7.9.2016

Humala aiheutti kaatumisen

Lauantaina olin bilettämässä isolla kirkolla, oli hurjan hauskat juhlat. Yöllä kotiin ajaessa olisin tarvinnut amfibio-auton, sillä rankkasade aiheutti mahtavia lampia tielle. Kehä I:llä oli yksi kaista suljettu ja palokunta pumppasi vettä menemään.
Syksyn pimeät yöt ovat täällä ja kynttilät sytytetään niin sisällä kuin puutarhassakin. Tosin tuuli on viime aikoina puhallellut niin, että vain lyhdyt palavat ulkona.

Vaikka juhlissa viini virtasi ja nauru raikui, niin autokuski ei voi hankkiutua humalaan. Kaatumisen aiheutti toisenlainen humala. Kasvimaan kaariportti on jo iäkäs ja raskas humala romahdutti ruostuneet osat ja kaatoi koko rakennelman Rauli-myrskyn riepotellessa.

Peura oli heti valppaana, se muisti makoisat mangoldit ja käytti tilaisuutta hyväkseen. Kaatuneesta portista pääsi vaivattomasti herkkujen kimppuun. Mangoldi oli juuri ehtinyt tehdä uuden komean kasvuston edellisen peuran vierailun jälkeen, mutta jäi minullekin vielä satoa. Fiksasin väliaikaisen portin, mutta humalalle on keksittävä ensi kesäksi vankempi kiipeilyteline.

Maisema on jo kovin syksyinen, nurmikko on keltaisten lehtien peitossa, mutta päivät ovat olleet ihanan aurinkoisia. Auringonpaiste aiheutti ikkunanpesuprojektin. Kuivuri on surrannut suppilovahveroita varastoon.

Kasvimaalla on korjatun sadon tilan täyttänyt mahtaviksi puskiksi kasvanut kääpiösamettikukka. Sen kanssa kasvaa tässä violetti perilla ja haisusamettikukka, jotka vasta suuria ovatkin. Isoimmat kasvavat lähes kolmemetrisinä, monihaaraisina jättipensaina.

Kiulukoitakin on tullut runsaasti, niistäkin voisi tehdä jotakin. Ovat vain niin ikäviä käsiteltäviä, että täytyy varata aikaa siihen hommaan.

Aikoinaan kirpputorilta löydetty keramiikkaseepra laiduntaa ajuruohossa taustanaan maksaruoho 'Irmeli'.

Nerolla on ollut stressiä. Alueelle on ilmestynyt tunkeilija eikä lähitaisteluiltakaan ole vältytty. Urheasti prinssi päivystää yötä päivää rajalinjoilla, vain pikaisesti tankataan ruokakupilla. Parina viime yönä olen kuitenkin havahtunut Neron kuorsaukseen vieressäni, mutta aamulla herätessäni se on taas poissa. Toivottavasti tunkeilijasta päästään pian eroon. Ja toivottavasti se ei ole joku hylätty kesäkissa, joita joskus aina ilmestyy näihinkin nurkkiin. En ole nähnyt vilaustakaan vierailijasta enkä tiedä onko se villi vai kesy. Villiintynyt kissakanta kukoistaa myös näillä seuduin vaikka kissojen leikkaamisesta kovasti valistetaankin. Paikallinen eläinlääkäriasema järjestää Kissatempauksia, joissa voi kastroida ja steriloida kissansa kohtuullisella hinnalla.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Rinne ja Päivi!
Mukavaa syysviikkoa kaikille!

34 kommenttia:

 1. Voi Neroa, kun on rajahommia vähän väliä. Kun pääsee yhdestä tunkeilijasta eroon, tulee seuraava. Ja sitten ne peurat! Hitsi tuota mangoldia, ikävää. Minä nautin tänä kesänä kerätessäni mesiangervon kukintoja teeksi, että tästä nappaan peuran herkun, ja tästä ja tästä... hähää. Vaikea niitä kukkia olikin löytää, kun peurat syövät mesiangervot samoin kuin horsman kukat aika tarkkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on pitkään ollut rauhallista kissatunkeilijoiden suhteen, kevätkin meni kivasti. Hurja muutos tapahtuu kissassa kun se stressaantuu; ilonen ja kehräävä piian mussukka muuttuu säikyksi ja poissaolevaksi. Söisivätkin täälläkin peurat horsmaa ja mesiangervoa, eivät leviäisi niin hurjasti :) Mutta vain syysleimut, kehäkukka ja mangoldi tuntuu maistuvan. Onneksi punajuuret ovat edelleen häkissä ja kaali verkon alla. Ensi kesänä pitää varmaan verkottaa mangoldikin :)

   Poista
 2. Sitä se huomala teettää, että portitkin kaatuilee..:))
  Suloinen Nero♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humala voi olla raskas kokemust :) Onneksi on kaunis ja lämmin sää Neron partioida.

   Poista
 3. Meilläkin kaatui kaariportti humalan painosta. Humala kasvaa niin runsaana että porttiin tulee helposti liikaa painoa. Ihana Nero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole siis ongelmani kanssa ksin :) Yhtenä runsaslumisena talvena kaari jo vähän notkahti kun en ollut leikannut humalan varsia pois.

   Poista
 4. Voihan Nero. Kyllä kissanpäivätkin voivat käydä joskus raskaiksi. Mökkinaapuri valitti, että peurat syövät omenat suoraan puusta. Meillä oli peuran kanssa vieläkin ikävämpi kohtaaminen, kun asfaltoidulla pikkutiellä sarvipää hyppäsi korkeasta ruohikosta suoraan puskuriin. Emme ehtineet nähdä mitään. Kuului vain kopsahdus. Ojan pohjalle se reppana jäi kyljelleen. Onneksi se heitti henkensä heti, koska poliisia piti odottaa kolme varttia. Seuraavaksi paikalle kutsuttiin riistamies korjaamaan eläin pois. Vieläkin harmittaa eläimen puolesta, että sen piti just sillä sekunnin murto-osalla ojasta pompata, kun satuimme olemaan kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin aikoinaan peurat nappasivat kauan vaalimani omenat puusta. Myyrät sitten hoitelivat puun juurakon, joten omenapuista ei enää ole riesaa. Voi peura parkaa, mutta onneksi kuoli heti, vaikeampaa olisi ollut katsoa kituvaa eläintä. Onneksi teille ei käynyt huonosti. Minullekin tuli kerran peura puskista vasemmalta auton kylkeen. Vauhtia oli vähän ja selviydyimme molemmat lommuills. Olen joskus lukenut, että eläin pystyy hahmottamaan liikkuvan ajoneuvon jos se kulkee alle 60 km tunnissa. Iltaisin ja öisin ajelen hiljaa jos se on muun liikenteen kannalta mahdollista.

   Poista
 5. Meidän pihassa vierailee sellainen oranssi kissa, jonka kanssa meidän nuorempi kisu Rasmus pitää mourunta talkoita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on joskus ollut hurjia mouruntatuokioita. Se ääni on karmiva, ei uskoisi, että omasta mussukasta lähtee sellaisia soundeja :)

   Poista
 6. Kynttilöitä lyhtyihin, nyt on todella sen aika. Eläimet ovat varsin hyvämuistisia, vaikka kaikki eivät sitä aina uskokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tähtikirkkaat, lämpöiset illat ovat parasta lyhtyaikaa. Peurakin muistaa herkut, sehän on selvää. Kuinkahan monta kertaa se on käynyt portin takana kuolaamassa mangoldin perään :)

   Poista
 7. Toivottavasti tunkeilija on vain vierailemassa. Me olemme joutuneet loukuttamaan tunkeilijan kun ei ymmärtänyt pysytellä poissa ja talvipakkanen paukkui ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari kissaa olen ottanut kiinni ja vienyt eläinsuojelukeskukseen. Molemmat olivat niin huonokuntoisia, että olivat asustelleet ulkona pitkään. Ja molemmat olivat tottuneet ihmiseen eli hylättyjä. Tietysti täällä saattaa liikuskella joku naapuristonkin kissa. Yleensä Nero on onnistunut näyttämään niille reviirinsä rajat. Onneksi on vielä lämmintä.

   Poista
 8. Olipas siinä humalat. Ja ollut taas juhlat kaatumisen johdosta kasvimaalla. Siellä taitaa elukoilla olla koko ajan joku vahdissa siltä varalta, että jossakin kohden tulee aukko linnoitukseen:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin tukevaa humalaa minulla ei ole tainnut ennen ollakaan :) Ilmeisesti peuralla on valvontakamerat kasvimaan reunoilla. Tuolla takametsässä käydessäni huomasin rinteessä runsaasti peurojen makuupaikkoja, sieltä ne varmaan tiirailevat pihan liikennettä.

   Poista
 9. No onpas peura ollut ajantasalla tapahtumissa! =D Kyllä ne penteleet on tarkkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne tarkkaavaisia. Onneksi kukkapenkit ovat saaneet olla melko rauhassa, vain vähän syysleimuja on maisteltu.

   Poista
 10. Olipas hauska tarina humalasta, vaikka lopputulos ei ollutkaan niin mukava. Samettikukka ja perilla luovat upean väriyhdistelmän. Toivottavasti pääsette tunkeilijasta eroon ja Nerokin voi nukkua yönsä rauhassa. Muistinko oikein, että kasvatit myskikurpitsaa, miten olet onnistunut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopputulos ei ollut mukava, mutta osasin odottaa tätä :) Myskikurpitsa rehottaa, mutta yhtään kurpitsaa ei ole tulossa. Tänä kesänä eivät muutkaan kurpitsat menestyneet hyvin. Kesäkurpitsat kyllä ovat olleet satoisia, mutta Halloween-kurpitsoita on kypsymässä vvain yksi. Ehkä olisi pitänyt pölyttää kukkia näin sateisena kesänä.

   Poista
 11. Useihan se humala aiheuttaa kaatumisen! Eikö olekin kiva pitkästä aikaa viettää aurinkoisia, kuivia päiviä. Kesäkissojen ottaminen on vastuutonta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humala vie usein tasapainon. Nämä aurinkoiset syyspäivät ovat mahtavia, moni perenna on aloittanut kukinnan uudestaan. Luulisi, että ihmiset olisivat jo niin valistuneita, ettei kesäkissaongelmaa olisi. Tällä päin on myös paljon puolivillejä navettakissoja, jotka lisääntyvät holtittomasti ja lähtevät vaeltelemaan.

   Poista
 12. Voi Neroa! Ja samalla sinua. Sinunkin stressi varmaan kasvaa samalla mitalla kuin kissalla. Toivottavasti tunkeilija tajuaa häipyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä piikakin stressaantuu kun kissa viipyy liian pitkiä jaksoja ulkona. Onneksi on kissanluukku, josta tietää kissan pääsevän itse sisään, ei tarvitse herätä välillä huutelemaan kissaa. Mikä onkin ihan turhaa, sillä prinssillä on jaksottaista kuuroutta :)

   Poista
 13. mainio otsikko:) Humala on yllättävän painava kasvi, minulla se vetää ison metallitelineen täysin vinoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humala tarvitsee vankan tuenn varsinkin näin sateisena kesänä se on juonut itsensä painavaan umpihumalaan :)

   Poista
 14. Viikonlopuksi sattuikin oikein kunnon sateet Helsingin seudulle -perjantai oli vielä ihan kesäpäivä (ja niin oli tiistaikin)
  Ja sinulla on ihan viidakko siellä edelleen 😄
  Toivottavasti pehtoori saa olla tiluksillaan rauhassa ilman tontille tunkeilijoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin lauantaiyönä tuli pääkaupungissa vettä kaatamalla. Ränneistä roikui putouksina vettä asfaltille ja maantiet olivat kuin jokia. Mutta nyt on saatu nauttia kauniista säästä. Pehtoori partioi edelleen, mutta malttaa jo viettää yösydämen piian kyljessä.

   Poista
 15. Kovin on jo syksyistä. Pienistä köynnösten aluista on välillä vaikea hahmottaa niiden kasvua. Köynnöstuet kyllä joskus aiheuttavat päänvaivaa.
  Peurat ovat sielläkin turhan valppaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnökset voivat yllättää. Peura on tarkkana jos baari avataan.

   Poista
 16. Samoin kävi muutama vuosi sitten minun humalakaarelleni. Tosin ruoste oli syövyttänyt tuen puhki, joten humalan painoa ei voi yksin syyttää.
  Kunpa ihmiset arvostaisivat kissoja enemmän ja huolehtisivat niiden leikkaamisesta. "Se on vaan kissa"-ajattelu on aivan liian yleistä edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin kaartani oli jo ruoste syönyt, joten humalaa ei voi yksin syyttää. Useimmat täälläkin huolehtivat kotikissojensa leikkaamisesta tai jos haluavat pentuja, niistäkin huolehditaan ja niille etsitään uudet kodit. Liian paljon kissoja kuitenkin liikkuu puolivillinä. Villin emon pentu Nerokin on, mutta kaikille pennuille ei käy yhtä hyvä tuuri.

   Poista
 17. Kasvit voivat kasvaessaan tulla hyvinkin painaviksi, täällä meidän pihanaapurin humalasalko ja todella hyvin maahan ankkuroitu oli viittä vaille kaatua. Tästä on jo jokusia vuosia aikaa, mutta enpä olisi ikinä uskonut sen voivan kaatua.
  Mangoldi kauneudessaan ja maultaan on varmasti myös peuran mieleen, en yhtään ihmettele.
  Villikissan kohtalo on usein niin julma, onneksi Nerolle ja sisaruksille arpa lankesi ihanasta maasta. Terkuin meiltä...☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minkähänlaiset ankkurit keksisin humalalle :) Hyvä tunne, että on voinut edes yhdelle pentueelle tarjota tuvapaikan ja kotoutuminen on sujunut mainiosti.

   Poista

Kiitos kommentista