9.6.2015

Tein kaikki virheet

Kevät on seurattu persianpikarililjan kehitystä jännityksellä. Kaikki alkoi hyvin. Ensimmäinen virheeni oli, etten tutkinut kasvin istutus- ja hoito-ohjeita syksyllä kun minulla oli sipulit kädessäni. Vasta kun kaunotar alkoi voida huonosti aloin opiskella sen hoitoa. Kirjoitan oppimani tänne ylös vastaisuuden varalle.
Persianpikarililjan villi muoto kasvaa Lähi-Idän kuivilla kivikkorinteillä, kauneutensa vuoksi siitä on tullut uhanalainen.

Persianpikarililja sopisi hyvin kivikkopuutarhaan, sillä se suosii aurinkoista, kuivaa, hyvin läpäisevää kasvualustaa. Kun huomasin, että kaunotar alkaa kellastua roiskautin sille vettä. Hyvää tarkoittava hölmö, enhän yleensäkään kastele sipulikukkia.
Pikarililjan sipulit ovat herkkiä eivätkä kestä pitkää säilytystä. Ne pitäisi istuttaa kyljelleen, jotta vesi ei pääse seisomaan ontossa yläosassa. Isutin sipulit tietysti suoraan, tämä lienee syy miksi vain yksi onnistui kehittymään kasviksi. Sipulien ympärille olisi hyvä laittaa karkeaa hiekkaa, joka ohjaa ylimääräisen veden pois.

Surullisena olen katsellut kun Persian kaunotar kuihtuu pois ennen aikojaan. Melko hyvä saavutus kuitenkin, että se kukki kaikista hoitovirheistä huolimatta. Jos se jaksaa ilahduttaa minua vielä ensi keväänäkin, yritän olla parempi puutarhuri.

Olin viikonlopun talkoo-orjana naapurissa. Istutin kesäkukkia, leikkasin pensaita ja niitin villiintynyttä pihaa. Oli mukavaa tehdä joukolla töitä, siinä syntyy jälkeä nopeasti. Illan päätteeksi rentouduttiin kuumassa saunassa ja uitiin kylmässä vedessä.
Eilen meillä satoi rakeita, mutta kuuro meni onneksi nopeasti ohi. Ropinan alkaessa ulko-ovesta syöksyi musta salama sisään samalla kun piika ryntäsi ulos pelastamaan pikkuisia taimiaan.

38 kommenttia:

 1. Nämä on niin näitä ja täälläkin tuttua... Vahingosta viisastuneena on hyvä jatkaa ja kantapään kautta on opittava, vai mitä näitä nyt on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläistä oppia olen saanut paljon puutarhalta :)

   Poista
 2. Sinä olit Nero fiksu, kun syöksyit sisään! Kuka nyt raesateella ulkona olisi.. paitsi hassut ihmiset :D - Pepsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hieman mietin, että piika on seonnut, mutta hän nyt kärrää noita taimiaan sisään ja ulos päättämättömänä. Meikäläinen hakeutuu nopeasti suojaan kun alkaa ropsia rakeita. Terkuin Nero

   Poista
 3. Oi voi, rakeita!
  Voi hiisi. Mutta todella upeaa on, että sun liljasi kukki! Mulla on yritykset istutettu mahdollisimman kuivaan, silti ne ovat näivettyneet jo ennen kukkanuppujen pullistumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin kävi minulle, kaikki nuput eivät ehtineet aueta kun kasvi jo alkoi kuihtua. Se kasvaa onneksi hiekka-alustalla, ihan sattumalta. Siksi se varmaan selvisi noinkin hyvin virheistäni huolimatta.

   Poista
 4. Onneksi kaunis kukkasi jaksoi kukkia. Itse laiton tulppaanit syksyllä ison kiven eteen penkkiin. Keväällä nousivat hyvin, mutta nyt suurin osa makaa pitkällään maassa. En oikein tiedä mitä on tapahtunut. Puutarhanhoito on yllätyksiä täynnä.☺
  Mukavaa juhannuksen odotusta☺!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä on ollut hurjia tuulia ja sateita, mutta kuin ihmeen kaupalla korkeat tulppaanit ovat pystyssä. Yllätys sekin :)

   Poista
 5. Niin se vain on että aina ei innoissaan muista edes hoito-ohjeita lukea, kuin vasta jälkeenpäin. Mutta hyvä että edes silloinkin, näin sarkastisesti sanoen ;) Talkootyöt on mukavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tullut syksyllä edes ajatelleeksi hoito-ohjeita, sipuli kuin sipuli :)
   Talkoissa jokainen saa enemmän aikaan kuin yksikseen puuhastellessa. Joukkovoimaa.

   Poista
 6. Jos sen lehtien lakastuminen kuuluu asiaan, vähän niinkuin laukoilla? Kun se kerran kukki kuitenkin. Aika vähän tulee ohjeita etsittyä, kantapään kautta on omakin "ura" edennyt. Vahingosta viisastuneena jatketaan ja sitä kesää edelleen odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtien lakastuminen kuuluu asiaan, mutta vasta kukinnan jälkeen, kuten keisarinpikarililjoilla. Nyt sekä kukka, että lehdet alkoivat kuihtua mielestäni kesken kukinnan. Voi myös olla, että kasvi käytti kaiken sipulissa olleen energian, sillä sipulin koolla ja laadulla on väliä. Puutarha on hyvä opettaja.

   Poista
 7. Musta salama:D Voin hyvin kuvitella tilanteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin ehdin huomata mustaa luikahdusta juostessamme eri suuntiin.

   Poista
 8. Virheet ovat oppimista varten...hienoa, että kukki kuitenkin. Kauniit kuvat!

  Meillä ei sentään rakeita tullut, mutta jyristeli ihan kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virheistä on tullut oppi ammennettua :)
   Meillä ei jyrissyt, mutta taivas oli aivan musta ja heitteli rakeita, onneksi ne eivät saaneet suurempia vaurioita aikaiseksi hennossa kasvussa.

   Poista
 9. Muistelisin, että tykkäisi myös kalkista ja tarvitsisi talvisuojausta. Hienon, mystisen värinen kukka. Onnittelut, että kukki ylipäätään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvisuojaus jäikin mainitsematta, mutta kalkista en tiennytkään. Näin sitä tietoa kertyy. Ja lisäksi sipuli pitää istuttaa melko syvään, vähintään 15 cm.

   Poista
 10. Ne manuaalit, ne monesti jää lukematta ja sitten kantapäänkautta oppii.
  Puutarha on myös ihmeitä täynnä ja opettaa iloitsemaan kun on sen aika ja sitten tietysti myös pieni harmi on aina hyvin lähellä.
  Täälläkin satoi ja ukkosti.
  Näillä mennään ja nautitaan......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettei sipulipussissa ollut ohjeita tai manuaalia mukana :) Olisi pitänyt olla aktiivinen ja etsiä tietoa uudesta lajista. Mutta nythän on kesä ja yhä uusia kukkijoita, riemuja ja pettymyksiä edessä :)

   Poista
 11. Mä en ole lähtenyt kokeilemaan. Moni sanoo, että himpun hankalia tai että saa aikaiseksi vain kukkavanat. On ne nättejä kyllä. Tykkään tosi paljon melkein kaikista tummanpuhuvista lajikkeista lajista riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisivat upeita kevätkukkijoita ja varmasti vaivan väärti. Mutta hyvin vaativia ovat nämä persialaiset kaunottaret. Toisaalta en ole onnistunut keisarinpikarililjojenkaan kanssa. Vaikka ne nousevat vuosi toisensa jälkeen, eivät ole kukkineet kuin kerran.

   Poista
 12. Musta salama :D. On todella kaunis tuo persianpikarililja. Sääli että se on noin uhanalaistunut, kai se on ''liian'' kauniiden luonnonkukkien kohtalo :(. Mutta hyvä kun olet tutkinut oman liljasi hoitoa, ensi keväänä se palaa taas vielä upeampama :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauneus voi koitua kohtaloksi, liian paljon persianpikarililjaa on kerätty myyntiin. Nyt se on rauhoitettu ja kaupan on jalostettuja puutarhamuotoja. Ensi keväänä katsotaan mikä on liljan kohtalo.

   Poista
 13. Hyvin viehättävä kaunotar tuo pikarililja!
  Harmillista sen kuihtuminen!
  Aina sitä oppii jotain virheistään.
  Ja kyllä, kasvi kuin kasvi, keltaiset lehdet ovat merkki liiasta vedestä!
  Kasvi huutaa silloin 'apua, hukun!'
  Onneksi sait näin kauniit kuvat siitä vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikarililja ilahdutti pitkään vaikka ei ihan täyteen kukintaan yltänytkään. Ikävä kyllä kasvit joutuvat joskus kärsien opettamaan puutarhuria.

   Poista
 14. Jopa tuntuu herkullisen haasteelliselta ja kaikesta huolimatta sait sen kukkimaan, onnea! Kiitos hyvistä ohjeista, tekisi mieli yrittää! Vai musta salama :D Kesä antaa odottaa ja rakeita teillä tuli, onneksi ei lunta! Pikkutaimia pitää suojella, pienokaisia! No pian alkaa kuitenkin kesä, Juhannus, keskikesän juhla (minkä keskikesän?) on ensi viikolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuminen oli täysin sattumaa, onnenkantamoinen :) Jos myöhemmin tielleni osuu persianpikarililjan sipuleita niin olen viisaampi niiden kanssa. Kesäkuun alku on mennyt hurjan nopeasti. Viime vuonna meillä satoi lunta juhannuksena, toivottavasti tänä juhannuksena on hieman leppoisammat säät.

   Poista
 15. Rakeita on ropissut kai useammallakin paikalla pääkaupunkia myöten. Me ollaan onneksemme vältytty niiltä. Vettä vaan on tullut joka toinen päivä kuuron tai pari.

  Ihailtavaa paneutumista tuo kukkajuttu. Pitäisi itsekin olla tutkailevaisempi sen suhteen miksi jokin ei kasvanutkaan tai voinutkaan hyvin. Tuppaa menemään niin, että jos ei onnistu, homma jää siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tarvittaisiin lämpimämpiä öitäkin, että hyötykasvit pääsivät hyvään vauhtiin. Ehkä rakeiden myötä saapuu helle.
   Olen utelias luonteeltani ja kasvien elämä opettaa paljon puutarhurille. Onneksi on Internet, josta voi ammentaa paljon tietoa.

   Poista
 16. Kaunis on!
  On hienoa että olet saanut sen kukkimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis ja vaativa kasvi. Onneksi kukki edes malliksi 😊

   Poista
 17. Oi, kukkamaailman herkkä kaunotar ♥.
  Alkoi hymyilyttämään mielikuva, jossa musta salama singahtaa sisälle ja piika ulos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uljas musta viettää suurimman osan ajastaan ulkona. Aurinkotuolin pehmusteella on mukava köllötellä :)

   Poista
 18. Virheistä oppii. Niin se on. Minäkin olen ensi keväänä TOSI paljon viisaampi. Kauniin sait aikasiksi. Virheistäkin voi siis syntyä jotakin kaunista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on tullut oppia puutarhuri vuosina :)

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Yksi persianpikarililja ylitti kaikki vastoinkäymiset ja sinnitteli kukkaan. Ei ollenkaan huono suoritus.

   Poista

Kiitos kommentista