11.8.2020

Ihmepuu peurankarkottimena

Mikä täällä lemuaa?

Valkohäntäpeuran vierailut puutarhassa eivät ilahduta. Eivätkä minkään sorkkaeläimen, vaikka ovatkin kauniita katsella.

Kun kaikki syysleimut, hortensiat ja hostat oli järsitty jo alkukesällä, päätin kokeilla jostain kuulemaani kikkaa. Kävin automiestenkaupassa ostamassa muutamia Wunderbaumeja ja ripustelin niitä peuran suosimien kasvien sekaan.
Kun seuraavana aamuna astuin ulos ovesta, koko piha lemusi. Miten kukaan voi olla tuollaisen kanssa autossa pyörtymättä.

Automieheltä sainkin vinkin, että hajupuuta otetaan muovikääreestä esiin vähän kerrallaan, ehkä niin olisi pitänyt tehdä puutarhassakin, teho kestäisi kauemmin.

Nyt muutaman viikon jälkeen haju on paljon haihtunut, mutta tehoa on jäljellä, syysleimut kasvavat iloisesti, ne ovat haarautuneet ja joissakin latvoissa näkyy jo nuppuja.
Tänään näin peuran jälkiä nurmikolla tuossa vieressä, mutta kasvit ovat säästyneet.

Tässä ihmepuu suojaa Vanille Fraisea, joka myöskin on sorkkajalkojen ruokalistalla.
Täällä liikkuu vain peuraemo ja kaksi vasaa, jotka ovat vasta alkaneet seurata emoaan. Tapasin ne äskettäin kasvimaan reunalta, äiti oli opettamassa pienokaisille parhaita ruokapaikkoja.
Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, peuraperhe lähtee syksyllä talvilaitumille jonnekin muualle ja tilalle tulevat metsäkauriit. Niitä ei pidättele mikään, pelkään. Mutta syksyllä kukinta on suurimmaksi osaksi ohi, eikä niin haittaa vaikka joku perenna niiden suuhun eksyykin.
 
Kasvimaa on toinen juttu, metsäkauriit ovat mestareita löytämään rakoja aidasta ja ne myös yrittävät rikkoa aitoja, saavat sorkillaan reiän kanaverkkoonkin. Ne osaavat myös ryömiä, kerran limbosivat itsensä portin ali noin 30 cm raosta.
En luota Wunderbaumin tehon kestävyyteen, joten päätin kokeilla myös kaupallista karkotetta.
Ostin Trico Garden hirvieläinkarkotetta, jota käytetään mm. metsätaimikoiden suojaamiseen. Ruiskuttelin sitä syysleimuille ja hortensioiden lehdille, sekä kasvimaan aidan takana kukkakasveille. Tehoaineena tuotteessa on lampaanrasva ja aine haiseekin vähän lampaantaljalle. Syötäville kasvinosille ainetta ei tietenkään pidä ruiskuttaa. Karkotusefekti tuntuu toimivan, minä en haista mitään, mutta herkkävainuinen peura ylenkatsoo ennen niin herkullisia kasveja. Peuran jäljet näkyvät hyvin kaapelikaivuun jättämässä paljaassa maassa, joten ne kyllä kiertelevät puutarhassa, mutta perennat ovat saaneet olla rauhassa. Onko kellään kokemusta Trico Gardenista?

23 kommenttia:

 1. Hyvänen aika sentään! Luontopihan pidollakin on rajansa:) Meillä ei valkohäntäpeuroja ole näkynyt ja metsäpeurat saapuvat vasta omenapudokkaiden aikaan ja/tai kun alkaa lintujen talvirokinta. Meillä on verkotettu melkein kaikki, mutta ei tullut mieleenkään vetää verkosta kattoa atsdaleoihin kun viimeksi lähdimme. Naapurikin kävi joka päivä, eikä huomannut mitään. Eihän sitä tajunnut edes katsoa: Oravat olivat suuttuneet syöttimisen loputtua ja kiivenneet heloposti napsimaan elämäni suurimmam atsaleakukinnan suihinsa! Olipa siinä kiitosta. Tammet ovat meillä vielä siinä vaiheessa, että eivät ole tuottaneet terhoja...ja kylläinen orava jättää linnunpesät rauhaan. Kohta on taas startti ja paljon hortensian kukkia ja nuppuja...Viimeksi naapurini yllätti minut saapumalla aamulla oraville, kun en kehdannut pyytää. Hän lähetti kuvankin ja kukan kukkaa ei ollut syöty. Eikä siis ole kokemusta Trico Gardenista. Tuo Wunderbaum on hauska juttu!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kuullut, että oravat kavisivät kasvien kimppuun. Minä katoin atsaleoisen alustan metsästä pomimillani kävyillä, niitä käy orava syömässä, mutta kasvi on saanut olla rauhassa. Täällä on kyllä lääniä peurojen etsiä ruokaa, ei tarvitsisi perennoita pureskella, mutta eivät ne tietenkään ymmärrä eroa villin ja viljellyn välillä 😊

   Poista
  2. Mikään muu ei voinut päästä, kun oli korkeat teräsverkot ja oli ne penkoneet vaikka mitä! Sepä siinä, kun eivät tajua: Minäkin pidän peuroille nuorta haavikkoa kaiken aikaa, mutta tammia ne napsivat, jos vain ei ole suojattu. Nyt istutimme kastanjan, joten saas nähdä millaisen suojan sille laitamme:)

   Poista
  3. Oravat syövät kyllä kaikkea, täällä löytyy herkkutatteja puista, oravien kätköjä. Myyrät saavat myös aikaan kasvituhoja.
   Olen valmis pieneen verotukseen luonnon hyväksi, mutta pihan puiden ja pensaiden pitäisi saada kasvaa rauhassa.

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Enpä ole kokeillut wunderbaumeja enkä trico gardenia, olen vain vispannut kokoon oman hajuseoksen maidosta, kananmunasta, öljystä, saippuasta ja suurimmaksi osaksi vedestä. Sekin näyttää tepsivän, mutta sitä pitää muistaa joka sateen jälkeen sumuttaa lisää. Ja ehkä muutenkin silloin tällöin, ei kai se viikkoja haise. On kyllä niin surku katsoa syötyjä leimuja ja hortensioita, että nuo molemmat vinkkaamasi menevät harkintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaanTrico Gardenia, se pitää tietysti suihkuttaa poudalla ja antaa kuivua kasvin lehdille. Vaikutus tuntuukestävän sateitakin. Ohjeessa sanotaan, että saa käyttää vain neljä kertaa vuodessa, joten kaipa vaikutus on pitkäaikainen.
   Luotan myös siihen, että peurojen hyvä muisti pitää ne pois ällöttävien kasvien luota.

   Poista
 3. Oi tuollainen hajukuusi roikkui nuorena mieheni autossa kun aloiteltiin seurustelua mutta ei onnistunut sillä karkoittamaan yhtä peuraa eli minua😊 Tyttönimeni on Peura👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, eipä toimi kaikille Peuroille 😊

   Poista
  2. Minulla asuu naapurissa Peura,toivottavasti siellä eioteta karkotustoimia henkilökohtaisesti 😊

   Poista
 4. Ostin keväällä Trico Gardenia ja suihkutin sitä kerran peurojen kulkureiteille. Unohdin seurata aineen vaikutusta, kun samalla viritin aitaverkkoja estämään peurojen kulkua. Nyt peuroja ei ole näkynyt, mutta uskon niiden syksyn ja talven tullen palaavan puutarhoihin.
  Taidan hommata Wunderbaumeja ihan varmuuden vuoksi. Haisevat kyllä tosi pahalta, mutta minähän en nyt haista mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wunderbaumin haju on tömäkkä, mutta hälvenee aika pian ihmisnenän ulottumattomiin. Vain läheltä nuuhkaisten sen tuntee. Katsotaan kuinka kauan tälläinen tuplasuojaus tehoaa.

   Poista
 5. Ei mitään kokemusta tästä aineesta mutta minulla on oma eritteeni ollut hyvä apu tähän peurojen karkotukseen.Minä olen sillä merkannut revirini. Meillä on esittelevä ulkohuusi ja sieltä olen ottanut isoon sumutin pulloon ja sumutan puutarhan aidan tolpat ja olen nähnyt peuran nuuhkaisevan sitä ja häipyvän. Meillä on aidattu puutarha mutta voisivat halutessaan hypätä yli. Sitä ei ole vielä tapahtunut. Olen myös sumuttanut pihalla joitakin kasveja. Täytyy myöntää että se hetken saattaa tuoksua omaan nenään mutta ei kauaa. Tämä aine on ainakin vuoden vanhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki edulliseen ja helposti saatavaan karkotteeseen. Eläimetkin merkkaavat reviirinsä virtsalla, miksei siis ihminenkin.

   Poista
 6. Hyviä karkoitusvinkkejä. Toimisikohan nuo myös jäniksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama vuosi sitten jänis söi orvokkeja suuhunsa ja kun oli yksi jäljellä laitoin nailonsukan riippumaan keppiin ja orvokki pelastui. Tuo oli enoni vinkki Göteborgista, hänellä oli muutama kukkapenkissä :)

   Poista
  2. Siis pelkkä nailoni karkottaa jäniksiä, mahtava vinkki. Saakohan jostakin vielä nailonsukkia.
   Wunderbaumin tehosta jäniksiin en osaa sanoa ja Trico Gardenista sanotaan, että toimii hirvieläimiin.
   Tuomen oksien sanotaan myös karkottavan jäniksiä, niillä voi suojata esim. omenapuun rungon.
   Juuri nyt katselen ikkunasta peuran ruokailua, mutta se kiertelee niityllä, ei toivottavasti halua välipalalle lemuavaan pihaan 😊

   Poista
 7. Ihmepuu haisee kyllä niin kovin, että ei ihme, että peuratkin karttavat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sittenkin uskallan istuttaa tulppaanin sipuleita jos tämä toimii. Keväällä kaikki menivät kauriiden kitaan.

   Poista
 8. Kaikenlaista sitä puutarhansa eteen täytyykin kokeilla, että wunderbaumeja, oih! Mutta ymmärrän epätoivon, tekisin samoin, jos tuo auttaa! Pidetään peukkuja! Pian ihmettelevät, kun kaikki wunderbaumit alkavat kadota motoneteistä sun muista autotarvikeliikkeistä, ja ostajina onkin täti-ihmisiä eikä nuoria miehiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kasvien suojelua. Puutarhuriystäväni jo huolestuneena kyseli, että jäikö sinne kauppaan yhtään wunderbaumia :) Ajattelivat kaupassa varmaan, että autossani on paha hajuongelma kun wunderbaumeja lähti nippu mukaan.

   Poista
 9. Heti ensimmäiseksi: kiitos vinkistä! Ihmepuu/hajupuu pitää ehdottomasti laittaa ostoslistalle. Vaikka järkyttävälle ne haisevatkin ainakin omaan nenään ;) Valitettavasti tuosta Trico Gardenista minulla ei ole mitään tietoa. Tarvetta kyllä sekä peurojen että metsäkauriiden karkottomiseen on täälläkin. Vaikka asutaan taajama-alueella ja tonttia kiertää aita, ne kulkevat reippaasti sisään ja ulos pihan ajoliittymästä, jossa ei siis ole porttia.

  VastaaPoista
 10. Hienoa jos vinkistä on hyötyä. Muutaman viikon kokeilun jälkeen voin todeta, että kumpikin toimii hyvin. Alan luottaa tuohon Trico Gardeniin kun katson uusiutuneita kuunliljoja ja syysleimuja. Voiko tämä olla näin helppoa? Peurat eivät enää taida edes käydä pihalla. Saa nähdä miten karkotteet vaikuttavat metsäkauriisiin, jotka luultavasti saapuvat kohtapuoliin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista