1.6.2018

Valmista tuli

Kasvimaalla on kaikki kylvetty ja kaikki on jo itänytkin. Porkkana, punajuuri ja palsternakka harvennettukin jo kerran. Retiisisato on valmis ja melkein syöty, kylvän pian uuden satsin. Muutakin satoa on jo tullut, vihersipulithan aloittavat jo hangesta ja talvehtineet yrtit antavat makua ruokiin.
Kaikki hyötytaimet on istutettu, auringonkukat ja sen sellaiset kaunistuskasvit.
Tavoitteeni oli saada kaikki valmiiksi toukokuun aikana ja se onnistui. Taitaa olla sellainen 'kerran elämässä' -juttu. Joka kevät on kuitenkin mystistä, miten kuolleen näköisestä erämaasta nopeasti nousee kukoistava paratiisi.

Taimia on pitänyt suojata harsoilla ei niinkään kylmää kuin paahdetta vastaan. Kuvan salaattifenkolit ovat tästä jo venähtäneet ja saaneet olkikatteen. Takana kasvavat kaalit hyönteisverkon alla. Vielä ei tosin ole näkynyt kirppoja ja kaalikoita. Kasvatan kaikki ristikukkaiset, kaalit, rukolan ja muut ristikukkaiset salaattikasvit verkon alla, muuten saan pitsilehtisiä salaatteja ja toukkia kuhisevia kaaleja.

Kurkut venähtivät pitkiksi sisäviljelyssä ja vein nekin ulos tavallista aikaisemmin. Myös kurpitsat on jo istutettu. Ne ovat niin herkkiä kylmälle, että pääsevät yleensä ulos vasta kesäkuussa.

Pensaspavut kasvavat kovaa vauhtia, kuva on alkuviikosta. Normikeväänä vasta harkitsisin näiden kylvöä.

Sekä silpoydin-, että sokeriherne ovat kasvussa ja jo kepitettykin. Jos kaikki käy hyvin saadaan aikaista satoa.

Rettisi French Breakfast on herkullinen ja nopeakasvuinen lajike. Se vaatii säännöllistä kastelua, muuten maku kitkeröityy. Tämäkin kasvaa hyönteisverkon alla.

Kauan ihmettelin, kuka kumma on talvehtinut viimevuotisessa salaattipenkissä. Salaattisikuri 'Palla Rossa' kestää hyvin kylmää, mutta en tiennyt, että se on talvenkestävä.

Suureksi ilokseni huomasin, että latva-artisokka on myös talvehtinut. Ehdin jo kaivaa tämän kaverin ylös, kun huomasin tässä toisessa viherrystä. Kardoni ja latva-artisokka ovat ehkä talvehtineet ennenkin, mutta en ole malttanut odotella tapeeksi kauan niiden kasvuunlähtöä. Tälläisenä keväänä se ehti näyttää elonmerkkejä. Näin kasvimaa opettaa viljelijää.

Valkosipulit ovat kasvaneet reippaasti, mutta yhdessä penkissä lehtien kärjet alkoivat kellastua. Vaikka olen kastellut valkosipulitkin säännöllisesti jokailtaisella kastelukierroksella, on tämä penkki kärsinyt kuivuudesta. Nyt annoin niille oikein syväkastelun. Olkikate auttaa kosteuden pitämisessä tasaisena.
Kasvimaalle on tulossa omasta taimitarhasta vielä joitakin kukkakasveja, punakosmosta ja astereita. Jotain spontaaneja kylvöjäkin saatan vielä tehdä, mutta muuten on puutarhurin perusurakka valmis. Kastelukannua on saanut kannella ahkerasti, mutta kaikki kasvaa nopeasti.

Illallisaika, huikkaa Nero.

Yöt ovat kuluneet kuukyttäyksessä, sillä mollukka on noussut vasta puolenyön tietämissä. Eilen saunoin ja vihdoin lihakset rennoiksi, sitten aloitin kuun odottelun. Tuolta se kurkkaa metsän takaa.

Hyvää viikonloppua kaikille!

56 kommenttia:

  1. Sinulla on kasvimaa hyvällä mallilla, hienoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu uskomattomalta, mutta harvinainen lämpöaalto on mahdollistanut tälläisen ponnistuksen.

      Poista
  2. Ihanat kuukuvat! Sinä saatkin varmaan venytellä ja vetreytellä lihaksia, melkoista urheilua on ison kasvimaasi hoito. Mahtava uutinen tuo latva-artisokkajuttu! Istutin keväällä kaksi talven kylvöksistä edelleen elossa olevaa taimea tällä kertaa vanhan talon kivijalan eteläpuolelle, siinä niiden päälle on helppo viskata jotakin talvisuojaakin, kun ovat aivan keskeisellä paikalla - silloin asian muistaakin, kun ovat silmissä. Ja se on muutenkin varmaan edullisin paikka talvenaroille. Ja voisi tuottaa satoakin, kun lämpöä heijastuu talon seinästä aikaisin keväällä ja vielä syksyllä.
    Sinulta saa ihan hirmuisesti oppia, kiitos kun jaksat kuvata ja kertoa! Tajusin tuon varjostusasian harsolla vasta viikko sitten. Kolmisen viikkoa sitten tehdyistä kylvöistä ei ole itänyt paljonkaan, voi olla, että ovat kuolleet kuivuuteen. Herneitä ja papuja onneksi nousee. Valkosipulin lehdet aina kellastuvat minulla, siksi ehkä en saa niistä satoa minään vuonna :-D Täytyy yrittää muistaa kastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja piti vielä kommentoida ihanaa juttelevaa Neroa ♥ Ihan kuin Musti, hänelläkin tuntuu olevan paljon sanottavaa, etenkin ulkona. Rapsutukset Nerolle!

      Poista
    2. Nero kiittää huomiosta ja rapsutuksista. Ihanaa kuulla, että kasvimaapostauksistani on hyötyä. Toiveikkaana laitan aina talvisuojan latva-artisokille, mutta olen tainnut olla keväisin liian hätäinen, enkä ole malttanut odotella kasvin heräämistä. Tarvittiin erikoislämmin toukokuu tämän oppimiseen. Viime vuona artisikat tekivät komeat kukkanuput. Artisokka tarvitsee pitkän kasvuajan, siksi suojaisa ja lämmin paikka on sille varmasti eduksi. Toivottavasti saat satoa.
      Valkosipuli tarvitsee paitsi tuhteja ravinteita, myös kastelua poutajaksona. Kastelen myös kelta- ja punasipuleita.

      Poista
  3. Voisit seuraavaksi tulla mun kasvimaalle hommiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin, miten tässä saa ajan kulumaan :)
      Seuraavaksi ohjelmassa aitojen rakentamista ja korjaamista, jotta saan pitää sadon itselläni.

      Poista
  4. Hienoa työtä! Kaikki valmiina ja nyt vasta alkoi kesäkuu. Kastella saa nyt koko ajan. Toivon edes pientä sadetta (luvattu pari mahdollista tihkusadekuuroa), että pölyt vähän laskeutuisi (ruohonleikkuu oli kamalaa, kun kaikkea pölyjä tunki suuhun ja silmiin). Muuten saa kyllä kasvien kastelusta pitää ihan itse huolen. Mutta ei hätää. Aloitan kesälomani kahden viikon kuluttua. Se on usein tarkoittanut viileää säätä ja sateita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekin hämmästynyt kasvimaani tilasta, sää on sallinut pitkän ja rauhallisen työjakson, jos jokin ei olisi itänyt, ehtisi vielä hyvin kylvää uudelleen. Metsäpalon vaara on nyt maksimissaan ja luonto kaipaa kastelua. Toivottavasti emme menetä lupaavaa metsän satoa kuivuudelle. Tänä vuonna saat lomailla lämpimässä säässä :)

      Poista
  5. Kyllä sinulla on kaikki hyvällä mallilla ja jo saa nauttia satoakin. Ihanaa, työ palkitaan
    Mitenkähän itse nyt kestän tuon kun en voikaan nauttia kasvimaan antimista kuin kesäkurpitsan osalta. Näin vanhaksi asti olen tottunut omavaraisuuteen kesäaikana ja säilönyt talvivaraa. Oppia se on tämäkin elämänvaihe.
    Ihanaa kesää sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varmasti tuntuu kummalliselta kun kasvimaa ja omavaraisuus pienenevät. Uudet käänteet elämässä tuntuvat aina oudoilta ja tottuminen vie jonkin aikaa. Nauti kesäkurpitsasta!

      Poista
  6. Hieno asia, että sinulla on kasvimaasi mallillaan ja runsas sato on luvassa eli ahkeruus palkitaan.
    Tämä kuiva ja kuuma kevät asetti minulle haasteen,en kylvänyt mitään hyötykasvia ajatellen niiden surkastuvan kuumaan ja kuivuuteen.
    Kesäkodin kaksi lavaa sai asukikseen perunaa. Tämä kesä on ainakin näin alkuosaltaan kesäkodissa tyhjää ja hiljaista. Mekin menemme sinne vasta joskus kesäkuun puolenvälin jälkeen eli toivottavasti peruna kasvaa ihan yksin ilman ketään lavan reunalla hoputtajaa.
    Hyvää kesää sinulle ja Nerolle myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Molley! Viisas ratkaisu kasvattaa perunaa, sillä tälläisellä säällä kaikki kylvöt ilman säännöllistä kastelua olisivat turhia. Kesäkuun puolellakin ehtii vielä kasvatella jotakin jos siltä tuntuu.

      Poista
  7. Kasvatan valkosipulia nyt ensimmäistä kertaa ja vasta hoksasin, että lehtien kärjet ovat minullakin kellastuneet. Äkkiä kastelemaan siis! Ja talvehtinut artisokka, mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipuli vaatii näköjään yllättävän paljon vettä. Ilmankos viime kesänä tuli mahtisato :) Toivottavasti latva-artisokka karaistuu ja jää talvenkestäväksi.

      Poista
  8. Kastella on tosiaankin saanut. En kuitenkaan niin paljon kuin olisi pitänyt. Hyvän näköisiä nuo valkosipulisi. Kiva myös työ latva-artisokan selviäminen talvesta. En ole koskaan saanut sitä edes kesää kasvamaan hyvin, mutta edelleen yritän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin parina vuonna latva-artisokan maatiaismuotoa, kardonia. Se on komea kasvi ja helpompi saada menestymään kuin jalostettu versionsa. Kardonin kukinnot ivat pienemmät ja kasvista käytetään ravinnoksi lehtiruodit. Kannattaa kokeilla joskus.

      Poista
  9. Siellä ollaan niin omavaraisia, että pärjäilisit hyvin ilman kaupassa käyntiä kun vielä jonkun vuohen tai lehmän hankit:)) Ihanaa kun oot aikataulussa, nyt sit vaan nautiskelet;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta alkaa omavarainen sesonki. Harmi kyllä se, että on saanut kylvöt ja istutukset tehtyä kasvimaalla, ei tarkoita, ettei olisi enää mitään tekemistä :) ihan itsestään ei sato valmistu. Mutta rennommin voi ottaa kun ei ole enää kylvökiireitä.

      Poista
  10. Upealla mallilla on kasvimaasi <3 Oi, miten herkullisen näköisiä nuo retiisit ovat. Hjam! Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyytyväisenä täällä hyrisen kun päähomma kasvimaalla on nyt vain kastelu. Retiisit ovat alkukesän herkku.

      Poista
  11. Siellä on hyvällä tolalla jo kaikki. Ihanaa kesäkuuta ja viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukavaa aloitta kesäkuu ilman kylvökiireitä.

      Poista
  12. Ihana puutarha, mutta Nero on silti paras :-)

    VastaaPoista
  13. Hyvässä kasvussa sinulla jo kaikki. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aurinko on ollut ihana asia toukokuussa, mutta Viljelijöiden vuoksi toivon jo sateita, pellot ovat rutikuivia.

      Poista
  14. Upeasti sulla on jo valmista! Minä puurran täällä pohjoisessa pahasti vaiheessa vielä. Talvivalkosipulit ovat nousseet tasaisesti maasta, pottu on pantu, porkkanat ja punajuuri kylvetty. Vielä on paljon tekemättä, ja kasvihuonekin istuttamatta! Pieni dilemma siinä, että aikaa on vähän ja tekemistä paljon. Iloa kasvatuksiisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En lainkaan ihmettele, että siellä ollaan vielä vaiheessa, Suomi on pitkä maa. Yleensä täälläkin ollaan tähän aikaan vielä alussa. Tämä on ollut poikkeuksellinen kevät. Kaikki loksahti kohdalleen: kevät on ollut lämmin ja minulla on ollut aikaa puuhastella. Iloa sinullekin kasvatuksiin.

      Poista
  15. Minulla on vielä yksi penkki kylvämättä, muuten on kasvimaalla valmista. iso urakka se on mutta palkinto eli syötävät kasvit on sen arvoiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvässä mallissa kasvimaa-asiat sinullakin. Kova urakka, mutta kuten sanoit, palkkio on houkutteleva.

      Poista
  16. Onpas kuu ollut sinulle upeana. Hienot otokset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuu on lumoava oranssi pallo noustessaan. Tuohon näytelmään ei koskaan kyllästy.

      Poista
  17. Olikin aika kova nälkä, ainakin määrätietoisesta ilmeestä päätellen. Vaan kenelläpä ei olisi kun on ulkona kaikenlaisissa töissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus piika jumittaa liian kauan kasvimaalla ja silloin pitää olla määrätietoinen, ettei illallinen myöhästy.

      Poista
  18. Ihanan valmista ja ihanan pitkällä itäminen siellä! Meillä alkaa juuri ja juuri näkyä mullasta jotakin. Mutta kasvimaata, en ole uskaltanut vielä kuvata, kun on niin sekaisin vielä... Täytyy vähän siivota, niin sitten näkee tämän vuoden askarruksia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, jännä nähdä mitä siellä on tapahtunut hyötytarhan suhteen. Jos mullasta jo pilkistää jotakin, ovat asiat hyvällä mallilla :)

      Poista
  19. Huikeaa kasvun ihmettä tänä keväänä, nyt todellakin kesä oikein ryöpsähti päälle. Nuo sun retiisit on hauskan mallisia, oikein viipaloijan unelmia 😁
    Ihanaa puutarhurointia, Cheri ja Nero 💞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pepi! Voisin helposti tottua siihen, että kesä alkaa jo toukokuussa. Retiiseistä saa tosiaan monta viipaletta ja maku on myös hyvä.

      Poista
  20. Kyllä sinulla on paljon kaikkea taas kasvussa. Montako laatikkoa sinulla on? Ja onko kaikissa vain yksi kaulus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikissa laatikoissa on vain yksi kaulus, sillä laatikot ovat vanhalla pelto/laidunmaalla, joten niiden alla on paksu humuskerros. Minusta matalaa kasvulaatikkoa on helpompi hoitaa. Piti käydä oikein laskemassa laatikot. Lavakauluslootia on 20 ja lisäksi 13 itse laudasta tai tiilistä tekemääni suurempaa laatikkoa. Osassa kasvaa monivuotisia kasveja, kuten raparperi, minttuja, yrttejä ja koristekasveja.

      Poista
  21. Voi ihanuutta, mitä kasvun voimaa. Siinä on parasta vitamiinia penkistä tulossa.
    Minäkin yllätyin eilen, kun lavakauluspenkissä kasvoi viimevuotisen lehtikaalin juurakko vihreää. En tiennyt tämän talvehtivan :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa käydä taas omalla 'torilla' hakemassa yrtit ja pian muutakin herkkua. Lehtikaalisi kukkii kohta ja voi kerätä siitä siemenet, omavaraisuutta sekin. Minulla kukkii nyt lehtikaali ' Nero di Toscana', se talvehti ruukussa kellariissa. Tuo mustakaali on niin komea, että käytän sitä kesäkukkaistutuksissa.

      Poista
    2. Pitää vielä lisätä, että ei minulla kuunaan ole lehtikaali talvehtinut avomaalla. Mutta näköjään sekin on mahdollista :)

      Poista
  22. Voi tuota uskomatonta kauneutta! Lavakaulusmaasi vain on niin upea! Kuumaa on pidellyt niin kauan ja kova tuuli, nyt sää hiukan viileni. Kastelukannun kanssa tosiaan on saanut kulkea pitkin kasvimaata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvana keväänä taimet ovat kärsineet liiasta paahteesta. Nyt on pitänyt kastella ja suojata pikkuisia liialta auringolta, mutta kaikki kasvaa vinhaa vauhtia. Mitenkäs sinun uudella kasvimaallasi?

      Poista
  23. Ihana kuutamo. <3

    En tiennyt, että latva-artisokka voi talvehtia! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Latva-artisokan talvehtiminen on epävarmaa, mutta mahdollista. Nyt onnistui.

      Poista
  24. Saat niin hienosti retiisit kasvatettua! Minulla ne tuppaa aina jossain vaiheessa kuivahtamaan ja sit ri oo hyviä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retiisi vaatii kastelua, varsinkin tälläisenä keväänä. Toki lajikkeissakin on eroja, toiset kitkeröityvät helpommin.

      Poista
  25. Blogistasi saan aina monta vinkkiä hyötykasvijuttuihin :)
    On se ihana tuo kasvimaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa jos voin jakaa vinkkejä. Ainakin kokemusta on kertynyt hyötyviljelystä :)

      Poista
  26. Hyvältä näyttää!
    Harvoin tosiaan näin aikaisin kaikki (vähäiset) kasvulaatikot on kylvetty;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatiinpa nähdä vaihteeksi tälläinenkin alkukesä. Lämpöä ja aurinkoa on jaettu runsaskätisesti.

      Poista
  27. Wow! Teillä on ollut vauhti päällä ja asianmukaiset tarvikkeet ajoissa, me havahduimme vähän myöhään kun ei arvattu että toukokuukin voisi olla jo yksi kasvukuukausi, sateetonta ollut, kuivaa ja sitten iski tunnetuski kylmä kesäkuun alku, mutta tänään SATOI... mikä ihana asia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei ole satanut nimeksikään ja kova tuuli vielä lisäsi kuivuutta, joten kastella on saanut viileänäkin jaksona. Onneksi kesä tuli takaisin ja kasvu voi jatkua. Lämpimän toukokuun vuoksi ammattiviljelijöillä olisi ollut hyvät satonäkymät, mutta kuivuus on tuhonnut toiveet.

      Poista

Kiitos kommentista