21.9.2015

Saaliita

Toiset vetävät lonkkaa ja toiset ahkeroivat. Kuvassa kaikkein ahkerin. Nero on leponsa ansainnut.

Eikä piikakakaan ole laiskana pyörinyt. Lauantaina olin naapurissa auttamassa omenahillon valmistuksessa. Illalla saunottiin ja uitiin porukalla, oli hauskaa ja energisoivaa kiireisten työviikkojen jälkeen.
Puolukkasato on tänä vuonna erinomainen, marjoja tuli poimittua viikonloppuna seitsemän litraa entisten lisäksi.


Osan olen pakastanut, mutta suurimmasta osasta teen survosta ilman sokeria, sitä on kätevä lisätä talven mittaan puuroihin, smoothiehin, piirakoihin ja vaikka mihin.

Hillopurkitkaan eivät jääneet toimettomiksi. Tein punasipulichutneytä kukkavarsia kehittäneistä sipuleista, sillä ne eivät säily pitkään kuivattuna.
Aineksina on punasipulin  lisäksi valkosipulia, chiliä, kanelia, mustapippuria, punaviiniä, punaviinietikkaa, hillosokeria ja muscovadosokeria. Määrät ovat hyppysellisiä ja lorauksia, ihan näppituntumalla tein. Kiitos punaviinistä Leena!

Kaalia olen kuivannut itselle ja muillekin, purkit ovat menossa komeron perukoille pimeään, siellä vihreä säilyy hyvin.

Kasvimaalta löytyy vielä kaikenlaista.
Loput pavut ryöppäsin pakkaseen, sillä varret ovat jo saaneet vähän kylmää. Tuossa on vielä muutama viimeinen kurkkukin, ne ovat jo lakanneet kasvamasta, sato oli tänä kesänä aivan mahtava.
Mangoldia, varsiselleriä, yrttejä ja juureksia voi vielä poimia suoraan maasta.



Härkäpavut kuivuivat varsineen nipuissa vintillä, nyt riivin pavut loppukuivumaan.

Sieniretket menevät minulla puolukanpoimimiseksi, sillä punaisia mättäitä ei voi ohittaa. Jonkin verran kanttarellejakin sentään löytyi mukaan. Lisäksi litroittain hirvikärpäsiä. Niitä aivan ropisi anorakille ja epämääräinen liike puseron alla kiristi pinnaa. Vaikka minulla oli huivilla sidottu huppu, löysivät ne jotenkin tiesä iholle. Kotiin tultua riisuin vaatteet ulkoportailla, ravistelin ja silti poimin niistä sen jälkeenkin vielä kymmeniä hirvikärpäsiä. Kaikki vaatteet jäivät kuistille. Metsään aion mennä vastakin, en anna hyönteisten määräillä minua.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, Mustakissa!
Satoisaa viikkoa kaikille!

34 kommenttia:

  1. Ihaltavaa urheutta hirvikärpäsiä vastaan. Minä en pysty menemään niiden takia metsään tähän aikaan vuodesta, en millään. Onni on äiti joka pystyy ja kerää puolukoita myös tyttärelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli, nyt jo edesmennyt ystävä, joka ei voinut mennä ollenkaan mökilleen syksyllä ennen kuin ensimmäiset pakkaset ovat eliminoineet hirvikärpäset. Ihmiset ovat eritavoin herkkiä noille, hän sai hurjia paukamia. Yrittivät ne minuakin purra, mutta puren takisin :) Onneksi puolukkasatosi on kuitenkin taattu.

      Poista
  2. Hirvikärpäsiä tuntuu olevan tavallista enemmän. Omilla marjareissuillakin kärsin niistä. Olet taitava säilömään satoa, voisit vaikka järkätä kurssin meille tumpeloille ;) Terkkuja hiirien metsästäjälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan hurjasti oli nyt hirvikärpäsiä, yök. Yritän olla huomioimatta niitä vaikka hyppivät silmille. Lauantaina omenasosetalkoiden jälkeen nuoriso tuli kiittämään kotitalouden oppitunnista :) keittiössä tuli ilmi monta uutta seikkaa säilönnästä ja muustakin. Jokainen osaa, jos vain intoa riittää.

      Poista
  3. Yyyyh, mitä hirvikärpäsiä. Niitä ei täällä taida olla ollenkaan, en ole törmännyt.
    Vau mitä saaliita! Ransun kanssa metsäretkellä poimin suuhun yhden puolukan, onpa kirpeää. Muistin taas, miksi en syö puolukoita :-D Niskavillat nousevat pystyyn vieläkin! Terveellistä kyllä olisi varmasti. Kylläpä kuulostaa pieneltä tuo minun sadonkorjuu sinuun verrattuna! Ai niin, varhaisperunat on vieläkin nostamatta ja jääkin taas toistaiseksi nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hirvikärpäsiä, mikä autuus! Täällä ne hyökkäävät heti kimppun kun menee metsään. Puolukat ovat ihania, minulla on tullut niihin ihan himo. Varhaisperunasi ovat muuttuneet myöhäisperunoiksi :) tai sitten ensi kevään varhaispottua? Minulla oli helppo perunankorjuu, siirsin pottusaavit turpeineen kellariin, käyn sieltä kaivelemassa tarpeen mukaan.

      Poista
  4. Noista sitä on talvella mukavaa ottaa, kesää kielen päälle..:)

    VastaaPoista
  5. Yäääääääh, hirrrrveät hirvikärpäset!! Onneksi on niitä jotka menevät ja keräävät ja jopa tuovat ovelle putsattuina, puolukat meinaan :) -eilen tuli ämpärillinen ja meinaan niillä selvitä talven yli. Pitäis vaan miettiä nyt, että millä ne parhaiten säilyy, survottuna ämpärissä parvekkeella vai kuinka. Pakkasessa on muuta marjaa sen verran, että sinne on turha edes kuvitella tunkevansa mitään.

    (Uh, mulla alkoi tukka kutista kun kuvittelinkin niitä pieniä pirulaisia!!!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullahan on paremmin kuin hyvin. Survotut puolukat säilyvät hyvin, itse laitan kyllä pienempiin purkkeihin, ettei tarvitse isoa ämpäriä availa koko ajan. Mutta se ontietty se säilytystila. Minullakin kutisi epämääräisesti sieltä täältä koko illan, vaikka hirvikärpäset jäivätkin ulos.

      Poista
  6. Oi mitä sadonkorjuu herkkuja, myös puolukat ovat tosi hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei yleensä kasva paljon puolukoita, tämä vuosi on ihan poikkeuksellinen. Hamsteri kerää kaiken talteen :)

      Poista
  7. Vau. Kaikkea ihanaa. Ei voi muuta kuin ihailla sinua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hrrr... Ihan kehrään mielihyvästä kun joku minuakin ihailee :)

      Poista
  8. En ole lähiaikoina ehtinyt metsään, mutta anoppilan väki sanoi myös, että hirvikärpäsiä on liikkeellä enemmän kuin laki sallisi. Siinä on kyllä vastenmielinen Luojan luotu, jonka kanssa en kaipaa joutua yksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten hirvikärpänen voikin olla niin vastenmielinen. Hirvi parat noita vihulaisia on hurjasti liikkeellä.

      Poista
  9. Marjaisa viikonloppu!
    Ihanaa sadonkorjuun juhlaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadonkorjuu on ihanaa aikaa, keittiö tulvii turvallisia tuoksuja ja vaastot täyttyvät.

      Poista
  10. Kiitos vain ja kiitos samoin:)

    MAhtavaa satoa! Meillä on kyllä sekä kasvimaa että kasvihuone olleet kyllä ihan pohjanoteerauksia. Tai tomaatteja kyllä kasvihuoneessa on, mutta eivät tahdo kypsyä. Ainoat joista voi sanoa tulleen kunnon sato ovat chilit. Niitä koitan nyt kuivata.
    Puolukoita on ollut mukavasti, niin kuin oli mustikkaakin. Hirvikärpäsiä myös. Olen menossa perjantaina maastoon ratsastamaan issikoilla ja toivon totisesti, että hirvarit lentelisivät jossain muualla....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä vuosi oli hankala kotiviljelijän näkökulmasta, mutta sato on kuitenkin kohtalainen. Toivottavasti säästytte hirvikärpäsiltä ratsastusretkellänne.

      Poista
  11. Et kyllä näytä sinäkään laiskotelleen!

    VastaaPoista
  12. Tällaisia juttuja on suorastaan rangaistus lukea nälkäisenä. Voi, mitä herkkuja. Taidan lähteä jääkaapille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löytyi herkkuja jääkaapista :)

      Poista
  13. Sinä olet kyllä sellainen touhutäti, ettei paremmasta väliä! Aina, kun tänne tulee täällä tapahtuu ja paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy on touhukasta aikaa kun pitää täyttää laarit talven varalle. Sitten hamsteri voi kömpiä lämpimään pesäänsä nauttimaan varastojen antimista :)

      Poista
  14. Mahtavia saaliita, todellakin! Minäkin haaveilen puolukkaan pääsystä, jos vain joku viitsii vahtia sen aikaa vauvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vauvavahti löytyy, sillä nyt ovat metsät pullollaan puolukoita. Tänään kävin taas noukkaisemassa muutamia litroja.

      Poista
  15. Herkullinen saalis teillä! Onneksi olen hamstrannut marjoja viime syksynä pakkaset täyteen, ja kevyellä täydennyksellä selvitään tämä tuleva talvikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hamsterilla on mistä ottaa :)
      Marjat ovat erinomaista talviravintoa.

      Poista
  16. Mikä saalis ja sato! Ei voi kun ihastella kaikkia säilöön laittamiasi herkkuja!

    Naureskelin tänään Iltalehden jutulle, missä kerrottiin Laivakissalle järjestetystä eläköitymisjuhlasta. Kissan titteliksi mainittiin Virallinen jyrsijöiden torjuntavirkailija :D Tärkeitä tehtäviä viiksikamuilla on. Ei ihme, jos välillä nukuttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvivarastot täyttyvät :) Kissa on tärkeä apulainen maaseudulla, satokin jää itselle kun myyrät eivät tuhoa sitä. Toista oli ennen kissaa.

      Poista
  17. Miten kauniita nuo sinun säilyketölkkisi! Minua harmittaa kun ei ole koskaan tullut opeteltua mitään säilömistä eikä hillojen tekoa. Koskaan ei tietty ole liian myöhäistä, olen vaan liian laiska varmaan... Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Säilömiseen löytyy paljon ohjeita netistäkin, aloittaminen saattaa olla vaikeaa, mutta jokainen osaa :) Nykyisin pakastetaan niin paljon, ettei säilöntämenetelmien opettelu ole välttämätöntä.

      Poista

Kiitos kommentista