. Kevään odotusta vauhdittaa myös se, että tänään on talven viimeinen päivä!!! Paljon kukkia, valoa, aurinkoa, kaikkea ihanaa.....
    Meillä paistaa aurinko, toivottavasti sielläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko paistaa pilviverhon takaa ja viime päivinä olen saanut varmuuden sen olemassaolosta :)

      Poista
  6. Meillä ei kuki, sillä kissat pistelivät jo Anopinkielenkin poskeensa. Siksi käynkin vain ihailemassa sinun kukkiasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, teilläpä on varsinaisia puutarhureita :) Tervetuloa vain tänne jakamaan kukkaloistoa, meillä ei onneksi karvaepeliä kasvit kiinnosta lainkaan.

      Poista
  7. Aah, niin kauniita kukkia ja kuvia! Minä en osaa hoitaa viherkasvejani tai ne ei vaan tykkää minusta? Kaksi kukkaa joutunut heittämään jo kompostiin. Kolme vuotta ollut iso muhkea muratti päätti lopettaa minun kanssa elämisen, harmittaa. Kaunista aurinkoista päivää! anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Jotkut kasvit menestyvät kuin itsestään, jotkut taas kipuilevat helposti. Otin ulkomuratit sisään talveksi ja ne ovat toistaiseksi voineet hyvin. Viime vuonna kastelin muratin hengiltä :)

      Poista
  8. Kauniit kukat - ja kuvat! Toivottavasti saat kuokkavieraat häädettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että vieraat häipyvät. Kerrankin olen saanut atsalean pysymään hengissä, niin sitten tälläinen kiusa.

      Poista
  9. Komeasti olet saanut joluruusun kasvamaan, eiköän se ole jo ihan varma tapaus. Mun jouluruusu pääsi kuivumaan ja se oli sitten menoa sille :(
    Kuolema kuokkavieraille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosi tyytyväinen, että jouluruusut ovat viihtyneet. Tosin tässä on vielä aikaa pari kuukautta, mitä vain voi tapahtua. Tuo kuvan jouluruusu nuupahti luultavasti liiasta märkyydestä, mutta se virkosi kuitenkin. Aikamoista tasapainoilemista näiden kanssa.

      Poista
  10. Jouluruusu on aivan ihana! Keväisen herkkä, vaikka nimi onkin jouluinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusussa ilahduttaa tuo uusi vihreyskin vaikka kukinta onkin jo enimmäkseen ohi. Ihanan keväinen tuulahdus.

      Poista
  11. Todella kaunis jouluruusu vanhassa soppakulhossa, nappaanpa vinkin oman vanhan kulhon uusiokäyttöön. Hienosti on selvinnyt ja varmasti menestyy ulkona.

    Mäntysuopaliuosta käytän minäkin ja kesällä myös ulkokukille (ruusuille)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soppakulholla on hyvä olla monta roolia :) Mäntysuopa on minullakin tehonnut hyvin kirvoihin puutarhassa. Myös nokkosuuteruiskutuksilla olen saanut ötököitä karkoitettua.

      Poista
  12. Mielettömän kaunis tuo jouluruususi! Minulla ne kuolivat, vaikka otin kuolleet lehdet pois. Siis leikkasin ne pois. Ei kai sen väliä, miten ne poistaa. Ostan keväällä lisää valkoisen jouluruusun taimia puutarhaan.

    Minulla oli jouluruusussa, molemmissa, jotain ötököitä. Ruiskutin, mutta eivät ne siitä tokeentuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on usein ongelma näiden "tarkan kastelun" kukissa. Niiden vastustuskyky heikkenee kun kastelu on väärä ja sitten hyökkäävät ötökät. On se niin väärin, että jos saa hellästi hoidettua kasviystävänsä hengissä niin sitten uhkaavatkin tuholaiset. Mutta taistelen vastaan, poistan vaikka joka ainoan yksitellen pinseteillä, eli jos minusta ei vähään aikaan kuulu mitään niin olen torjuntapuuhissa :)

      Poista
    2. Hah-hah! No minulla on sama asenne heti kun koittaa se hetki, että puutarhan pensasruusut ovat nupuilla. Pitää odottaa auringon laskua, ei saa tuulla, ei saa sataa. Laitan suojalasit, suojakäsineet ja tartun pulloon, johon olen tehnyt myrkkyliuoksen kirvoja vastaan. Tunnen olevani joku Agatha Christien dekkarin roolihahmo, mutta siinä on naurut vähissä, jossa menetän yhdekään eri aikaan kukkivan pensasruusuni kukinnan.

      R, veistelee puuhistani monenlaista vitsiä, mutta kyllä hänenkin naurunsa hyytyisi, jossa juhannuksena ei kukkisi juhannusruusu ja ristinummiruusu!

      Olen siis valmis mihin vain joulurusunkin kanssa, mutta kun tein kaikkeni eikä antanut enää uutta alkua...

      Nyt kolmen viikon päästä aloitan kevättaistoni kartiovalkokuusten kanssa. Se kestää vain muutaman viikon ja sitten ne jo kestävätkin hyvin aurinkoa vapusta...Yksikään yhdestätoista ei ole vielä kuollut. Ja on vaivan väärti, sillä tuovat ryhtiä monessa tasossa olevaan puutarhaamme, joka muuten on hyvin luonnonmukainen, mutta ei luonnonvarainen.

      Poista
  13. Onnea taistoon! Hienosti olet kyllä saanut tuon jouluruusun pärjäämään ja atsalean myös. Toivotaan että tämäkin riesa selätetään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onnea tässä tarvitaan. Nyt olen päivän seurannut atsalean vointia ja näyttää siltä, että kirvat ovat mennyttä. Täytyy kuitenkin vähän vielä suihkutella varoiksi.

      Poista
  14. Voi, sun atsaleasta tykkää jokunen muukin.
    Totisesti toivon, etä taiston voitat!

    Upeita kuvia jouluruususta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa, että ihailijoita on nyt liikaa, mutta saattaa olla, että voitan tämän taiston. Jouluruusu on tuonut paljon iloa (ja vähän huoltakin).

      Poista
  15. Minä sain kirvat jouluruususta pois wc-tolulla, jota ruiskutin ja huuhdoin heti pois ja vaihdoin mullan ja huuhtelin juuret lämpimällä vedellä. Jouluruusu virkistyi ja alkoi kasvattaa uusia lehtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy olla tarkkana, etteivät kirvat leviä jouluruusuihin. Nyt näyttää siltä, että atsalea voi paremmin, eikä kirvoja näy. Ruiskuttelen kuitenkin vielä varmuuden vuoksi.

      Poista
  16. Minäkin ihastelin tuota soppakulhoa jouluruusun ruukkuna! Harmillisia tuollaiset vihulaiset, meillä on toistaiseksi kirvat vaivanneet vain hedelmäpuita mutta tuossa muutama päivi sitten lueskelin tuosta villakilpikirvasta ja on ilmeisesti tosi hankala hävittää, joten toivokaamme ettei se ole sitä ja hyvä kun eristit Atsalean, koska ilmeisesti helposti siirtyvät kasvista toiseen. Mukavaa viikonloppua ja onnea taistoon:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi kasvissa ei sittenkään ole villakilpikirva ja häätötoimenpiteet taitavat tehota. Mukavaa viikonloppua teillekin!

      Poista
  17. Waude mikä soppakulho? kukkaruukkuna. Upee!! Vai jouluruusua sisällä, enpä o ennen kuullukaan :). VOi pitäis kokeilla joskus edes ulkona, en tiedä miksi mullei oo jouluruusua. No huomenna anyway siemenostoksille :) IIIhanat on nuo tulipat!
    -Helena ja Blackie-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heti kun lumi sulaa ryntään katsomaan pihalla kasvavia jouluruusujani. Tänään kävin kaupoilla ja hypistelin siemenpusseja, mutta matkaan lähti vain salaattia. Aivan mahtavaa itsehillintää :)

      Poista
  18. Ihanaa alkanutta maaliskuuta ja kirvatonta tietenkin.

    VastaaPoista
  19. Olipas ihanan keväinen päivitys, kirvoja eli ei :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirvat saattavat olla jo muisto vain :) Kevättä kohti mennään vaikka juuri nyt kahdenkympin pakkasissa tuntuu, että tuli takapakkia.

      Poista

Kiitos kommentista