1.4.2013

Puuta kaatui

Ennen pääsiäistä kuluivat päivät kotoisassa moottorisahan pärinässä. Ympäristöstä ja pihapiiristä kaadettiin paljon puita. Maisema avartui ja aurinko pääsee paremmin paistamaan kasveille.


Metsurit osasivat hommansa. Kun sanoin, ettei alppiruususta saa katketa lehteäkään, siitä ei myös katkennut lehteäkään vaikka vierestä kaadettiin pari isoa puuta. Taidolla ja ilolla tehdyn työn seuraaminen tuottaa katsojallekin mielihyvää.

Ruokatauko työmaalla.

Nyt puusavotta on ohi ja minua odottaa pihapiirissä mittaamaton risusavotta.
Hetken kestää ennen kuin silmä tottuu uuteen maisemaan ja siihen, että aurinko pääsee paistamaan joka suunnasta.

Tervetuloa Autuaan olon piiriin Eeviregina!
Kaikille ihanaa huhtikuuta!

38 kommenttia:

 1. Risusavottaa varmasti riittää, mutta kiitos on varmasti sen arvoinen! Uskon, että siellä on karsinnan jälkeen ihana piha :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoa riittää nyt ja kasvuolosuhteet muuttuivat aika dramaattisesti. Saa nähdä mitä kasvit sanovat kun heräävät vieraassa paikassa :)

   Poista
 2. Voi kauhia - meillä odottaa maalla sama homma! Ja vielä, kun tiedän, että jokaikisestä kaadettavasta puusta joudun Isännän kanssa taiston käymään - täytyy varmaan kaivaa esille edellisen myrskyn jälkeiset kuvat; miten lähellä oli, ettei siellä käynyt vielä hullummin.
  Ihanan pihan te tuohon saatte, kunhan se rivusavotta on selätetty!
  Aurinkoista pääsiäismaanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kymmenen vuotta olen odottanut puiden harvenemista. Tuntuu kuin pihalla voisi nyt hengittää paremmin. Ihan pelottavan valoisaa ja aurinko varmasti sulattaa nyt lumenkin nopeammin.

   Poista
 3. Kyllä Risusavottaa sinlle riittä se onkin kunto liikunta.
  Ihana auriko nyt pääsee lämmittämään kasveja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuntoliikunnan kannalta se on otettava, taidanpa laittaa pellolle rovion kohtapuoleen.

   Poista
 4. Auringon valoa tarvitsevat niin kasvit kuin ihmisetkin. Aurinkoinen pihasi on varmasti aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valo on tervetullutta, mutta mitä sanovat varjossa viihtyvät. Alppiruusukin tarvitsisi kai varjostusta.

   Poista
 5. Ihanaa huhtikuuta! Puhtia risusavottaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! Risusavotta etenee vähitellen keskeltä reunoille, tärkeimmät ensin.

   Poista
 6. Aurinkoisia päiviä risusavottaan ♥

  VastaaPoista
 7. Kiva, että käytit ammattilaisia. Tulos on myös sen mukaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on sellaista puuhaa, että ammattilaiset ovat paikallaan. Asioita on osattava arvioida monesta kulmasta ja esimerkiksi sähkölangan ympäriltä kasvaneen kuusitiheikön kaataminen sujui iman sähkö/laajakaistakatkoja :). Hyvin tehdyn työn jälkeen metsureille löytyi ongelmapuiden kaatoa myös ystäväni pihasta.

   Poista
 8. Keväällä valo on paikallaan, eikä siitä muulloinkaan haittaa ole ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valo ja avaruus ovat aina paikallaan! Kun olin yhden päivän poissa luulin palatessani tulleeni väärään paikkaan kun ilta-arinko paistoi niin voimakkaasti :)

   Poista
 9. Aikas urakka, sekä metsureilla takana että sulla edessä. Varmasti palkitseva :) Ihana saada valoa.


  ps. Laitan lukemisesi tulemaan ehkä vasta viikon päästä, kun en ole arkena kotona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsurien homma näytti niin helpolta, vaikkei taatusti sitä ollut. Myös metsän reuna näyttää kauniilta kun se ei ole enää korkea synkkä seinä, vaan pikemminkin kutsu metsäpuistoon.
   Jaksan kyllä odotella mieleistä pakettia, kävipä tuuri, kiitos vielä!

   Poista
 10. Risusavottaa varmaan riittää. Nyt, kun aurinko pääsee paistamaan oikein kunnolla, alkaa lumikin sulaa :). Kivaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumen nopean katoamisen toivossa elellään :)

   Poista
 11. Kyllä ammattilaiset vaan osaavat, ja nopeasti työurakan hoitavatkin. Jo yhdestä puusta tulee suunnattomasti risuja hävitettäväksi! Löytyneekö sinulla hinkua askarrella oksista jotain kivaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi materiaalia risutöihin jos energia ja aika riittäisivät. Katsotaan. Risuja ja oksia on valtavat määrät, jos noita alkaisi pieniä saisi varmaan talven puut.

   Poista
 12. Hyödyllistä puuhaa! Ja auringonpaiste on aina hyvästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko on tervetullut ja toivottavasti se viihtyy täällä ensi kesänä :)

   Poista
 13. Nää puunkaatajat on kyllä niin ihmeellinen ammattikunta, että ei voi muuta kuin suu auki ihaillen möllöttää työskentelyä.

  Meilläkin kaadettiin pihasta liian isoja kuusia ja koivuja, ja itse kauhulla ajattelin, mikä kaikki siinä jää alle, mutta metsuri väisteli hiuksenhienosti kaikki lupaamansa pensaat ja jopa poikien jääkiekkomaalinkin :).
  Ei tosiaan lehteäkään lähtenyt, niin kuin itsekin sanoit.
  Ei olis joka jantterista samaan hommaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äsken juuri mietimme, millaiset mittalaitteet noilla taitureilla on silmissään kun katselevat kaatolinjoja. Ei tosiaan ole jokaisesta moottorisahan omistajasta noin tarkkaan puuhaan.

   Poista
 14. Varmaan saat risuista ja isommista oksista myös polttopuita ensi talven varalle. Kevään ja kesän valo lisääntyy. Valoisaa kevään jatkoa siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jaksaa sahailla oksia saa paljon polttopuita. Katsotaan miten paljon kesän aikana ehtii tehdä sellaista. Mutta valon lisääntyminen on ihanaa, sillä ihminenkin voi paremmin valossa kuin varjossa :)

   Poista
 15. Me emmme millään kaataisi yhtään puuta, sillä kuten Gibran sanoo:"Puut ovat runoja, joita maa kirjoitta taivaalle ja ihminen..."

  No, tänä vuonna tilasimme sitten ammattilaisen kaatamaan etupihaltamme jättimäisen hopeakuusen, sillä jos rakkaat hortensiani lakkaavat kukkimasta valon puutteen takia, lakkaan minä myös - kaikesta. Joskus se on vain must. Olen varjokasvien ystävä ja rakastan siimeksiä, mutta jotkut kasvit ovat valonlapsia ja jos niille on antanut sielunsa, on joskus pakko toimia itseään vastaan.

  Nyt voit istuttaa vaikka mitä ihanuutta, sillä suurin osa kukkivista perennoista on valonrakastajia. Myöskin mitä hurmaavin syreeni eli Moskovan kaunotar...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gibran on varmasti aivan oikeassa, mutta villiintynyt, yli-ikäinen metsä ei voi hyvin, puut kärsivät liikakansoituksesta ja myrsky riepottelee niitä irti maasta. Tuulellekin on annettava kulkureitit. Joihinkin puihin rakastuu, kuten vanhoihin. leveähameisiin kuusiin. Niihin olisin vaikka sitonut itseni kiinni, jotta ne säästyisivät. Vuosia sitten naapuri kaatoi suuren pihakuuseni vaikka olin ehdottomasti kieltänyt koskemasta komeaan kaksilatvaisen puuhun, jonka sisään saattoi mennä kuin syliin. Itkin puuta pitkään, vieläkin suren sen menetystä. Tasapaino pitää olla, aurinkoa ja siimestä tarpeen mukaan. Itse viihdyn paremmin puiden tarjoamassa siimeksessä kuin auringossa.

   Poista
 16. Voimia risusavottaan-- siinä saa näkyvää tulosta kun jaksaa vain touhuta.. on monet savotat tullu tehtyä..nyt ei onnistuiskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risusavotat ovat tuttuja, se on antoisaa, mutta aika raskasta puuhaa.

   Poista
 17. Risusavotassa on vielä melkoinen urakka! Ja entäs se halonhakkuu...Ei tarvitse salille lähteä! Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuntosalia on nyt omasta takaa, voisin vaikka antaa muittenkin ilmaiseksi harjoitella :)

   Poista
 18. VINKKI risusavotan minimoimiseen : ) Kysele, onko lähialueen ihmisillä (maatiloilla) käytössä hakevoimala. Sieltä voi isäntä tulla koneella kouraisemaan isoimmat risut ja pikkuoksat omaksi lämmökseen, ja teidän siivottavaksi jää enää pikkusilppu! - Tina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Täällä naapurustossa on moni isäntä kerännyt metsätyön risut omiksi kasoikseen, nehän ovat hyvää energiaa. Olisin toivonut, että täälläkin toimitaan niin, mutta ikävä kyllä en voinut vaikuttaa asiaan. Voin kyllä vinkata, että saa tulla hakemaan kuka tarvitsee.

   Poista
 19. Metsurin työssä tarvitaan varmasti taitoa. Minusta on aina vähän surullista, kun puita kaadetaan, mutta ymmärrän hyvin auringon kaipuun. Tulisi jo kesä ja sulaisivat lumet!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi tuntui hurjalta, että suuria puita piti kaataa, nehän ovat eläviä olentoja. Mutta puutkin tarvitsevat tilaa ympärilleen, onneksi ei tullut kuitenkaan avohakkuuta, kuten aluksi oli uhkana, vaan järkevä karsiminen.

   Poista

Kiitos kommentista