24.9.2014

Ilmaistorilla

Kun olin saanut projektini valmiiksi lähdin oitis metsään rentoutumaan. Oli ihanaa liikkuaa syksyisessä metsässä ilman kiirettä. Ilmaistorilta poimin kanttarelleja, mustatorvisieniä ja puolukoita. Kuin ihmeen kaupalla löytyi vielä hyvä herkkutattikin ja pari ruskotattia. Ensimmäiset keltajalkaiset suppilovahverotkin olivat nousseet. Torvisienet ja kanttarellit menivät kuivuriin, paitsi pieni määrä kanttarelleja, joista tein herkullista kanttarellipastaa, Ohjeen löysin Nainen talossa blogista. On herkullista, tämä oli jo kolmas kerta kun valmistin tätä herkkua tänä syksynä. Tateista tein lämpimät tattileivät sipulin, valkosipulin, mustapippurin ja parmesaanin kanssa. Ajatella, että näitä gourmet-herkkuja jaetaan metsässä ihan ilmaiseksi. Lisäksi poimijoille annetaan hyvä mieli ja terve väsymys.

Kuivattuja sieniä menossa ruokakomeroon. Herkkutatteja tuossa on yli 15 litraa, lisäksi purkillinen mustatorvisieniä ja purkillinen kanttarelleja. Kanttarelleja en olisi kuivannut jos pakastimessa olisi yhtään tilaa. Komerossa on vielä vanhaakin varastoa, kuivatut sienethän säilyvät käyttökelpoisena vuosia. Investoin viime vuonna tehokkaaseen Orakas-hyötykasvikuivuriin, joka on hamsterille oiva apulainen. Jos mietin kuivatun herkkutatin markkinahintaa niin kuivuri on jo maksanut itsensä takaisin.

Lehtikaalia menossa kuivuriin. Näitä on poimittu monta kertaa ja vieläkin on kasvimaalla satoa. Kunnon kuivurissa on sekin hyvä puoli, että kerralla saa kuivattua paljon tavaraa.

40 kommenttia:

 1. Mitä herkkuja! Ilmaistori on hieno paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmaistorilla on kaikin puolin mukavaa ja talvivarastot karttuvat.

   Poista
 2. Metsä on herkkuja täynnä jos vain jaksaa sinne lähteä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkut odottava hakijaansa ja kaikille riittää.

   Poista
 3. Voi mitä aarteita säilötkään! Ihanaa, että reseptini on tullut sinulla noin hyvin käyttöön. Sinulla on hyvä maku ;). Kivaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun kokeilin tuota reseptiä, nyt herkkua tekee mieli harva se päivä :) Uudet kivat sienireseptit ovat aina tervetulleita, kiitos tästä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Keräilijä-metsästäjä minussa hykertelee :)

   Poista
 5. Luonnon aarreaitta juuri parhaimmillaan.

  Kuivuri on hyvä ostos, minulla vielä haaveena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos säilöö paljon kuivaamalla, kannattaa satsata kunnon kuivuriin. Esimerkiksi tatit eivät voi jonottaa vuoroaan, ne on laadun vuoksi kuivattava heti. Olen nyt kaksi syksyä kuivannut Orakkaalla ja olen tyytyväinen.

   Poista
 6. Sienestäminen on mahtavaa. Meillä vaan on sellainen tilanne, että mies ei syö sieniä, joten aika usein saalis jää käyttämättä. En jotenkin muista tehdä sitten pelkästään itselleni niistä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki eivät tykkää sienistä ja kaikki eivät edes voi syödä sieniä. Harmi, sillä ne ovat oivallista ravintoa. Parista herkkutatista saa itselleen vaikka ihanat leivät nopeasti. Poimiminen on niin kivaa, että aiempina vuosina täytin naapurinkin pakastimen :) Mutta kun sienten jälkikäsittelykin jäi minulle niin en enää jaksa. Kuivattuja sieniä voi antaa myös lahjaksi.

   Poista
 7. Ehdottoman oikea investointihankinta!
  Ja sienipasta, voi se on niin hyvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi tyytyväinen tähän investointiin, hamsterin unelmavehje. Sienipasta ja italialainen herkkutattirisotto ovat meillä arkiruokaa, nam.

   Poista
 8. Vaikuttava sienisato! Italialaiset ovat niin hämmästyneitä, kun heille kerrotaan, että meillä sieniä yleensä, myös heidän niin arvostamiaan herkkutatteja, saa poimia niin paljon kuin löytää. Siellähän pitää ensiksikin ostaa sienestyslupa ja toiseksi ei saa kerätä enempää kuin pari kiloa per henkilö. Ja meillä sieniä mätänee metsiin! Jos italialaiset tietäisivät tämän (laajemmin kuin vain muutama henkilö), olsivat metsämme täynnä Giuseppeja ja Antonelloja syksyisin :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän metsiin sopisi hyvin muutama Giuseppe :) Puhdistan sienet aina jo poimiessa ja kun on erinomainen tattivuosi ajattelen usein miten italialaiset kauhulla katselisivat hukkaan meneviä paloja ja sieniä. On varaa valita vain parasta. Onneksi meillä on jokamiehenoikeus vallalla.

   Poista
 9. Minä haen ilmaistorilta mustikat, puolukat ja joskus karpaloitakin. Sienistä en niin välitä, enkä osaa kerätäkään niitä. Paitsi värjäykseen, enimmäkseen seitikeitä.

  VastaaPoista
 10. Paljon hyvää ja maukasta talven varalle.
  Lehtikaalin olen nyt löytänyt, on hyvää aamusmoothiessakin :)

  Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaali on terveellistä tuoreena ja kuivattuna ja onhan se komea kasvi. Sitä roiskahtaa aika moneen ruokaan.

   Poista
 11. Mahtava sienivarasto talveksi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suppikset vielä kokonaan poimimatta :) Kukahan nämä kaikki syö?

   Poista
  2. Suppiksia minäkin ajattelin vielä saalistaa :)

   Poista
  3. Niitä oli jo vähän näkyvillä, toivottavasti tulee hieman lämpimämpää, että jaksavat nousta sankoin joukoin.

   Poista
 12. Vau, hyvä ja herkullinen saalis!

  VastaaPoista
 13. ♥oi,ihanat talvivarastot! Oikein mukavia syysretkipäiviä! (vaikka sienikausi taitaa olla jo ohi, kun tuli niin kylmää yks kaks..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä varmaan vielä tulee sienestysilmojakin. Tänään kävin poimimassa pihlajanmarjoja-

   Poista
 14. Miten ahkeraa touhua! Täytyisi varmaan viikonloppuna yrittää jäljitellä hieman - edes yrittää siis :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut pakkasta jo parina yönä, joten hirvikärpäset ovat saattaneet häipyä. Kannattaa lähteä metsään, tärkeintä ei ole saalis vaan ihana jahti :)

   Poista
 15. Oi, oi mitä herkkuja ♥.

  VastaaPoista
 16. Samoissa hommissa ollaan oltu :-)
  Niin palkitsevaa ja antoisaa. Minäkin ostin muutama vuosi sitten kunnon kuivurin, tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat ajankohtaisia hommia, syksy on sadonkorjuun aikaa. Kunnon kuivuri on hintansa väärti jos on keräilijä luonnoltaan.

   Poista
 17. kommenttini hävisi johonkin. laitan uuden. sieniä ja marjoja on kiva kerätä, itsekkin sain kiitettävästi molempia,ja ihanaa on kävellä myös metsässä. Sinulla hienot purkilliset sieni.Talvi ei saisi tulla vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minultakin on tänään kadonnut kommentteja. Metsässä liikkuminen on hyvää terapiaa ja samalla voi koota itselleen einestä. Talvi ei ole vielä tervetullut, syyshommat vielä pahasti kesken.

   Poista
 18. Mahtava talvivarasto! Harmittaa, kun ostin tarjouksesta halvemman kuivurin, jonka tehot eivät riitä kuin yrtteihin ja sieniin ohuina viipaleina. Köyhän ei pidä ostaa halpaa, sanonta pitää paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ohuina viipaleina minäkin kuivattelen tatit vaikka kuivurissa on tehoja. Kunnon kuivurilla missä on säätöjä ei voi ylikuivata sieniä. Minä en ihan luottanut pienen kuivurini kuivaustulokseen, joten mieluummin pakastin sienet. Nyt saan suurenkin saaliin mahtumaan kuivuriin. Olisi pitänyt heti investoida kunnon kuivuriin kun tätä puuhaa kuitenkin haluaa tehdä.

   Poista
 19. Cheri, söin eilen niin hyvää marinoitua suppilovahveroa, että taidan alkaa kokeilut tuolla saralla. Kantarellejakin voi yhden blogiini tuoman sienikirjan mukaan pikkelöidä.

  Syksy on ihanaa hamsteriaikaa! Minulla on ystävä, joka poimii minulle kosteikkovahverot ja vielä kuivattaa ne: Hän tykkää poimia, mutta hänen miehensä ei siedä sieniä;)

  Mahtavat sienivarastot sinulla eli talvi voisi vaikka tulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan kokeillut marinoituja sieniä, paitsi tietysti herkkusieniä. Meillä kotona tehtiin pienistä kanttarelleista pikkelsiä niin, että sienet säilöttiin kokonaisina. Ne olivat tosi kaunista tarjottavaa.
   Ymmärrän ystävääsi, sienten poimiminen on ihanaa ja on myös ilo lahjoittaa niitä ihmiselle, joka arvostaa tätä herkkua.

   Poista

Kiitos kommentista