19.7.2017

Pellolta pataan

Kasvimaa rehottaa viileistä säistä huolimatta. Yöt ovat olleet suorastaan kylmiä, mutta meillä ei kuitenkaan ole käynyt halla vierailulla. Kun muiden kiireitten vuoksi olin pari päivää pois kasvimaalta, siellä näytti tapahtuneen uskomaton kasvupyrähdys. Näyttää ehkä kukkaniityltä, mutta kyllä tuolla enimmäkseen on hyötykasveja.

Salaattifenkolit pullistuvat lupaavasti. Lajike on Zefa Fino, se on ainoa lajike, jolla olen onnistunut saamaan kunnon sadon. Fenkoli haluaa pitkän yön, meidän valoisissa öissämme se alkaa helposti kukkia ja silloin se ei paisuta tyvelleen herkullista vihannesta.Istutin esikasvatetut taimet hyvin harvaan, se ja tasainen kosteus takaa onnistuneen sadon.

Kesäkurpitsoitakin voi jo poimia, tässä Latino. Yritän kerätä kesäkurpitsat pieninä, silloin en jää pulaan liian rujnsaan sadon kanssa. Tänä kesänä ryytimaa tuottaa kolmea lajia, Latinoa, tavallista vihreää ja keltaista kesäkurpitsaa.

Tässä pata-aineksia. Lehtikaalia, kyssäkaalia (sen nautin kyllä raakana raasteena, mutta lehdet menevät pataan), uudenseeleanninpinaattia ja kesäkurpitsaa.

Kurkkukin alkaa tuottaa satoa. Lajike on partenokarppinen Hokus, lisäksi ostin kylmää saaneiden tilalle pari tainta, niiden lajikkeesta ei ole tietoa.

Köynnöspinaatti rehottaa ja päivänkakkara on tukkinut portin. Vasemmalla kasvaa Tom Fox-kurpitsa ja oikealla turbaanikurpitsaa. Molemmat kukkivat jo ja Tomppa on tehnyt melkoiset lonkerot. Annan sen mennä aidan ulkopuolelle kypsyttämään hedelmiään. Kun varressa on muutama kurpitsan alku, katkaisen sen, jotta kasvi käyttää energiansa kurpitsan kypsyttämiseen.

Olen tyytyväinen muoviseen kasvihuoneeseeni, jonka suojissa tomaatit kypsyvät. Tälläisenä kesänä sato olisi ihan toisessa vaiheessa avomaalla.

Pensaspavut kukkivat.

 Samoin sokeriherneet.

Sipuleitakin voi jo poimia.

Eikö tämä kielokin ole erityisen suloinen?
Peuraemo on tuonut metsän siimeksestä kaksi pientä vasaa näytille. Eilen illalla emo kierteli yksikseen kasvimaan laitamilla tutkimassa satotilannetta. Olen rakentanut toista aitaa muutaman metrin päähän varsinaisesta aidasta, joten kohta minulla on tuplavarmistus sadolle. Metsäkauriita ei ole näkynyt koko kesänä.

Vielä ehtii osallistua arvontaan, linkki tuossa oikealla ylhäällä.

45 kommenttia:

 1. Mahtavaa rehevyyttä! Just tollaselta kasvimaan pitääkin näyttää, hieman kukkakedolta.
  Ihmeellisesti tosiaan kaikki kasvaa, vaikka lämpötila laskee aika alas joka ilta. Ehkä säännölliset sateet ja aurinko välillä tekee jonkinlaista tasapainoa kasvuolosuhteille.
  Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riina! Kastelu on ollut kohdillaan, luultavasti se rehevöittää kasvua. Sen näkee pellon reunojen rikkaruohoistakin. Joinakin päivinä on onneksi jaettu lämpöäkin ja yökylmät ovat olleet pieni osa vuorokaudesta.

   Poista
 2. Voi mahoton kun on rehevää ja kaunista!!
  Päivänkakkarat on suurta kauneutta, omassa vaasissakin kesti kaksi viikkoa, nyt pitäis heittää pois ja etsiä jostain uudet tilalle 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkin keväällä tuhansia päivänkakkaran taimia kasvimaalta ja myös aidan takaa. Silti niitä rehottaa joka puolella ja aidan takana on päivänkakkarapelto. Kauniita ne kyllä ovat, mutta täytynee hieman hillitä siemennystä.

   Poista
 3. Oi! En oo kade, en oo kade.. Pikkasen vaan kismittää että minulla tomaatit ja kesäkurpitsat vasta kukkivat ja minun pitää lähteä töiden perässä pois kotoa.. Vain joinakin viikonloppuina on mahdollisuus päästä hoitamaan kasvimaata. Ainoa mikä jo tuottaa on salaatti :D - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsat kyllä hoitavat itsensä kun ovat päässeet kukintavaiheeseen. Korjaat vain satoa kun tulet kotiin. Minulla taas salaatit kasvavat hitaasti, enkä tiedä miksi.

   Poista
 4. Hyvin on kasvit kasvaneet:)

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa satoa siellä kauniin vehreässä puutarhassa!
  Nautitaan kesän antimista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautinnot vain lisääntyvät kaiken aikaa. Toivottavasti kanttarellitkin nostavat pian päätään.

   Poista
 6. Suloinen kielo, harvinainen laji tuo musta kielo.
  Hyvin kaunis kasvimaa. Mahtavat pata-ainekset. Tuo muovikasvari on kyllä huippu. Minun tomaattihautomoni on liian viileä, joten tomaattisato tulee olemaan olematon tai hyvin myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi uskonut, että muovikasvari on noin hyödyllinen. Muutama tomaatti lasikuistilla on paljon heikommassa jamassa. Tosin ne kasvavat ruukuissa ja kasvarin tomaatit on istutettu multaan.

   Poista
 7. Oikein rehevältä ja maukkaalta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri kävin nappaamassa pari porkkanaa iltapalaksi.

   Poista
 8. Enpä muista heinäkuuta, jolloin olisi ollut jatkuvasti näin kylmiä öitä. Alimmillaan +4.5 ja useimmiten reilusti alle +10. Hyrrrr....
  On sinulla komea kasvimaa ja paljon jo kypsyviä herkkuja. Laitoin ensimmäistä kertaa salaattifenkolia ja ilmeisesti väärää lajia, sillä se on nyt alkanut kukkia. Kesäkurpitsa on onneksi aina yhtä tuottoisa, joten sitä pääsee meilläkin jo maistelemaan.
  Kerrassaan mainio kuva Nerosta. Hyvin keisarillinen ilme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei löydy minunkaan muististani näin kylmiä heinäkuun öitä. Lämpötila on pudonnut muutamaan asteeseen joinakin öinä ja illat ovat kovin viileitä. Uimaankaan ei tee mieli kuin saunasta.
   Salaattifenkoli on vähän kinkkinen kasvatettava, Zefa Finon kanssa olen onnistunut monena vuonna. Viime vuonna jopa peittelin sen mustalla kankaalla öiksi, jotta saisi kyllin pitkät unet :) Tänä vuonna onnistuin ilman peittelyäkin.

   Poista
  2. Kävin tutkimassa fenkoliani, joista onneksi vain yksi kukkii. Harvensin rivistöä ja vaikka harvennetut ovatkin ohuita, pilkoin ne salaattiin. Ihana aniksen maku. Ensi vuonna etsin Zeta Finoa. Jospa saisin sen kasvamaan paremmin.

   Poista
 9. Ahkeraa hyötytarhausta!
  Voi, kun jaksaisikin kokeilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdellä kasvulaatikolla voi aloittaa, siitä saa jo paljon hyötyä pöytään :)

   Poista
 10. Upeasti sinulla on jo satoa siellä! Meillä on lähinnä salaatteja, vähän lehtikaalia ja sipuleita saatu syötäväksi asti. Ensimmäiset perunat syötiin tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläkin on jo mukavasti satoa, oma tori on mahtava juttu.

   Poista
 11. Herkullisen näköiset kasvatukset ja oi tuota Neroa miten hän näyttää nauttivan auringosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerokin on kaivannut kovasti lämpöä. Aurinkoisena päivänä se loikoilee nurmikolla vaikka yleensä ei ole paahteesta välittänytkään.

   Poista
 12. Ihanan kaunista uutta satoa ja tietysti myös maukasta.
  Kyssäkääli on niin ihana, melkein en sitä raskisi syödä, ihastuttavan pyöreä muoto ja malto keltainen tai violetti, siis kumpi vain.
  Huomenna minä näen miten minun pieni kasvimaani "kukoistaa", toivotrtavasti edes mangoldi olisi viihtynyt ja kasvanut.
  Voi miten kauniisti Nero on etutassunsa asettanut, ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tkyssäkaali on herkkua raasteena, vähän balsamicoa, oliiviöljyä ja pippuria, nam. Toivottavasti kasvimaasi tuo iloisen yllätyksen, kastelu ainakin on toiminut. Nerokin nauttii puutarhan hoidosta.

   Poista
 13. Aitoa lähiruokaa kasvimaan täydeltä, ja vielä Nerokin esittelee omaa suosikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruoka on nyt likellä. Pehtoori on myös tyytyväinen satonäkymiin :)

   Poista
 14. Oi miten Nero nauttii pehtoorin töiden lomassa. Satoa näemmä tulee jo, meillä saa tovin odotella vaikka kasvihuoneesta saatiin jo eka kurkku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori on hyvin tyytyväinen :) Olen hämmästellyt, että satoa kuitenkin saadaan, vaikka kasvu oli alkuun melko takkuista. Nyt kun se on päässyt vauhtiin, sitä ei pysäytä muu kuin ensipakkanen :)

   Poista
 15. Todella komeasti ovat kasvaneet! Omassa puutarhassa sato jää hyvin vähäiseksi viileän kelin vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki toivo on nyt elokuussa, sen lämpö saattaisi vielä muuttaa monen satonäkymät.

   Poista
 16. Hyvältä näyttää sinun satosi on mahtavaa. Meillä mökillä peura käveli tässä yhtenä aamuna klo 7.30 pihan poikki. Nappasi suuhunsa ohimennessään hetkessä hortensian latvan. Minä koputin ikkunaan. Se katseli minua latva suupielessään. Koputin uudestaan. Se pudotti latvan maahan suupielessään kääntyi rauhallisesti ympäri ja lähti pois. Helkkari kun harmitti se latva. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peura luopui latvasta, mutta se ei enää paljon lohduta. Täällä ne eivät käy pihalla kesäaikaan, mutta syksyllä niille maistuu marjapensaiden, kasvimaan ja kukkapenkkien anti. Metsäkauriit ovat pahempia kuin peurat, jotka täällä vaikuttavat aika ujoilta.

   Poista
 17. Upealta näyttää kasvimaallasi - sekä visuaalisesti kaikkine kukkineen että sadon suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyyhän kasvimaalla olla myös silmänruokaa :)

   Poista
 18. Kasvimaasi on paratiisi! Jaksan sitä ihailla aina vain uudelleen!! Upeaa satoa saat jo, meillä kylmyys on hidastanut melkoisen paljon kasvua, vaikka satonäkymät näyttävät hyviltä. Ihana Nero ja kaunis kielo :D rapsutukset prinssille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on pieni oma hyötyparatiisi :) Yölämpötilat ovat edelleen käsittämättömän alhaisia. Yksikin lämmin viikko saisi ihmeitä aikaan kasvurintamalla. Nero viettää kissanpäiviä säistä huolimatta.

   Poista
 19. Kasvimaasi on niin kaunis! Satoakin tulee jo mukavasti, vaikka viileä kesä hidastaa kaikkea kasvua. Meilläkin käytetään kesäkurpitsoita jo pienenä, silloin ne ovat maukkaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienenä kesäkurpitsat ovat parhaimmillaan, nyt vähän joka ruuassa on kesäkurpitsaa :)
   Ensi viikoksi luvattiin lämpöä, joten eiköhän kasvukin saa vauhtia.

   Poista
 20. Minulla on runsas sato kesäkurpitsasta. Niin näyttää olevan joka toinen vuosi. Salaattia ei myöskään ole tarvinnut kaupasta ostella. Muut vielä antavat odottaa itseään. Munakoiso ei taida selvitä tästäkään Suomen kesästä. Olen optimistisena yrittänyt sitä nyt kaksi kertaa, mutta se ei taida tajuta, että nyt on kesä ja sen pitäisi tehdä satoa. Murjottaa vaan ja odottaa, että tulee se oikea lämmin kesä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munakoiso kasvaisi mieluummin Kreikassa :) Saattaa olla epätoivoista kasvattaa sitä avomaalla näissä oloissa. Onneksi muu sato pärjää täälläkin.

   Poista
 21. Voi mitä kaikkea herkkua siellä kasvaakaan..Niin kauniin vihreää/vehreää,Toivotaan oikein satoisaa satoa sinne:) Mukavaa vkonloppua!

  VastaaPoista
 22. Niin rehevä ja monipuolinen on kasvimaasi. Ja satoa alkaa jo saada. Meillä ollaan monessa vasta kukinta-asteella. Kovin on kaikki tänä vuonna myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjan myöhässä on kaikki kypsyminen. Punaiset viinimarjat ovat meillä vielä raakoja, vaikka yleensä tässä vaiheessa jo poimittu. Mutta hiljaa hyvä tulee :)

   Poista

Kiitos kommentista