19.11.2014

Joulukukat omassa puutarhassa

Jouluruusu alkoi valmistua jouluun jo syyskuussa. Olkoon tämä puutarhahaasteen marraskuun kuva.
Uusimmassa Kotipuutarhalehdessä on kymmenen sivun juttu jouluruusuista, siellä kerrottiin, että jouluruusuja voi myös jakaa. Kasvit eivät pidä siirrosta, joten vain hyvin tuuheista emokasveista kannattaa ottaa varovasti jakotaimi kukinnan jälkeen. Toivottavasti jouluruusujen suosio yhä kasvaa ja niitä on helpommin saatavissa monina lajikkeina.

Tämä innokas kukkija on tarhajoulusuusu (Helleborus Orientalis). Olen istuttanut puutarhaan muutaman vaaleajouluruusunkin (Helleborus Niger), mutta ne eivät ole menestyneet niin hyvin, en tiedä onko niistä enää yksikään hengissä. Tarkistin eilen kaikki jouluruusuni, niitä on kai kymmenkunta, hyvin näyttivät voivan.

Kukkivassa yksilössä on uusia nuppujakin, jos on lauhaa se saattaa hyvinkin kukkia vielä joulunakin.
En ole mitenkään suojannut jouluruusujani, mutta lumettomana ja märkänä talvena niitä kannattaa peitellä havuilla tai lehdillä. Keväällä huomasin paljon siementaimia jouluruusun juurella, jätin ne paikoilleen kasvamaan, mutta eilen en kyllä löytänyt yhtään pienokaisia. Ehkä en vain tunnistanut niitä, kovasti en viitsinyt penkoa, etteivät kasvit häiriinny.

Tyhjentelin viimeisiä ruukkuja, mutta orvokkiruukku saa jäädä vielä hetkeksi kukkimaan. Sain orvokit huhtikuussa ja ne ovat kukkineet taukoamatta yli puoli vuotta. Siitä pitäsi saada ahkeruuspalkinto.

Kukat ovat pienentyneet ja vaihtaneet väriä, mutta iloisia väripilkkuja ne ovat.

Kasvimaalla viiniruutassa on nuppuja.

Kuinka pitkä kasvukausi oikein on ruusukaalilla. Esikasvatin taimet, mutta vasta nyt on alkanut näkyä pieniä kaaleja lehtihangoissa. Kesä oli suosiollinen, mutta nämä eivät ehtineet. Eipä haittaa, kaaleja on runsaasti ja korkeat punaiset kaalit ovat olleet komeita katsella. Peurat pistelivät suurimman osan lehdistä suihinsa, mutta ehkä joulupöytään voi poimia muutamia ruusukaaleja.
Rattoisaa viikkoa kaikille!

31 kommenttia:

 1. Oi mikä kaunotar tuo jouluruusu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväisin jouluruusut ovat suuria ilonaiheita, mutta tämä yksilö päätti ilahduttaa syksyäkin.

   Poista
 2. Oi että on kaunis jouluruusu, upean värinen.

  Orvokit ovat kyllä sitkeitä ja kiitollisia kukkijoita, täälläkin niitä putkahtelee kukkaan vieläkin vaikka pakkastakin aiemmin oli jopa-15 -.
  Toinen säänkestävä taitaa olla ruusukaalisi, jopa vain kelpaa tuon värinen hienosti joulupöytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit ovat uskomattomia, niillä taitaa virrata pakkasnestettä lehtisuonissa. Kaalit ovat myös pakkasenkestäviä, täytyykin korjata kasvimaan aita, etteivät peurat nyysi pikkukaaleja.

   Poista
 3. Todella upean värinen jouluruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millähän vyöhykkeellä tämä kukkanen luulee olevansa :)

   Poista
 4. Kasvimaalla ja puutarhassa tapahtuu vielä - hämmästyttävän ihanaa! Kuten myös sivupalkkiin ilmestynyt kiipeilijä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satokausi jatkuu, maa-artisokkaa voi nostaa vielä, kaalit ja mangoldi, sekä monet yrtit ovat vielä käyttökelpoisia. Nero villiintyi jahtaamaan kukkapenkkiin heittämiäni unikoiden tyhjennettyjä siemenkotia. On niin mukavaa puuhastella yhdessä pihatöissä :)

   Poista
 5. Minä just katselin, että Lillassa olis täysin käyttökelpoista ruohosipulia vaikka leikkasin sen matalaksi. Täyynee napsaista nippu mukaan kun käyn...Kukkia siellä ei ole minkäänlaisia, mutta eipä siellä ole ihastelijaakaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrtit ne vielä jaksavat ja uusi kasvusto on ihan maukastakin. Kannattaa nauttia niin kauan kuin voi.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Erikoinen näky muuten melko kuolleessa kukkapenkissä.

   Poista
 7. Sinullahan on vielä ripaus kesää pihallasi, kun jouluruusu ja orvokit ilahduttavat kukinnallaan, hienoa!
  Kauniin värinen tuo jouluruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit ovat tainneet tehdä kukintaennätyksen :)

   Poista
 8. Upeita jouluruusuja!
  Minullakin parissa jouluruusussa on nuppu, mutta eivät ole jaksaneet aueta. Ja orvokin on mahtavia, heitin ne jo ruukusta maahan, callunoiden tieltä ja ne jatkavat kukintaa sitkeästi. Orvokit saavat minultakin ahkeruuspalkinnon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonain talvena minullakin jouluruusu teki nuput ja huolestuin, miten sen käy pakkasilla. Keväällä se jatkoi muina kukkina siitä mihin oli ennen kylmää jaksoa jäänyt. Silloin oli kyllä paljon lunta suojana. Orvokit ovat sitkeitä kukkia.

   Poista
 9. Minulla on ainoastaan muutama elossa oleva vaaleajouluruusun siementaimi, emotaimi kuoli. Tuo tumma on todella kaunis, kiva kuulla että kestävämpikin vielä. Ruusukaali ei pidä kiirettä, hassu tapaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan ensi keväänä kerätä jouluruusun mahdolliset siementaimet ruukkukasvatukseen, etteivät ne katoa rehevään kukkapenkkiin. Ruusukaali ei pidä kiirettä.

   Poista
 10. Kiitos muistutuksesta, pitääkin käydä katsomassa onko puutarhani ainokainen jouluruusu vielä hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät ruususi hengissä ja se ilahduttaa sinua keväällä.

   Poista
 11. Aijjettä on kauniit nuo jouluruusut! Uskon ja toivon, että niiden suosio kasvaa ja uusia kivoja lajikkeita tulee saataville.

  Viime jouluna vaaleajouluruusuni kukki komeasti. Saa nähdä, miten käy tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusut saisivat levitä kaikkiin puutarhoihin. Yleensä nuo kukkivat meidän leveysasteellamme keväällä, se on turvallisempi aika jouluruusulle.

   Poista
 12. Onpas hienot sinnittelijät! Vähän haikeana muistelen mun muutaman vuoden takaista jouluruusuyritelmää, ei silloin onnistunut. Jospas nyt kokeilisin uudestaan, niin kauniilta tuo näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusut ovat vähän arvaamattomia. Sisällä niitä on aika vaikea pitää hengissä, mutta ulkona pärjäävät paremmin. Löysin edullisia jouluruusuja kukkien halpamyynnistä ja laitoin ne silloin maahan joulukuussa, kaikki selvisivät talvesta.

   Poista
 13. Voi mikä kaunotar.Huikeat kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään satoi lumipeite kukkien ylle, mutta tuskin ne ovat siitä moksiskaan :)

   Poista
 14. Toivottavasti saat joulupöytään omia ruusukaaleja;)
  Nuo jouluruusut on uskomattoman ihania sinulla aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapihan nähdä kuinka kaalien kanssa käy, peurat kiertelevät ahkerasti kasvimaata kun ravintoa alkaa olla niukemmin. Jouluruusut ovat tuoneet paljon puutarhailoa keväisin, syksyisin ja talvisin.

   Poista
 15. Nuo sinun kukkasi ovat kyllä niin kauniita ja mahottoman sitkeitä ! Ja mitkä värit <3

  VastaaPoista
 16. Orvokeille kyllä jakaisin mielelläni mitallin meidän ilahduttamisesta, aikaisesta keväästä talveen asti!
  Ja nuo jouluruususi, niiden väri on vain niin ihana!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista