4.4.2014

Vaikea uskoa

Parin kuukauden kuluttua on odotettavissa tälläisiä näkyjä.

Kun nyt näyttää tältä. Järvestä lähtivät jäät viime lauantaina.
Aidan takana näkyy kasvimaan lisäosa, josta otan käyttöön niin paljon kuin viitsin kääntää. Olen peittänyt maan yhdeksi ja osittain kahdeksi kasvukaudeksi. Siten juolavehnä-nokkos-lupiini-vuohenputki alueesta tulee helposti käännettävää, rikkaruohotonta, muhevaa multaa.

Vielä yksi tunnelmapala viime vuoden heinäkuulta toivoa antamaan.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

57 kommenttia:

  1. Onnea noiden inhottavien rikkaruohojen hävittämiseen, jospa ne juuret todellakin tuhoutuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokemuksesta tiedän, että monivuotisten rikkaruohojen juuret häviävät peittämällä. Jos pari nouseekin ne voi kitkeä pois. Muuten tuon maan käyttöönotto olisi todella työlästä.

      Poista
  2. Kiitos toivosta! Sitä tarvitaan nyt, kun pakkanen puree nenänpäätä aamuisin.

    Mukavaa ja toivottavasti lämmintä viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivottavasti saamme nauttia auringosta!
      Nyt tarvitsin vähän uskonvahvistusta ja muistinvirkistystä. Selasin viime vuoden kasvimaakuvia ja se on toivoa antavaa.

      Poista
  3. Kasvun voima hämmästyttää joka kerta. Ihanaa, että tuo aika on tosiaan ihan kohta käsillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka ainoa kevät kasvun voimaa pitää hämmästyttävänä ja uskomattomana. Nyt olemme voiton puolella ja kovaa vauhtia siirtymässä kesään.

      Poista
  4. Voi tuota heinäkuun kukkaloistoa! Koivuista osa näyttää olevan jo keltaisia?
    Mukavaa viikonloppua sinullekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilta-aurinko taitaa tehdä tepposet kuvassa, en muista, että koivut olisivat kellertäneet heinäkuussa.

      Poista
  5. Oi oi tulispa jo kesä! En tykkää tästä kevään ankeasta harmaasta ja värittömästä maailmasta, onneksi se muuttuu pian vihreäksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on juuri vaikein hetki joka kevät, kun ei oikein vielä mikään kasva, mutta on kuitenkin aivan kohta tulossa. Puutarhuri käy kärsimättömäksi :) Mutta ihan kohta vihertää.

      Poista
  6. Sinulla on ihan mielettömän upea kasvimaa! Maan peittäminen saattaa olla erittäin toimiva ratkaisu. Me ajattelimme peittää maan muovilla viikoksi pariksi muokkaamisen jälkeen ennenkuin kylvää siemenet. Tämäkin hillitsee hieman rikkaruohoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maan peittäminen toimii monivuotisille rikkaruohoille. Ilman peittämistä tuollaisen raakamaan kääntäminen käsin olisi mahdotonta ja maa-ainesta menisi paljon hukkaan. Pinnalla on monen kymmenen sentin juurimatto. Olen vähitellen laajentanut kasvimaatani tällä tekniikalla ja se toimii hyvin.

      Poista
  7. Oi kiitos näistä kuvista! Näin keväällä se tuntuu uskomattomalta, kasvun ihme yllättää. Pian kevään vaaleasta vehreyden kautta siirrytään kesän tummempiin vihreisiin :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Uskonpuute alkoi vaivata ja piti oikein todistella itselleen, että kasvun ihme on totta :)

      Poista
  8. Todella tuntuu uskomattomalta...mutta niin ihanalta...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämme kärsimättömyyden ja toiveikkuuden aikaa :)

      Poista
  9. Luonto on kyllä ihmeellinen tapaus :).
    Pystyispä itsekin saamaan itsessään samanlaisen muutoksen aikaiseksi parissa kuukaudessa..
    Ryytyneestä kukkeaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kevään eteneminen antaa virtaa ihmisillekin. Parissa kuukaudessa voi tapahtua mitä vain kun pääsee alkuun. Voimia sinulle kevään koitoksiin!

      Poista
  10. Ihanalta paratiisilta näyttää tuo kasvimaa-alueesi kesällä!
    Huomiselle pitäis olla mukavaa keliä pihatouhuihin, joten suunta ulos, eikös vaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunpa pian pääsisi tuonne paratiisiin pörriäisten surinaa kuuntelemaan ja nauttimaan maan antimista. Mutta hoidetaan nyt tämä esikasvatusrumba ensin pois. Ihanaa kun on luvattu aurinkoa, kasvu ehkä pyrskähtää taas eteenpäin.

      Poista
  11. Ihanaa. Kohta minullakin on toivottavasti tuollainen maa. Mitä kaikkea kasvatat, olisi kiva kuulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaalla on kesän ja syksyn ruokakomero. Siellä kasvavat kaikki tavanomaiset juurekset ja yrtit. Lisäksi fenkolia, latva-artisokkaa, viherkaalia, hernettä, sipuleita, papuja, salaatteja, piparjuurta, palsternakkaa, suolaheiniä ja paljon muuta. Toivottavasti sinunkin kasvimaasi tuottaa pian satoa. Olen laajentanut kasvimaatani vähitellen.

      Poista
    2. Vielä pitää lisätä, että kasvimaan kaunistuksena kasvaa myös monenlaisia kukkia ja minttuja, joitka houkuttelevat pörriäisiä ja perhosia hoitamaan pölytystä.

      Poista
  12. Cheri, ihanaa! Kohta se on täällä: Oi ihana toukokuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihana toukokuu, toden totta. Kun aurinko taas jaksaa paistaa palaa usko kevään etenemiseen.

      Poista
  13. Olen aikaisemminkin ihastellut kasvimaaluviasi. Mieleen on jäänyt kuva, jossa kaarea vasten kiemurtelee jokin köynös... Se kuva on muodostunut jonkinlaiseksi ideaku aksi tulevaan kasvimaahani, joka on ihan alkutekijöissään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Portin kaaressa kasvaa humala, joka on varma ja nopeakasvuinen, joka vuosi nouseva köynnös. Siitä vehreästä portista on mukava astua paratiisiini.

      Poista
  14. Kasvun ihme ei enää ole kaukana, vaikka nyt ruman ruskealta näyttää:)
    Upea ja monipuolinen puutarha sinulla on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ankeus muuttuu pian paratiisiolosuhteiksi :) Vaikea uskoa, mutta kyllä siihen voinee luottaa.

      Poista
  15. Ihana ryytimaa!!! Minullakin on kiusana juolavehnä, vuohenputki ym... millä peitit ne?
    Kirjoituksestasi sain intoa kokeilla peittämistä minäkin. Kitkeminen kun tuntuu epätoivoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylpeänä ilmoitan, että vaikka olen perustanut kasvimaani juolavehnäpeltoon, YHTÄÄN sellaista ei enää ole kasvimaan kiusana. Tietysti on kaikenlaisia siementäviä rikkaruohoja, mutta nehän on helppo kitkeä. Peitin maan mansikkakankaalla ja osittain kattopellillä ja vihreällä suojapeitteellä. Maisemoin sitten aluetta vähän haravoidulla kuiva-aineksella. Pääasia on, ettei maan pintaan pääse valoa, se tappaa kasvukaudessa (keväästä kevääseen) sitkeän juolavehnänkin ja nokkosen, jolla on vahvat ja sitkeät juuret. Muualla nokkonen saa mieluusti rehottaa, muttei kasvimaalla. Marjapensaan alustat, jotka myös puskevat vuohenputkea ja nokkosta peitän sanomalehtikerroksella, se on yhtä tehokasta ja maatuu aikanaan. Ystäväni on innostunut kokeilemaan peittämistä ja hänelläkin se on toiminut hyvin.

      Poista
    2. Saat olla kyllä ulpeä, kun olet päässyt eroon juolaheinästä! Minullakin on marjapensaiden alla paksu sanomalehtimatto, mutta nyt kun olen siirtynyt lehden nettilukijaksi eikä paperista enää tule, pitää keksiä muuta. Kiitos vinkeistä!

      Poista
    3. Paperiversiolla on etunsa :) Olen todella ylpeä kasvimaan juolavehnättömyydestä, jokainen joka kasvin kanssa on joutunut tekemisiin tietää miten hankala kaveri se on. Jos peittämisen jälkeen jäisi jokin juurenpala henkiin, on se helppo kitkeä pois jo pienenä, mutta runsaan juolavehnän hävittäminen kitkemällä on toivotonta.

      Poista
  16. Jaksan kyllä aina ihastella tuota viherpeukaloasi, itselläni kun ei sellaista ole:)
    Kohta siellä on kukat täydessä loistossaan <3
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Monta asiaa olen opetellut kantapään kautta, mutta kyllä peukalo vähitellen vihertää :) Tuskin maltan odottaa, että paratiisini lähtee kasvuun.

      Poista
  17. Oi että !
    Tällä hetkellä maalla näyttää niin rujolta ja epäsiistiltä ( puhun siis omasta näkymästä ), kun tuet, vinot reunanauhat ja ihanat puutarhan sisustuselementit tököttövät paljaalla maalla ja siihen lisättynä keskenjääneet perennapenkit ja rakennelmat. Tässä kohtaa on vaikea uskoa todeksi sitä mitä jo parin kuukauden päästä on !
    Minä teen ekat esikylvötkin vasta nyt viikonloppuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rujolta ja vinolta täälläkin näyttää kaikki. Kasvimaan aitakin tarvitsee fiksausta, talvi on vähän runnonut sitä. Tässä kohtaa on tosiaan vaikea uskoa, että ihan kohta jo kukkii pihalla. Minäkin aloitan varsinaisia esikylvöjä tänä viikonloppuna.

      Poista
  18. On siinä kuvissa eroa!
    Kivat kattotiili- ja muut rajaukset kasvualueissa.
    Kyllä sulla taitaa lisätilahyllykät kohta jo notkua tiamipurkkien painosta. Sen verran sulla tuota kasvimaan alaa näyttää olevan.
    Mukavaa kasvukauden odottelua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vanhoista kattotiilistä saan ilmaisia ja kestäviä viljelylaatikoita. Kohta alkavat hyllyköt täyttyä ja toivottavasti itäminen lähtee hyvin käyntiin. Onneksi suurin osa kylvetään kuitenkin suoraan kasvimaalle :)

      Poista
  19. Hauskaa ja kannustavaa kuulla, että tuo rikkaruohojen peittäminen toimii. Meillä on valtaisa vuohenputkiongelma, jota olemme nyt melko voimattomina pari vuotta ihmetelleet. Joitakin alueita onkin jo peitetty, mutta koska vuodenputkea kasvaa ihan joka paikassa, en usko että koskaan siitä päästään kokonaan eroon. Viimeisin suunnitelma uudeksi kasvimaaksi on peittää yksi paha alue ja tehdä siihen jonkinlaista kivetystä, jonka keskelle tehdään hyvä kasvimaa-alue. Kivetyksen päälle voisi laittaa lisäksi kasvulavoja. Menee tosin vielä aikaa ennen kuin tähän ehditään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peittäminen toimii hyvin. Kiveys reunoilla on hyvä idea, sillä vuohenputkikasvustoa ei saa päästää kiinni kasvimaahan, sehän ryömii muuten nopeasti takaisin. Itse olen laittanut kasvimaan reunoille reunusta tiilistä ja joka puolella on puolentoistametrin peitetty alue, jonka olen maisemoinut. Kavulavoja voi laittaa myös maahan kun laittaa alle paksusti sanomalehteä, tällä keinolla olen tehnyt onnistuneesti kukkapenkkejä pihamaalle. Vuohenputkeahan voi ihan kohta poimia syötäväksi ja kokonaan siitä ei varmaan koskaan pääse eroon, se varmasti kasvaa haudallanikin :)

      Poista
  20. Peittämisellä minäkin olen saanut hyviä tuloksia aikaan, mutta vuohenputkea saattaa tulla milloin mistäkin. Sanomalehdet ovat tosi hyödyllisiä myös tuossa peittämispuuhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenputki on sinnikäs, se hiipii vääjäämättä kohti viljelyksiä jos sitä on pihamaalla. Yritän pysäyttää sen kasvimaan rajalla ja toistaiseksi olen onnistunut hyvin. Sanomalehti on siitäkin mukava, että se maatuu pikkuhiljaa, mutta on kuitenkin tarpeeksi tehokas este rikkaruohoille.

      Poista
  21. Ihanan vehreitä istutuksia! Noita maisemia kannattaa odottaa:)

    VastaaPoista
  22. Ihanat tunnelmat kasvimallasi, kesällä :) Näsimeressä jäät vielä pysyvät, mutta onhan ne irronneet rannasta. Kyllä se kesä sieltä tulee, jippii!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on taas luvattu lämpenevää, joten on vain ajan kysymys milloin Näsimerikin vapautuu jääpeitteestään. Jep, jep, kesä tulee!

      Poista
  23. Mieli alkaa jo olla levoton ja vihreän kaipuuseen lähes pakahtuu. Toisaalta tämä on parasta aikaa, kevät etenee verkalleen ja siitä voi nauttia pidempään. Ihanaa keväistä viikonloppua Cheri, ihanat nuo sinun kesäkuvasi, upean runsas on kasvimaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maria. Kärsimättömyys iskee vaikka kevät on jo ennätysaikainen. Paljon jo itää ja vihertää ja vihreän seassa itää myös toivo. Ihanaa kun on mahdollista jo puuhastella pihamaalla.

      Poista
  24. Tämä on niin parasta aikaa ja aivan ihanaa että kaikki on vielä edessäpäin :) Teillä tulee näyttämään upealta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tuohon erämaahan piakkon nousee paratiisi. Tuon näyn edessä se on aina vaikea uskoa, mutta joka vuosi on niin käynyt :)

      Poista
  25. Tuota ihanuutta odotellessa<3 No nyt sain uutta uskoa omaan ongelmatilanteeseen.Mulla on vanha perunamaa täysin juolavehnän vallassa,oon kyllä kuullut tuosta peittokonstista,mutta jotenkin vain suhtautunut siihen epäillen.Nyt kyllä kokeilen! En mä siellä pottuja varmaan enää viljele,mutta eiköhän sitä jotain muuta kivaa keksitä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos malttaa odotella kasvukauden ja maa on peitetty hyvin niin taatusti tehoaa. En vakuuttelisi jos en olisi itse tätä ihmettä nähnyt niin monta kertaa. Lisämaata ei voi puutarhurille olla liikaa :) Minullakin pitää olla aina "varastotilaa" minne laitan kasvit joita jaan tai saan ja joille ei ole vielä määritelty omaa paikkaa.

      Poista
  26. Vastaukset
    1. Nyt sataa vettä, maa kiittää ja kasvu kiihtyy.

      Poista

Kiitos kommentista