26.7.2017

Missä perhoset ovat?

Keväällä kitkin kasvimaalta ja sen ympäristöstä tuhansia päivänkakkaran taimia. Ajattelin kuitenkin jättää vähän kasvamaan kaunistukseksi ja perhosten iloksi.

"Vähästä" on muodostunut valtava päivänkakkaraniitty kasvimaan taakse. Nämä ovat luonnonvaraisia alkujaan, mutta hyvässä maassa ne kasvavat reilun metrin korkuisiksi. Perhosia vain ei ole paljon näkynyt. Takaa kurottaa päätään kaunis limenkeltainen palsternakka, joita siirsin keväällä muutaman kasvimaan taakse. Niistä saan siementä uuteen satoon ja ne ovat  minusta todella kauniita kukkivina.

Kasvimaan taakse peitettynä olleelle joutomaalle kylvin viime vuonna muutaman neliön kukkaniityn. Varsinainen siemen oli Maatiaisen perennaniittypussi ja lisäksi kylvin mukaan puutarhasta keräämiäni siemeniä. Ihan vain mesikärsien ja omien silmieni iloksi.

Paljon kaikenlaista olisi tarjolla. Lämpö on onneksi houkutellut pörriäiset liikkeelle. Itsestään kylväytyneitä pioniunikkoja kasvaa siellä täällä kasvimaallakin.Perhoset eivät ole vielä valmiita. Kunhan nämä nokkosperhosen toukat pääsevät koteloitumaan, syntyy pian uusi sukupolvi kauniita lentäjiä puutarhaan.
Olin niittämässä nokkos-horsma kasvustoja, mutta työ piti keskeyttää kun huomasin nämä. Useissa nokkosissa oli eri kokoisia toukkia.

Yleensä isohirvenjuuren kukissa käy melkoinen kuhina kun perhoset häärivat niiden kimpussa. Onneksi kukinta kestää pitkään ja uusi perhospolvi ehtii vielä nauttimaan siitä.

Tämä portti kasvimaalle on suljettu kukkien toimesta. Mutta pörriäisiä se ei pidättele, melkoinen pärinä käy kasvimaan kurkkuyrteissä ja kurpitsat ja muut tulevat pölytetyksi siinä sivussa.

Rohtovirmajuurikin houkuttelee yleensä perhosia, mutta nyt taitavat vain yöperhoset nauttia sen makeasta medestä.

Meille eivät helteet ole vielä ehtineet ja yöt ovat olleet edelleen melkö kylmiä, mutta näyttää kesältä.

38 kommenttia:

 1. Huh, kova kuhina käy jo perhostoukkafarmilla! Upeita nuo tummat unikot, niitä voisikin hankkia ensi vuodelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummat pioniunikot ovat juhlavan näköisiä. Oli ilahduttavaa huomata, että perhosia on tulossa runsaasti.

   Poista
 2. Perhoskesä on tosiaan ollut aika vaisu. Nokkosperhosia on näkynyt, ja sinisiipiä ja joitakin muita pieniä, mutta olenkohan nähnyt vielä muita... toisaalta, eikö elokuu yleensä olekin se paras perhoskuukausi.
  Ihana tuo villi niitty ja se palsternakka kruunaamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukesästä näkyi nokkos-, neito-, ja sitruunaperhosia, mutta nyt vain sinisiipiä ja joitakin pieniä ruskeita perhosia. Onneksi on uusi polvi kasvamassa ja elokuussa saamme varmaan taas ihailla perhosia. Muuttajia, kuten Amiraaleja ei ole näkynyt lainkaan. Ehkä ne eivät kylmän sään vuoksi halunneet tulla kuten eivät kirvat ja kaalikoitkaan. Palsternakka on todella kaunis perenna, olen ihastellut sitä monena vuonna yhden tien varrella ja nyt päätin antaa sen kukkia myös omassa puutarhassani.

   Poista
 3. Perhosia olen kaivannut minäkin...ampiaisia en, mutta ei niitäkään pahemmin ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ampiaiset taitavat olla omissa puuhissaan. Täällä lentelee lähinnä kimalaisia ja kukkakärpäsiä, ja ilahduttava pörinä kuuluu puutarhassa. Pölyttäjiä tarvitaan.

   Poista
 4. Ihanat kuvat.
  Päivänkakkarat kukkivat tänä kesänä runsaasti.
  Näyttää kesältä, mutta kun lenkillä kävin tuntui syksyiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toissa vuonna oli kylmä ja sateinen kesä, silloinkin päivänkakkarat kukoistivat runsaina. Ne taitavat pitää kosteasta ja viileästä. Iltaisin kun olen käynyt uimassa alkaa valo olla jo syksyisen tummaa ja hiljaisuus tuo myös mieleen elokuiset illat. Mutta ihan kohtahan olemmekin jo elokuussa.

   Poista
 5. Samaa olen ihmetellyt kun perhosia ja muita pölyttäjiä ei juurikaan ole näkynyt. Saakohan tänä vuonna siemeniä kerättyä ollenkaan ensi kesää varten. Pojan mökillä yleensä on hyttysiä pilvin pimein, mutta tänä kesänä ei ole niitäkään ollut, eikä ole ollut ikäväkään =) Toivottavasti linnut silti löytää ruokaa itselleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti erityisen kylmä alkukesä on verottanut perhoskantaa. Hyttysiä on meilläkin kovin vähän ja linnut tykkäävät oleilla kasvimaan aidoilla, sieltä näkee hyvin ympäristössä liikkuvan saaliin. Toivottavasti ne löytävät kylliksi ravintoa.

   Poista
 6. Niin ihania kukkia! Päivänkakkarat ovat niin pirteitä ja kauniita aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänkakkarat näyttävät aina iloisilta.

   Poista
 7. Kaunista ruokaa olisi perhosille siellä tarjolla. Täälläkin olen koko kesänä nähnyt kaksi-kolme perhosta. Tiedä häntä, minne ovat kadonneet... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että kaameana toissakesänä ihmeteltiin samaa. Perhoset tarvitsisivat lämpöä ja aurinkoa.

   Poista
 8. Alkukesästä oli ainakin nokkosperhosia, joten ajattelin tästä tulevan oivallinen perhoskesä. Nyt perhosia on ollut todella vähän, mutta yleensä meillä runsaimmin perhosia onkin elokuun lopulla, jolloin mm. purppurapunalatva kukkii. Täytyypä käydä kurkkaamassa tontin laidalla kasvavaa nokkospöheikköä, olisiko siellä toukkia. Jätin tarkoituksella nokkoset, jotta niissä olisi mahdollisille toukille alkukoti.
  Mahtava päivänkakkaraniitty. Kaunis se on ihmisen silmin katsella, ja eiköhän sinne vielä perhosetkin tiensä löydä.
  Niitä helteitä tässä nyt odotellaan. Tai edes ihan kunnolla lämmintä niin päivällä kuin yölläkin. Toistaiseksi eivät säälupaukset ole täyttyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ynokkonen on monen perhosen isätäkasvi, joten se saa rehottaa tuolla syrjemmällä. Siitä saa ihminenkin kevälällä monia herkkuja. Hankin viime vuonna purppurapunalatvan täytyykin käydä kurkkaamassa miten se voi. Odotellaan rauhassa uutta perhossatoa, eiköhän ne elokuun lopulla jo lentele kukasta kukkaan.

   Poista
 9. Meilläkin näyttää kesältä. Hellettä odotan. Onneksi välillä on sentään lämpöä.

  Hyvä, että perhosia on luvassa. Ihanalta näyttää sinun kukkaniittysi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan yölämpötilat hieman nousisivat, alkaisi tuntuakin kesältä. Toivotaan, että kesä on taas vain siirtynyt elo- syyskuuksi.

   Poista
 10. Upeat unikot ja iki-ihanat päivänkakkarat!
  Luulisi perhosten hemmottelu-paratiisin olevan paikallaan!
  Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
 11. Ihanat päivänkakkarat! Itsekin haaveilen kukkivasta niitystä alueille, josta emme leikkaa nurmikkoa ollenkaan. Olen huomannut saman, perhoset puuttuvat, ehkäpä kylmä kevät vaikutti siihenkin. Toivottavasti saadaan vielä lämpöä ja lentäviä ystäviä puutarhaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaniityt ovat kauniita ja hyödyllisiä. Toivotaan loppukesäsään perhosrunsautta ja lämpimiä päiviä ja öitä.

   Poista
 12. Minullakin kukkivat runsaasti nuo päivänkakkarat. En ole montaa perhosta minäkään tänä kesänä nähnyt. On ollut niin kylmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänkakkarat taitavat pitää viileästä säästä ja tasaisesta kastelusta :) Liekö somen voimaa, mutta tänä aamuna pari suurempaa perhosta liiteli pihalla. Isoimmat nokkosperhosen toukat ovat kadonneet koteloitumaan, nyt vain odotellaan.

   Poista
 13. Upea niitty ja ihania päivänkakkaroita ja unikoita! Joko teillä kukkii isohirvenjuuri, meillä se on vasta nupulla. Eipä ole täälläkään perhosia näkynyt, viime vuonna oli sama juttu, ne tulivat vasta elokuulla. Aikas vilpoisia kelejä on ollut ja yöllä lähes kylmää. Säätiedoissa luvattiin tuleville öille jopa +16 astetta, vähän vaikea sitä on uskoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isohirvenjuuri aloitti jo kukinnan, se on perhosten ja pörriäisten suosikki ja siksi aloinkin ihmetellä miksi kukissa ei ole tavanomaista ruuhkaa. En muista näin kylmiä heinäkuun öitä, hyvä jos on päästy kymmeneen asteeseen ja paikoin on esiintynyt hallaakin. Yleensä pelloltani paalataan näihin aikoihin jo toinen erä heinää, mutta vasta saatiin ensimmäinen kasvu talteen. Toivottavasti saamme nauttia elokuun sanettisista öistä.

   Poista
 14. Ihana päivänkakkara kuva. Moisia toukkia en ole koskaan nähnyt tai en ole huomannut. Kiitos kun opetit minulle tämän.Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Monenlaista perhosentoukkaa saattaa kiipeillä ihan lähipiirissä. Koteloiduttuaan ne ovat hyvin huomaamattomia, kunnes kuoriutuvat upeiksi perhosiksi.

   Poista
 15. Kaunista, ihana ajatus perhosista tässä toukkavaiheessa, tieto on valttia monissa jutuissa! Täällä on perhosia jonkun verran, etupäässä yökkösiä (lajista ei aina tietoa tesmoja, papurikkoja ja normaaleja ohdake- ja nokkosperhosia ja mittareita alkukesästä. Ruutumittarikin taisi vilahtaa jossakin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoskaipaukseen luvassa helpotusta. Yöperhosia täälläkin on näkynyt ja nyt pari päivää valkoisia päiväperhosiakin. Mutta muutajat puuttuvat kokonaan. Alkukesän nokkosperhoset ehtivät kuitenkin tuottaa uuden sukupolven.

   Poista
 16. Ihana niitty, voi kun olisikin sellainen tila, joka voisi kukkaniityksi kasvattaa... vähän huolestuttaa, kun ei ole perhosia, ei amppareita, ei myöskään hyttysiä eikä edes viheliäisiä paarmoja.. keneltä loppuukaan ruoka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään sain konkreettisesti kokea, että ainakin paarmija on. Hyttysiä on tosi vähän, mutta kaikenlaisiä hyönteisiä tuolla kuitenkin lentelee. Toivottavasti kaikille löytyy riittävästi ravintoa.

   Poista
 17. Oli niin mukavaa tavata, olet ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite oot ❤️ Oli tosi kiva tavata oikeasti. Toivottavasti kissahaaveet toteutuvat parhain päin.

   Poista
 18. Oi että ❤️
  Nuo päivänkakkarat 😍❤️

  VastaaPoista

Kiitos kommentista