17.7.2017

Kesäyön unelmia

Viikonloppu oli hyvin kultturipainotteinen. Perjantaina olin Helsingissä Mustikkamaan kesäteatterissa katsomassa Ylioppilasteatterin esitystä, Kesäyön uni, jossa nuori ystäväni esiintyi.
Produktio on saanut erinomaiset arvostelut, kannattaa käydä katsomassa tämä imersiivinen (moniaistinen, osallistava teatteri- tanssi- tai esitystapahtuma, jossa osallistuja "upotetaan" esityksen maailmaan) näytelmä, joka kuulemma muuttaa muotoaan esityksestä toiseen.

Esitys oli aika vaativa katsojalle, sillä näytelmä levittäytyi laajalle ympäristöön ja välillä oli vaikea pysytellä vauhdikkaiden roolihahmojen perässä. Päänäyttämöllä esitettiin kuitenkin koko ajan toista aiheeseen limittyvää näytelmää, joten pakko ei ollut liikkua.

Taas Shakespearea, edellinen teatterikäynti oli Macbeth Tallinnassa.
Kesäyön unella on hienot puitteet ja perjantaina sää oli suosiollinen. Juoksenneltuani pitkin Mustikkamaan kallioita ja rantoja olin aika väsynyt, mutta mieli oli kylläinen illan annista.

Lauantaiaamuna ystävät kävivät nappaamassa minut mukaansa Porin Jazziin ja vietimme siellä mukavan päivän ja yön nauttien upeista esityksistä. Festivaali on erittäin hienosti organisoitu, hyvää ruokaa oli tarjolla runsaasti ilman jonotusta, vesipisteistä saattoi täyttää juomapullonsa ja wc-jonot etenivät nopeasti. Tunnelma oli leppoisa ja Kirjurinluodolla oli helppo viihtyä aurinkoisena päivänä, illalla oli toppatakki kuitenkin tarpeen, mutta tunnelma pilvissä.

Minulla ei ollut kamera mukana, mutta otin muutaman kännykkäräpsyn.
Nautiskelimme kolmella lavalla tarjotuista esityksistä; Kuubalainen laulajatar, Daymé Arocena, ugandalaistaustainen soul-laulaja Michael Kiwanuka, legendaarinen Jethro Tull, julistava Shabaka & The Ancestors, Pekka Pohjolaa Verneri Pohjolan esittämänä, Queen of Funk  Chaka Khan ja illan ehdoton helmi, minulle ennestään tuntematon Sun Ra Arkestra.

Sun Ra Arkestra on jotain aivan uniikkia. Säveltäjä, pianisti, filosofi Sun Ra kuoli vuonna 1993, mutta Arkestra jatkaa 93-vuotiaan saksofonistin, Marshall Allenin (kuvassa keskellä) johdolla. Ikämieheltä ei virtaa puuttunut ja hän todella tunsi instrumenttinsa ja käsitteli saksofoniaan sellaisella taituruudella, että yleisöltä leuka loksahti monta kertaa. Esitys alkoi puoli kymmenen illalla ja yleisö alkoi olla jo hieman väsynyttä, mutta Arkestra toimi kuin laturi. Itsekin tunsin saavani sellaisen energiapiikin, että oli muiden lailla oltava liikkeessä koko esityksen ajan. Minut valtasi hmeellinen hyvänolontunne ja ystäväni kuiskasi minulle uskovansa, että olemme saamassa initaation. Ja siltä se tosiaan tuntui.

Välillä puhaltimet jalkautuivat yleisön joukkoon.

Paitsi musiikillisesti, esitys oli myös visuaalisesti upea, futuristis-muinaisegyptiläisvaikutteisine asuineen. Arkestran lopetettua olimme sellaisen tyytyväisyyden ja energian valtaamia, ettemme halunneet enää rikkoa tunnelmaa päälavalla aloittavan Grace Jonesin esityksellä. Vain osa porukastamme kävi kurkkaamassa häntä ja ystäväni kanssa nautimme chai lattea kauniissa illassa.
Sunnuntai kului lepäillessä kevyen puutarhatyön merkeissä.
Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Minna!
Kivaa viikkoa kaikille!

26 kommenttia:

 1. Voi miten tapahtumarikasta. Aika hauska idea tuo näytelmän levittäytyminen ja yleisön liikkumisajatus seuraamisessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko kesän kulttuurit yhdessä viikonlopussa :)
   Hiukan vaativaa seurata levittäytyvää näytelmää ja väkisinkin osa jää näkemättä, koska ei voi olla monessa paikassa yhtäaikaa. Yritin tietysti seurata ystäväni roolihahmoa, mutta väliajan jälkeen en enää löytänyt häntä joten tartuin siihen mitä oli saatavilla.

   Poista
 2. Voi ei, tää on niin outoa että mulla nousi karvat pystyyn. Olin näkevinäni sut lauantaina jazzeilla useaankin kertaan, joistakin ihmisistä tulit mieleen, mutta se et sitten ollutkaan sinä. Ja sitten olit kuin olitkin siellä! Mieletöntä, en yleensä kulje paikoissa bongaillen Cherejä oikealla ja vasemmalla. Olit vahvasti läsnä ;-)
  Voi että, tuo Sun Ra Arkestra kuulostaa mahtavalta. Grace oli surkea, vaikka en odottanut mitään, silti petyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, olisipa ollut kiva törmätä tuolla. Brittiystäväni kyselivät olenko nähnyt paljon tuttuja alueella ja ihmettelin ääneen, etten ole törmännyt yhteenkään. Tarja Halosen kyllä bongasin, mutta hän ei ehkä tunnistanut minua :) Minua ei usein tapaa Porin Jazzissa, joten sinulla on ollut vahva intuitio. Näin vähän Gracea screeniltä kun kuljimme ohi kohti ulosmenoa. Hänen puheensa kuulosti sammaltavalta ja omituiselta. Jos menetit Sun Ra Arkestran, menetit paljon. Olisit varmasti pitänyt siitä. Ystäväni on ollut kuulemassa alkuperäistä Sun Rata ja hän osasi hehkuttaa Arkestraa jo etukäteen. Harvoin olen kuullut ja nähnyt mitään niin ylentävää. Minusta Lokkilava oli mainion intiimi esiintymispaikka verrattuna valtavaan päälavaan, missä esiintyjä pakostakin jää kaukaiseksi. Kävimme vielä juttelemassa Sun Ran laulajattaren kanssa esityksen jälkeen, ei onnistuisi muilla lavoilla.

   Poista
 3. Minulla on kulttuurisivistyksessä iso aukko, en ole koskaan käynyt jazzeilla. Tämän postauksen luettuani tekee mieli päästä käymään joku vuosi. Välittyi niin mahtavan tunnelman olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä kun edellisen kerran olin Porin Jazzeissa on paljon aikaa. Olin yllättynyt, miten hienosti kaikki toimii, yleisössä oli paljon myös perheitä ja kaikki tuntuivat viihtyvän mainiosti. Piknik-tunnelmaa ja erinomaisia esiintyjiä. Tuonne on niin helppo mennä vaikka päiväksi nauttimaan musiikista, suosittelen kokemusta.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Tuntuu kuin olisi ollut pidemmälläkin lomamatkalla, niin paljon suodatettavaa ;)

   Poista
 5. No voi hitsi!
  Sattumaa se olisi ollut jos siinä ihmisäsmeressä olisi nähty etukäteen sopimatta.

  Sun Ra Arkestra olisi varmasti ollut voimaannuttava kokemus illan päätteeksi. Ihan meni ohi meiltä se.

  Olen käynyt lapsesta saakka säännöllisen epäsäännöllisesti Kirjurissa, koska lapsuudenkoti oli Porin lähellä ja nyt asutaan 20km päässä Porista.

  Jethro Tull oli lumoavan ihana ja Ian Andersson on niiin hurmaava.
  Grace Jones teki mielen alakuloiseksi, ei katsottu kuin alkua.
  Chaka Khan äänialansa, voimansa ja nauseutensa kanssa oli ihana kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin runsaasti kokemusta noista festareista. Kyllä ihan nokikkain pitää sattua jotta hoksaa kaverit ihmismassasta. Jethro Tull oli nostalginen kokemus ja Ian Andersson jaksaa aina vain hyppiä lavalla :)
   Meiltä oli ilmeisen hyvä päätös jättää Grace Jones väliin ja säilyttää Sun Ran tuoma upea fiilis.

   Poista
 6. Tapahtumarikas viikonloppu sinulla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuna ei meinannut ehtiä nukkua lainkaan. Onneksi sattui kauniit ilmat.

   Poista
 7. Oi, tuonne Poriin olisin mielinyt minäkin, mutta heräsin niin myöhään ajatuksineni, että kuljetus-konsertti-liput oli jo myyty. Vain yhden kerran olen käynyt, silloin James Brownia vartavasten kuuntelemassa. Seuraavan kerran olisikin ollut ko. herraa mahdollisuus käydä kunnioittamassa kuolemansa jälkeen Apollo-teatterissa NYkissä, mutta se jätettiin väliin vaikka kaupungissa oltiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porin Jazz on mahtava aikuisten festari, vaikka oli siellä paljon nuorta väkeäkin. Ja aivan mahtava ohjelmisto taas, hemmottelua suorastaan. Huippuesiintyjät tuodaan lähelle.

   Poista
 8. Varmasti upeat jatsit olivat jälleeen, sinne olen usein haikaillut - ehkä joskus! Ja Mustikkamaa, ihana paikka ja varmasti esityskin. Onneksi sää oli suosiollinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sattui poutainen viikonloppu. Yöt ovat olleet hurjan kylmiä vieläkin, sunnuntainvastaisena yönä oli vain muutamia lämpöasteita. Nyt täällä jyrähtelee ukkonen.

   Poista
 9. Nuorena olin yhtenä kesänä PoriJazzissa, mutta silloin se tuntui minulle liian lennokkaalta tapahtumalta ja mieluummin olisin mennyt Ruisrockiin. Tänä päivänä Ruisrock tuntuu ihan lastenjuhlalta, kun taas hienoimmat ja mielenkiintoisimmat esiintyjät löytyvät Porijazzista. Varmasti oli mieleenpainuva tapahtuma.
  Shakespeare taitaakin olla taas suosittu kesäteattereiden parissa. Viime kesänä kävin katsomassa Ryhmäteatterin version Kesäyön unelmasta Suomenlinnassa. Tykkäsin kovasti. Tänä vuonna liput on jo varattu Suomenlinnaan katsomaan Seitsemää veljestä, jota on kovasti kehuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PoriJazz on aikuisten festivaali ja se tuo ihan omanlaisensa tunnelman tapahtumalle. Nuorena minäkin valitsin mieluummin Ruisrockin.
   Suomenlinnan kesäteatterissa olen kokenut monta hienoa elämystä. Puitteet ja esitykset ovat olleet upeita. Ryhmiksen Kesäyön unelmaa en kuitenkaan ollut näkemässä.

   Poista
 10. Sinulla on ollut tapahtumatäyteinen viikonloppu. Onneksi sää suosi ja se on juuri tällaisessa tapauksessa iso plus kaiken muun hyvän lisäksi.
  PoriJazz on minulta käymättä ja luulen, että minä olen enenpi kesäteatterin kannalla.
  Hyvää alkavaa viikkoa sinulle.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koko päivä sateen armoilla, ei kiitos. Olisi jäänyt jazzit kuulematta, mutta onneksi nyt saatiin nauttia auringosta. Kesäteattereiden katsomot ovat nykyisin katettuja, muuten saattaisi käydä yleisökato Suomen epävakaassa kesässä.

   Poista
 11. Upeita elämyksiä olet kokenut.

  VastaaPoista
 12. Pori Jazzit mielelläni joskus kokisin. Kuten myös kesäteatterin, jos joku hyvä osuisi kohdalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porin jatsit voi kokea joka vuosi heinäkuussa. Ohjelmisto on aina huikea.

   Poista
 13. Sinulla olikin vauhdikas viikonloppu. Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vauhti on ihan mukavaa välillä, kunhan ei tule tavaksi :)

   Poista

Kiitos kommentista