9.3.2017

Sisäpuutarha

Kotiutin meille uuden pienen puun. Rungollinen rosmariini löytyi Tokmannilta kympillä, kasvi on rapiat 40 cm korkea. Runsailla säälipisteillä oli osuutta asiaan, sillä kasvi ja sen kaverit olivat rutikuivia, niillä oli loppu lähellä. Lisäksi ne oli kuljetuksessa sullottu niin tiheään, että oksat olivat taipuneet kasaan ja osa katkennutkin. Joskus mietin, että kannattaako kaikissa kaupoissa myydä kasveja kun niille ei anneta edes vettä, muusta hoidosta puhumattakaan. Mieluiten ostan kasvini kasviammattilaisilta, silloin tiedän, että sillä on hyvät lähtökohdat eikä sitä ole matkan varrella laiminlyöty.

Kaikki kaupan olevat esikot olivat kuihtuneet vedenpuutteesta.

Ostopäätökseen vaikutti myös se, että rosmariini on täynnä kukkanuppuja. Ennen en olekaan nähnyt kukkivaa rosmariinia.

Vanha rosmariinini on talvehtinut sisällä. Se alkoi kasvattaa hentoja versoja jo tammikuussa, mutta leikkasin sen, jotta se tuuheutuisi. Kyllä tästäkin vielä puska taitaa kasvaa.

Oliivipuu selvisi talvesta loistavasti, se pudotti vain vähän lehtiä. Olen huomannut, että oliivi tarvitsee talvellakin aika paljon vettä vaikka se täällä onkin aika viileässä. Olen jostain saanut neuvon, ettei kannata paljon kastella talven aikana, mutta ilmeisesti veden tarve riippuu talvehtimispaikasta. Leikkasin oliivin syyskesällä. Yleensä se alkaa kukkia näihin aikoihin, mutta ainakaan vielä ei tässä puussa kukintaa näy. Tinttikin viihtyy oliivissa.

Viime kesänä hankkimani pieni timjamipuu on sekin selvinnyt talvesta.

Kesällä puu kukoisti Zen-puutarhassani.

Vuosia vanha laventeli talvehti maakellarissa. Pari viikkoa sitten huomasin, että se on alkanut heräillä talviunesta ja toin kasvin sisälle.

Puiden ja varpujen lisäksi kukkivat esikot ja tasettinarsissit.

Muurikello

Lisää esikoita

Ja vielä vähän esikoita

Kukkiahan ei voi olla liikaa.

Vai mitä?
Taivaan lumivastaava huomasi, että varastossa on runsaasti materiaalia, jonka parasta ennen päiväys on ohittumassa ja pudotti kiireesti kaiken maahan. Toivottavasti vanha varasto on nyt tyhjä ja päästään pian ihailemaan piippoja.

58 kommenttia:

 1. Ihania kukkia/puita/pensaskukkia! Taivaan lumivastaava taisi olla venähtäneellä joululomalla, kun nyt on pari viikkoa tullut niin hurjasti lunta ;) Se olisi taas lumityöt aamujumppana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidatte asua aivan lumivaraston alla :) Tänne lumi ehti vasta eilen ja kaksi kuntosaliepisodia sain viettää lumitöissä. Olisi hyvä jos joku voisi sijaistaa lumivastaavaa ja hoitaa varaston ajoissa kuntoon.

   Poista
 2. Hienosti olet onnistunut talvetuksissa, ihana taas aloittaa noiden yrttien hoivaaminen! Niin kauniita kukka-asetelmia, osaat tuon taidon! Totta, minäkin säälin ja ihmettelen, miten toisinaan näkee marketeissa niin huonosti hoidettuja kasveja myynissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maria. Kun talvehtijat heräävät ja alkavat kasvaa, tietää, että taas on selvitty yhdestä talvesta ja kevätmieli viriää. Minun tulee niin sääli laiminlyötyjä kasveja, tekisi mieli vapauttaa ne kurjista oloista.

   Poista
 3. Kylläpä olet tehnyt kauniita sommitelmia ja asetelmia! Ilo katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nettimartta. On ollut kiva leikkiä kesää kukilla :)

   Poista
 4. Ihanaa kun pelastit tuon ihanuuden. Varmaan on ihan myymäläkohtaista tuossa ketjussa, miten kukkia hoidetaan. Meidän tuossa lähellä olevassa kukat on pääsääntöisesti todella hyväkuntoisia. Tuo on niin palkitsevaa kun saa talvehtimisen onnistumaan. Silmiä hiveleviä asetelmia ja ihania nuo kesäkuvat tähän lumisen päivän keskelle, kiitos Cheri<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinvoivat kasvit tuovat iloa ja onnistunut talvehtiminen kohottaa hoitajan itsetuntoa :) Kiva kuulla, että muissa myymälöissä kasvit saavat perushoitoa. Lumisina, mutta jo kevään valoa tulvivina päivinä kukat tuovat kesän sisälle.

   Poista
 5. Tuo kukkien kuivaksi päästäminen on meidänkin vastaavassa liikkeessä sama. En ymmärrä miksi niitä ei hoideta kun kuitenkin myyntiin otetaan.
  Onpas hienoja asetelmia ja hyvin olet saanut talvetettua noin ihania pikku puita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa kasvien hävikki, ne menevät roskiin välinpitämättömyyden tai ajattelemattomuuden vuoksi. Ilman vettä ne eivät selviä kauaa liian lämpimissä oloissa. Tänä vuonna talvehtiminen onnistui hyvin ja varsinkin pienien puiden elinvoima ilahduttaa.

   Poista
 6. Voi, ihania yrttejä! Olet onnistunut niiden talvetuksessa loistavasti! Harvemmin tulee ostettua markettien kukkia, juuri samasta syystä. Kauniiden kukkien lisäksi, istutusruukkusi ovat todella kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markettien kukat ovat edullisia, mutta se on harhaa, sillä niiden kestävyys on kyseenalaista. Kun ostan kukkakaupasta vähän tyyriimmän tulppaanikimpun, se kukoistaa hyvinkin kolme viikkoa maljakossa, kun taas marketin tulppaanit usein vain muumioituvat, eivätkä kukat jaksa edes avautua. Ruukut ovat enimmäkseen kirpparilöytöjä.

   Poista
 7. Kaunis on pelastamasi rosmariinipuu🌿.
  Talvehtijatkin näyttävät oikein virkeiltä! Iloiset esikot muistuttavat keväästä tässä lumiankeudessa. Ihan kauniilta toki tuolla pihalla näyttää kun aurinkokin taas paistaa. Mutta väärä on ajankohta, helmikuun alkuun tuo maisema sopisi!
  Kyllä ne markettien ja rautakauppojen taimipihojen kasveja välillä niin käy sääliksi. Kukat ovat tiiviisti rullakoissa ilman kastelua tai jos joku kastelee, niin vesiletkulla kunnon paineella! Tuijien ja muiden havukasvien juuripaakut ovat ilman suojaa tuulen ja auringon kuivatettavina.
  Mutta kukkia ei tosiaan voi koskaan olla liikaa💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On toivoa antavaa nähdä miten kasvit heräävät eloon ja alkavat kukoistaa. Monen puutarhainto saattaa muuttua turhautumiseksi kaupan huonosti hoidettujen taimien vuoksi. Puu saattaa tehdä kuolemaa jo ostohetkellä, mutta puutarhuri syyttää itseään kun ei saanut kasvia kukoistamaan. Lisäksi ammattilaiselta saa aina hyvät istutus ja hoito-ohjeet kaupanpäälisiksi.
   Kukat ovat iloista ja piristävää seuraa kevään odotuksessa.

   Poista
 8. Ei, kukkia ei todellakaan voi olla liikaa..:)
  Olen ihmetellyt, muutamien kauppojen touhua, kun antavat kukkiensa kuolla vedenpuutteeseen...jo taloudellisesti luulisi kastelun olevan järkevää. Onneksi pelastit rosmariinin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkien avulla kesän voi aloittaa etuajassa :)
   Luulisi, että kastelu olisi helppo organisoida ilman lisätyövoimaa, mutta ehkä kaikki työskentelevät niin äärirajoilla, etteivät jaksa välittää.

   Poista
 9. Onpa ihania yrttejä! Ja hyvin ovat talvehtineet. Minulla meinaa talven aikana kaikki sisäkukat kuolla, mutta hankitaan uusia!
  Olen aina niin kateellinen siskojen puutarhoissa etelässä, kun siellä kasvaa pihalla pensaina rosmariini, laventeli, tuoksupelargonia ja oliivipuukin on ihan oikea puu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei juurikaan ole enää muita sisäkasveja kuin nuo talvehtijat, ne vievät kaiken tilan :)
   Laventelikasvustoja kadehdin etelän asukkailta, ne ovat kauniita ja tuoksuvia. Muutama laventeli minullakin talvehtii maassa, mutta niiden selviytyminen on aina vähän epävarmaa, eikä niistä kovin isoja puskia koskaan tule.

   Poista
 10. Hienosti talvehtineet yrtit ja oliivipuu!
  Nuo pikkupuut ovat aina lähellä sydäntäni.
  Ja kauniissa ruukussa tulevat vielä esille ihanasti!

  Lepoisaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna. Pienet puut tuovat puutarhan tuntua sisätiloihin. Nekin taitavat jo innokkaasti odottaa ulospääsyä :)

   Poista
 11. Voi että. Kaikki nuo rungolliset jutut olis niin mullekin mieluisia, mutta epäilen omia taitojani niitten suhteen. Epäilen, että olisin puutarhurina enempi mallia "Tokmanni" :).

  Meillä olis eteisessä juurikin sopiva kolo oliivipuulle, mutta mietityttää, että kestääkö se yhtään vetoa. Ulko-ovi kun aukeaa suoraan samaan tilaan, vaikka matkaa kyllä siihen suunniteltuun koloseen on muutama metri. Tai jos ei ole oikea paikka oliiville, niin joku iso puuvartinen kasvi olis niin kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika helppohoitoisia kasvini minusta ovat, vaativat vain vähän tarkkaavaisuutta ja kasvien "kuuntelua". Oliivipuu kestää teoriassa -15 astetta pakkasta, mutta juuristo ei tietenkään saa jäätyä. En osaa sanoa, miten hyvin oliivi kestäisi tuollaista vetoa, mutta tuskin teillä ovi ihan alvariinsa käy. Jos sattuisi oikein kovat pakkaset yllättämään niin voihan ruukun väliaikaisesti siirtää suojaisampaan paikkaan. Kesällä oliivi viihtyy parhaiten ulkona. Plantagenissa oli isoja, melkein parimetrisiä oliivipuita kaupan. Maksoivat muistaakseni kuuskymppiä.

   Poista
  2. Kiitos tästä. Välillä harmittaa, että kaikki kiva (niinkuin nyt vaikkapa just toi Plantagen) on vähintään tunnin ajomatkan päässä. Olis niin mukava aina välillä poikkeilla ihan vaan ex tempore haahuilemassa, mutta eipähän se sata kilsaakaan ihan mahdoton ole.

   Poista
  3. Ei ole täälläkään Plantagenia, mutta jouduin käymään pääkaupungissa ja kotimatkalla poikkesin Vantaan myymälään. Oli asiaa ruattalaiseenkin ja sehän on myös siinä kulmilla :) Oli tarvetta taimihyllyille.

   Poista
 12. Tuota sinun oliivipuutasi olen aiemminkin ihaillut! Jos, minulta löytyisi sille talvehtimispaikka, niin tuo olisi minun juttuni :)
  Ihania nuo muutkin pikkupuut!

  Mukavia maalispäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa. Kovin lämpimässä oliivi ei viihdy, mutta täällä se talvehtii samassa tilassa Neron ja minun kanssa. Kulmaikkunan kohdalla ei ole lämpöpattereita päällä ja kieltämättä elämme aika viileässä.

   Poista
 13. Ihailen kasvienhoitokykyäsi! Varmasti rosmariini sai arvoisensa kodin luotasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemus on varmasti tuonut jonkin verran kykyäkin, mutta intoa ja kiinnostusta taitaa olla enemmän :) Toivottavasti rosmariini viihtyy, kesän se saa viettää ulkona ja kerätä voimia.

   Poista
 14. Samaa olen miettinyt noissa tietyissä kaupoissa, jotta kannattaako niitä siellä edes myydä. Sen verran surkeat olot ovat kasveilla.

  Kauniita pikkupuita. Oma oliivipuuni tuli täyteen kilpikirvoja. Yritin niitä torjua tavalla tai toisella siinä onnistumatta. Loppujen lopuksi piti koko kasvi heittää pois. Harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit ovat noissa myymälöissä niin edullisia, että mietin kannattaako niitä lainkaan pitää myynnissä jos hävikki on noin suuri.

   Poista
 15. Ihana rosmariini! Ja kukkia! Rosmariinin kukka on niin ihana, mutta en muista nähneeni sen kukkivan Suomessa, Välimeren maissa kyllä. En jostain syystä saa rosmariinia menemään talven yli. Olen jo lopettanut yrittämisen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan kovasti puuni kukintaa. Rosmariini on vähän kinkkinen talvetettava, se vaatii viileät, mutta valoisat olosuhteet. Yllättävän juoppo sekin on, vaatii säännöllistä kastelua talvellakin. Muistin tuoda rosmariinin sisään melko myöhään, mutta ilmeisesti ei ehtinyt saada kylmää.

   Poista
 16. Hurjan kauniita kuvia, sulla on oikea kukka paratiisi sisäpuutarha.
  Olen kans kummastellut kyseisen kaupan kukkamyyntiä. Samanlaisia kuivuneet esikoita on täälläkin paikallisessa. Mulla on myös runollinen rosmariini, mutta kukat sain jo katoamaan. Olen vuosia haaveillut zenpuutarhasta, sun versio on täydellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko. Katsopa tarkkaan, rosmariinissa saattaa olla vielä pienen pieniä nuppuja. Ehkä ensi kesänä sinullakin on täydellinen zen-puutarha :)

   Poista
 17. Lumivastaava on näköjään löytänyt vielä jostain nurkasta alas toimitettavaa, sillä täällä sataa parhaillaan lunta. Eilinen olisi ihan hyvin jo riittänyt.

  Kukkia ei tosiaankaan voi koskaan olla liikaa. Sinun postauksesi yrteistä tuli tuoksuja ihan tänne saakka.

  Samaa kukkien tuhlausta olen muutamissa kaupoissa käydessäni ihmetellyt. Aivan säälittää kesälläkin katsella paahteisella pihalla seisovia rullakkoja täynnänsä rutikuivia ja ahtaasti sullottuja kasveja. Hävikin täytyy olla suuri. Joskus kasvien hintaa on alennettu, mutta silloin ne ovat jo auttamattomasti haudan partaalla. On kyllä aikamoista tuhlausta ekologisestikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin tulee taas lunta, toivottavasti varasto nyt tyhjenee. Yrttien käsittelystä tulee miellyttäviä tuoksuja. On mielestäni vastuutonta myydä kuolevia kasveja alennuksella, kokematon puutarhuri ei välttämättä osaa arvioida kasvien kuntoa ja syyttää itseään kun istutukset eivät menesty. Onneksi on myös ammattipuutarhureita, joilta saa laadukkaita taimia, ehkä hieman hintavampia, mutta paremmat kasvuunlähtöedellytykset ovat hintansa väärti.

   Poista
 18. Kaksi vuotta sitten kuvasin omalla pihallani lumikelloja. On ne maaliskuut eriaisia, sillä nyt samalla paikalla on lunta ja jäätä. Olen asennoitunut siihen, että lumikellot paljastuvat vasta huhtikuussa.

  Ihana pikkupuu. Samaa joskus olen ihmetellyt, että miksi myydääb kasveja, jos niitä ei kastella. Joskus olen myös ihan puutarhamyymälässä (erikoistunut puihin ja pensaisiin) nähnyt perennoja myytävänä, mutta purkit ovat rehottaneet täynnä rikkaruohoja. Sitäkin olen kyllä ihmetellyt. En uskaltanut ostaa yhtään perennaa. Puiden juurilla ei ollut rikkaruohon rikkaruohoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huokaus, lumikelloja, sehän on kuin unta kun katsoo ikkunasta näkyviä lumivalleja. Ehkä kuitenkin jo maaliskuun loppupuolella voimme ihailla niitä. Rikkaruohoja kaupanpäälle, ei kiitos. Joskus tietysti siementävät rikkakasvit eksyvät taimistoruukkuihinkin. Olen joskus saanut myös toisen perennan ostamani lisäksi :)

   Poista
 19. Ihania yrttikasvustoja ja muitakin kauniita sinulla. En ole koskaan ajatellut että yrttejä voisi talvettaa sisällä ja että ne voivat olla noin kauniita sisäkasveinakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monivuotiset yrtit, jotka eivät selviydy Suomen talvesta ulkona voi yrittää talvettaa sisällä. Esimerkiksi laventeli pärjää pimeässä ja viileässä kellarissa, mutta ainavihannat tarvitsevat valoisan ja viileän talvikortteerin. Ovathan ne myös silmänilona.

   Poista
 20. Toivottavasti tämä uusi lumi oli vanhan surma. Ensi viikolle on luvassa aika lämmintä keliä, ehkä se saa kevään tunnetta aikaan.
  Todella hienot asetelmat kukkineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiveikkaana katselin sääkarttaa, lämpöä ja aurinkoakin. Voi olla, että kevät tulee vauhdilla :)

   Poista
 21. Olen aina ihan raivona juurikin Tokmannilla, Honkkarissa ja muissa vastaavissa liikkeissä! Monen monta kertaa on jäänyt ostamatta jokin ihanuus, kun ne on ihan kuoleman partaalla. Joskus katselen, kun vielä purkamattomat kuormat on jo valmiiksi ihan kuivuneita. Mitä hittoa tuo tuollainen peli oikein on? Minä en kauppiaana/myymälävastaavana hyväksyisi tuollaista tappiontekoa!

  Olet sinä aika velho noitten yrttien talvettamisessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileä huoneenlämpö auttaa yrttivelhoudessa :)
   Onneksi meidän kylillä on parikin kesäkauppapuutarhaa, joista saa hyväkuntoisia kukkia ja yrttejä. Kestävät ja kukoistavat talvenkin yli.

   Poista
 22. Kerrassaan ihania rungollisia yrttejä ja pikkupuita! Näyttävät tosi hienoilta ja loistavasti olet saanut ne talvehtimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusien kasvien talvettaminen on aina vähän epävarmaa, mutta vanhat konkarit kyllä pärjäävät. Ne ovat jo karsistuneet ja tietävät, että talvi voi olla kurja ja osaavat sinnitellä.

   Poista
 23. Nuo sinun yrtit ovat tosi ihania, lähes veistoksellisia, kauniita ja vihreitä!

  Minuakin surettaa/harmittaa/joskus itkettää, miksi taimia pitää jokaisella kaupalla olla myynnissä, niin surullista katseltavaa lorpottavat lehdet ja kuolinkamppailussa nuokallaan olevat kukat, harmittaa - harmittaa! Ammattilaisilta minäkin haluan taimeni ostaa!

  Toivottavasti kaikki lumi on jo satanut, kevään aika alkaisi hiljalleen olla - parasta ennen päiväys alkaa olla jo lähellä!

  Ihanaa viikonloppua Sinulle!

  Arvaas...meilläkin kasvaa ensi kesänä haisusamettikukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila. Lumi sulaa ihan silmissä. Aamulla jouduin vielä lumitöihin ja nyt luodut osat jo vihertävät. Kevät taitaa tulla oikein ryminällä.
   Haisusamettikukka on komea kasvi ja myös hyödyllinen. Minullakin se on juuri itänyt. Ei uskoisi, että noista pikkuruisista taimista kehittyy jättimäisiä kasveja.

   Poista
 24. Upeita istutuksia sinulla <3
  Minä saan kaikki nuo aina kuolemaan, vaikka rakastan kaikkia rungollisia kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli joskus upea rungollinen atsalea, se eli pari vuotta ja kukkikin uudestaan, mutta se on aika vaativa hoidettava ja kesän kiireissä se lopulta kuoli. Toivotaavasti nämä nykyiset selviävät paremmin.

   Poista
 25. Juu, kukkia ei voi olla liikaa, ei sisällä eikä pihalla;)
  Ja onneksi pelastit tuon rosmariinin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä värsinkaan pihalla, kohta alkaa piippojen kyttääminen :) Toivottavasti rosmariini viihtyy täällä.

   Poista
 26. Kukissa ei ehkä päde sanonta laatu korvaa määrän? Monesta raaskustakin voi tulla suuri ilo =) Tämä pätee tosin vain kotona, markettien taimituhlausta en ymmärrä ollenkaan.

  Hienot rungolliset kasvit, jotka olet saanut talvehtimaan hyvin. Oliivipuu olisi ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kukissakin laatu voi korvata määrää, mutta keväthuumassa haluaa kukittaa kotinsa ja kukkapaketti tarttuu käteen hyvin helposti. Kasvien talvesta selviäminen ilahduttaa kovasti, on palkitsevaa nähdä miten ne pörhistyvät kevätauringon valossa.

   Poista
 27. onpa ne ihania! Hyvin ovat talvehtineet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi jo uskoa, että talvetus onnistui. On aina mukava nähdä miten kasvit kiittävät hoidosta.

   Poista
 28. Voi mitä hivelevää kauneutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kun voi ihailla kukkia ja kasvua edes sisällä. Tänään satoi taas sakeasti lunta, toivottavasti ovat viimeiset varastot.

   Poista

Kiitos kommentista