6.5.2015

Apua tarvitaan

Kuvat olen napannut netistä
Olen ollut kovin huolissani nepalilaisesta ystävästäni, kerroin hänestä aiemmin täällä. Ruotsista sain joitakin tietoja, että Bhaktupurin tilanne ei olisi kovin vaikea. Mutta Internetiä selaillessani olen ymmärtänyt, että järistys koetteli pahoin myös ystäväni kotikaupunkia. Eilen sain häneltä puhlimesta lähetetyn sähköpostiviestin, siinä ei oikeastaan sanottu mitään muuta kuin terve, mutta hän halusi ilmoittaa, että on elossa.

Jossain sanottiin, että 40 % kaupungista on tuhoutunut. Bhaktapur on Unescon maailmanperintökohde, nyt monet arvokkaat rakennukset kivikasoina. Uskon, että historialliset rakennukset rakennetaan uudestaan, mutta se tulee kestämään vuosikausia.

Köyhiltä ihmisiltä on viety vähäinenkin. Monenlaisia keräyksiä on järjestetty avun saamiseksi Nepaliin, auttakaa tekin jos voitte.
Esimerkiksi Planin, Punaisen Ristin, Kirkon ulkomaanavun ja Worldvisionin kautta kerätään varoja. Suomalaiset ovatkin ymmärtäneet lähimmäisen hädän ja availleet kukkaron nyörejä.

Toivon että saan vielä yhteyden Bipiniin ja lahjoitustilien lisäksi voisin jotenkin auttaa suoraan hänen perhettään.

Bhaktapurin jälleenrakentaminen tulee olemaan vaikeaa, sillä koska kyse on maailmanperintökohteesta ihmiset eivät saa korjata ja rakentaa talojaan oman mielensä mukaan vaan viranomaiset sanelevat kaupungin luonteen säilyttävän rakennustavan ja se on kallista. Köyhä maa tuskin pystyy paljonkaan tukemaan suurkatastrofin uhreja. Pystyvätkö kaiken maanjäristyksessä menettäneet jälleenrakentamaan kotinsa ja palaamaan kaupunkiin? Avun tarve tulee jatkumaan hyvin pitkään.

Osallistutaan rakennustalkoisiinkin kiitollisina omasta rauhaisasta olotilastamme.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, Tuulikki ja Kurjenkello!
Kevään iloja kaikille!

Edit:
Sain juuri tietää, että Bipin ja perhe ovat kunnossa, mutta koti ei. Viestin mukana tuli kuva nuoren perheen tyttärestä, Nirvikasta.

32 kommenttia:

 1. Hyvä, että kirjoitit tästä tärkeästä asiasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiheesta on puhuttu paljon, mutta lisä ei haittaa. Suuri osa maan tuloista tulee turismista ja nyt monet varmasti peruvat matkansa, joten monenlaista apua tarvitaan.

   Poista
 2. Minuakin tuo Nepalin tuho on koskettanut ja olenkin Punaiselle ristille tehnytkin rahasiirron. Kuulostaa hölmöltä, miten köyhät ihmiset ja köyhä maa muka pystyy tuhkasta rakentamaan kalliilla talot uudelleen, siihen malliin millä viranomaiset vaativat. Mielestäni tuollaisissa tilanteissa kaikki suojelukohteet voisi unohtaa, pääasia saada ihmisille katto pään päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nykyisen tekniikan ja viestimien, auttaminen on helppoa jokaiselle. Bhaktapur on ainutlaatuinen kohde ja ymmärrän kyllä, että se halutaan jälleenrakentaa oikein. Osa kaupungista on onneksi vahingoittumaton. Kuulin, että maaseudulla pikkukylissä on käynyt suurempi tuho, toivottavasti apua saadaan joka kolkkaan ja elämä pääsee jotenkin normalisoitumaan.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Näkymät ovat käsittämättömiä, mutta tiili tiileltä raivataan ja rakennetaan uudestaan.

   Poista
 4. Hienoa kun teit postauksen tästä tärkeästä asiasta! Sinua ei varmaan haittaa vaikka jaan sen facebookissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jos jaat. Avuntarve on suuri.

   Poista
 5. Nepalissa on minulla "kummityttö" köyhässä kylässä juuri pahimmalla alueella. Eilen luin kummijärjestön laittaman viestin sähköpostista, että yhteistyökumppani Nepalissa ei ole kuullut kenenkään kummilapsen kuolleen. Se rauhoitti vähän, mutta silti tilanne mahtaa olla siellä paha :( Koulu taitaa olla ainakin hetken "lomalla".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katastrofit koskettavat aina syvemmin kun on joku tuttu alueella. Henkilön kautta mittasuhteita ja hätää on helpompi käsittää kuin lukujen ja tilastojen. Nyt ainakin kaupungeissa on yhteydet saatu jotenkin toimimaan. Telia omistaa Nepalin suurimman operaattorin ja on tehnyt paljon lahjoittamalla ilmaista puheaikaa ja muutenkin tukemalla maata. Sain juuri tiedon, että ystäväni ja hänen perheensä on kunnossa, mutta koti on kärsinyt, en tiedä kuinka pahasti.

   Poista
 6. Voi tota pientä kaunista ihmisen alkua, joka on täysin tietämätön kaikesta tuhosta :(.

  Maailmanperintö on toki tärkeää, mutta jotenkin tuntuu niin hullulta, jos se menee kotien uudelleenrakentamisen edelle.

  Käyn tutustumassa noihin avustusvaihtoehtoihin. Täällä ei ainakaan kerääjiä ole liikenteessä näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni asuu teltoissa ja hätämajoituksissa ja kohta alkaa sadekausi (kesä-syyskuu) ja tilanne vaikeutuu entisestään. Tekstarillakin saa helposti apua liikkeelle, muut lahjoitustiedot selviävät kerääjien sivuilta.

   Poista
 7. Näin tärkeä asia kannattaa nostaa esiin kerran jos toisenkin. Apu on tarpeen nyt, mutta toivoisin ihmisten muistavan hädänalaisia ihmisiä myös senkin jälkeen, kun katastrofi on painunut pois etusivun mediasta. Olisi mukavaa, jos voisi kohdentaa oman apunsa jollekin tietylle henkilölle tai perheelle, kuten sinun tapauksessasi. Joka tapauksessa meidän tulee auttaa näitä ihmisiä rakentamaan elämäänsä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, asia jää helposti unohduksiin kun lööpit vaikenevat. Minulla on maailmalla joitakin "kummilapsia", joille annan kuukausiavustusta. Itseasiassa rahat menevät koko yhteisölle, eikä tietylle lapselle, mutta lapsen kautta lahjoittajan on helpompi tuntea apunsa merkityksellisyys. Minulla on ollut myös kummimummo, hän olisi nyt laskujeni mukaan reilusti yli sata vuotias, mutta nauttii edelleen avustusta :) Pullakahvien hinnalla voi lahjoittaa kuukausittain apua tarvitseville.

   Poista
 8. Luojan kiitos ystäväsi perhe on kunnossa, noin pieni vauvakin! Hätää ja tuhoa on suorastaan vaikea kuvitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli lohduttavaa kuulla, että kaikki ovat hengissä ja voivat olosuhteisiin nähden hyvin. Meilläkin menee yhteiskunnassa pasmat sekaisin kunnon myrskyn ja sähkökatkojen vuoksi, tuollaista totaalikatastrofia on tosiaan vaikea kuvitella.

   Poista
 9. Nepalin tilanne on todella surullinen! Oman korteni kannoin kekoon SPR:n kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet kantanut kortesi kekoon. Onnistuin tänään siirtämään rahaa suoraan ystävälleni, tarpeeseen meni.

   Poista
 10. Hienoa että he selvisivät.Tuntuu turhauttavalta kun ei voi heti konkreettisesti auttaa. Mutta juurikin tuo SPR on yksi hyvä kanava jota kautta voi omaa välittämistää viedä eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on kanavia joiden kautta voi apunsa kohdistaa. Tänään opin, miten voi siirtää käteistä rahaa toiselle puolelle maapalloa :)

   Poista
 11. Tämä koskettaa varmasti vielä ihan eri tavalla, kun olet siellä viettänyt aikaa ja siellä on ystäviä. Onneksi ystäväsi perheineen on kunnossa. Auttaa voi tosiaan monella tavalla, pienikin rahamäärä on lisää potissa. Ja tosiaan se kriisi siellä jatkuu senkin jälkeen kun tiedotusvälineet ovat menettäneet mielenkiintonsa - niin kuin joku totesikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain tilaisuuden auttaa ystävääni, joka pelasti minut tukalasta tilanteesta aikoinaan. Pienikin rahamäärä on merkityksellinen avunsaajille ja useimmille meistä sen verran merkityksetön, että liikenee hyvin toisen tarpeeseen.

   Poista
 12. Kertakaikkiaan...ei osaa edes kuvitella, miltä tuollainen voi tuntua...koko maailma romahtaneena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilannetta on mahdoton käsittää. Kuvat on otettu tuhon jälkeen. Miltä ihmisistä tuntui kun kaikki alkoi ja kaupunki alkoi sortua ja koti muuttui kivikasaksi? Nyt on raivaaminen jo käynnissä.

   Poista
 13. On niin vaikeaa edes yrittää käsittää noiden tuhojen vaikutusta ja todellisuutta, kun me täällä lintukodossamme ei koskaan moisia luonnonvoimia olla kohdattu. Ne tuntuvat epätodellisista ja etäisiltä, mutta ihmisten hätä ei.

  Sulla tuo tuhon kauheus tuli lähelle, kun alueella on tuttuja. Se antaa tapahtuneelle erilaiset kasvot. Onneksi selvisivät järistyksestä vaikka se todellinen selviytyminen taitaakin vasta olla alussa tuhot kokeneilla ihmisillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime aikoina olen tuntenut erityistä kiitollisuutta siitä, että arkiset askareet jatkuvat entiseen malliin. Huoli on poissa kun tiedän tilanteen Bhaktapurissa ja pystyin vastavuoroisesti auttamaan ystävääni. Sain juuri viestin, että apu on mennyt perille, kyllä nykyteknologia on tässäkin siunattu asia.

   Poista
 14. Voi kuinka suloinen tyttövauva -ja ilman kotia. Toivotaan että apu tavoittaa kaikki sitä tarvitsevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole herkkua jäädä taivasalle vauvan kanssa. Suomalaisilla ja ruotsalaisilla on paljon kehitysyhteistyökohteita Nepalissa, sen myötä on varmasti myös paljon valmiita auttamiskanavia muiden järjestöjen lisäksi.

   Poista
 15. Madadventuresin tyypit ja Aki Nurminen keräävävät makuupusseja ja telttoja tuonne. Postituskin kamoille oli ilmainen. Mä uskon vahvasti siihen, että kaikkien pitäisi tehdä vähän, edes jotain. Keräsin muutama vuosi sitten aika paljon rahaa intialaiseen orpokotiin, jossa rakennettiin vessat, leikkipihat jne. Auttaminen ei ole itseltä pois. Siitä ei tule kuin hyvä olo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduttavasti ihmiset reagoivat toisten hätään käärimällä hihansa ja tarjoamalla apua. Auttamisesta tulee hyvä mieli itselle, on hieno tunne kokea olevansa merkityksellinen. Vessojen rakentaminen on hyvä esimerkki konkreettisesta asiasta, joka saadaan helposti kuntoon kun vain ryhdytään toimeen.

   Poista
 16. Suloinen vauva ♡
  Hätä on valtava. Meiltä lähtee teltta ja makuupusseja avuksi. Pieneltähän tällänen apu tuntuu, mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienistä puroista kasvaa iso apu. Bipin lähetti joitakin kuvia, joissa näkyy että avustusjoukkoja on paikalla. Monia käytännön asioita pitää ratkaista, kuten juomaveden jakelu ja muut ihan perusasiat.

   Poista

Kiitos kommentista