1.6.2015

Leiri nousee

Valkoiset vankkurit ja tiipiit ovat nousseet puutarhaan. Koko kevään hoivatut, koulitut ja koulutetut taimet muuttavat pois kotoa. Viimeinkin. Ne joutuvat toistaiseksi tyytymään telttamajoitukseen.

Retiisi on kasvanut hyvin, mutta se saa viettää koko elämänsä harsovankkurissa, sillä kirpat ovat laskeutuneet. Musta parvi tepasteli harsolla ja pohti miten päästä käsiksi herkulliseen ristikukkaiseen. Suutuspäisään ne hyökkäsivät päivällä avoimeen krassien tiipiihin ja imivät hetkessä osan lehdistä läpikuultaviksi. Onneksi ehdin hätiin.

Lehtikaalit viljelen tänä vuonna Neudorffin tuholaissuojaverkon alla. Pienisilmäinen verkko on muovia ja kestävämpi kuin harso. Se toimii myös hallaharsona. Vaikuttaa kätevältä, taimet voi kastella verkon läpi, joten sitä ei joudu availemaan muuta kuin kitkemistarkoituksissa. Kirpat parveilivat myös verkolla ja yrittivät sovittaa itseään rei'istä sisään, mutta eivät mahtuneet. Saa nähdä mitä kaalikoit sanovat kun saapuvat.

Kasveilla on hyvät oltavat, vain lämpöä saisi olla enemmän, mutta eiköhän sitäkin kohta ole saatavissa. Herkimmät taimet odottelevat vielä sisällä.
Kauris seuraili puuhiani pellolla, sekin on lähettänyt lapsensa maailmalle ja näytti olevan viimeisillään raskaana. Se ei häiriintynyt vaikka kolistelin kasvimaalla kastelukannujeni kanssa. Seuraavana iltana minulle piti seuraa pellolla asteleva kurki.

Juhannuksena nautitaan uusia perunoita.

Savitaipaleelta kotoisin oleva maatiaishärkäpapu on vankkaa. Se pääsi multaan jo toukokuun alkupuolella.

Nero tarkastelee leikkaamaani polkua, ei tarvitse kastella tassuja pitkässä ruohossa.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, KesäKukka!
Leppoisaa kesäkuuta kaikille.

56 kommenttia:

 1. Pitänee suojata retiisit. Olivat tulleet täyteen pieniä reikiä. Heitin tuhkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemukseesta tiedän, että kaikki ristikukkaiset kannattaa pitää suojassa varsinkin ennen juhannusta kun kirpat parveilevat ja etsivät ruokapaikkoja. Niitä on vaikea torjua muulla tavoin. Reiätöntä rucolaa voin kasvattaa vain sisällä tai monen metrin korkeudessa :)

   Poista
 2. Onpa sulla siellä paljon erilaisia viritelmiä! Kiitos, kiitos, tämä vaikuttaa oikein mukavalta paikalta! ♥

  VastaaPoista
 3. Kyllä vielä saa suojata arat kasvit öisin on aika viileää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arimpia ei vielä uskalla edes istuttaa ulos ja kestävämmätkin olen suojannut varmuuden vuoksi.

   Poista
 4. Onpas siellä niin vehreää ja hyvin hoidettua. Kauniilta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla jos näyttää hyvin hoidetulta, aika villisti tuolla kaikki kuitenkin rehottaa :)

   Poista
 5. Nero näyttää aivan karhulta :)

  VastaaPoista
 6. Huomaavaista, että Nerolla on oma polku! Kirpoilla ei ole asiat niin hyvin. Ihan naurattaa sun kuvailu siitä, miten ne yrittävät ängetä itsensä rei'istä ja suutahtavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan Neroa varten leikkaan nurmikon ja polun rantametsään :) Punkitkin pysyvät paremmin poissa kun nurmi on matalaa. oli muuten suuria kirppoja, niitäkin taitaa olla monta lajia. Tuo parvi olisi hetkessä ahmaissut herkät retiisin ja kaalin taimet suihinsa.

   Poista
 7. Ihanat vankkurit ja tiipiit :) Minä kokeilen ristikukkaisten kanssa nyt ensi kertaa taimikasvatusta sisällä ja erittäin myöhään kasvimaalle istuttamista. Saa nähdä onko apua, vähän epäileväinen olen. Minulla kirpat pääsee aina jostain kolosta harson alle, ja sitten kaikki on mennyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpat ovat taitavia löytämään reittinsä harsojen alle, samoin kaalikoit. Minun tekniikkani oli tällä kertaa erittäin aikainen ulos istuttaminen, ehdin suojata ristikukkaiset ennen kuin kirpat ja muut tuholaiset saapuivat. Joskus tuntuu, ettei ehdi edes harsoja levittää kun ötökät ovat jo taimien kimpussa. Kunhan kaalit vankistuvat, ovat ne vastustuskykyisempiä tuholaisille. Melkoista rajankäyntiä noiden ahneiden pikkueliöiden kanssa :)

   Poista
 8. Ei hassumpaa leirielämää. Ja turvamiehenä leirillä toiminee Nero?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leirintäalueen turvamies on tehtäviensä tasalla, mutta asukkaita kiusaaville kirpoille sekään ei voi mitään :)

   Poista
 9. No ihan on niinkuin tiipiit ja vankkurit. Ja viljelmiä kuten Amerikan asuttaneilla uudisraivaajilla aikanaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi täällä tiipiit ja vankkurit leiriytyvät sulassa sovussa :)

   Poista
 10. Mulla on mökillä samanlainen tiipii. Ja kissa pullisteli hepulissa, tuulessa lepattaville hallaharsoille. Onnea taimien kanssa. Ovathan hellästi hoivattavia kasvivauvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerokin tykkäsi ennen hyökkäillä maassa lojuvan harson alle, mutta nyt se vain tassuttelee tärkeänä pehtoorina maitaan tutkiskellen. Toivottavasti taime saavat pian lämpöäkin, sillä onhan jo kesä.

   Poista
 11. Pidellään peukkuja, että vankkurien ja tiipiin asukit saavat olla rauhassa viekkailta ilkimysten heimolaisilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka päivä pitää käydä tarkastamassa, että kaikki on hyvin ristikukkaisilla, miten yksi heimo voikin olla noin suosittu tuholaisten keskuudessa.

   Poista
 12. Kiitos tuosta Neudorfin suojaverkon mainitsemisesta. Luin siitä aikoja sitten ja unohdin koko jutun. Harsojen nostelu sinne tänne kastelua varten kaipaa helpotusta. Laitoin harson samantien, kun olin kylvänyt retiisin. Ainakaan eilen niiden lehdissä ei ollut mitään vikaa. Toivottavasti kirpat pysyvätkin poissa. Lehtikaalin kylvin suoraan multaan ja laitoin harson päälle.
  Mukavampi on kissankin tepastella matalalla nurmella, kuin heinikossa punkkeja turkkiinsa metsästäen.
  Luin noista kauriista ja kurjista ja sitten seuraavassa kuvassa jokin musta lähestyi. Ensisilmäyksellä hätkähdin, että karhuko seuraavaksi. No, omanlaisensa karhu se Nerokin taitaa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suojaverkko kestää paremmin nostelua ja tuultakin kuin harso ja siihen ei ainakaan ötökkä pure reikää. Minulla on niin pitkä kaalilava, että jouduin ompelemaan jatkopalan 4,25 m pitkään verkkoon, siksi siinä näkyy tuo sauma. Valoakin verkko päästää läpi paremmin kuin harso. Verkko myös kestää vuosia, joten on varmasti hintansa väärti. Onneksi ei sentään karhuja kulje kasvimaan reunamilla :)

   Poista
 13. Voi että kuinka hienot teltat, noissa kelpaa kasvien varttua! Jaksaisinpa itsekin panostaa hyötytarhaan hieman enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän asti taimet ovat pärjänneet, mutta kasvu on tietty hieman hidasta kun on niin viileää. Minulla on pääpaino hyötyviljelyssä, kukkamaat ja muu piha saa jäädä vähemmälle.

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Punainen lehtikaali taitaa olla elementissään :)

   Poista
 15. Komeita perunanvarsia ja härkäpapua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkin sentään kasvavatkin, tuollaiset pohjoisen hyötykasvit.

   Poista
 16. Inkkarit ja länkkärit vaan puuttuu =)
  Mut onneks sinnikäille kirpoille on hyvät estot.
  Ja hieno on "kävelee tyynesti leikattua polkua pitkin" kissa.
  Punkitonta ja kirpatonta kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirpat ovat varmaan luonnon kanankaaleissa tankkaamassa ja suunnittelemassa uusia strategioita. Nerolle sulka hattuun kasvimaan vartioinnista.

   Poista
 17. Hieno telttakylä ja mukavaa ohjelmaa metsäneläimille, ja Nerolle oma ajettu polku, olet hyvin huomaavainen! Härkäpavut ovat jo suuret ja perunoissa komeat varret! Tuo tuholaisverkko näyttää tehokkaalta, mulla on lehtikaalit vielä kasvarissa, laitan ne pian kukkamaalle, kasvimaalla on möhöjuuri vaikka olen kasvattanut ristikukkaiset aina siemenestä, on tullut kai luonnon ristikukkaisten mukana kasvimaahani! Taidan hankkia myös tuollaisen verkon itikoita ja pupuja varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimet käyvät varmaan iltaisin katsomassa sivilisaatio-ohjelmaa kun touhuan harsoineni kasvimaalla :) Möhöjuuri on kiusallinen, minulla on kaalit nyt kasvimaan uudessa osassa ja kalkitsin kasvualustan, sillä korkea pH torjuu vähän tautia. Verkko suojaa varmaan pupuiltakin paremmin kuin harso.

   Poista
 18. Upean näköinen telttakylä. Kyllä tuolla kasvien kelpaa olla kirpoilta ja muilta imijöiltä suojassa. Kasvimaasi on yleensä aina kauniin näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaan vanhassa osassa kasvaa paljon monivuotisia yrttejä ja kukkia, ne ovat jo aika reheviä, se antaa eloa muuten alkuvaiheessa olevalle ryytimaalle.

   Poista
 19. mutta...mikäänhän ei toimisi ilman kissaa, eihän! Nero rocks, kissoja tarvitaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa on on ehdoton puutarhanhoidossakin. Neron ansiosta taistelen nyt vain ötököitä vastaan, mutta alkuvuosina pikkujyrsijät ja isommatkin tekivät runsaasti tuhoja kylvöksillä.

   Poista
 20. Vastaukset
  1. On vain niin kylmä, että pitäisi kai pitää myös leirinuotiota :)

   Poista
 21. Komean leirin olet sinne pystyttänyt!
  Ja todellakin, Neron olemus on kuin pienellä karhulla :)
  Nallukka ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karhu kaalimaan vartijana on pukkia parempi :)

   Poista
 22. Mitkä viljemät! Toivottavasti kauris poikueineen pysyy loitolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aita on kunnostettu, se pitnee kaurisperheen loitolla. Kestää varmaan jonkin aikaa ennen kuin pikkuvasa alkaa liikkua. Mutta syksyllä pitää tarkkailla aidan kuntoa :)

   Poista
 23. Sinulla on siellä komea leiri, luulin ensin sinne muuttaneen jonkin intiaaniheimon kun tiipiin harja näkyi.
  Todella isot viljelmät ja varmasti saat hyvän sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit ryhtyvät keväisin elämäntapaintiaaneiksi :)
   Toivottavasti puutarhuri voi nostaa kunnon palkan loppukesästä sadon muodossa.

   Poista
 24. Komea on leiri. Meillä nousee pihalle telttoja vain noille ihmisen taimille. Ylapäihan valmistuminen on kyllä toiveeni numero 1 tälle viikolle. Sen jälkeen on mahdollista aloittaa taimien istutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmistaimille teltta on hyvä suoja siinä kuin kaalintaimillekin :)
   Toivon, että pääset pikapuoliin taimien istutukseen, onneksi vielä voi tehdä vaikka mitä, kesä on vasta alussa.

   Poista
 25. Voi mikä ihana herkkutelttakylä! Minä niin ihailen teidän viherpeukaloiden taitoa saada kaikki haluamanne kasvamaan. Kuvia katsellessa tulee vastustamaton halua työntää kädet syvälle keväiseen multaan :)

  Ihanaa kesäkuuta Cheri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirjo! Kasvimaalla puuhastelu on palkitsevaa leikkiä. Varsinkin kun sato alkaa kypsyä ja saa nauttia kasvusta kaikin aistein.

   Poista
 26. Hieno kuva (ja hieno kuvakulma) Nerosta. Ensin tuli mieleeni, että polulla on karhu!
  Tuholaissuojaverkko vaikuttaa kätevältä idealta. Meillä lehtikaalit joutuvat tyytymään tavalliseen harsoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kukaan satunnainen kulkija ei luule Neroa karhuksi. Aika montaa blogin lukijaa se on onnistunut hämäämään :)
   Nyt on tuullut voimakkaasti muutaman päivän ja harsoja on riepoteltu, mutta verkko on pysynyt tukevasti paikallaan. Se on painvampi kuin harsot eikä reiällisenä niin kova vastus tuulelle.

   Poista

Kiitos kommentista