12.9.2014

Ajankohtaista asiaa

Vaikka syksykään ei ole vielä saanut kunnolla jalkaansa oven väliin on aika ajatella kevättä. Kohta pitää istuttaa keväällä kukkivat sipulikukat. Erinomainen opas siihen puuhaan on Saaripalstan Saila Roution laaja ja tarpeellinen Kukkia sipuleista -kirja.

Itse olen laittanut sipulit syksyllä multaan mahdollisimman myöhään, etteivät vaan ala kasvaa ennen aikojaan ja toivonut parasta. Jos olen pettynyt keväällä, olen ajatellut, että sipuleissa oli vikaa. Tieto on näissäkin asioissa valttia. Kaikki kukkasipulit eivät tarvitse pitkää lepoaikaa vaan ne on saatava maahan melko tuoreena ja joidenkin on päästävä kasvun alkuun jo syksyllä.

Olen innokkaasti selannut kirjaa, sillä ensi keväänäkin aion onnistua ja iloita laukoista, tulppaaneista, narsisseista, pikarililjoista ja muista, jotka niin suloisesti lohduttavat talven puutarhakaipauksen jälkeen.

 Jos käy niin, että keväällä ei muista mitä tuli syksyllä tehtyä ja pohtii, että mitä kummaa maasta nouseekaan, niin voi turvautua kirjan lopussa olevaan Tunnista maasta nousevat versot -osioon.

Kirjakauppojen lisäksi Kukkia sipuleista -kirjaa voi tilata ainakin Elsan lempituolista. Oikein ihania kevätsuunnitelmia kaikille, toteutatte ne sitten tuurilla tai tiedolla!


28 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Sipulikukkiin kannattaa panostaa, keväällä niistä on niin suuri ilo.

   Poista
 2. Mikä ilo katsella näitä hienoja kuvia kukista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, puutarhurin on oltava oikeaan aikaan liikkeellä, jotta saa noin kauniita malleja kevääksi :)

   Poista
 3. Oho, täällä olikin kirjaesittely! Sitä saa kyllä tavallisista kirjakaupoista myös. Akateemisesta ja Suomalaisesta nyt ainakin.
  Ihanat kukkakuvat, niin upean väriset kaunottaret kuvissa!
  Se nouseva verso -kohta olisi voinut olla paljon laajempi, tajusin vasta jälkikäteen, höh. Niitä on niin mukava bongailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä tarpeellisesta teoksesta. Lisäsin kirjakaupat postaukseen. Nousevista versoista voisi tehdä ihan oman opaskirjasensa, sillä joka kevät puutarhat ja blogit ovat sakeana kysymysmerkkejä :)

   Poista
 4. En ole vielä ostanut yhtään sipulipussia! Nämä petollisen lämpimät syysilmat ovat saaneet uskomaan, että vielä eletään kesää. Viikonloppuna voisikin tutkailla kauppojen sipulitarjontaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei ole kiirettä sipuli-istuksilla. Mutta jos ostaa niitä jotka pitää saada tuoreena maahan, kuten lumikellot, kirjopikarililjat, talventähdet, narsissit mm. Tulppaaneilla ei ole vielä kiirettä.

   Poista
 5. Mä olen mokannut just tuossa, että olen laittanut liian myöhään sipuleita maahan. Esim viimesyksyn narsisseista ei noussut mitään. No, nytpä olen viisaampi. Ja onneksi vanhoistakin on joitakin yllättäen pompsahdellut vuosien jälkeenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin on vasta valjennut, että sipulit ovat erilaisia ja niillä on erilaiset vaatimukset. Koskaan ei tiedä mitä talven aikana tapahtuu, mutta ainakin voi yrittää toimia oikein.

   Poista
 6. Voi mikä tuo persikkainen narsissin kaunokki on laatuaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persikkaisen kaunottaren nimi on Dear Love (Narcissus Split corona Dear Love)

   Poista
 7. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kaikki kukat olivat kauniita = hienot kuvat. Minä tykkään kirjopikarililjasta erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todella iloinen kirjopikarililjasta, sain sen viimein kasvamaan muutaman yrityksen jälkeen.

   Poista
 8. Sipulikukat ovat ihania, ei niitä ilman voi olla, huomenna se tilattu sipulipaketti kotiutuu postista ja pääsee suunnittelemaan ja jotain ehkä jo istuttamaankin.. toiset sipulikukat säilyvät ihmeesti vuosikausia. Nyt muuten ajattelin kokeilla istutuskorisysteemiä, onko kellä kokemusta niistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä kaivoin tulppaaninsipulit maasta, kuivasin ne ja pah, hiiret popsivat ne suihinsa varastossa. Olisi pitänyt laittaa kassakaappiin. Istutuskoreista minulla ei ole kokemusta.

   Poista
 9. Vau mitä ihanuuskuvia! Miten sitä malttaa odottaa kevääseen asti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonopa muuta, kevättalvella malttamattomuus on huipussaan, hurja halu nähdä kevään ensimmäiset nousijat.

   Poista
 10. Nyt eletään sipulihuumaa! Minä laitoin maahan tällä viikolla muutamia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankin jo tulppaanien sipuleita, mutta maahan ne eivät ole vielä päässeet. On niin paljon sadonkorjuupuuhia ensin. Mutta kevääseennkin pitää nyt varautua.

   Poista
 11. Upeita kuvia :)
  Voi sitä ihanuutta keväällä, kun ensimmäiset pienet alut nousevat maasta.. niitä sitten seurataa joka päivä, ja tutkitaan, mitä ne ovat ; ) Sailan kirjassa kuvat sipulikukkien aluista on tosi kiva idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihana tunne kun pienet alut saavat keväällä sykkeen nousemaan mielen kohoamaan. Parasta lääkettä kaamoksen jälkeen :)

   Poista
 12. Ihania kuvia! Varsinkin tuo ensimmäinen on mahtava ja muistuttaa, miksi kannattaa syksyisin kyykkiä ja istutella sipuleita. Toki muutkin sipulikukat ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvien avulla on hyvä muistella kevättä ja motivoida itseään istutuspuuhiin. Viimekeväinen tulppaani-istutus oli hyvin onnistunut vaikka aika sattumanvaraisesti laitoin sipulit maahan.

   Poista
 13. Kauniita kuvia sinulla - jälleen! Sailan kirjassa niitä on lisää. Hieno opus!

  VastaaPoista
 14. Kiitos vinkistä! Vaikka kukat ja minä emme tule yleensä hyvin toimeen keskenämme, ajattelin kuitenkin kokeilla sillä tuurilla (ja hieman kirjasta utelemalla) kokeilla josko tuohon Gerdan edustalle saisi jotain nousemaan keväällä. Perunanarsissi olisi oma ykköstoiveeni. Sen tuoksu on niin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkän talven jälkeen olen aina iloinen, että syksyllä satsasin sipuleiden istutukseen. Jos saat kasvimaasi niin hienosti kukoistamaan, onnistut taatusti myös kukkien kanssa.

   Poista

Kiitos kommentista