1.7.2014

Naistenmies ja Tanskan prinssi

Avoimet puutarhat -tapahtuma kutsui sunnuntaina Kymenlaaksoon. Olen useasti ihaillut Sannan puutarhaa
Villi piha -blogissa ja nyt tarjoutui tilaisuus nähdä paratiisi elävänä. Olen seurannut puutarhan vaiheita, mutta silti koko ja kauneus yllättivät.


Kasvien lajikirjo oli suuri ja ystävällinen puutarhuri oli varustanut kaikki nimikyltein, kuljeskelin kuin kasvitieteellisessä puutarhassa.

Satoi, mutta se ei puutarhaintoilijoita haitannut, paikalla oli paljon väkeä. Minua se haittasi nähtävästi niin paljon, että otin laiskasti kuvia. Nautiskelin vain yllätyksistä, joita ilmestyi joka mutkan takaa. En esimerkiksi kuvannut häkellyttävän komeaa aitaa, mutta käykää Villi pihassa katsomassa.

Jos kierros olisi käynyt voimille olisi voinut köllähtää hetekan syliin.

Tai nauttia virvokkeita tunnelmallisessa holvikellarissa.

Myös kasvihuone tarjosi sateensuojaa.
Idylliä täydensivät laitumella käyskentelevät Hamlet

ja Casanova, jota hiukoi, teki mieli hieman suolaista.

Eikä kanakuumetta yhtään helpottanut hieno kanala, jossa minua asiantuntevasti opasti talon nuori isäntä.
Nuoren kanan määritelmä: "Tämä ei ole tipu eikä kana, se on siltä väliltä."
Kukolla oli komeat kannukset.
Oli myös kiva tavata taas Kanelia ja kardemummaa -blogin Maria, joka oli perheineen liikkeellä. 

Kiitos Sanna kun avasit puutarhasi vierailijoille, se on valtava inspiraation lähde ja vierailu toi erittäin hyvän mielen!

Toinen kohteemme oli Myllylän kansakoulun puutarha. Siellä keraamikko Paula Noponen ja muotoilija Perttu Rista hoitavat viime vuosisadan alkukymmeninä rakennetun koulun kodikasta puutarhaa. Isäntäväki otti vieraat lämpimästi vastaan ja kertoili puutarhan vaiheista.

Puutarha on monimuotoinen, korkeaa kalliota, ketoa ja savista peltomaata. Mikähän kurjenpolvi on kuvassa?

Koululla on pajamyymälä ja taiteilijoiden hulppeat työtilat. Myymälässä oli hauska ja hienoin näkemäni viinipussiteline Hanakka ja minä hölmo en ottanut siitä kuvaa, mutta sen voi nähdä täällä.
Puutarhassa on suuret hyötykasviviljelykset, mm. komeimmat valkosipuliviljelmät, joita olen koskaan nähnyt. Kävi ilmi, että ehkä minunkin puutarhassani kasvaa heidän valkosipulikantaansa, jota saa Hyötykasviyhdistyksestä.
Ja, huokaus, täälläkin tepsutteli kukkoja ja kanoja.
Kiitos Paula ja Perttu lämpimästä vastaanotosta ja karkulaistaimista, jotka lähtivät mukaamme.

Iloisesti tervetuloa Autuaaseen oloon, Ruusa!
Hyvää ja lämmintä heinäkuuta kaikille!
En ollut uskoa silmiäni kun sääennusteessa näin ensi sunnuntain kohdalla 26 astetta ja lauantainakin jo yli 20. Odotettavissa kasvupyrähdys lämmön myötä.

46 kommenttia:

 1. Minä kävin viime vuonna nämä samat puutarhat. Paljon nähtävää ja suuret tilukset. Mukavaa, että jaoit kuvia, pääsi uudelle vierailulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateesta huolimatta vierailut olivat erittäin antoisia. Ystäväni teki Villipihassa kasvilistaa ja Sannan vinkistä eksyimme Mustion taimistolle, oltiin kuin lapset karkkikaupassa :)

   Poista
 2. Jee, emännän loma alkaa muutaman päivän päästä ja sitten on lämmintä ja se lähtee meidän kanssa ulos ja retkille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä alkaa loma sopivasti kun kesäkin alkaa, iloisia retkiä!

   Poista
 3. Upeita puutarhoja olet päässyt ihastelemaan. Viime vuonna mekin piipahdettiin Villissä Pihassa ja se on aivan uskomattoman upea paikka moninaisine puutarhatiloineen ja tunnelmineen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana paikka ja puutarha, jossa ei ole vaivaa säästetty. Sanna mainitsikin käyntisi, oli vieläkin töpinöissään kun viimein tapasitte. Muistan myös postauksesi viime kesältä.

   Poista
 4. Kauniita puutarhoja,harmi vaan kun satoi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei satanut kaatamalla, joten ei se paljon haitannut iloista tunnelmaa.

   Poista
 5. Kiitos kierroksista, ihanaa nähdä kuvia ! Voi kuinka paljon olisikaan suurenmoisia kohteita ympäri Suomen ! Tuli jo mieleeni, että mitä jos avoimet olisivat useampanakin päivänä kesässä, mutta ehkä sitten olisi suurempi kynnys pitää avoinna pihaansa. No, enpä tiedä ? Ehtisi vaan itse enemmän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avoimet on niin suuri ponnistus pihansa avaajille, ettei taida jaksaa kuin kerran kesässä. Puutarha laitetaan paraatikuntoon ja rima on todella korkealla, mietitään tarjoomuksia ja jännitetään :) Olen tosi iloinen, että niin monet näkevät vaivaa ja avaavat pihansa vierailijoille. Itse jaksan juuri kaksi puutarhaa ja olen onnistunut valitsemaan aina todella mielenkiintoisia kohteita. Joskus voisi lähteä kauemmaksikin jos saisi yhdistettyä Avoimet loma-retkeen.

   Poista
 6. Ihailen niin suuresti tällaisia upeita puutarhoja, joiden takana on ihan tavalliset ihmiset. Olen kovin huono kukkien kanssa, mutta pitäisi vaan ottaa itseään niskasta kiinni ja opetella. Siitähän se on kiinni, kun viitsisi nähdä vaivan.

  Kiitos kun postasit näitä kuvia. Ne ovat todellakin inspiroivia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha syntyy vähitellen. Minäkin raivasin ensimmäiseksi kasvimaan ja vähitellen kukat alkoivat valloittaa pihaa. Se homma vie mennessään ja työ opettaa tekijäänsä. Sunnuntain vierailuista tuli valtavasti inspiraatiota ja hyvä mieli pitkäksi aikaa.

   Poista
 7. Kiitos Cheri Villi pihan opastuksestasi! Sinne minun mieleni teki kovin. Olen seurannut Villi pihaa säännöllisesti ja tykästynyt paikkaan ja blogin pitäjään kovin. Tänä vuonna minut lannisti järkyttävä sade ja hieman huoletti myös tuo matkan pituus - meiltä noin kahden tunnin ajomatka suuntaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villi piha on vierailun väärti. Meiltäkin tuli pari tuntia ajomatkaa sinne, mutta leppoisasti mentiin sadesäässä. Ja onhan lähellä lisähoukutuksena Mustilan taimitarha ja arboretum :) myöskin erinomaisia kohteita.

   Poista
 8. Mitä ihanaa täällä on tapahtunutkaan monen postauksen verran !!
  Upeissa kohteissa pääsit vierailemaan ja kuinka ollakkaan kanoja kaikkialla. Koskas niitä tepastelee Autuaan olon pihamaalla :)
  Kiitos vielä linkeistä. Sieltähän avautuu upeita uusia ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin oikein tyytyväinen valitsemiini kohteisiin, sopivasti erilaiset, mutta kiinnostavia molemmat. Kanamietteet ovat hautumassa :)

   Poista
 9. Taisipa hukkua eka kommenttini, tässä uusi :)
  Toivottavasti avoimet puutarhat järjestetään ensikin vuonna, minulta jäi muun ohjelman takia kokonaan väliin. Upeita puutarhoja olisi päässyt näkemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että Avoimet järjestetään ensi vuonnakin, tapahtuma on niin suosittu. Eikä ihme, suurenmoinen tilaisuus nähdä erilaisia yksityispuutarhoja ja puutarhureita.

   Poista
 10. Ihanat puutarhat. Kiitos kuvakimarasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat puutarhurit, jotka avaavat paratiisinsa vierailijoille! Teille asti ei tohdittu lähteä näillä keleillä.

   Poista
 11. Kiva nähdä välähdyksiä puutarhoista muiden kuvaamina, kun itse en ollut yhdessäkään.
  Sään lämpeneminen on loistouutinen. Toivottavasti lämmintä riittää eikä ole vain väliaikainen ilmiö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avoimet puutarhat kannattaa hyödyntää jos sellaisia sattuu olemaan vaikka lähistöllä. Kasvimaa tarvitsisi nyt lämpöä toivottavasti lämpimät säät jatkuvat ja kansa saa nauttia kunnon kesästä.

   Poista
 12. Kuvien perusteella ihania paikkoja molemmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tyytyväinen valintoihini, molemmat paikat olivat ihania ja kyllin erilaisia. Paljon katsottavaa ja myös hyviä vinkkejä luomuviljelystä.

   Poista
 13. Ihan mielettömät mestat. Tuommoiset puutarhat vaativat jo paljon tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon tilaa ja vaivannäköä. Molemmissa puutarhurointi oli elämäntapa ja molemmat paikat olivat persoonallisia.

   Poista
 14. Mukava päästä tällaiselle virtuaalikierrokselle, kun oma puutarhareissu sunnuntaina kärsi kaatosateesta. Huomasin samoin ensi viikoksi luvatun lämmön. Eihän sitä näiden kelien jälkeen tahdo uskoa todeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaatosade olisi ollut hankala, mutta vähäinen sade ei haitannut. Lämmönnousun on nyt pidettävä paikkansa sillä ehdin jo levittää ilosanomaa kylillä :)

   Poista
 15. Tuo holvikellari antoi jo aikaisemmin siivet unelmilleni: Se on aivan uskomaton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Holvikellari sopisi niin sinun tyyliisi, Leena. Katosta roikkui kynttiläkruunu ja tunnelma oli täydellinen.

   Poista
 16. Voi kiitos Cheri! Miten ihana kirjoitus. Minä ihan liikutuin. Kanat ja hevoset ja kaikki... Olen ihan täpinöissään kaikesta vieläkin ja niin iloissani, että kävitte. Mitä te sieltä Mustilasta löysitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain itsellesi kaikesta vaivannäöstä onnistuneen päivän suhteen. Minä olin aika maltillinen Mustilassa, ostin pari esikkoa. Mutta ystäväni oli niin haltioissaan puutarhasi tuomista ideoista, että auton tavaratila oli täynnä taimia. Mm. seppelvarpua, kuolanpioni, jättimäinen pelargonia, vuokkoja ja vielä jotain mitä en nyt muista. Vähän toppuuttelin kaveria ja ehdotin, että käydään puutarhalla uudestaan kun teemme ruskaretken arboretumiin.

   Poista
 17. Kiitos kuvakierroksesta! Itse en ole vielä päässyt avoimien puutarhojen aikaan tekemään vierailuja, mutta josko ensi vuonna onnistaisi! Ja kiitos uusista vierailuvinkeistä, vaikuttavat kovin lupaavilta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avoimissa puutarhoissa on runsaasti valinnan varaa, jopa valinnan vaikeutta. Viime vuonna vierailin Hattulassa Tylsän Mörököllin puutarhassa ja se on myös varsinainen nähtävyys. Postasin siitä elokuussa http://autuasolo.blogspot.fi/2013/08/tylsan-hurmaava-puutarha.html (Mikkolan puutarha)

   Poista
 18. Upea paikka tuo, todellakin:) Kiitos kierroksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmatkin olivat mielenkiintoisia kohteita. Kannattaa hyödyntää Avoimien puutarhojen antama mahdollisuus kurkata toisten puutarhoihin.

   Poista
 19. Villi piha oli varmasti upea kokemus paikan päällä! Kuvan kurjenpolvi näyttää tarhakurjenpolvelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattilaiselta löytyi vastaus, tarhakurjenpolvi se on. Näyttävä lajike, mutta puutarhuritkaan eivät muistaneet sen lajinimeä. Villi piha oli Kokemus.

   Poista
 20. Tulkoon aurinko ja lämpö ja kasvupyrähdys! Kiitos kuvaraportista :)

  VastaaPoista
 21. Heh, täällä jo toka kertaa. Eka kerralla en ehtinny kommentoimaan. Ihanat nuo avoimet puutarhat, sillä niissä on todella koko sielulla värkätty kukin omaa paratiisia, aivan ihanaa varmasti saada jakaa oma puutarhailonsa muiden ventovieraidenkin kanssa. Tosi hyvä kesäajanviete nuo kierrokset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, hienoa että Avoimet puutarhat rantautuivat Suomeen. Ennen päivää ovat puutarhansa avanneet superkiireisiä, esittely on melkein kuin avaisi kotinsa ovet tuntemattomille vierailijoille. Aion hyödyntää päivää vastaisuudessakin.

   Poista

Kiitos kommentista