22.8.2020

Valkosipulien nosto

Nostin 11.8. kaksi kolmasosaa valkosipuleista ja eilen loput.
Sato on muhkea ja hyvälaatuunen.
Lajike on Aleksandra.

 Jotkut ovat aika jättejä.

Joukossa oli parit kaksoset ja yhdet kolmoset.

Osa esikuivuu tukka pystyssä keittiön ovessa.
Jokos te olette nostaneet valkosipulit?

Kasvimaalta voi hakea jokapäiväisen ruokansa, mutta täytyy sanoa, että kesäkurpitsakyllästys nostaa jo päätään. Saisinpa tähän liitettyä tuolla vallitsevan tuoksun, se on ihana sekoitus yrttejä, kypsyyttä ja kukkaisuutta.

Kasvimaan aidan tukena olevilla tikkailla istuu puutarhaprinsessa kahvitauollaan.

Varjot ovat jo pitkiä kun pehtoori ja piika ehtivät iltauinnille. Joskus se on kyllä yöuinti. Yhtenä yönä kun palasin saunasta ja uinnilta metsäosuudella oli jo niin pimeää, etten nähnyt yksityiskohtia. Pehtoori ei ollut silloin mukana. Yht'äkkiä jalkojeni juuresta kuului äkäinen sähähdys. Sydän hypähti pelästyksestä ja otin muutaman nopeamman askeleen. En nähnyt mitään, mutta luulen, että äänetön kulkuni oli yllättänyt ja pelästyttänyt  supikoiran.

Lopuksi iloisia uutisia peurakarkotteen tehosta. Syödyt syysleimut ovat alkaneet kukkia, vaikka hieman myöhemmin. Kukinta on nyt runsaampaa, sillä poikkipurrut varret ovat haaroittuneet ja kukkamäärä moninkertaistunut.

Näissä puskissa ei ole Wunderbaumeja, joten Trico Garden on tehonnut. Myös kuunliljat näyttävät nyt normaaleilta, vaikka ne alkukesästä purtiin ihan nysiksi. Hortensiat ovat myös säästyneet sorkkajaloilta.
Karkote on vaikuttanut nyt noin kuukauden.
Peuran jälkiä näkyy kyllä puutarhassa, mutta herkut ovat muuttuneet vastenmielisiksi.
Minussa herää toivo kevään loistokkaasta sipulikukkien merestä. Olin jo päättänyt, etten enää istuta tulppaaneita, mutta ehkä sittenkin.
Mukavaa viikonloppua kaikille!

23 kommenttia:

 1. Upeat ovat sinun valkosipulisi! Minä nostin parisen viikkoa sitten Aleksandrani ja osa niistä oli jo alkanut avautumaan. Mutta sehän ei haittaa mitään. Syödään ne ensin pois!

  Pimeää alkaa jo iltaisin olla! Meteorologi sanoi televisiossa, että noin 40 minuuttia lyhyempi päivä on ensi viikolla, kuin tällä. Syksy tulee, ei voi mitään!

  Olen joskus lukenut jostain, että jos syysleimut leikkaa alkukesästä, ne haaroittuvat ja kukkivat komeammin. Minulta on jäänyt kokeilematta. Mutta teillä päin liikkuvat peurat ovat saattaneet lukea saman jutun ja näin hoitaneet puutarhaasi entistä komeampaan kukintaan! ;'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuun ei avautuminen vaikuta 😊
   Oikea nostoajankohta on hieman vaikea määrittää, mutta vuosien kokemuksella oppii näkemään, milloin kasvu on pysähtynyt. Aleksandraa minullakin.
   Peurat siis tekivät palveluksen, tästä opin, että syysleimut voi latvoa ja saada enemmän kukintaa. Peurat ovat niin viisaita 🦌

   Poista
 2. Vau! Valtavan kokoisia valkosipuleja olet kasvattanut! Omani ovat ehkä hädin tuskin puolet tuollaisesta jätistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki sipuliteivät olleet noin valtavia, mutta suuria olivat jokainen. Jos reseptissä sanotaan kolme valkosilinkynttä, täytyy minun laittaa vain yksi. Aleksandra on suurikyntinen lajike ja olen jalostanut omani istuttamalla syksyllä aina suurimmat kynnet.

   Poista
 3. Luulen tuntevani valkosipulin tuoksun nenässäni <3

  VastaaPoista
 4. Valkosipulien noston aloitin minäkin täällä pohjoisessa. Lajikkeet on Alexandra ja Russian Giant. Hyvä on satoisuus ja aromit molemmissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä vanhat lajikkeet ovat varmoja ja satoisia. Pääasia on tietysti maku. On ollut ilmeisen hyvä kesä valkosipulille, tarpeeksi vettä ja lämpöä.

   Poista
 5. Nyt kyllä ihailun määrä on huikea, tuollaisia valkosipuleita ei joka puutarhuri kasvatakaan! Kiva kuulla myös iloisia uutisia, että peurat ovat jättäneet puutarhasi rauhaan. Suloinen tuo puutarhaprinsessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemus tuottaa tulosta valkosipulin viljelyssäkin 😊
   Olen niiiin tyytyväinen, että saan nauttia perennoiden kukoistuksesta. Peuroille riittää yltäkylläisesti ruokaa muuallakin. Minulla on kolme hehtaaria riistapeltoa, joten ei lopu parilta sorkkajalalta purtava.

   Poista
  2. Ja puutarhaprinsessa on keraamikko-puutarhuri Sirpa Mikkolan käsialaa.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Toivottavastiriittävät seuraavaan satoon asti.

   Poista
 7. Onpa komeita valkosipuleita! Minä en ole onnistunut niiden kasvatuksessa:(
  Ja tuo kahvitteleva puutarhaprinsessa on aika ihana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oppinut valkosipulien metkut 😊
   Puutarhaprinsessa on mukavaa seuraa.

   Poista
 8. Komeat sipulit ja hyvä kun karkotin konsti on tehonnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu rennommalta kun karkotin toimii, toivottavasti pitkään.

   Poista
 9. Kylläpä on upeita valkosipuleita! Ja vähintään yhtä upeasti ovat kukkasi selvinneet peurojen pahanteon jäljiltä kasvuun. Hienoa, että karkote toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu melkein uskomattomalta, että peurojen hampaita vastaan löytyi tehokas ase.

   Poista
 10. Ihana prinsessa, tunnistan tekijän. Mahtavat ovat valkosipulisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpan kädenjäljen tunnistaa jos on nähnyt hänen töitään. kohta pitää valita istukassipulit ensi vuoden satoa varten.

   Poista
 11. Waude mitä jättiläisiä nuo valkosipulit! :) Ihania syysleimuja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit pulskistuivat komeiksi tänä kesänä. olen iloinen kun saan kuitenkin nauttia syysleimujen kukinnasta.

   Poista

Kiitos kommentista