7.3.2017

Muuttolintuja ja jäljestystä

Nyt on kevät. Lauantaina joutsenpari lensi järven yllä. Latu kutsui minuakin järvelle, mutta valitsin tällä kertaa ulkoilureitin suunnaksi metsän. Aukeilla hanki kantoi melko mukavasti ja metsässä lunta oli vain nimeksi.

Muurahaiset nukkuvat vielä kekonsa alla maan uumenissa. Muutkin kulkijat olivat jättäneet jälkensä metsään: kauriit, peurat, hirvet, ketut, jänikset, oravat, kärpät, lumikot ja monenlaiset pikkujyrsijät.

Joki on jo osittain vapautunut jääpeitteestä. Puolitoista tuntia kestänyt metsävaellus tuntui pitkältä, varsinkin kun eksyin uudelle hakkuualueelle, missä kulkeminen oli melkoista rämpimistä. Kotiin palattua liikunta aplikaationi kertoi, että olin kulkenut 4,79 kilometriä ja kuluttanut 342 kaloria. Epäilen, ettei se ottanut huomioon lumiolosuhteita vaan ajatteli minun liikkuvan asfaltilla.

Nero nautti auringosta ja viherryksestä sisätiloissa. Vieraileva kissa on käynyt täällä merkkailemassa paikkoja, kuistillakin on melkoiset oduurit, samoin liiterissä. Tappeluita ei ole ollut, vierailija asuu naapurissa eli on kotikissa.

28 kommenttia:

 1. Lintujen muuttoliike on alkanut, radiossa kerrottiin jo kiuruhavainnoistakin. On aina yhtä sykähdyttävää nähdä joutsenet kevättaivaalla... ja kaikki muutkin kevään merkit. Ihania kevätpäiviä sinulle ja Nerolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maria! Muuttolintujen kotiinpaluu on toivoa herättävä tapahtuma. Toivottavasti ne löytävät ravintoa pakkaspäivinä.

   Poista
 2. Onpas teillä siellä vähän lunta. Pakkaskelit koettelevat kissojen kärsivällisyyttä, mutta pian alkaa päivällä lämmetä niin että ulkona voi hengailla pidempiä aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsässä on tosi vähän lunta, mutta pihapiiristä sitä löytyy vielä runsaasti. Joka päivä pitää ulkoilla useita kertoja, mutta eihän tuolla kauan tarkene kuljeskella. Mutta pian metsärinne ja myyränkolot paljastivat ja metsästäjä voi liikkua kuivin tassuin.

   Poista
 3. Metsässä kävely on virkistävää! Olen sen havainnut, kun olen koiran kanssa metsälenkkejä tehnyt. Ihana paikka! Paitsi ne hakkuuaukiot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, metsässä liikkuminen on mieltä ylentävää. Harmi vain, että yhä uusia hakkuuraivioita ilmestyy reiteille. Siinä menevät myös sieni- ja marjamaat.

   Poista
 4. Ihan selviä kevään merkkejä on jo havaittavissa. Se on aivan ihanaa! :)
  Metsässä olo rauhoittuu ihmeellisesti. Noissa aplikaatioissa pitäisi olla myös stressinpoistomittari, metsässä kuluttaa enemmän kaloreita kuin asfaltilla ja saa mielenrauhaa moninverroin myös enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti odotettavissa oleva lumimyräkkä on viimeinen ja kevät pääsee etenemään. Lumessa rämpiminen kuluttaa taatusti enemmän kuin asfaltilla kävely, mutta suurin anti tuollaisesta retkestä näkyy mielen alueella.

   Poista
 5. Metsässä on kyllä mukava liikkua minä ja 6 ja 4 vuotiaat pojat ovat riemuissaan kun saavat metsässä juoksennella siellä löytyy kaiken laista tekemistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä tekee hyvää niin aikuisille kuin lapsillekin. Sieltä löytyy aina jotain jännittävää.

   Poista
 6. metsässä liikkuminen tuo hyvän mielen:)

  VastaaPoista
 7. Niinpä, metsässä on ihana liikkua. Edelleen suren kuin kotona lähimetsään tehtiin valtava hakkuuaukko. Siinä meni osittain minun ja iitan polkukin...No, löytyyhän se vaihtoehtoinenkin reitti, mutta se eka oli niin mukava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin suren kun metsät katoavat yksi toisensa jälkeen. Ne ovat miljoonien olentojen koti, taas saavat linnut hämmästyä kun tuttuja pesäpuita ei enää olekaan kun palaavat etelästä.

   Poista
 8. Kyllä metsässä on mukava liikkua, harmi kun täällä nämä lähimetsät joka vuosi kaikkonevat tosin osittain samat vanhat metsät ovat tallella, mutta niitä halkoo tiet/kadut.
  Upea tuo muurahaisten koti, pian sieltäkin joku rohkea nousee kuulostelemaan joko on tullut kevät ja lämpö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäkoneet ovat jyränneet monen monta muurahaiskekoa, surullista. Eläinten elintila kapenee kaiken aikaa.

   Poista
 9. Luulisi, että metsässä kulkiessa ja tuolla kilometrimäärällä kaloreita olisi kulunut enemmän. Viikko sitten rämmittiin naapurin kanssa metsässä (jossa lunta oli paljon enemmän) kaksi tuntia ja käveltiin sinne ja takaisin tietä pitkin yhteensä tunti. Askelmittari näytti 17 km ja runsaan tuhat askelta. Vanha mittari ja lensi takaisin laatikkoon. Mutta upea elämys tuo metsäretki oli. Kuten varmasti sinullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle ei ole tärkeää tietää kuinka monta kilometriä tai kaloria kului, mutta kartta johon reittini piirtyi oli kiva. Haluaisin löytää sellaisen apin, joka vie aina kotiin jos vaikka sattuisi eksymään :)

   Poista
 10. Voi ei, merkkailevia vieraita:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurja juttu, yrittää vallata Neron nurkkia.

   Poista
 11. Kauniita kuvia metsästä, jos vain mahdollista niin valitsen mielummin metsän polut asfalttiteiden sijaan lenkkeiltäväksi. Joutsenet ovat upea näky sinisellä taivaalla, kyllä se kevät tulee vaikka tällä hetkellä lunta sataa taivaan täydeltä. Haleja Nerolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mari! Nero lähti juuri uhmaamaan lumimyräkkää. Minulla ei ole valinnan varaa, asfalttipolut ovat kaukana ja kyllä pemeillä poluilla on mukavampi kulkea. Toivottavasti joutsenet löysivät ruokailupaikan, täällä on kaikki vielä jäässä.

   Poista
 12. Onneksi meillä on metsät! Eikä tarvitse asua suurkaupungissa. Eikä edes pienemmässäkään ;).
  Sunnuntaina nähtiin ensimmäiset pohjoiseen matkaavat laulujoutsenet, juhlallista suorastaan!
  Voi sentään niitä merkkailevia kissoja. Meillä naapuruston kissojen palvelusväki on valveutunutta ja lähistön kaikki kissat on leikattu. Ei ole hajuhaittoja täällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalla on mukavaa asua, kaupungeissa on mukava vierailla :) Lintubongareitakin on jo näkynyt muutopelloilla, varma kevään merkki. Täällä maalla eivät monet leikkauta kissojaan, se aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Onneksi valveutuneisuus tässäkin asiassa on lisääntymässä.

   Poista
 13. Meille tuprutti tänään taas lisää valkoista...huokaus. Metsä on sellainen henkireikä ympäri vuoden, onneksi sitä on ympärillä vaikka kaupungissa asumme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahdet lumityöt sain minäkin tänään tehdä. Suomessa pääsee kaikkialla metsään ja se on hienoa.

   Poista
 14. Oho. Joutsenia. Tämän päivän ilma on kyllä ollut sen verran talvinen, että kevät tuntuu olevan valovuosien päässä. Onneksi vaihtelua tulee toiseenkin suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ollut niin talviset msisemat ja tunnelmat, että tuntuu kuin olisi hupsahtanut tammikuuhun. Toivottavasti lumi loppui jo taivaasta :)

   Poista

Kiitos kommentista