30.9.2016

Kukkaleikkejä

Olen poiminut ahkerasti kukkia maljakoihin, sillä minä yönä tahansa hallan hammas saattaa purra.

Hajuhernekimppuja on riittänyt koko kesän, tuoksu on miedontunut, mutta kauneus on jäljellä.

Taustalla näkyy maa-artisokkien kukkia, ne ovat myös kestäviä maljakkokukkia.

Väriä kylpyhuoneeseen...

ja keittiöön.

Saliin...

... kaikille riittää.

Materiaaliasta ei ole pulaa, krassikasvusto on valtava.

Kasvimaa saattaa olla nyt kauneimmillaan, sillä korjattu sato on antanut kukille tilaa ja koko alue näyttää kukkaniityltä. Ensi vuonnakin kasvatan punakosmosta, se on upea syyskukkija. Kosmokset kasvoivat valkosipuleiden kanssa ja hidaskasvuisena se alkoi kukoistaa vasta kun sipulit oli jo korjattu, joten korkea kasvusto ei häirinnyt sipuleita. Korkea, mutta siro kasvusto on näyttävä. Kääpiösamettikukkien valtaisat puskat hehkuvat kilpaa kehäkukkien kanssa.

Perilla ja samettikukat sointuvat hyvin yhteen.

Auringonkukatkin kukoistavat vielä, tässä korkea kerrottu versio. Kaikki aidan ulkopuolella olevat auringonkukat ovat menneet peuran suihin, joten aitaamattomasta auringonkukkapellosta ei kannata täällä haaveilla.

40 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hajuherneissä on kesän tuntua! Tervetuloa Autuaan olon piiriin :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Syksyn viimeiset kukat ovat suloisia. Toivottavasti ne saavat kukoistaa pitkään.

      Poista
  3. Ihanaa, kun on oma kukkakauppa, josta saa haettua kauneutta kodin joka soppeen! <3
    Punakosmos on mun ihan lemppari. Olisi ihana, jos saisi kasvatettua niitä kokonaisen pellon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma kukkapuoti on auki vielä jonkin aikaa. Punakosmos on todella viehättävä, Lepaalla näin sitä suuren kasvuston tuulimyllyn ympärillä. Minulla oli ikivanhoja siemeniä pssinpohja ja hyvin kasvoivat. Ihana syyskukka.

      Poista
  4. Ihania kimppuja ja wau mitkä värit! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt saa kivan räikeitä kimppuja kun yhdistelee kaikki viimeiset kukkijat :)

      Poista
  5. Puutarhasi on lumoava ja oikea aarreaitta vielä pitkälle syksyynkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä tuolla aarreaitassa on satoakin korjaamatta, palsternakkoja ja mustajuuria mm. Pinaattia ja kaalia voi vielä myös poimia tuoreena. Ihania tälläiset syksyt, joina satokausi jatkuu lokakuulle.

      Poista
  6. Kehäkukka kukkii meilläkin vielä...ja orvokit...muuta ei enää kuki. Pelakuutkin toin jo sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orvokit olisivat suloisia syksylläkin, minulla ne ovat jo lopettaneet. Pitäisi kasvattaa syysorvokkeja, ne kun ovat niin kylmänkestäviäkin. Loput pelakuut tuon sisään tänään, ne ovat olleet jo vähän liian kauan ulkona.

      Poista
  7. Ihan kuin jostain Etelä-Euroopasta tämä syksyn kukkaloistosi. Ahkeruus todella palkitaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko on saanut värit hehkumaan kuin Välimerellä :) Kannattaa istuttaa myös kukkia kasvimaalle, sadonkorjuun jälkeenkään ei ole autiota. Vaikka esikasvatus joskus tuntuu työläältä niin syksyllä nuo kukat kyllä ilahduttavat.

      Poista
  8. Voi mitä kukkaloistoa. Onneksi osaat nauttia siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nautin kukkaloistosta joka päivä. Onneksi on ollut näin lempeä syksy.

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Kiitos, Ritva! Maljakot loppuvat kohta kesken :)

      Poista
  10. Ihastuttavia väri- ja kukkayhdistelmiä kimpuissasi!
    Tuoksuherneet niin herkkiä...voin vain kuvitella tuoksun!

    Lempeää alkavaa lokakuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tälläinen maallikkokin saa kimpun aikaiseksi :) Tuoksuherneet ovat ehdottomasti kasvattamisen väärti, ne ilahduttavat koko kesän.

      Poista
  11. Ihanan kukkaisaa. Näin syksyllä kyllä tajuaa yksivuotisten kasvien arvon. Ensi vuonna ehdottomasti panostan myös yksivuotisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksivuotisilla voi paikata liian varhan loppuvaa perennoiden kukintaa. Monet noista kukistani torjuvat myös tuholaisia.

      Poista
  12. Kosmoskukkaa kannattaa ehdottomasti laittaa ja kaikkia muitakin kesäkukkia. On se vaan arjen ylellisyyttä poimia kukkia maljakkoon omasta pihasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkien poiminta-aika onkin ollut pitkä tänä vuonna. Mutta näin syksyllä maljakkokukat tuntuvat erityisen ylellisiltä.

      Poista
  13. Voi miten kauniita leikejä! Olemme olleet yhtä mieltä tuosta ihanasta samettikukasta, meilläkin se on tehnyt komeita pensaita ja kukkii kunnes...ja tuo kosmos, ihana, kuten hajuhernekin, mulla se kasvaa kasvihuoneessa! Ihanat auringonkukat, meillä ei ole peuroja joten ne kasvavat aika isoiksi, evääksi muuttajille ja minulle maanparannukseksi! Krassia ikävöin, asia korjataan ensi kesänä :D Jotenkin kasvimaan kompostiin on unohtunut maurinmalvaa...nyt kukkii, lehdet lautasen kokoisia ja ihanat kukat, sitä täytyy laittaa kasvuun ensi kesänä kunnolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääpiösamettikukka on komea näin syksyllä kun se oikein pensastaa ja kukkii jatkuvasti. Olen kerännyt siitä siemeniä ensi vuoden satoa varten. Jännä, että maurinmalva on säilynyt kompostissa, se on kyllä myös komea syyskukkija. Olisipa kiva jos voisi kasvattaa oikein paljon auringonkukkia, mutta kasvimaalle mahtuu vain muutamia. Ensi keväänä pitää taas reippaasti esikasvattaa noita yksivuotisia, siemeniä olen koonnut varastoon runsaasti :)

      Poista
  14. Kyllä on kauniita asetelmia, huokaus. Osaatko muuten sanoa, mikä voisi olla syynä siihen, että maa-artisokkani ei kuki ollenkaan ja mukulatkin ovat sen myötä aika pieniä :(.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-atisokka kukkii hyvin myöhään, kaikkina kesinä se ei minullakaan ole ehtinyt kukkia. Vaikka kasvi viihtyy melkein millaisessa maassa tahansa, saa komeimmat mukulat mehevästä, lannoitetusta ja kalkituata maasta. Istutin naapuriin muutamia mukuloita rantanurmikkoon. Ne ovat ihan kääpiöitä ja tuskin kukkivat köyhässä maassa. Mukulat muuten kasvavat eniten syksyllä, joten kovin aikaisin ei kannata satoa ryhtyä korjaamaan.

      Poista
  15. Voi miten suloisia kimppuja. Omasta puutarhastakin saa näyttäviä kukkakimppuja ja asetelmia. Ihanaa kun voi avata koska tahansa oven puutarhaan ja noukkia sieltä tuoreita kukkia sisälle maljakkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväisin kimput ovat pikkuruisia, pari lumikelloa ja ehkä helmililjaa. Kesän mittaan kimput suurenevat ja runsastuvat. Syksyllä kimput taas pienenevät, mutta ihanaa kun on oman puutarhan antia tarjolla pitkään.

      Poista
  16. Kauniit kimput olet sommitellut ja näitä katsoessai tuli ahaa elämys, ensi kesänä kylvän kesäkodin kukkapenkkiin paljon kesäkukkia.
    Jotain minulla on mutta ei riittävästi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukilla saa eloa kukkapenkkeihin silloinkin kun perennat pitävät taukoa. Kehäkukathan voi kylnvää jo syksyllä, kunhan muistaa keväällä olla kitkemättä niitä pois rikkaruohoina.

      Poista
  17. Siellä näkyy todella olevan vielä kukkarunsaus!
    Meillä oli yhtenä yönä hallaa, jo parisen viikkoa sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin vieraili äskettäin halla, mutta vain kurkkujen ja kurpitsoiden varret olivat saaneet kylmää, muut säästyivät. Ehkä järvi lämmittää jonkin verran. Muta kato saattaa tulla nyt minä yönä tahansa.

      Poista
  18. Ihan mahtavia kukkamaan anteja maljoissasi! Kunpa jokaisella olisi yhtä paljon tilaa kasvattaa kaunokaisia kuin sinulla niin tämän maan kansa olisi nopeasti kauneusterapoitu jaksamaan läpi talven <3

    Sini K.
    www.kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat ovat hyvää terapiaa ja saavat kesän jatkumaan vaikka yöt ovat jo pimeitä ja maa aamulla kuurassa. Eilen poimin taas maljakot täyteen, vielä ei ole halla vienyt krasseja.

      Poista

Kiitos kommentista