10.5.2015

Sokka irti

Nimittäin artisokka.
"Katsoen maa-arttisokan mainioon kestävyyteen, vaatimattomuuteen maan ja kasvupaikan suhteen sekä viljelemisen helppouteen olisi sille suotava sijansa jokaisessa maamme puutarhassa, ja sitäkin suuremmalla syyllä, kun arttisokan mukuloita tuodaan maahamme suuret määrät ulkomailta."
Löysin kierrätyskeskuksesta vuonna 1919 painetun kirjan M. Hyvönen: Kotipuutarhuri, ote on sen sivulta.  Kirjassa on 260 sivua, yksi sivu on uhrattu luvulle Kaunistekasvien viljeleminen. Ihan kuin meillä; ensin hyöty, sitten huvi.
Kaivoin ylös maa-artisokat ja niitähän löytyi. Ne odottavat nyt uudelleenistutusta kellarissa. Suurimman osan saaliista jätin syksyllä maahan, siellä ne säilyvät parhaiten. Viime keväänä siirsin artisokat uuteen kohtaan, niiden kasvupaikkaa pitäisi vaihtaa noin kolmen vuoden välein. Onnistuin kätkemään artisokat niin hyvin myyriltä, ettei yhtään ollut syöty. Yleensä niistä katoaa talven aikana ainakin neljännes. Tuosta kuormasta istuttaisi jo koko pellon, sillä artisokan voi pilkkoa istuttaessa, jokaisesta silmusta lähtee uusi kasvi. Tänä keväänä laitan niitä puolet pienemmälle alueelle, osaan artisokkamaata kylvin jo härkäpapua.


Lummetulppaanin myötä, aurinkoista äitienpäivää kaikille!


52 kommenttia:

 1. Huikea sato! Kyllä kelpaa :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä on mahtava määrä artisokkaa!
  Aurinkoista päivää sinullekin Cheri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos kiinnostaa artisokan kasvatus niin tuosta liikenisi mukuloita :)

   Poista
  2. Kiitos tarjouksesta, voisin kokeilla kasvatusta!

   Poista
  3. Hieno juttu, laitan sinulle meiliä.

   Poista
 3. Oi onpa suuri sato! Artisokkakeitto on taivaallisen hyvää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sato ylitti kaikki odotukset. Artisokka on herkullista, mutta monet saavat sen runsaan inuliinin vuoksi vatsanväänteitä. Artisokkakeitto, mustatorvisienijauheella maustettuna on suurimpia herkkujani.

   Poista
 4. Muhkea keko artisokkia! Vanhoista kirjoista löytyy paljon viisautta. Minusta artisokka on edelleenkin vähän harvinaisempi kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen keräillyt vanhoja puutarhakirjoja ja varsinkin hyötykasvipuolella niistä löytyy paljon hyödyllisiä vinkkejä. Artisokka on ehkä helpoiten viljeltävä hyötykasvi (ja kauniskin kukkiessaan), mutta sitä taidetaan edelleen viljellä melko vähän.

   Poista
 5. Mulla on ollut suuri aukko sivistyksessä tuon artisokan suhteen. Vähän aikaa sitten ostin ensimmäistä kertaa elämässäni artisokkia ja grillasin niitä uunissa kuorineen. Helppo ja hyvä resepti. En muista vähään aikaan syöneeni mitään niin hyvää! Niissä on täydellisen hienostunut, mieto ja omaleimainen maku. Huokailin ääneen syödessäni.

  Ja sitten se mutta: huokailu jatkui seuraavana päivänä. Siinä jää herneet ja pavut kirkkaasti toiseksi, vatsa oli niin turvoksissa, että olin kuin viimesilläni raskaana :D.

  Joku sanoi, että artisokkaan voi kuitenkin totutella, ja vatsanväänteet vähenevät. Ja olen jopa halukas yrittämään siedätystä - sellainen herkku oli kyseessä :).

  Suunnitelmissa onkin kasvattaa niitä vähän itse, niin on sitten hyvä totutella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on se artisokan huono puoli. Kun niitä syödään harvoin aiheuttaa inuliini useimmille kamalat ilmavaivat. Niitä pitäisi nauttia usein, eikä heti ensimmäisellä kerralla kannata pistellä artisokkia vatsantäydeltä. Minä kuivasin viime vuonna mukuloita viipaleina ja jauhoin ne artisokkapulveriksi. Sitä olen lisäillyt smoothieihin pitkin talvea. Se on hyvä makeutusaine. Siitä kiva kasvi, että kasvaa missä vain.

   Poista
 6. No onpa kuorma! Kaunista sunnuntaita ja hyviä istutushetkiä.

  VastaaPoista
 7. Kiitos! Ihana kuorma sulla siin, melkein jo tunnen artisokkakeiton maun suussani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun voi keväälläkin korjata satoa. On tämä melkoinen herkku.

   Poista
 8. Kunnioitettava määrä satoa! Artisokkakeitto on tosi hyvää, pitäisiköhän uskaltautua kokeilemaan itse tuota kasvatuspuoltakin. Upea väri tulppaanissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa panna artisokat maahan, se on niin helppo kasvatettava. Ei vaadi mitään muuta kuin sadonkorjuun :) Tai jos ei sitäkään muista tehdä niin artisokka nousee seuraavana vuonna uudestaan.

   Poista
 9. Hieno sato. Hyvää Äitienpäivää. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi sain osan sadosta siirrettyä ystäville.

   Poista
 10. Aikamoinen sato!
  Oikein hyvää äitienpäivää myös sinulle <3

  VastaaPoista
 11. Upea sato! Hyvää Äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vielä tili jälkipalkkaa puutarhanhoidosta :)

   Poista
 12. Kelpo saalis. Artisokkakeitto on ihanaa herkkua. Sitä parempaa, jos mukulat on kerätty omasta maasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan jännä, että kaikki omassa maassa kasvatettu on parempaa :)

   Poista
 13. Kaunistekasvit:D Siinäpä hauska ilmaisu. Ja kiitos, oikein kaunista päivää sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunistekasvit kuvastaa hyvin aikaa, jolloin puutarhurointia harrastettiin todelliseen tarpeeseen. Kirjassa sanottiin vielä, että monet hyötykasvitkin ovat kauniita (joten miksi turhaan vaivautua kaunistekasvien vaalimiseen).

   Poista
 14. Upea kuva lummetulppaanista!

  VastaaPoista
 15. Mietinkin mitä täällä tapahtuu, vai artisokka, no artisokka on kyllä niin nam. On tullut tänäänkin nautittua. Ihanaista äitienpäiväiltaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai, että tänään sait nauttia tätä herkkua. Kun vien pakosta noista osan kompostiin, kasvavat ne sielläkin iloisesti.

   Poista
 16. Vautsi. Meilläkin on ämpärillinen odottamassa artisokkaa tuolla istutustaan ja tässäpä tulikin hyviä vinkkejä istutuspuuhiin =) Kiitos siis kovasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artisokan viljely on kannattavaa puuhaa :)
   Jotkut sanovat, että riittääjos kasvupaikan vaihtaa kuuden vuoden välein, itse olen vaihtanut paikkaa noin kolmen kasvukauden jälkeen. Noistahan saa vaikka komean aidanteen tai näköesteen.

   Poista
 17. Artisokka on hyvää, mutta yksinään minun vatsalle ei sovi. Porkkanan kanssa saa hyvän sosekeiton. Laitoin vasta viime kesänä ekat mukulat maahan, ja sato oli jo syksyllä valtaisa. Jätin mukulat maahan, ja niitä on syöty keväällä muutaman kerran. Silti aina vaan riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artisokka on erittäin satoisa hyvässä mullassa. Ja se nousee joka kevät uudestaan, siitähän on vaikea päästä eroon. Entisillä kasvupaikoilla nousee jatkuvasti jokunen taimi, vaikka olenkin mielestäni kitkenyt kaikki pois.

   Poista
 18. Artisokka olisi ihana kasvatettava, ja herkkujen herkku, mutta en uskalla sen leviävyyden vuoksi omalle pienelle pihalle sitä laittaa. Ehkä hommaan kaivonrenkaan niitä varten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta artisokka ei paljon leviä kasvupaikaltaan, sehän tekee vain mukuloita. Mutta jos mukulat, tai yksikinsilmu pääsee karkaamaan käsittelyssä niin se kasvattaa kyllä artisokan. Minulla se on ollut yli kymmenen vuotta kasvimaalla ja ihan hallittavissa.

   Poista
 19. Jopa sait upean sadon. Artisokka on komea kasvi ja kukkiin kauniisti ja leviää erinomaisesti, siksi sitä en oikein uskalla kasvattaa, kun paikkaa en ole vielä löytänyt!

  Upea lummetulppaani! Mukavaa äitienpäivän illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa jo Intopiille ihmettelin, että maa-artisokkaa pidetään leviävänä. Minusta se leviää vain sinne, minne sen istuttaa. Pikemminkin kasvi taantuu jos sitä ei lainkaan hoideta, eli korjata satoa.

   Poista
 20. Upea lummetulppaani!
  Otsikointisi on riemullista (olen tainnut ennenkin hehkuttaa, syystä). Artisokka vaikuttaa juuri siltä kasvilta, jolla minun pitäisi aloittaa puutarhurikokeilut. Kestävä, helppo ja vaatimaton, mitä muuta voisi taitamaton puutarhaihminen toivoa. Vielä kun joku muu istuttaisi... Kuka muu muka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Otsikot syntyvät usein vähän kieli poskessa, toivottavasti eivät ärsytä ketään.
   Artisokkaa vain maahan, sato on melko varma.

   Poista
 21. Hyödyllistä tietoa maa-artisokasta, kiitos. Enpä tiennytkään, että paikka pitäisi vaihtaa kolmen vuoden välein tai että jokaisesta silmusta lähtee uusi kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tuli uutta tietoa. Jos kasvin jättää hyvin pitkäksi aikaa samaan paikkaan se taantuu vähitellen, siksi on hyvä välillä kierrättää.

   Poista
 22. Kaunistekasvien viljely :D. Kuulostaa jotenkin ihanan sivistyneeltä ja hienostuneelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sehän on sivistynyttä ja hienostunutta :)

   Poista
 23. Ohhoh! Taisinpa nyt sitten kiinnostua maa-artisokastakin. Mihin tämä vielä johtaakaan?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin usein ihmettelen, että mihin tämä kaikki johtaakaan. :D

   Poista
 24. Hei - blogissani odottaa sinua haaste;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista