30.9.2016

Kukkaleikkejä

Olen poiminut ahkerasti kukkia maljakoihin, sillä minä yönä tahansa hallan hammas saattaa purra.

Hajuhernekimppuja on riittänyt koko kesän, tuoksu on miedontunut, mutta kauneus on jäljellä.

Taustalla näkyy maa-artisokkien kukkia, ne ovat myös kestäviä maljakkokukkia.

Väriä kylpyhuoneeseen...

ja keittiöön.

Saliin...

... kaikille riittää.

Materiaaliasta ei ole pulaa, krassikasvusto on valtava.

Kasvimaa saattaa olla nyt kauneimmillaan, sillä korjattu sato on antanut kukille tilaa ja koko alue näyttää kukkaniityltä. Ensi vuonnakin kasvatan punakosmosta, se on upea syyskukkija. Kosmokset kasvoivat valkosipuleiden kanssa ja hidaskasvuisena se alkoi kukoistaa vasta kun sipulit oli jo korjattu, joten korkea kasvusto ei häirinnyt sipuleita. Korkea, mutta siro kasvusto on näyttävä. Kääpiösamettikukkien valtaisat puskat hehkuvat kilpaa kehäkukkien kanssa.

Perilla ja samettikukat sointuvat hyvin yhteen.

Auringonkukatkin kukoistavat vielä, tässä korkea kerrottu versio. Kaikki aidan ulkopuolella olevat auringonkukat ovat menneet peuran suihin, joten aitaamattomasta auringonkukkapellosta ei kannata täällä haaveilla.

40 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hajuherneissä on kesän tuntua! Tervetuloa Autuaan olon piiriin :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Syksyn viimeiset kukat ovat suloisia. Toivottavasti ne saavat kukoistaa pitkään.

   Poista
 3. Ihanaa, kun on oma kukkakauppa, josta saa haettua kauneutta kodin joka soppeen! <3
  Punakosmos on mun ihan lemppari. Olisi ihana, jos saisi kasvatettua niitä kokonaisen pellon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kukkapuoti on auki vielä jonkin aikaa. Punakosmos on todella viehättävä, Lepaalla näin sitä suuren kasvuston tuulimyllyn ympärillä. Minulla oli ikivanhoja siemeniä pssinpohja ja hyvin kasvoivat. Ihana syyskukka.

   Poista
 4. Ihania kimppuja ja wau mitkä värit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saa kivan räikeitä kimppuja kun yhdistelee kaikki viimeiset kukkijat :)

   Poista
 5. Puutarhasi on lumoava ja oikea aarreaitta vielä pitkälle syksyynkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä tuolla aarreaitassa on satoakin korjaamatta, palsternakkoja ja mustajuuria mm. Pinaattia ja kaalia voi vielä myös poimia tuoreena. Ihania tälläiset syksyt, joina satokausi jatkuu lokakuulle.

   Poista
 6. Kehäkukka kukkii meilläkin vielä...ja orvokit...muuta ei enää kuki. Pelakuutkin toin jo sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit olisivat suloisia syksylläkin, minulla ne ovat jo lopettaneet. Pitäisi kasvattaa syysorvokkeja, ne kun ovat niin kylmänkestäviäkin. Loput pelakuut tuon sisään tänään, ne ovat olleet jo vähän liian kauan ulkona.

   Poista
 7. Ihan kuin jostain Etelä-Euroopasta tämä syksyn kukkaloistosi. Ahkeruus todella palkitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko on saanut värit hehkumaan kuin Välimerellä :) Kannattaa istuttaa myös kukkia kasvimaalle, sadonkorjuun jälkeenkään ei ole autiota. Vaikka esikasvatus joskus tuntuu työläältä niin syksyllä nuo kukat kyllä ilahduttavat.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Tälläistä rikkautta minäkin arvostan.

   Poista
 9. Voi mitä kukkaloistoa. Onneksi osaat nauttia siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautin kukkaloistosta joka päivä. Onneksi on ollut näin lempeä syksy.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos, Ritva! Maljakot loppuvat kohta kesken :)

   Poista
 11. Ihastuttavia väri- ja kukkayhdistelmiä kimpuissasi!
  Tuoksuherneet niin herkkiä...voin vain kuvitella tuoksun!

  Lempeää alkavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläinen maallikkokin saa kimpun aikaiseksi :) Tuoksuherneet ovat ehdottomasti kasvattamisen väärti, ne ilahduttavat koko kesän.

   Poista
 12. Ihanan kukkaisaa. Näin syksyllä kyllä tajuaa yksivuotisten kasvien arvon. Ensi vuonna ehdottomasti panostan myös yksivuotisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksivuotisilla voi paikata liian varhan loppuvaa perennoiden kukintaa. Monet noista kukistani torjuvat myös tuholaisia.

   Poista
 13. Kosmoskukkaa kannattaa ehdottomasti laittaa ja kaikkia muitakin kesäkukkia. On se vaan arjen ylellisyyttä poimia kukkia maljakkoon omasta pihasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkien poiminta-aika onkin ollut pitkä tänä vuonna. Mutta näin syksyllä maljakkokukat tuntuvat erityisen ylellisiltä.

   Poista
 14. Voi miten kauniita leikejä! Olemme olleet yhtä mieltä tuosta ihanasta samettikukasta, meilläkin se on tehnyt komeita pensaita ja kukkii kunnes...ja tuo kosmos, ihana, kuten hajuhernekin, mulla se kasvaa kasvihuoneessa! Ihanat auringonkukat, meillä ei ole peuroja joten ne kasvavat aika isoiksi, evääksi muuttajille ja minulle maanparannukseksi! Krassia ikävöin, asia korjataan ensi kesänä :D Jotenkin kasvimaan kompostiin on unohtunut maurinmalvaa...nyt kukkii, lehdet lautasen kokoisia ja ihanat kukat, sitä täytyy laittaa kasvuun ensi kesänä kunnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiösamettikukka on komea näin syksyllä kun se oikein pensastaa ja kukkii jatkuvasti. Olen kerännyt siitä siemeniä ensi vuoden satoa varten. Jännä, että maurinmalva on säilynyt kompostissa, se on kyllä myös komea syyskukkija. Olisipa kiva jos voisi kasvattaa oikein paljon auringonkukkia, mutta kasvimaalle mahtuu vain muutamia. Ensi keväänä pitää taas reippaasti esikasvattaa noita yksivuotisia, siemeniä olen koonnut varastoon runsaasti :)

   Poista
 15. Kyllä on kauniita asetelmia, huokaus. Osaatko muuten sanoa, mikä voisi olla syynä siihen, että maa-artisokkani ei kuki ollenkaan ja mukulatkin ovat sen myötä aika pieniä :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa-atisokka kukkii hyvin myöhään, kaikkina kesinä se ei minullakaan ole ehtinyt kukkia. Vaikka kasvi viihtyy melkein millaisessa maassa tahansa, saa komeimmat mukulat mehevästä, lannoitetusta ja kalkituata maasta. Istutin naapuriin muutamia mukuloita rantanurmikkoon. Ne ovat ihan kääpiöitä ja tuskin kukkivat köyhässä maassa. Mukulat muuten kasvavat eniten syksyllä, joten kovin aikaisin ei kannata satoa ryhtyä korjaamaan.

   Poista
 16. Voi miten suloisia kimppuja. Omasta puutarhastakin saa näyttäviä kukkakimppuja ja asetelmia. Ihanaa kun voi avata koska tahansa oven puutarhaan ja noukkia sieltä tuoreita kukkia sisälle maljakkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväisin kimput ovat pikkuruisia, pari lumikelloa ja ehkä helmililjaa. Kesän mittaan kimput suurenevat ja runsastuvat. Syksyllä kimput taas pienenevät, mutta ihanaa kun on oman puutarhan antia tarjolla pitkään.

   Poista
 17. Kauniit kimput olet sommitellut ja näitä katsoessai tuli ahaa elämys, ensi kesänä kylvän kesäkodin kukkapenkkiin paljon kesäkukkia.
  Jotain minulla on mutta ei riittävästi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukilla saa eloa kukkapenkkeihin silloinkin kun perennat pitävät taukoa. Kehäkukathan voi kylnvää jo syksyllä, kunhan muistaa keväällä olla kitkemättä niitä pois rikkaruohoina.

   Poista
 18. Siellä näkyy todella olevan vielä kukkarunsaus!
  Meillä oli yhtenä yönä hallaa, jo parisen viikkoa sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin vieraili äskettäin halla, mutta vain kurkkujen ja kurpitsoiden varret olivat saaneet kylmää, muut säästyivät. Ehkä järvi lämmittää jonkin verran. Muta kato saattaa tulla nyt minä yönä tahansa.

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Kasvimaa on vielä hetken kukkamaa :)

   Poista
 20. Ihan mahtavia kukkamaan anteja maljoissasi! Kunpa jokaisella olisi yhtä paljon tilaa kasvattaa kaunokaisia kuin sinulla niin tämän maan kansa olisi nopeasti kauneusterapoitu jaksamaan läpi talven <3

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ovat hyvää terapiaa ja saavat kesän jatkumaan vaikka yöt ovat jo pimeitä ja maa aamulla kuurassa. Eilen poimin taas maljakot täyteen, vielä ei ole halla vienyt krasseja.

   Poista

Kiitos kommentista