9.7.2014

Jättäkää vanhus rauhaan!

Alppiruusu pani tänä kesänä parastaan. Kukinta oli spektaakkelimainen ja jatkuu yhä. Olen poistanut useimmat kuihtuneet kukinnot, niitä on tullut neljä saavillista. Korkealla keskellä olevat aiheuttavat päänvaivaa, mutta enköhän keksi jonkin keinon päästä niihin käsiksi.
Mutta alppiruusua on myös koeteltu. Ensin kekomuurahaiset alkoivat rakentaa pesää sen keskelle. Siirsin lapiolla pesäaihion muutaman metrin päähän kuusen juurelle, en osannut valita murkkujen mielestä kyllin hyvää paikkaa ja ne muuttivat kotinsa parin metrin päähän kuusen toiselle puolelle. Ripottelin vähän kanelia, kommenteissa saamani vinkin mukaan, vanhaan pesäkohtaan ja vähitellen kaikki murkut muuttivat uuteen kotiin. Ongelma hoidettu.

Uutta kasvua pukkaa mukavasti, mutta kukintoja poimiessani huomasin lehdillä outoa liikettä.

Alppiruusunjauhiaiset olivat tekemässä tuhojaan uusissa versoissa. Kuvassa näkyy enää vain yksi valkoinen kolmio, mutta niitä oli joka lehdellä kymmeniä. Ruiskutin lehtiä ahkerasti mäntysuopaliuoksella neljänä iltana. Aine tuntui tehoavan, jauhiaiset vähenivät, aion loppuviikosta vielä varmuuden vuoksi vinkata niille, etteivät ole tervetulleita.

Torjuntahommissa minulla oli tälläinen apulainen.
Vanhoissa lehdissä on aina ollut jonkin verran ruskeita pilkkuja, niistä en ole kovin huolissani. Lisäksi joku on käynyt vähän nakertamassa lehtiä, toivottavasti ei uurrekorvakärsäkäs, joka tuhoaa myös kasvin juuristoa. Kaiken kukkuraksi minä olen tallonut torjunta ja kukintojen keruu -operaatioissa maan rhodon alla tiiviiksi, täytyy käydä ostamassa rhodomultaa ja kuohkeuttaa maa uudelleen.
Toivottavasti vanhus saa viettää loppukesän rauhassa ja valmistautua terveenä talveen. Tarkkailkaa alppiruusujanne, ajoissa tehty ruiskutus auttaa.
Nero on siirtynyt taas yövuoroon, eikä ihme, öisin on ollut mukavan viileää.

34 kommenttia:

 1. Pitääkin heti juosta katsomaan omaa alppiruusua. Se kukki upeasti, mutta osa lehdistä on kuivaneita ja ruskeita. Ei ole tullut edes mieleen tuhohyönteiset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti leuto talvi ja alkukesän kosteus ovat olleet otollisia tuhohyönteisille, niitä tuntuu olevan paljon. Myös kirvoja olen ruiskutellut perennoista ja ruusuista. Kannattaa tarkkailla kasveja.

   Poista
 2. Voi surku! Tuholaiset tekevät pahaa jälkeä ja ovat kaikenlisäksi ällöttäviä. Toivottavasti vanhus ei kärsisi tämän enempää. (Ja se yövuorojen ihanuus ymmärretään täällä paremmin kuin hyvin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi vanhus on sitkeä ja hoitotoimet tuntuvat auttavan. Itsekin pohdin yövuoroon siirtymistä kun lämpötila aina vain kohoaa.

   Poista
 3. Kaneli on kyllä verraton sisälle tulevienkin muurahaisten torjunnassa.
  Valppaana olet joutunuut olemaan, mutta mitäpä ei ihminen tekis noin komean alppiruusun eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulta taisinkin saada vinkin kanelista, kiitos! Se tuntui vaikuttavan suotuisasti. Se on myrkytöntä ja miellyttävää käyttää. Nyt pakolaismurkut rakentavat kekoaan pihan reunalle ja auttavat tuholaistorjunnassa.

   Poista
 4. Voi rhodoparkaa. Noi muurahaiset on kyllä sellasia typpejä, että. Just käydään taistelua mökillä niitä vastaan kun pyrkivät sisään. Näyttää että ollaan voitolla, toivottavasti säkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla Betunian vinkkiä kanelista. Itse käytin Reilunkaupan kanelia, reilu peli :)

   Poista
 5. Kaikenlaisia ötököitä sitä liikkuukin kasveissa kun tarkemmin katselee...onneksi tunnistat nuo ja osaat häätää pois. Itse tunnistan vain tavalliset muurahaiset :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkana saa olla, ettei häädä vahingossa hyödyllisiä hyönteisiä. Ruiskutan aina myöhään illalla kun pörriäiset ovat jo nukkumassa :)

   Poista
 6. Melkein tässä itsekin tekisi mieli siirtyä yövuoroon. Tulin juuri ulkoilemasta Sulon kanssa ja tästä päivästä tulee varmasti kesän lämpimin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta. Päivällä ei jaksa oikein mitään, mutta yöllä on vielä ollut mukavan viileää. Minut herätettiin taas aamuyöstä laululla, Neron piti esitellä myyränsä :)

   Poista
 7. Voi, alppiruusujani en ole edes älynnyt tarkkailla. Meillä ne kukkivat tänä vuonna erityisen vahvasti. Mutta ruusuissa on paljon kirvoja tänä vuonna ja ompuissa kehrääjäkoita ja pistiäisiä poikkeuksellisen paljon.
  Niin hellyttävän huolellisesti hoidat vanhustasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppiruusut olivat tänä kesänä erityisen kukoistavia. Jokin öttiäinen vaivaa myös yhtä kirsikkapuutani, sen suhteen en ole tehnyt mitään, sillä puu ei tuota hedelmiä. Taistelen vanhuksen puolesta, viimeiseen naiseen :)

   Poista
 8. Vanhus on anasainnut hyvän hoidon. Vai tuollainenkin kärsäkäs on olemassa.
  Kanelivinkki olikin hyvä.
  Minä olen häätänyt viime kesänä istuttamastani kirsikkapuusta ( tai pensaasta) kirvat kylmmällä vedelle. Eilen keitin raparperista tujua liuosta ja ruiskutan vielä sitä. Kirsikoita on tullut hurjasti ja puu on saanut kokoa paljon lisää. Oli ihan muotopuoli koko puu ja -70% alessa , mutta kannatti istuttaa.
  Sain keitettyä vihdoin ja viimein raparperi- inkiväärijuomaa. Se on hyvää ! Kiitos ohjeesta.
  Nero nauttii ♡ Onnikin valjasteee päivittäin ja nauttii hurjasti elämästään, vointi on ollut..hyvä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teillä nautitaan kesästä ja voidaan hyvin. Raparperin ja inkiväärin liitto on herkullinen. Ehkä kirsikkapuun öttiäisille pitäisi tehdä jotakin, ne ovat alkaneet nakertaa lehtiä, osassa on vain ruodit jäljellä.

   Poista
 9. Toivotaan, että hoitotoimesi tepsivät. En ole aiemmin erityisemmin paria vaatimatonta rhodoani hoitanut, mutta eivätpä ole sitten kukkineetkaan. Viime kesänä istutin kaksi uutta ja nyt lannoitan ja kastelen pensaita ohjeiden mukaan, jotta ne sitten ensi kesänä kiittäisivät minua kukkimalla.
  Kaneli näyttää tosiaan tepsivän muurahaisiin, sillä olen häätänyt niitä muualle. Kanelin ripotteleminen tuntuu paljon inhimillisemmältä keinolta, kuin monet rajummat keinot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun rhodoni ainakin on ollut erittäin kiitollinen pienistä hoitotoimista. Se on kokenut hylkäämisen ja pula-ajan, joten osaa varmasti arvostaa parempaa elämää :)
   Kaneli on erinomainen aine murkkujen häätämiseen, sillä en halua tappaa noita hyötyeläimiä. Enkä käyttää myrkkyjä, sillä ne osuvat enemmin tai myöhemmin omaan nilkkaan.

   Poista
 10. Tämän luettuani totesin minun alppiruusun olevan nolon huonolla hoidolla. Eikä ihme jos ei kuki. Otanpa puutarhuria niskasta kiinni ja komennan hoitotoimenpiteisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppiruusu varmasti kiittää huomiosta. Myös rhodolannoketta kannattaa antaa kasteluveden kanssa, että kasvi kuntoutuu ja kukoistaa.

   Poista
 11. Hyvä, että kaneli tepsi :). Meillä se keino on tainnu tulla tiensä päähän ja vähän luulen, että kaikki meidän pihalaattojen välistä hiekkaa ylös kaivavat murkut vaan tekee tilaa kanelille, että pääsisivät syömään :). Lieneevät alkaneet kaneliriippuvaisiksi..
  On vaan jotenkin niin paljon mukavampi konsti kuin levitellä jotain hirmumyrkkyjä pihalle, josta ne sit jalkapohjissa kulkeutuu sisälle.

  Tsemppiä vanhukselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on pihalla hurjasti erilajisia murkkuja, mutta eivät ne minua haittaa. Kasvimaalla on yksi suuri maanalainen pesä, eikä siinä kohdassa voi kasvattaa mitäään, mutta ajattelen, että murkut hoitavat tuholaisongelmaa joten asukoot siinä. Kukkapenkeissä ja kaikkien laattojen ja ruukkujen alla tuntuu asustelevan kusiaisia.

   Poista
 12. Pitääpä minunkin muistaa kurkistella alppiruusun lehtiä! Jotenkin olin ajatellut, että nahkeat lehdet eivät houkuttelisi tuholaisia, kun on kaikkea muuta tarjolla =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppiruusujauhiaiset iskevät kasvin uusiin versoihin, niille ei taida kelvata muu kuin rhodot. En ole koskaan ennen moisia huomannut.

   Poista
 13. Kiitos, kun muistutit. Pitääkin mennä viimeistään viikonloppuna keräämään kuihtuneet kukinnot pois ja tarkistaa uusien versojen tilanne. Meillä on ollut tuhottaman paljon kirvoja tänä kesänä vähän yhdessä jos toisessa kasvissa, joten ilma tuoksuu säännöllisesti mäntysuovalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu kirvoja tuntuu riittävän joka paikkaan. Mäntysuopa tuoksuu täälläkin, enkä vielä ole ehtinyt edes mattopyykille :)

   Poista
 14. Taisi murkkujen pesän huonejärjestys muuttua, niin aloittivat rakennustouhun alusta;)
  Toivottavasti vanhusta ei enää kukaan kiusaa lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi pohjakerros saada pahoja vaurioita siirrossa. Onneksi pesä oli vasta alkutekijöissään, joten suurta viivettä rakennusprojektiin ei tullut.

   Poista
 15. Tuhohyönteisiä ja ötököitöä tuntuu tosiaan riittävän tänä vuonna. Mökillä muurahaiset tekivät invaarion sisälle tänään, siispä kanelia pitää käydä ostamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauha talvi ja lämmin kevät ilmeisesti moninkertaisti tuholaisjoukon. Muurahaisia en pidä tuholaisina, mutta sisään en niitä haluaisi. Ehkäpä runsas kaneli saa murkut muuttamaan.

   Poista
 16. Nyt on ollut harvinaisen paljon tuhohyönteisiä. Melkein joka päivä löydän jonkunsortin kirvaa jostakin. Myös yksi iso kukkapenkki on ilmeisesti täynnä maanalaista muurahaispesää. Olen pariin kertaan myrkyttänyt muurahaismyrkyllä, en tiedä auttaako. Kasvien uudet versot selittämättömästi kaatuvat maahan ja lakastuvat. En tiedä, johtuuko muurahaisista. Kanelikonsti oli ihan uusi minulle, enpä ole ennen kuullutkaan. Hassu/hauska ajatus, että sirottelen koko kukkapenkin kanelilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muurahaisten käytävät tekevät maan ontoksi ja kasvien juuret jäävät ilmaan. Minulla on parissa kohtaa tuollaisia pesiä, mutta olen mukautunut siihen, ettei niissä kohdin kasva mitään. Jotenkin sääli hävittää hienot rakennelmat. Kokeile kanelitemppua pesän kohtaan. Voi olla, että murkut vain siirtyvät toisaalle.

   Poista
 17. Kiitti kanelivinkistä! Vähän väliä pitää ruusujakin kytätä tai kirvat syövät nuput. Jatkuvaa vahtaamista tämä puutarhanhoito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanelivinkki tuli minulle aiemmassa postauksessa kun pähkäilin muurahaisten väärää rakennuspaikkaa. Näin hyvät vinkit kiertävät. On tämä jatkuvaa puolustustaistelua, onneksi useimmat kasvit pärjäävät omillaan.

   Poista

Kiitos kommentista