21.6.2018

Vaikeina aikoina on hyvä olla katetta

Kastelun tarve on tänä kesänä ollut ennennäkemätön. Kasvimaa voi hyvin vaikka en ole lainkaan kastellut monivuotisia kasveja, paria yrttiä lukuunottamatta.
Tiheä kasvusto pitää melko hyvin kosteutta ja kaikki rehottaa kuten muinakin vuosina.
Kuvassa ruohosipulin takana kukkii kuminat ja yksi raparperinlehti kurottelee yläilmoihin.

Kate helpottaa asiaa huomattavasti ja heti kun taimet ovat kasvaneet kyllin suuriksi laitan niille olkikatteen. Oljen on hyvä olla luomua, ettei siinä ole peittausaineita.
Valkosipuleille lisäsin tuhdin annoksen katetta kun tuntui, että ne ovat koko ajan janoisia. Valkosipulit alkoivat kukkia ja kaikki varmaan tietävät, että kukinnot kannattaa poistaa, jotta kasvu keskittyy sipuliin. Mutta tiesittekö, että kukat ja varret ovat herkullista syötävää ja säilyvät hyvin jääkaapissa vaikka viikon, ne kannattaa hyödyntää.
Kuvassa rehottavat parsasalaatti ja Red Deer Tongue -salaatti.

Katteesta on monia hyötyjä: se pitää maan kosteana kuivinakin aikoina, estää rikkaruohojen kasvua, lehtivihannekset pysyvät puhtaina kateviljelyssä ja kasteluvesi pysyy kasvin juurella, eli siellä minne se on tarkoitettu eikä leviä ympäristöön.
Käytin joskus aiemmin nurmikonleikkuun jätettä, mutta siitä sain rikkaruoho-ongelman kasvilavoihin. Olki on siitäkin hyvä, etteivät etanat pidä karkeasta aineksesta.

Poistin lipstikasta ja saksankirvelistä kukinnot, näin puskat pysyvät vihreinä, muuten ne alkavat kellastua kukittuaan.
Lipstikka onkin saavuttanut jo miehen mitat, laitoin viereen lapion mittakaavaksi.

Pehtoori on hoitanut hyvin mirrinminttua, siitäkin on kasvanut melkoinen puska. Kasvimaan kaunistus ja pörriäisten ilo.

Kuminan kukat maistuvat siivekkäille. Mikä perhonen tämä mahtaa olla?

Tämä kaveri hengailee kasteluvesitynnyreiden kieppeillä ja aina välillä läikytän sen iloksi vettä maahan. Monet perhosetkin käyvät juomassa tynnyrin ympäristössä.
Siiliä en ole nähnyt, mutta se oleilee talon alla. Olen laittanut sille vesikupin kuistin alle ja hiekassa näkyy runsaasti siilin jälkiä vesikupin ympärillä.
Kuivana kautena on tärkeää huolehtia myös eläinten juomapuolesta.
Sade on ollut iso lahja.

38 kommenttia:

  1. Tällaisena kuivana kesänä kaikki vinkit, jotka edesauttavat maan kosteana pysymistä, ovat kullanarvoisia. Tuo kattaminen on juuri yksi niistä. Annoit hyviä vinkkejä, minkälaista olkikatetta kannattaa käyttää ja miksi ruohonleikkujäte ei olekaan aina viisas valinta. Mutta hyvinvoivilta näyttävät kasvisi, osin varmasti myös katteen ansiosta. Minäpäs käyn tarkistamassa, joko minunlipstikassa on kukkia, ja napsin pois! Hyvää juhannusta sinulle, Cheri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Olkikate on mainio siitäkin, että sen voi kierrättää talvisuojaksi kasveille tai vaikkapa käytävien katteeksi. Kun on nähnyt kasvimaan eteen paljon vaivaa, haluaa, että se myös tuottaa satoa. Katteen avulla puutarhuri voi joskus olla muissa riennoissa :)

      Poista
  2. Ihanaa monimuotoisuutta, yrtit, kukat, vihannekset, sammakot ja siilit kaikki yhdessä. Ja pehtoori!
    Kate olisi tosiaan hyvä juttu. Monivuotisten yrttien penkki kukoistaa, onneksi siinä on kuivuutta hyvin sietäviä lajeja, paitsi valkosipuli, jotka ovat melko keltaisia ja kituliaita :-D Mutta tyhjiin lavoihin kylvetyillä siemenillä on vaikeuksia itää. Tätyy keksiä, mitä niiden ympärille voisi laittaa. Oksahake nyt on semmoista, jota minulla syntyy paljon. Ruohonleikkurikin kun on biosilppuava eikä keräävä malli. Olki kuulostaa ihanteelliselta, kun tuo etanajuttukin! Hakekin ehkä estäisi etanoita, tosin kuivassa saaristossa niitä ei ole juuri lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monimuotoinen porukka hoitaa kasvimaata :)
      Valkosipulit ovat tänä vuonna tarvinneet uskomattoman paljon vettä, en muista koskaan ennen kastelleeni niitä näin paljon.Oksahake on vähän raskas materiaali, mutta isoille kasveille voisin kuvitella sen käyvän hätätilanteessa. Itse levittelen sen pensaiden juurelle ja peitettyjä (vuohenputki, nokkonen, lupiini) maa-alueita maisemoittamaan. Nurmikon leikkuujätettä ei tälläisenä kesänä juuri tule, olen tähän mennessä leikannut nurmikon vain kaksi kertaa. Onneksi minullakaan ei etanoista ole ongelmaa, mutta niitä vähiäkään en halua houkutella kasvimaalle.

      Poista
  3. Sade on tosiaan iso lahja!
    Viime kesänä ei ylenpalttisesta lahjonnasta olisi kyllä niin välittänyt. Mutta nyt se on todellinen taivaan lahja.
    Ja nuo katteet ovat loistavia. Minulla on ollut monena vuonna olkikatetta kasvimaalla. Tänä vuonna ei valitettavasti ole ollut. Mutta kylvin kaikki niin myöhään, että sen takia kasvit ovat vielä niin minimaalista.
    En kastele koskaan monivuotisia kasveja tai nurmea. Ainoastaan kasvimaata ja uusia istutuksia, ruukkujen lisäksi. Tällä konstilla olen totuttanut kasvini työntämään juurensa maan syvyyksiin, eikä meillä ole suurempia kuivuusongelmia. Paitsi nurmikko on ihan karrella ja keltainen. Varsinkin talon vierestä. Mutta kyllä se siitä elpyy.
    Ihanaa juhannuksen aikaa ja nautitaan kesästä, sen sateista ja auringosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Lahjat tuntuvat paremmilta, kun niitä ei saa joka päivä :)
      Sateen jälkeen huomasi kasvimaalla keinokastelun ja taivaallisen kastelun eron; sateen jälkeen kaikki rehevöityi ihan silmissä.
      Minäkään en kastele monivuotisia, vain uudet istutukset saavat vettä ja jos näen jonkun perennan kuivassa paikassa nuupahtavan, annan sille juotavaa. Yleensä pärjäävät hyvin kuivinakin kausina. Nurmikko on täälläkin paikoin paahtunut, mutta se toipuu kyllä saatuaan vettä.

      Poista
  4. Ihanan vehreänä olet saanut kaiken pysymään. Mukavaa keskikesän juhlaa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Onneksi juhannukseksi on luvattu sadetta, voi pitää lomaa kastelusta :)

      Poista
  5. Oi miten rehevän kaunista kaikki, mutta erityisesti silmäni kiintyi upeaan ruohosipuliin. Milloinkahan omani saavuttaisi tuon mitan... Syötätkö sille jotain superfoodia? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaallani on kymmenkunta puskaa ruohosipulia, ne kasvavat villisti omillaan, ilman lannoitteita, se on levinnyt itsekseen komeiksi puskiksi. Kukinnan jälkeen postan kuihtuneet kukat, jotta pysyvät kauniina, eivätkä kellastu.
      Joskus saatan myös leikata ne kokonaan alas kukinnan jälkeen, saan siten uutta satoa.

      Poista
  6. Voi miten hyvinhoidetun ja ihanan näköistä sulla on! Ja kiitos vinkeistä. Mulla on vain yks lavakaulus, jossa on yrttejä ja se lipstikka se vaan kasvaa ja kasvaa joka kesä yli miehen mittojen! :D Olen ajatellut tehdä lipstikkapestoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lipstikka on kiitollinen kasvi. Sen sisältämäälä kversetiinillä on myös monia terveysvaikutuksia, sen sanotaan mm. ehkäisevän syöpäsolujen kasvua. Eli kannattaa käyttää yrttiä hyödyksi, vaikkapa pestona.

      Poista
  7. Olen katteen ystävä myös! Heinäkatetta olen kasvimaalla käyttänyt, mutta nyt sitä ei ole. Lavoissa tiheäviljely on ollut hyvä kosteuden pidättäjä. Kasvarissa mulla on syksynlehtikate ja sekin on hyvä. Kastelu helpottuu tosiaan, kun kosteus ei haihdu ja kosteutta nousee kapillaarisesti jostain maan uumenista. Olkea laitoin vain kuudelle mansikan taimelleni.

    Kasvimaallasi kaikki kasvaa kauniin rehevästi, upat salaatit! Salaateilla on kiva leikkiä, värimaailma on niin ihana ja makuvariaatiot.

    Ihana sammakko! Mullakin oli sammakko kasvihuoneessa. Keskustelin sen kanssa vakavasti, uskoin että ilmanala siellä on liian lämmin ja vein sen puskan juurelle suojaan. Seuraavana päivänä se oli tullut takaisin ja taas sama juttu. Saa nähdä aikooko se tosiaan omia mun kasvihuoneen. Joskus mulla oli kasvariasukkaana sisilisko vuosikausia.

    Oikein mukavaa Juhannusta ja keskikesän juhlaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Anna vain sammakon asua kasvarissa, se hoitaa palkkioksi tuholaispuolen.
      Salaateista löytyy variantteja ja niitä voi kylvää lisää pitkin kesää.
      Hyvinvoiva kasvimaa saa puutarhurin hykertelemään kaiken vaivannäön jälkeen.

      Poista
  8. Heinäkatetta käytän yleensä kasvilavoissani, mutta kun ei nurtsi kasva, ei saa oikein katettakaan!

    Mutta onneksi Suomen kesässä on juhannus, jolloin takuuvarmasti sataa. Kuten meillä nyt tälläkin hetkellä!

    Julkaisin juuri postauksen vinkkejä valkosipulin kukkavarsien käyttöön. Käyhän lukaisemassa!

    Mukavaa juhannusta sinulle ja Pehtoorille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marketta! Täytyypä käydä kurkkaamassa kukkavarsivinkkejä. Sadetta on nyt saatu kunnolla ja kasvu kiihtynyt kasvimaalla.

      Poista
  9. Vehreän vihreää ja hyvän näköistä kasvua.
    Ihanaa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatit! Sateen jälkeen vehreys on laajentunut joka puolelle.

      Poista
  10. Täälläkin minun tiheät perennapenkkini ovat voineet hyvin kuivuudesta huolimatta, koska tapanani on istuttaa paljon kasveja lähekkäin ja kylvää vielä yksivuotisia välien mullan peitoksi. ;) Myös savinen pohjamaa ja kompostikate ovat auttaneet kosteuden säilyttämisessä.
    Onneksi kuitenkin tällä viikolla on saatu sadetta. Aloin jo olemaan huolissani joidenkin kasvien, erityisesti pikkutaimien, kuivuuden keston osalta.

    Oikein rentouttavaa juhannusta sinullekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! Ihmeen hyvin perennat ovat pärjänneet kastelematta, kiitos juuri tiheiden kasvustojen. Suuri helpotus, että kaikki selvisivät sateisiin asti.

      Poista
  11. Sade on tosiaan ollut lahja. Pojat hoivasivat futisturnauksen tauolla sammakkoa ja kastelivat sammakkoa ja ympäristöään hellepäivänä juomapullojen vedellä. Yrittävät myös ohjata sammakkoa pois pelikentältä, ettei jää alle. En tiedä, kumpi olo sillä hetkellä tärkeämpää futis vai sammakon pelastaminen.
    Mirrinminttu on Neron hellästä hoidosta huolimatta aika hyvä ja kaunis puska. Keväällä ajattelin jo, että Nero voi hoivata puskansa kuoliaaksi.
    Rentoa juhannusta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vaalean vihreää! Ihana kuvaelma futispelaajista ja sammakosta :)
      Olen huomannut, että mirrinmintun kasvu kiihtyy Neron keväisestä hoivaamisesta, onhan se minttu. Samoin virmajuuret, jotka Nero keväisin piehtaroi lyttyyn, ikäänkuin innostuvat kasvamaan entistä ehommin.

      Poista
  12. Apua miten ihanan näköistä. Oikein unelmien puutarha siellä.
    Ihanaa Juhannuksen Aikaa Sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Enkulin käsityöt! Kasvimaa on minulle pala paratiisia, siellä mielikin lepää ja virkistyy kasvun ilosta.

      Poista
  13. Nyt ei tosiaan yhtään harmita että juhannuksena on tällainen sää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus on tänään tarjota brittiystävälleni perinteinen suomalainen juhannus uusine perunoineen, mansikoineen ja vihtasanoineen. Sade ja myrsky tekevät traditionaalisesta tunnelmasta täydellisen :)

      Poista
  14. erinomainen postaus! Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
  15. Oikein hyvää juhannusta! Olen miettinyt tuota olkikatetta, mutta juurikin etanoiden takia luopunut siitä. Mutta jos karttavat, taidankin pyytää naapurin farmarilta olkea...
    kiitos paljon vinkistä

    Aivan upeaa sinun kasvimaallasi onkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olkikate on siitäkin hyvä, ettei se homehdu märkinäkään kesinä.

      Poista
  16. Lempeää juhannusta teille kaikille.
    Kasveille, pihan eläimille, Nerolle ja sinulle ❤
    Ihanaa kun sataa!!
    Myrsky tosin on jo liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Harvemmin on tullut ylistettyä juhannussateita :) Meillä tuuli ei ole yltynyt myrskyksi ainakaan vielä. Juhannus on mennyt leppoisasti saunoen ja uiden.

      Poista
  17. Hyvänenaika kuinka iso lipstikka! Hyvää ja kaunista juhannusta teille.

    VastaaPoista
  18. Kiitos Merja! Istutin lipstikan aikoinaan kaupan ruukkuyrtistä, aika isoksi se on kasvanut.

    VastaaPoista
  19. Apua! Istutin hilijan lipstikan. Nuan suureksiko se kasvaa?!?
    Olokia mäki käytän.
    Mukavaa juhannuksen jatkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Oloki on parasta.
      En arvannut minäkään kun marketin yrttiruukun yli kymmenen vuotta sitten istutin, että tuollainen rotjake siitä kasvaa. Pari kertaa jouduin siirtämään sen väljemmälle.

      Poista
  20. Onpa vehreää! Täytyykin ehdottaa katteen käyttöä vanhemmilleni, ettei heidän tarvitsisi niin hirveästi kastella ja kitkeä kasvimaataan. Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vinkit kiertoon! En enää voisi kuvitella viljeleväni ilman katetta, se helpottaa niin paljon puutarhurin työtä.

      Poista

Kiitos kommentista