19.8.2013

Yövieraita

Heräsin aamuyöstä outoon tunteeseen. Sytytin lampun yöpöydällä ja ajattelin, että Nero taisi tulla sisään retkiltään.
Ei se ollutkaan Nero vaan eräs toinen kulkija oli harhautunut sisätiloihin, yläpuolellani lenteli lepakko. Nousin ylös ja otin hyönteisverkon pois ikkunasta, mutta lepakko viiletti jo huoneesta toiseen, se lenteli sisällä taitavasti ja täysin äänettömästi. Avattuani ikkunat ja ulko-oven palasin sänkyyni lueskelemaan ja odottelemaan. Jonkin ajan kuluttua kiersin huoneet, eikä lepakkoa enää näkynyt, joten arvelin sen osanneen ulos.

Suljettuani ovet ja ikkunat jatkoin uniani. Aamulla halusin vielä tarkistaa, että lepakko todella oli lähtenyt. Mitä vielä, se oli etsinyt yösijaa ja veti sikeitä työhuoneessani, ikkunan yläpuolella olevan verholaudan takana. Ylösalaisin tietenkin.
Yövieras oli niin sikeässä unessa, että tuskin havahtui kun varovasti irroitin laudan koukuistaan. Ulkona portaalla uskalsin ottaa vielä kuvan vieraastani, jonka tunnistin pohjanlepakoksi. Sitten vein veijarin lautoineen puuliiterin hämärään jatkamaan uniaan. Matkalla nahkasiipi vähän käänteli päätään, mutta piti edelleen tiukasti kiinni yöpuustaan. Vieras jäi turvallisesti nukkumaan korkealle puupinon päälle.

Muita kohtaamisia lepakoiden kanssa löytyy täältä ja täältä.

Sellaista yöseuraa.
Mukavaa viikkoa kaikille!

92 kommenttia:

  1. Ihana veijari, pieni yökyläläinen :) Tuleekohan se joskus uudestaankin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti se huomasi, että kortteeri saattaa unien aikana muuttua, eikä enää harhaudu sisätiloihin. Söpö vieras kuitenkin.

      Poista
  2. Hih, hauskasen yövieraan sait! Vaikka lepakoista kaikkea mieltä ollaankin, aika söötti se silti on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta lepakot ovat mielenkiintoisia ja hyödyllisiä eläimiä. Uskomattoman taitavia lentäjiä.

      Poista
  3. Mun on pakko sanoa että hyi ja yäk,ahman jälkeen suomen rumin otus:)

    Mukavaa viikkoa sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kauneus on katsojan silmässä :) Minusta ne ovat komeita olentoja. Ahmatkin.

      Poista
  4. No olipa erikoinen vieras. Meillä on kerran tullut lepakko hormia pitkin pesuhuoneeseen ;) Lepakko on oikeistaan kovin söpö, kasvot kuin pienen pienellä koiralla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös sellainenkin lepakkolaji ole kuin lentävä koira. Minusta ne ovat mielenkiintoisia ja kauniita olentoja nahkasiipineen.

      Poista
  5. Huimaa! Hienosti toimitit ei-toivotun yövieraan pihalle. Mitähän Nero olisi lepakosta tykännyt jos olisi sen kohdannut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nerokin huomasi, että jotakin on tekeillä ja kävi pyörähtämässä sisällä. Odottelin, että prinssi oli ruokaillut ja vetäytynyt varjojensa alle nukkumaan ennen kuin kuljetin yövieraan ulkorakennukseen. Lentävä hiiri olisi varmasti kiinnostanut kissaa.

      Poista
  6. Olitpas neuvokas, kun sait lepakon muualle jatkamaan uniaan. Mutta tarvitsee sanoa, että en välittäisi samanlaisesta vieraasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi yövieras oli aika rauhallinen kun oli löytänyt ortensa. En varsinaisesti odota uusintavierailua :)

      Poista
  7. Suloinen vieras, mutta kertavierailu varmastikin riittää :) Muistaakseni Tiede-lehdessä oli "joskus jonkun" kuvaajan lepakkokuvia. Lepakot roikkuivat kuvissa aina jostain, mutta kuvat oli painettu niin päin, että näytti kuin lepakot olisivat olleet jaloillaan - muistuttivat kovasti ihmisiä; siipi (käsi) toisen harteilla jne. Olivat hienoja kuvia, voi kun tulisivat vielä joskus jossain vastaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluummin katselen lepakoita ulkona kuin sisätiloissa. Tosin sisälle lentäneestä linnusta on paljon enemmän vaivaa kuin lepakosta, joka oli varsin rauhallinen yövieras. Enpä ole törmännyt tuollaisiin kuviin, varmasti hauskan näköisiä. Tälläisen kuvan löysin: http://www.flickr.com/photos/75423266@N04/8270007505/ taitaa olla juuri se lentävä koira.

      Poista
    2. Tämä kuva voisi hyvinkin olla juuri siitä samaisesta sarjasta - ja todennäköisesti onkin!

      Poista
    3. Ja nyt kun hieman kuukkeloin, niin, sama kaverihan tuo, Tim Flach. Tässä hyvä linkki pariin lepakkokuvaan + muutamaan muuhun mahtavaan otokseen:
      http://www.123inspiration.com/more-than-human-by-tim-flach/

      Poista
    4. Aivan mahtavia erilaisia eläinkuvia. Nuo pimeyden ruhtinaat viittaansa kääriytyneenä ovat minusta parhaita. Onneksi minun lepakkoni ei katsonut minua noin :)

      Poista
  8. Ei ihan tavallinen yövieras. Hienosti selvitit vierailun. Rauhallisuus on valttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kauaakaan kun jollekin täällä blogistaniassa sanoin, ettei meille ole koskaan tulleet lepakot sisään. Rauhallisuus oli valttia sekä lepakolla, että talon väellä :)

      Poista
  9. Lepakko on hienon näköinen "sormineen", siipineen,kaikkineen ja nassu on söpö.
    Kylläpäs hänellä oli hyvät unenlahjat. Oli varmaan niin paljon tutkittavaa sisällä että vei kaikki voimat.
    Hyvää viikonalkua teille Neron kanssa ja lepakoiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sikeästi nukkui tämä vieras. Ei se tainnut paljon ehtiä tutkia paikkoja kun löysi itselleen sopivan paikan nukkua. Onneksi tuollaisen paikan, mistä sen helposti löysin ja pystyin kuljettamaan pois. Jossakin kaapin takana olisi ollut hankalampi paikka.

      Poista
  10. Olipa erikoinen yö vieras:)

    VastaaPoista
  11. Olipas hyvä, että osui teille eikä meille! Mä olisin varmaan kirkunut ja järkyttynyt ja herättänyt kaikki kissat ja Husbendin apuun ;) Ihan söpö noin kuvassasi, mutta livenä... ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi olla lepakon onni, että osui meille eikä teille. Eikä sattunut Nerokaan olemaan sisällä, siitä olisi voinut syntyä jahti. En minäkään varsinaisesti kaipaa tälläisiä vieraita :)

      Poista
  12. Söpön näköinen on kuvassa, mutta yövieraaksi en oikein ottaisi. En tiedä mistä johtuu oma lepakkokammoni. Kotona maalla niitä oli aivan kamalasti ullakolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepakkokammo taitaa olla aika yleistä. Nahkasiipiin on liitetty niin paljon mystiikkaa ja hurjia kertomuksia. Ovathan ne aika outoja olentoja, liikkuvat äänettömästi öisin, nukkuvat pää alaspäin ja ulkomuotokin on aika eksoottinen.

      Poista
  13. huiii, mie oisin soittanut vähintäänkin palokunnan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitsi ei tullut mieleenkään, pari raamikasta palomiestä yövieraana ei olisi ollenkaan hassumpaa :)

      Poista
  14. Heinolan mökillä joskus aikoinaan tuli paljonkin seurattua lepakoita, sen jälkeen tuskin olen nähnytkään.
    Täytyykin tsekata onko tuo linkkisi sama kuva josta Tiina mainitsi - ne kuvat oli hienoja!

    Täytyy sanoa että onneksi ei ole yövieraaksi eksynyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo linkin kuva on oikea yön prinssi :)
      Täytyy sanoa, etten tykkää mistään villeistä eläimistä sisätiloissa, eikä ne onneksi kovin usein sisälle eksykään. Jännää, että heräsin, vaikka lepakko ei pitänyt minkäänlaista ääntä, edes rapinaa.

      Poista
  15. Voi kääk! Selkäpiitä kyllä karmisi, jos samaan huoneeseen osuisin noiden kanssa. Minusta nuo on ihan söpöjä tälleen kun kuvia katsoo, mutta yökaveriksi en ottais minäkään! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi yökaveri ei yrittänyt yhtään lähennellä :)

      Poista
  16. Meillä on mökillä aitan vintillä näitä ihan riittämiin - samoin halkopinoissa. Onneksi eivät sisälle ole eksyneet. Minä olen lepakoita oppinut varomaan ja pelkäämäänkin sen jälkeen, kun sellainen viilsi haavan serkkuni käteen. Kiirus tuli saamaan rokotetta sairaalaan - ja tosi rankka lääkekuuri päälle - suurin osa lepakoista kun kantaa vesikauhua.
    Joten oikeinkin hyvä, ettei Nero tuota ehtinyt huomata!
    Mukavaa viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jouduin vastakkain vesikauhuasian kanssa viime vuonna kun näin Neron tutkivan kuollutta lepakkoa. Eläinlääkärin mukaan vesikauhun todennäköisyys oli pieni koska Suomessa ei nyt esiinny vesikauhua, mutta koska vesisiipat muuttavat etelämmästä niin tautiriski on mahdollinen. Lähetin pyynnöstä siipan Eviraan tutkittavaksi, siinä ei ollut vesikauhua. Aina kannattaa kuitenkin olla varovainen.

      Poista
  17. Kaikkea vielä! Sellaisia kulkijoita sattuu joskus, harvemmin vain nuin koreasti, ilman kummempia kiljumisia. :)
    Mutta hyvä, että sai yösijansa ja vielä matkapalveluakin liiterille saakka. :)
    Iloa päivääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä on tapana palvella vieraita hyvin :) Kukaan ei kiljunut, ei vieras eikä talon väki. Illalla lepakko varmaan ihmettelee kun herää ihan oudosta paikasta.

      Poista
  18. Sä olet rohkea! :)

    Mä en varmaan olisi saanut nukkuvaa lepakkoa ulos, kun olisin pelännyt, että lepakko lähtee kesken kaiken lentoon ja törmää muhun (vaikka lepakoilla on se "kaikuluotausjärjestelmä".) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepakot eivät hevin törmäile. Ajattelin ensin käyttää haavia, mutta lepakko olisi voinut olla kärttyisä kun herätetään kesken unien. Noin homma hoitui ilman isompia ongelmia. Kokeilin ensin varovasti miten nahkasiipi reagoi jos liikutan sen nukkumaortta.

      Poista
  19. Erikonen yövieras tosiaan, hienosti hoidit tilanteen. Täytyy sanoa, etten itse ehkä olisi osannut olla noin tyynen rauhallinen, ainakaan yöaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin olla itsekin puoliunessa :) siinä ei jaksa hötkyillä.

      Poista
  20. Pienellä vampyyrillä kävi tuuri kun löysit sen ennen Neroa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Nero ei nukkunut vieressäni :) Olisi saattanut tulla paljon värikkäämpi operaatio.

      Poista
  21. Vastaukset
    1. Pientä jännitystä ehkä liiankin rauhalliseen elämääni :)

      Poista
  22. Aikamoinen vieras! En uskalla ajatellakaan miten pienen olisi käynyt jos Nero olisi ollut kotosalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nero on kyllä sinnikäs, mutta siipiä sillä ei ole :) Ehkä lepakkomies olisi ollut saavuttamattomissa katon rajassa.

      Poista
  23. Voi miten suloinen pieni tyyppi... Täälläkin lepakoita lentelee mutta en ole vielä nähnyt yhtäkään noin läheltä sitten lapsuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepakot lentelevät useimmiten pimeässä ja ovat aika nopealiikkeisiä, niistä on vaikea saada tarkkaa kuvaa. Viime vuosina olen päässyt muutaman kerran tarkastelemaan niitä läheltä, upeita eläimiä.

      Poista
  24. Jos olisin törmännyt sisätiloissa lepakkoon, olisin varmaan itse muuttanut sinne puuliiteriin :). Jos olisin säikähdykseltäni jäänyt henkiin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on välillä niin yksinäistä, että kaikki seura on tervetullutta :)

      Poista
  25. Hyvä sinä! Jotkut kiljuvat ja kauhistelevat lepakoita...Me vietämme terassillamme lepakkojen iltoja.

    Täällä on aina niin kiinnostavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinä lämpiminä ja pimeinä iltoina on mukava katsella lepakoiden lentelyä puutarhassa. Kiva kuulla, että meidän yksinkertaisesta olemisesta löytyy kiinnostavaa.

      Poista
    2. En ihan kaikkea nyt muista, mutta mieti nyt vähän ne kettujutut, sitten kauris, nyt lapekkoja ja kaikessa välissä unelmaisia unikkoniittjä ja tämä on vain kuin alkupalaa, joten ei niin yksinkertaista:)

      Poista
    3. Kiitos kauniista sanoistasi. Onhan meillä tosiaan noita luonnon järjestämiä kohokohtia välillä :)

      Poista
  26. Hui kamala, ei olis minulle tullut uni silmään ennenkuin olisin ollut varma lepakon pois menosta. Olen tainnut katsoa liikaa vampyyri-elokuvia =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vampyyrit ovat tainneet pilata lepakoiden maineen :)
      Paljon harmillisempi ja äänekkäämpi on hyttynen sisätiloissa.

      Poista
  27. Jännittävää, enpä ole ikinä lepakkoa nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepakot ovat jännittäviä eläimiä ehkä juuri siksi, että niitä pääsee harvoin näkemään läheltä.

      Poista
  28. Täällä kanssa yksi lepakkofani, somia ja kiehtovia ovat.. Meilläkin silloin tällöin lentelee pihassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepakot nauttivat luonnonsuojelulain turvaa, mm. niiden kuljetus ja hallussapito on kiellettyä. Mutta lyhyt kuljetus liiteriin sallitaan jos se on lepakon parhaaksi. Hallussapitoa en edes suunnitellut :)

      Poista
  29. Hauska yövieras! Meidänkin pihapiirissä asustelee lepakko. Se on aika hauska, kun lento on tosiaankin aivan äänetön. Suhaus vain käy, kun se lentää ohi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tuntuu, että ne ovat uteliaita ja lentelevät ihmisten yläpuolella jos istuu yöllä puutarhassa. Taitaa kuitenkin johtua siitä, että hyönteiset seuraavat ihmistä ja lyhtyjen valoa. Niiden äänetön lento on komeaa katseltavaa. Tosin ne taitavat pitää kovaakin meteliä, mutta äänet ovat ihmisen kuulotaajuuden ulottumattomissa.

      Poista
  30. Kyllä ne noin yksittäisinä ovat ihan söpöjä, mutta parvena suorastaan pelottavia, hui kauhistus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin kai meillä näkee suuria parvia. Luontoelokuvissa olen kyllä nähnyt miten ne lähtevät suurena joukkona luolastaan yön pimeyteen.

      Poista
  31. Lepakko on tosi kiehtova eläin, en ole koskaan nähnyt elävänä. Hienosti sait sen "kesytettyä".
    Veikkaan, että olisin ensinäkemältä kirkunut ja saanut koko talon sekaisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepakot ovat jo niin tuttuja eläimiä, ei se sen kummemmalta tuntunut kuin jos lintu olisi eksynyt sisälle. Sitä alkaa vain miettiä miten sen parhaiten saisi takaisin vapauteen. Koska ne ovat niin taitavia lentäjiä niin arvelin sen tosiaan menneen ulos ovesta tai ikkunasta, mutta sehän etsikin yösijaa.

      Poista
  32. Vau, muistan tosiaan sinun aikaisemminkin seikkailleen lepakkojen kanssa. Aikamoisia yövieraita, ei voi muuta sanoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi lepakot eivät ole aiemmin harhautuneet sisätiloihin, ainakaan asuinhuoneisiin. Hyvin lepakko kuitenkin valitsi nukkumapaikkansa.

      Poista
  33. Sait oikein erikoisen yövieraan. Hienoa kun sait vielä kuvattua meidän iloksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat tälläisiä uutiskuvia; asia on tärkeämpi kuin laatu :)

      Poista
  34. Meillä ei kukaan vieläkään tiedä, minne lepakko hävisi mökin pienestä makuuhuoneesta, jonne sen suljimme, kun lähdin hakemaan saunalta ikkunaan avainta, että olisi saatu se lepakko sitä kautta ulos...mihin ihmeen väliin se itsensä työnsi ja löysikö se jotain kautta ulkoilmaan? Ei sitä ainakaan mistään ole vielä vastaan tullut, ja jos se olisi vielä sisätiloissa, luulisi sen siellä lentelevän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepakko pääsee livahtamaan kuulemma parin sentin rakosesta. Ne ovat niin nopeita liikkeissään, että ehkä se on päässyt ovesta tai ikkunasta vapauteen. Mystistä.

      Poista
  35. Ihana söpö pikkulepakko! Lepakot ovat mahtavia :) ♥ Aika hyvin että rauhoittui ja meni yöpuulle eikä lähtenyt karkuun. Mahtoi Batman hölmistyä kun heräsikin aivan uudessa paikassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Batman ehkä mietti herätessään, että olipa kummallinen uni :) Lepakot ovat mahtavia yön kulkijoita.

      Poista
  36. Aikamoinen yövieras! Minä näin viimeksi lepakoita Tallinnassa, jossa ne saalistelivat hotellin sisäpihalla. Mökillä on seinässä pyöreä ilmanvaihtoaukko vintille. En ole uskaltanut peittää sitä millään ritilällä sillä luulen, että vintillä asuu lepakoita. Pimenevät elokuun illat on hyvää lepakoiden tarkkailuaikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on todellakin hyvä aika tarkkailla lepakoita. Taivas on alkuyöstä vielä vähän valoisa ja lepakot näkee hyvin sitä vasten. Pitäsi joskus käydä päivällä ulkorakennuksissa katsomassa onko siellä lepakoita nukkumassa, mutta taitavat olla hyvin piilossa.

      Poista
  37. Apua, mä olisin saanut kyllä kunnon kohtauksen :D Lepakkoja on kiva katella kaukana taivaalla, mutta kuolisin kauhusta jos makkarissa lepattelis semmonen... oot sä vaan rohkea! :) Mulla on muutenkin joku lintukammo, en siis pidä, että linnut lentää mua kovin lähelle, se siivenräpsytys on jotenkin pelottavaa. Singaporen Zoossa jouduin/pääsin ihan lähietäisyydelle valtavia hedelmälepakkoja ja vaikka ne on vaarattomia, silti ahdisti, kun ne läpytteli lentoon... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkään aika harvoja eläimiä. Olen myös tottunut siihen, että eläimet pelkäävät ihmistä. Helsingissä kauhistuin variksia, kun kävelivät päin, eivätkä säikkyneet minua, kuten täällä on tapaana. Ajattelin, että niillä on pahat mielessä :) Hedelmälepakot voivat olla aika suuria, sellaista parvea varmaan pekäisin, onneksi ei esiinny meillä.

      Poista
  38. Minuakin ahdistaa kaikki siivekkäät jotenkin.
    Ajattele jos olis nukkunut jossain isossa kaapissa ja sen olisit joutunut raahaamaan ulos ? Rauhallinen kaveri kuitenkin, ei mitään pyydystettävää sisällä siis kun aikaa nukkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaappi olisi varmaan jäänyt siirtämättä ja jostain kaapin takaa lepakko olisi ollut vaikea pyydystää. Silloin olisi vain pitänyt odottaa sen heräämistä ja toivoa, että se osaa itse tiensä ulos.

      Poista
  39. Oih, ihana siivekäs kaveri! Ei olisi haitannut tuollainen yövieras.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komea yövieras ei koskaan haittaa kunhan ei tule liian usein herättämään aamuyöstä :)

      Poista
  40. Hauskannäköinen yövieras, olis mukava nähdä, toisaalta ei, katonrajassani yöpyy perhosia, saattas popsia niitä alkupaloiksi :D
    Toi Nero on ihku ,en muistanut sanoa aikaisemmin ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepakko taisi olla kovin väsynyt ja oli nopeasti etsittävä sopiva yöpuu. Perhoset olisivat varmaankin maittaneet aamupalaksi, tai iltapalahan se taitaa lepakoilla olla :) Nero kiittää suosiosta!

      Poista
  41. No jopas sulle sattuikin erikoinen yövieras.
    Hyvä että sait siirretyksi rauhalliseen nukkupaikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti uni maittoi kulkijalle liiterissäkin :)

      Poista

Kiitos kommentista