6.4.2014

Vastaisku

Viime viikonloppuna olin tehokas, siivosin ulkovarastoja. Sunnuntai-iltana tunsin karheutta kurkussa.
Maanantai-aamuna tuntui kuin olisin nielaissut siilin ja se yrittäisi tulla perä edellä ylös kurkusta. Nenäliinapakettikin oli kaivettava esiin. Arvasin, että flunssa on iskemässä. Aloitin välittömästi vastaiskun. Kurlasin kurkkua keittosuolaliuoksella ja suoritin samalla aineella nenähuuhtelun sarvikuonolla. Yliannostus C-vitamiinia aamiaisen jälkeen. Sitten keittelin tuhdin liemen, jonka ohjeen olen saanut Al Marwanilta, helsinkiläiseltä (alunperin libanonilaiselta) ruokakauppiaalta. Jaan sen teillekin.
1/2 litraa vettä
teetä
3 kokonaista mustapippuria
3 kokonaista neilikkaa
kokonaisia kaardemummia
1/2 kanelitanko
inkivääriä (voi olla jauhettakin)
Keitetään 15 minuuttia.
Nautitaan kolmen tunnin välein hunajan kanssa.
Minä en laittanut mukaan teetä, mausteita lisäsin isolla kädellä ja laimensin päivän mittaan juomaa kuumalla vedellä. Rohto on tehokasta ja hyväksi havaittu.

Ainakaan kahdeksaan vuoteen minulla ei ole ollut tätä kulkutautia ja Nero oli hämmentynyt köhimisestä, aivastelusta ja niistämisestä.
Illalla taas kurlausta ja nenähuuhtelua, helpottamaan yötä. Otin kuuman kylvyn, jossa oli piparminttuöljyä ja eukalyptusta. Yöpöydällä oli pikarissa Garmolista yskänkohtauksien varalle. Lisäksi laitoin tuoksulamppuun eukalyptusöljyä hengitystä helpottamaan. Uni on hyvä lääke ja pystyin onneksi nukkumaan rauhallisesti. Prinssi ei tosin antanut sairauslomaa vaan herätti kukonlaulun aikaan avaamaan ovea. Seuraavina päivinä nautin Clipperin Organic Detox Infusion -teetä ja olo alkoi helpottua. Vaikka olo oli hieman hutera, olin kuitenkin koko ajan toimintakykyinen. Otin kyllä rauhallisesti ja lepäilinkin. Loppuviikosta olin jo terve.
Miten te toimitte? Aloitatteko vastaiskun vai jäättekö vain potemaan. Onko hyviä vinkkejä?

Lisäys: Tuli vasta mieleeni, että Al Marwan sanoi juoman vaikuttavan miehiin myös mieskuntoa kohottavasti, joten älkää ihmetelkö jo kaveri tuntuu kuumenevan liikaa :)

40 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Tämän otin talteen. Ilman muuta taisteluun ryhdytään, mutta ihan perinteisin keinoin. Tupla-annos vitamiinia ja kuumaa juomaa. Saattaa olla että taistelu tullaan häviämään, mutta yrittää täytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo liemi jotenkin kuumentaa elimistöä ja ajaa pöpöt pois. Mustapippurista tiedän, että se ainakin vilkastuttaa verenkiertoa. Unohdin vitamiinin ja lisäsin sen tekstiin. Kun vastaiskuun käy heti, uskon, että pääsee helpommalla. Ainakin jos kyseessä on tavallinen flunssa.

      Poista
  2. Kiitos vinkistä. Onneksi olen tervaskanto ja minulle iskee harvoin flunssa. Kun se joskus iskee, voitelen jjalkapohjat entisajan vik vaporukilla (sininen purkki) ja flunssa lähtee.
    Ihanaa sunnuntaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin flunssa on harvinainen, uskon sen johtuvan siitä, että tartunnanlähteitä on vähän kun en juurikaan liiku ihmisjoukoissa.

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta. Kyllä minäkin yritän aina kukistaa taudin. Jos vähänkin tuntuu, että tauti on tulossa, juon heti Panadol-poreen ja näin olen saanut monta tautia ehkäistyä. Onnistumisen edellytys on se ajoissa lääkkeen otto, muuten ei toimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, vastaiskuun on ryhdyttävä heti, kun on vielä voimia ja pöpöt vasta aloittelemassa. Kaikki hyväksi havaitut keinot kannattaa käyttää.

      Poista
  4. Juuri flunssasta lähes toipuneena sanoisin, että vastaiskuun kannattaa käydä erinäisten troppien muodossa ja lepo on tärkeää.

    Kiitos ohjeesta, flunssaisena tekee mieli lämmintä juomaa. Toivottavasti paranet pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepo on tärkeää, usein vain nuha ja yskä vaikeuttavat unta, mutta niitä voi hillitä tropeilla. Kiitos, olen jo terve. Vähän limaa on vielä rööreissä, mutta kunto muuten hyvä.

      Poista
  5. Jännän kuuloisia yrttejä ja rohtoja sinulla! Minä yleensä pyrin vain lepäilemään ja ajattelen, että "flunssa vain yrittää tulla, ei se oikeasti minuun iske". Ehkä se auttaa, ettei se usein iskekään, meinaa vain :)

    Aivan upea tuo ylimmmän kuvan kuppi sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päättäväisyydelläkin on varmasti merkitystä, riippuu varmaan minkä kaltaisesta viruksesta on kyse. Heikoimmat niistä horjuvat jo päättäväisyydestä :)

      Poista
  6. Hyviltä vaikuttavat keinosi! Nautit ehkä myös valkosipulia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipuli on paitsi herkullista myös hyvä troppi. Nautin valkosipulia ruoan seassa tällä kertaa, pitää myös muistaa syödä hyvin.

      Poista
  7. Vastaiskutaktiikka kuullostaa ihan hyvältä vaihtoehdolta! Ja näemmä toimi hyvin. Kiitoksia hyvistä vinkeistä. Pitää kokeilla näitä, jos ja kun tauti yllättää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei yllätä :) Mutta on hyvä olla varustautunut vastaiskuun.

      Poista
  8. Mahtavat taistelulitkut sulla. Otan tuon reseptin talteeni, kiitos :)
    Mulla taistelu on ollut lepoa ja lepoa, sekä vitamiineja rutkasti. Tämä talvi on ollut mulla aivan kamala, en edes muista kuinka monta kulkutautia olen sairastanut. Työpaikalla kun tapaan viikoittain jo 60 ihmistä, on tautia paljon tyrkyllä. Epäilen myös työpaikkani sisäilmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myötätunnolla seurannut sairasteluasi ja kun itse sain oireita tulit heti mieleeni. Viruksiakin on kovin erilaisia hankalampia ja vähemmän hankalia. Kaikkalla, missä liikkuu paljon ihmisiä on tartuntariski suuri. Mutta liika on liikaa, sisäilma voi hyvinkin olla osasyyllinen. Muistan yhden työpaikan, missä virukset levisivät huonosti puhdistetun ilmanvaihdon välityksellä. Kun ilma tutkittiin ilmeni paljon puutteitta suodattimissa ja hormien puhtaudessa. Koska talvi on ollut sinulle noin ankara, olkoon kesä sitäkin parempi!

      Poista
  9. Otan reseptin talteen. Tälle juomalle olisi ollut tarvetta pari päivää sitten. Vieläkin on vähän outo olo. Toivottavasti musta pantteri viihtyy kainalossasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kerralla kattila porisemaan :) Nero kyllä tuli syliin vanhasta tottumuksesta, mutta yskiminen ja pärskiminen häiritsi prinssiä ja se yleensä nousi nopeasti ja lähti oman petin rauhaan :) Nyt taas syli maittaa, mutta jos köhin niin Nero urahtaa merkiksi, ettei saa häiritä. Sellaista se on kuninkaallisten kanssa.

      Poista
  10. Täytyy koputtaa puuta mutta en ole sairastanut koko talvena.Johtuu tietenkin suurilta osin vuorotteluvapaasta ja näin ollen pöpövapaasta vyöhykkeestä kotona.Mutta laitan tämän talteen,yleensähän se flunssa iskee sillon kun ei tarttis, esim lomalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin pöpövapaa vyöhyke on turvannut vuosikaudet. Mutta flunssa on arvaamaton, eikä näin kevään korvalla olisi aikaa sairastella (no, milloin sitä olisi).

      Poista
  11. Sama vika rahikaisella. Koskaan ei iske fulnssat, mutta tänä talvena niin kävi. Itse arvelin, että johtui stressistä, että oli menny vastustuskyky tavallista heikommaksi.

    Melko tymäkältä kuulostaa liemi, mutta varmaan toimii.

    Toivottavasti tauti on nyt vaihtanut maisemaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä stressi varmasti heikentää vastustuskykyä ja saattaa tehdä myös varomattomaksi.
      Tymäkkää on liemi, mutta oikein hyvää. Tauti on nyt jättänyt minut, pieniä jälkiä enää jäljellä ja kannattaa varmaan ottaa iisisti jonkin aikaa, ettei vain joku väijyyn jäänyt pöpö pääse aktivoitumaan.

      Poista
  12. Otanpa minäkin reseptin talteen, vaikken vuosiin ole minkäänlaista flunssan tapaistakaan sairastanut! Ja koputan puuta! Otahan tosiaan rauhallisesti vielä muutama päivä, ettei jälkitauti pääse iskemään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ottanut rauhallisesti. Flunssa on ovela veijari, se voi henkitoreissaan jäädä jonnekin lymyämään ja iskeä takaisin jos ei pidä varaansa. Yritän olla ovelampi :)

      Poista
  13. Minä tulen yleensä kerran vuodessa flunssaan, mutta nyt tulin kaksi kertaa melkein peräkkäin kipeäksi. Olen kamalan huono sairastamaan - en vain jaksa maata paikoillani vaan touhuan väkisinkin vaikka Buranan voimalla. Mutta olen nyt sentään pikkuhiljaa jo oppinut ottamaan rauhallisemminkin, eli pyrin lepäämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Autuaaseen oloon! Sairastaminen ei ole koskaan kivaa, mutta uskon, että helpommalla pääsee kun malttaa ottaa rauhallisesti vähän aikaa. Nyt oli onneksi kevyttä sisätyötä tarjolla, vähän siemenkylvöjä, se ei rasita kun tekee vähän kerrallaan.

      Poista
  14. Voi kurjuus - mutta hyvä että sinulla on ohje parantavaan jomaan ja ne tipat myös ... Lepoa myös elimistö kaipaa tervehtyäkseen. Minä myös yritän suoda muutaman päivän levon, jos on flunssa päällä.
    Kirjoitankin tuon ohjeen ylös, nuo mausteet tekevät varmaan hyvää (olen vain raakaa inkivääriä ja hunajaa juonut - ja mikä tuoksu keittiöön . jos nenä jotain haistaa kun on tukossa?!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elimistö pystyy parannushommiin parhaiten levossa. Rohdot helpottavat oloa niin, että saa nukkua rauhassa. Inkivääri on monipuolinen kasvis, sekä ruokaan, että lääkkeeksi. Olen kuivattanut sitä viipaleina ja jauhan huhmarella jauheeksi jos ei satu olemaan tuoretta inkivääriä kotona.

      Poista
  15. Toivottavasti olosi alkaa paranemaan ja rohto tekee tehtävänsä :) Tuo kuppisi on mitä kaunein <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen jo täydessä iskussa :)
      Olen keräillyt vanhoja teelasin pidikkeitä aina kun on tullut vastaan kirpparella.

      Poista
  16. Tuota rohtoahan täytyy kokeilla, jos milloin seuraavan kerran satun sairastumaan! :) Kaunis kuppi, todella! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä täytyy todeta, että toivottavasti et joudu rohtoa kokeilemaan :) Vanha teelasinpidike on kokoelmani kauneimpia.

      Poista
  17. Kertakaikkisen kauniita valokuviakin! Minä suoritan heti nenähuuhtelun ja nautin c-vitam reippaasti. Kiitos tuosta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaisku kannattaa! C:t kurkkuun ja viruksille kyytiä nenähuuhtelulla.

      Poista
  18. Aika vaikuttava troppi sinulla. Minä aloitan vastaiskun heti ensimmäisestä flunssan tunteesta. Kurlaan alkoholilla, jota pidän flunssantorjuntalääkkeenä kotona. Yritän vetää sitä nenäänkin, mikä tuntuu hirveältä. Kurlaan myös suolaliuoksella mutta erikseen ja myöhemmin, kun sillä alkohililla en viitsi kurlailla kovin paljon. Troppaan itseäni propolisvedellä ja raa'alla hunajalla, jota yritän huljutella kurkussa mahdollisimman pitkään. Juon kuumaa mustaviinimarjamehua ja lepäilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sinullakin melkoiset tropit :) Viinaa en uskaltaisi vetää nenään, mutta jotkut ovat kokeilleet virolaisia viinasukkia. Propolis on varmasti hyvä flunssaankin, täytyykin varata sitä lääkekaappiin.

      Poista
  19. Hyvä troppi.
    Itse tykkään amla-marjajauheen, kookosöljy, c-vitamiinin, inkivääriteen ja sipulin avusta pöpöissä :)
    tämä sun ohje on mainio! toivottavasti nyt jo pöpöt on tiessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amla on minulle aivan vieras asia, täytyypä tutustua. Tropit nujersivat flunssan nopeasti ja taas voi nauttia keväästä täysipainoisesti.

      Poista
    2. se on intian karviainen.. kai ihan hyvä c-vitamiinin lähde, ainakin kokeilussa ollut mulla.

      Poista
    3. Aina sitä oppii uutta :)

      Poista

Kiitos kommentista