11.4.2013

Leikitään sitten sisällä

Huomatkaa lumikasa ikkunan takana.
Puutarhakuume on kohonnut sellaisiin lukemiin, että on pakko etsiä lievitystä. Lähikaupungin puutarhalla pääsee katselemaan kukkia ja haistelemaan kasvua. Siellä myytiin "keskeneräisiä" pelakuita kahden ja puolen euron hintaan, oli ihan pakko napata muutama. Muitakin kuumeen kourissa kärvisteleviä oli liikkeellä. Eräs rouva pyysi apua, hän ei osannut valita tummanpunaisen ja vaaleanpunaisen ruukkuruusun välillä. Keskustelumme eteni puutarhanhoitoon, kukkiin, terveysasioihin ja lopulta kissoihin. Seuraan liittyi vielä kolmaskin nainen, joka nähtyään pelakuuni tuli kyselemään niiden talvetuksesta. Puutarhaterapiaa puutarhalla.

Halpojen kamojen tavaratalosta kävin ostamassa lisää pieniä istutusruukkuja ja siellä oli myytävänä perennoiden juurakoita hintaan yks ysi ysi. Ostin pari pionia, neidonkurjenpolvia, Barlow Blue lehtoakileijaa ja syysloimun Lavendelwolke (laventelipilvi). Paljon ei ollut lajeja jäljellä, mutta pääsin leikkimään puutarhaleikkejä sisällä kun laitoin nämä ruukkuihin esikasvamaan.

Yksi kellarissa talvehtineista hortensioista on täynnä nuppuja.

Toinen kellarin asukki, marketta kehittelee myös jo nuppuja.
En yleensä ole talvettanut marketoita, mutta viskasin ruukun syksyllä kellariin muiden mukana.


Lisää lääkettä puutarhakuumeeseen. Voitin Pirkon blogiarvonnassa lukemista: Country Living -lehden ja Royal Horticultural Societyn kirjan, Easy-care Garden, simple steps to success. Paketti tuli eilen perille paljon kiitoksia, Pirkko!

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, Between!
Kaikille mukavaa loppuviikkoa!

Vielä ehtii osallistua synttäriarpajaisiinkin, linkki oikealla ylhäällä ja tuossa vieressä oikealla parit hienot kirja-arvonnat.

52 kommenttia:

 1. Ihanasti välittyy terapiasi myös tänne ruudun toiselle puolelle! Niin kaunis pieni Sarah ja oijoi noita hortensian ja marketan nuppuja! Mä aion NIIN talvettaa ensi kerralla autotallissa myös hortensiat!! Tai siis ainakin kokeilla, onnistuuko...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen talvettanut aiemmin nuo ruukkuhortensia sisällä, sekin onnistuu. Vaikka ne talvella näyttävät aika kuolleilta, kevään valo saa ne pian kukoistamaan. Kannattaa kokeilla ei ole vaikeaa kun minäkin olen onnistunut jo monta vuotta.

   Poista
 2. Sinähän olet jo varsin pitkällä puutarhahommissa huomioon ottaen, että huhtikuuta vasta eletään. Minäkin sain eilen jo sen verran aikaiseksi, että leikkasin syyshortensiat, ennen kuin alkavat silmuja tekemään! Tästä se lähtee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkiiko syyshortensia tänä kesänä jos sen leikkaa keväällä? Minulla on yksi, mutta vielä lumen alla, enkä ole uskaltanut leikellä. Tästä lähtee kevät ja jos luvattu vesisade hävittäisi nuo hanget niin kevät purskahtaisi äkkiä käyntiin.

   Poista
  2. Ainakin minun ovat kukkineet joka vuosi kevätleikkauksen jälkeen. Yleisesti ottaen syyshortensiat pitävät leikkauksesta. Jos leikkaat paljon, saat suuria kukkia, mutta vähemmän. Jos leikkaat vähän, saat pieniä kukkia, mutta enemmän! En tiedä, miten on, jos hortensiasi on ihan nuori vielä!

   Poista
  3. Hyvä tietää, ensimmäisenä keväänä en uskaltanut leikata, sain paljon pieniä kukkia :) Nyt sekatöörit esiin!

   Poista
 3. Olen minäkin kans puutarhurin alku....mua kun ei pienen pätkän vertaakaan himoita tuo purkkikasvatus - kumma juttu! Mä haluan kaikkimullehetinyt sitten torilta :D
  Ja niin että kaikki kukkii! Heti!

  Enkä mä olen huomannut vuosien mittaan kuinka surkea olen kaikkien purkissa kasvavien kanssa....nyt yritän pitää edes yhden hortensiaparan (joka eilen eksyi tänne ) hengissä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyötykasvien taimia kasvatan aina keväisin, muuten sato jää saamatta. Ja vähän kesäkukkia tulee myös kylvettyä ja sitten on pelastettava nuo ruukut kellarista valoon ja lämpöön. Niiden heräämisen seuraaminen on hyvää terapiaa kun ulkona on vielä kylmä eikä sipulikukatkaan vielä kukoista.

   Hortensia on mielestäni helppo kasvi, pitää vain muistaa kastella säännöllisesti, se ei kestä kuivumista.

   Poista
 4. Kyllä on hyvässä alussa kaikki ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka paikka on täynnä ruukkuja ja kylvösastioita :)

   Poista
 5. Ihana kulho tuolla pelargonilla, antaa tunnelmaa. Minullakin kukkii pelargonit taas talven jäljiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pelargoniani eivät selvinneet talvesta, ne taisivat saada kylmää syksyllä. Onneksi niitä on helposti saatavilla.

   Poista
 6. Itse en kasvata taimia, mutta äidilleni järjestän keväisin taimiterapiaa sukkien kutomisen tilalle. Taimien hoito ja kasvun seuraaminen piristää häntä selvästi ja myöhemmin minäkin saan osan kukista :) "Keskeneräiset" pelakuut voisi olla seuraava ostos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimien hoito ja kasvun seuraaminen piristää kaikkia. Minua huvitti tuo "keskeneräiset"-termi, kuulin sen kun kukkien pakkaaja luetteli kasvit kassahenkilölle :)

   Poista
 7. Silloin, kun aikanaan ostin syyshortensiat, käskettiin leikata niistä huhtikuussa oksan kärjet noin yhden oksanhaaran verran. Ovat kukkineet joka syksy. (Luin kysymyksesi tuolta ylempää..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, olen saanut erilaista infoa leikkaamisesta, joten en ole uskaltanut leikata ollenkaan kun pelkään, etteivät ne kuki :) Ovat lempikukkijoitani syksyllä.

   Poista
 8. Ai hitsi, minullekin kelpaisi pionin juurakot. Kunhan tuo lumi ensin sulaisi pois. Ei ihme että puutarhaihmiset haluavat terapiaa, onneksi vertaistukea on saatavilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vanhaa tummanpunaista kerrottua pionia, tarkempaa määritystä en tiedä, kasvi oli täällä pihamaalla muuttaessani. Jos haluat siitä juurenpalan voin lähettää kunhan maa sulaa. Se ei tosin kuki ensimmäisenä kesänä, mutta ehkä jo seuraavana. Tämä kevät on varsinainen kärsivällisyysharjoitus puutarhaväelle :)

   Poista
  2. Voi kuinka ystävällistä ♥
   Laitankin sinulle osoitetietoni.

   Poista
  3. Laitan pionia tulemaan kunhan pääsen maahan käsiksi :)

   Poista
 9. Keväiseltä näyttää edes sisällä:) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kukat tuovat kevään tuntua ja enää kauaa ei lumikinokset VOI sinnitellä :)

   Poista
 10. Ai, ai...ihania juttuja, tuo kirja on varmaan ihana, onnea arvontavoitostasi.

  Muista sitten kertoa mullekin millon siellä on niiiiiiiiiiiitä ...mistä puhuttiin kirpparilla. Ja oikeastaan voisitko laittaa mulle vaikka blogiin sen puutarhan nimen, jotta voisin kurvata sinne sitten jossain vaiheessa. Kiitos Cheri <3

  Yhden pelargonian jo ostin Plantagenista kauneuden kaipuuseeni.

  Mukavaa viikon loppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siis aivan ihana kirja, siinä on kasvitiedon lisäksi paljon vinkkejä puutarharakenteista ja kaikesta.

   Meidän kylän puutarhat avataan vasta toukokuussa kun ilmat lämpenevät ja kesäkukkausi alkaa, laitan sulle heti vinkkiä. Pelargoniat ovat hyvää lääkettä kevään kaipuuseen :)

   Poista
 11. Voi miten kauniissa soppakulhossa pelargonia kukkii! Muutoinkin ihana kevätpostaus. Se tuo "kuume" nousi jälleen muutaman pykälän näiden kuvien ansiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oi, tarkoistus oli lieventää kuumetta eikä nostaa sitä :) Kukat auttavat melkoisesti, ainakin hetkeksi.

   Poista
 12. Meillä leijaili äsken hentoja lumihiutaleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhuissani katselin äsken samaa näkyä täällä. Toivottavasti lämpöennustukset pitävät paikkansa ja vesisade vie talven mennessään.

   Poista
 13. Onnea on päästä käsiksi perennojen juurakoihin sisätiloissa, kun ulkona on noin valtavat kinokset.
  Näköjään markettojakin voi talvettaa. Ja vähän aikaa sitten kuulin, että jättiverbenoitakin voisi yrittää talvettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketat selvisivät hyvin kellarissa ja lähtivät nopeasti kasvamaan. Yhdessä ruukussa on kesältä riippaverbena, se vaikuttaa elävältä, muttei ole vielä sanonut mitään. Jotkut heräilevät hyvin hitaasti, kuten esimerkiksi keijunmekko, muutaman viikon kesti ennen kuin pieniä lehdenalkuja alkoi näkyä.

   Poista
 14. Niinpä, leikitään vaan, kun tällä hetkellä ei voi muuten tätä kasvi-intoa toteuttaa:)Minäkin siis puuhastelin taimien kanssa tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikitään ennen tositoimiin ryhtymistä :)

   Poista
 15. No johan oli halpoja juurakoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outo tapa myydä perennoiden juurakoita pusseissa, mutta kun huomasin, että ne olivat alkaneet kasvaa turpeessaan, oli ihan pakko pelastaa muutama kunnon multiin ja valoon. Eikä ollut hintakaan paha, koska olivat jo hyvässä kasvun alussa.

   Poista
 16. Kiitos Cheri, tulin mielelläni!
  Halpiskaupoistakin voi tehdä viistaita löytöjä. Puutarhalla saakin varmasti erinomaista puutarhaterapiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kiva tutustua uusiin kavereihin :) Puutarhoilla näkee, että kukinta ja kasvu on mahdollista. Nythän on onneksi nuo kevätmessut Helsingissä, moni varmaan pääsee sinne saamaan terapiaa.

   Poista
 17. Täälläkin puutarhakuume senkun nousee, en millään malttaisi enää katsella lumista pihaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että olen lopen kyllästynyt lumeen enkä yhtään surisi sen poismenoa :)

   Poista
 18. Kauniita ovat sisäleikkisikin! Kävin vanhemmillani ja äitini krookukset olivat kukassa :) Antaa toivoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoa siis on! Minulla on tuo yksi piippo penkissä, se ei ole kasvanut yhtään, koska yöt ovat vieläkin olleet niin kylmiä.

   Poista
 19. Mukavat sisäleikit sulla :) Ja hyviä ostoksia olet kovasti onnistunut tekemään. Kiva, jos palkintosi viihdyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä viihdyttää, minähän sain parhaan palkinnon :)

   Poista
 20. Tässä ilmottautuukin uusin lukijasi, ihania puutarhajuttuja täällä sinulla ja kuvatkin niin upeita. Jään mieluusti seurailemaan puutarhajuttujasi!
  t, yks malttamaton "puutarhuri" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Autuaaseen oloon, Hilma! Toivottavasti viihdyt matkassa ja kumpa se puutarhakausi jo alkaisi ulkonakin :)

   Poista
 21. Ihanan terapeuttinen kaupunkiretki, kanssaturaajien seura piristää aina! Olet kyllä loihtinut jo kevään sisätiloihin, mutta onneksi tämä viikonloppu aloittaa kevään säidenkin puolesta, joskin matkaa on vielä muutamaksi viikoksi eteenpäinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska oli nähdä muita kärsiviä puutarhalla :) Viime yönä ei ollut pakkasta ja se tuntuu heti, lumi sulaa ihan silmissä. Vesisade saa viedä loput lumet mennessään ja kasvu pääsee vähitellen vauhtiin!

   Poista
 22. Kaunis pelargoni! Puutarhalla käynti olisikin hyvää terapiaa tähän vihreän kaipuuseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhalla näkee kasvun ihmeen ja kaltaisiaan sitä ihmettelemässä :)

   Poista
 23. mie nautin näistä sun kuvista ! pistä sitten paaaaljon kuvia kevään ensi kukista ja alkavasta kasvusta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva jos kuvista on iloa! Voit olla varma, että kevään kasvu tulee tallennettua tarkkaan. Tänään jo kävin kurkkimassa ensimmäisiä tulppaaninlehtiä, sillä kevät on ottanut vauhtia ja päättänyt panna toimeksi. Vihdoinkin!

   Poista
 24. Hei Cheri!

  Oi, mikä IHANA tuo ylin kuva!!!♥

  Toivon minäkin, että pian tulisi vehreää, niin harmaata luonnossa ja varsinkin jos muutenkin on pilvinen päivä. Mutta luotan, että pian koittaa luonnon vapautumisen aika talven vallasta kunolla...;)

  Iloa viikonloppuusi, Marikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marikki! Nyt vaikuttaa siltä, että kevät viimein pääsee vauhtiin, ei haittaa vaikka on hetki sateista ja harmaata kunhan päästään lumesta eroon ja kasvun ihmettä ihailemaan.

   Poista

Kiitos kommentista