15.5.2015

Kuka on juonut pikaristani?

Aamukierroksellani kävin ihailemassa juuri auenneita kirjopikarililjoja. Liljakukko jäi kiinni itse teosta, se oli tarttunut väärään pikariin ja nautti viimeisen kulauksensa.Monta pikarillista ja taustalla valkovuokkojen kuohut.

Fritillaria Acmopetala

Persian kaunotar, Fritillaria Persica, jatkaa jännitysnäytelmää. Jos ei vahinkoa tapahdu niin saamme todennäköisesti nähdä kukintaa.


Kevätkaihonkukat hehkuvat iltahämärissä.

Palloesikoita

Ja kaikenkirjavia esikoita.

Kasvimaan laajennus on edistynyt vähitellen. Tein pari isompaa viljelylaatikkoa. Lavakaulukset ovat kivoja ja käteviä, mutta joskus haluaa viljellä vähän runsaammalla käsialalla. Nyt nuo on jo asennettu paikoilleen ja väliin laitoin lavakauluslaatikoita. Mustien muovisuikaleiden aidan aukossa on tarkoitus karkottaa peuroja, vaikkei kasvimaalla vielä mitään houkutuksia olekaan. Parempi, että oppivat pysymään poissa kunnes saan kaiken viljelyvalmiiksi ja suljen aidan.

Hauska yllätys löytyi postilaatikosta. Satuin olemaan Mantelilaakson sadas lukija ja Susanna muisti minua suloisella paketilla. Lämmin kiitos!

Mukavaa viikonloppua kaikille!

61 kommenttia:

 1. Muinoin nistin liljakukkoja raa ´asti sormien välissä. Silloin kun omistin vielä liljoja! Nyt mä en oikein enää meinaa pystyä siihen. Murhanhimo laantunut näemmä. Läiskin lasten hiekkalapiolla! :) Tunnelmallisia kukkakuvia! Aah...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en käsiäni noihin likaa :) laitan kivelle ja isken toisella päälle. Täytyi tarkistaa kaikki liljakasvit, mutta kukon kavereita ei vielä löytynyt.

   Poista
 2. Ihania kevätkukkia taas, toih. Ei ole tullut mieleenikään, että liljakukot voisivat käydä pikareillakin. Täytyy tarkistaa. Yhden olen nähnyt ja listinyt tavallisten liljojen lehdeltä. Persialaiskaunottaresi näyttää tosi lupaavalta. Minun kaksi persialaistani näyttävät paljon aneemisemmilta, nuppujakin on niukemmin. Saa nähdä mitä niistä tulee. Pihassa tuulee lähes aina eikä ole suojaista paikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukolle taitaa kelvata lilja kuin lilja, ennen en ole niitä pikarililjoissa tavannut. Ehkä ne heräävät yleensä vasta kun pikarit ovat jo tyhjentyneet. Persialaiskaunottarelta odotetaan paljon ;)

   Poista
 3. Onneksi sait salakavalan pikarijuopon kiinni itseteosta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokkurainen kukko oli helppo saalis, taisi tulla nautittua pikarillinen liikaa :)

   Poista
 4. Niin kaunista arpajaisvoittoa myöten. <3 Aurinkoista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia! Aurinkoa tosiaan toivotaan.

   Poista
 5. Kaunista kaunista. Toivottavasti liljakukot jättävät rauhaan upeat kukkasi.

  Aurinkoa odotellessa hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, aurinkoa ja lämpöä on luvassa, tuskin maltan odottaa. Täytyy aloittaa liljakukkokierrokset, onneksi ötököitä ei esiinny täällä suuria määriä.

   Poista
 6. Raakaa peliä Cherin puutarhassa. Kuolema juopoille:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen käyköön vain omalla pikarillaan :)

   Poista
 7. Liljakukon viimeinen kulaus :-D Sitten se ehti ehkä sanoa "klups" sinut nähdessään ennen kuin mureni.
  Voi aah mitä kauniita kukkijoita. Nyt aloin pelätä, että täällä juuri puutarhaa piiskannut rankkasade tulee sinne ja tuhoaa komean persianpikarililjasi. Sen paisuvat kukat tekevät tähkästä niin raskaan. Iik! Pitäisikö sinun mennä pitelemään sille sateenvarjoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, kävin laittamassa persianpikarililjalle suojan, joka odottelikin jo vieressä edellisen rankkasateen ajasta. Nyt jo ropisee kovaa. Viimeinen kulaus ja kukko lähti onnellisena.

   Poista
  2. Erityiskiitos vielä, meillä tulee nimittäin rakeita.

   Poista
 8. Kirjopikarililjaa jaksan aina vaan ihmetellä. Jälleen kerran ihmettelen, miten se osaa kasvaessaan värittäytyä ruudulliseksi. Kasvimaata kylvää runsaamaala käsialalla :)
  Ihanaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjopikarililjan ruudullinen mekko on herättänyt ihastusta kautta aikojen. Kun on tottunut isompiin kasvipenkkeihin tuntuu lavakaulus aika pieneltä yksiköltä :)

   Poista
 9. Noita tuholaisia tuntuu olevan joka kasville enemmän ku tarpeeks..Aina saa olla kyttäämässä niitä, mutta sehän on osa tätä harrastusta. Kauniit kuvat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä omiaan saa olla koko ajan puolustamassa :)
   Pitäisi yhdistää puutarhurointi ja hyönteistiede.

   Poista
 10. Voi miten komean ötskyn olet bongannut liljan lehdeltä! Muutenkin kauniita kuvia. Ja nuo lavakaulukset tosiaan on hirmu käteviä! Mulla on niitä mökillä ja kotona. Myös kompostin reunoina niin että päällekkäin on 4-5 lavakaulusta. Toimii! (Ei tosin niin pro kuin ostettu kompostori, mutta minä en ole niin pro sen suhteen)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin pari lavakaulusta päällekkäin hevosenlantakompostina. Täytyisi löytää muutamia lisää, että voisi tehdä kasvimaakompostinkin.

   Poista
 11. Vau, miten upeita kukka- ja kasvikuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva. Minulla on kiitollisia malleja, ne jaksavat poseerata paikallaan jos ei tuule :)

   Poista
 12. Olipa kukko komeana ihmeellisen kauniissa liljassaan. Minäkin ryyppäisin mielellään tuollaisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisesta kaikki maistuu paremmalle :)

   Poista
 13. Inhan ahneita kukkoja. Meillä niitä on vähän, mutta kyllä silti saa olla tarkkana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noitten kanssa en halua jakaa liljojani. Meilläkin kukkoja esiintyy vain kohtuullisesti, ne rakastavat ruskoliljoja.

   Poista
 14. Kainous katoaa kummasti, kun kukkiaan haluaa suojella. Minulta sujuu nykyisin liljakukon listiminen paljain sormin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen toistaiseksi käyttänyt aseita, mutta jos noita alkaa esiintyä liikaa niin kaipa on nopeutettava toimintaa ryhtymällä taisteluun paljain käsin.

   Poista
 15. Uskomattoman kauniit molemmat fritillariat mutta tuo persialaiskuningatar, hiljennyn ja kumarran! Upea!!! Taidan alkaa uhkapeluriksi ja tilata myös sipulin kokeeksi. Acmopetalan sävyt huikeat!

  Liljakukkoja kävin äsken tiirailemassa, ei näy vaikka kirjopikarililjat aloittelevat kukintaa. En herkisty vaikka liljakukko laulaa kuolinlauluaan ennen rutistamista, olenko siis raakalainen, en :D Ihania kevätkukkijoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan aivan toivotonta saada persianpikarililja talvehtimaan niin, että se kukkisi ensi vuonnakin? Jos rakentaisin sipulille pienen palatsin :)
   Aluksi oli vaikea listiä liljakukkoja, mutta kun näkee kalutut liljakasvustot niin luonto kovettuu.

   Poista
 16. Voi juukeli, joko nuo rohmusuut ovat saapuneet? Pitääkin heti huomenissa käydä tarkistamassa tilanne. Vaikkakin kuvissa kukko ja pikarililja näyttävätkin ihastuttavilta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä yksilö taisi olla varhaisherännäinen, se oli vähän tokkurainen eikä edes yrittänyt paeta. Komean värinen se on, mutta ihminen on metsästänyt sitä niin vähän aikaa, että sen evoluutio on jotenkin kesken. Punainen vihreällä ei ole hyvä suojaväri.

   Poista
 17. Joko noita vihulaisia saa alkaa tarkkailemaan! Niitä ei onneksi ole ollut täällä kuin yhtenä kesänä, ja silloin minulla oli vielä niin vähän liljoja että sain kaikki kukot nitistettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä heti hyökkäykseen, etteivät liljakukot ala kukkoilemaan. En ole vielä täällä tavannut kuin tuon yhden airuen.

   Poista
 18. Acmopetalasta; onko se tumman liila ja alareuna keltainen?
  Olen ihmetellyt kaunista kasvia kukkamaassani...en yhtään muista, että olisin laittanut viime e syksynä sellaisen sipuleita maahan.
  Tietysti liljakukot tykkää tykkää kirjopikarililjoistakin, mokomat kynsilakan punaiset lisääntymisestä tykkäävät kukot! Meillä ilahduttaa liljakukot vain takapihalla, etupihan pikkuinen pläntti, jossa kukkii tänä vuonna kaksi kirjopikarililjaa niitä ei ole näkynyt. Viime keväänä kukki valkoisia liljojakin, olivat kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Acmopetala eli anatolianpikarililja kasvaa puutarhassani nyt ensimmäistä kertaa. Värivariaatioita voi olla muitakin, mutta tässä on mielestäni lähes ruskeat terälehdet, joissa keltainen reuna. Sisältä kukka on kokonaan keltainen. En ole ennen tavannut liljakukkoja pikarililjoissa, mutta nekin näköjään kelpaavat.

   Poista
  2. Totta, terälehdet ovat ruskeat! Ihanan erikoinen.

   Poista
  3. Kuin suklaamakeinen kukkapenkissä :)

   Poista
 19. Upeita kuvia kasveista. Nuo isommat viljelyslaatikot sopisivat hyvin myös Pömpelin emännälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pömpelin rakentamisestakin jäi varmasti jotakin jämälautaa, siitä vain viljelylaatikkoa kasaamaan. Kasvimaani vanhemmassa osassa on itsetehtyjä suuria laatikoita, joten lavakaulusviljely tuntui vähän näpertelyltä :)

   Poista
 20. Hyvä, kun muistutit!! Täytyykin käydä lijastot läpi heti huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljojen tarkistaminen on täälläkin otettu puutarhaohjelmaan.

   Poista
 21. Onpas siellä ihanaa. Nuo sinun Fritillariat on huikeita. Olisikohan se sittenkin liljakukko, joka minunkin ainokaiseni jyrsäisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Acmopetala on ilmeisesti helpommin kasvatettava kuin kirjopikarililja, sillä näyttää että kaikista halpissipuleista on noussut kukka. Ehkä sinun ainokaisesi napsi joku oikea jyrsijä, tai tiedä häntä.

   Poista
 22. todella ihania kuvia ja upeita lahjojakin olet saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Blogistaniasta saattaa joskus tulla yllätyspaketteja :)

   Poista
 23. Mokoma punanuttu, sai ansionsa mukkaan! Aivan upeita kuvia ja tunnelmia, tuo Persian kaunotar saa melkein henkeä haukkomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin punanutun tekoset henkilökohtaisena loukkauksena. Persialaiselta odotetaan paljon, toivottavasti se ei koe paineita.

   Poista
 24. Ihania kuvia <3 Minä niin aina ihailen toisten kuvia istutuksista kun itselläni ei vain tuota taitoa ole....oppisikohan sen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ihan varmasti oppisi :)
   Saattaa jopa käydä niin, että kukkien kasvatus vie mukanaan. Perennathan kasvavat enimmäkseen itsekseen, useimmat eivät tarvitse erityisiä hoiturin taitoja.

   Poista
 25. Ihania kuvia pikareista ja muista! Kylläpä liljakukko on saanut pahaa jälkeä aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kukko ehti nauttia vain yhden pikarillisen.

   Poista
 26. On sulla _kaunis_ puutarha, ihaileva huokaus! Ja liljakukoille kyllä kyytiä, hyihyi, pois kukista pahoja tekemästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ovat kukkapekit kauniina, kiitos syksyisen kukkasipulihurahduksen, sen tuloksista nautitaan nyt. Kohta kukkivat tulppaanit :)

   Poista
 27. Aivan ihastuttavia kuvia ja kukkijoita!
  Meillä mies vaani vasaran kanssa liljakukkoja ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasara olisikin hyvä väline liljakukkotorjunnassa :)

   Poista
 28. Apua!, joko nyt on liljakukkoja...

  Ihana tuo toka pikarililjakuva<3 Joka ilta meillä kotilojen poimintaa: Ei ennen tällaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olen löytänyt vain tuon yhden liljakukon toistaiseksi, mikähän sen herätti niin aikaisin. Kannattaa kuitenkin olla valppaana ja käydä heti puolustamaan liljojaan.
   Onneksi meillä ei ole lehtokotiloita, ne ovat kaamea riesa. Toivottavasti ei tulekaan.

   Poista

Kiitos kommentista