19.8.2020

Pörinää ja käärmettä kaivosta

Betweeniltä tuli haaste bongata kimalaisia. Kiitos kivasta kimalaisten tarkkailuhetkestä. Bongaaminen ei ole vaikeaa, sillä melkoinen pörinä käy kaiken aikaa puutarhassa. Vaikeampaa on saada kuvaa noista ahertajista, ne eivät ole hetkeäkään paikallaan vaikka kuinka nätisti pyysin.
Isohirvenjuuren kukat ovat erityisesti perhosten suosiossa, mutta myös kimalaiset ovat niihin mieltyneet. Kukissa on usein ruuhkaa.

Tarhavärimintuissa on jatkuva aherrus käynnissä.

Kasvimaan keskellä on iso kaistale harmaaminttua vai onkohan tuo omenaminttua. Se on siinä ihan pörriäisiä varten. Kasvuston keskellä kulkee polku ja kun aurinkoisena päivänä kuljen siitä on kuin astuisi kosken kuohuihin kun hyönteislauma lehahtaa kohisten lentoon.

Kurkkuyrtit ovat riehaantuneet kasvimaalla ja ne houkuttelevat medenkerääjiä. Kun karsin niitä aimo pinon kävi karsintapinossakin melkoinen kuhina vielä monta päivää.

Pallo-ohdakkeet ovat herkkulistalla väristä välittämättä, tässä valko-pallo-ohdake.

Ei ole kimalainen, mutta tälläinen hyönteisaihio löytyi harmaamintusta.

Viikonloppuna lakkasi vedentulo raanasta. Ikävä yllätys, mutta tuttu putkimies tuli maanantaiaamuna apuun. Porakaivon pumppu oli kuollut. Kun putkimies kapusi tikkailla runsaat kaksi metriä syvään kaivon yläosaan tutkimaan tilannetta kuului kaivosta: Olen täällä käärmeiden kanssa. Jokin siellä pohjalla tosiaan kiemurteli, muttei käärme vaan vaskitsa joka oli päässyt sinne kun olin väliaikaisesti peittänyt kaivon vain pressulla. Pyynnöstäni putkimies nosti, tosin inhoten, vaskitsan minulle. Pääsi raukka vapauteen kolkosta kaivosta.
Huh mikä urakka oli vaihtaa pumppu yli satametriseen kaivoon, mutta tänään vesi virtasi taas hanasta. 

Loppuun vielä tunnelmakuva aamuinniltani tänä aamuuna.


18 kommenttia:

 1. Ooh, miten ihana tämä aamukuva! Mutta huh, ei käy kateeksi kaivomiestä, vaikka vaskitsat hienoja ovatkin. Ei silti varmasti ollut kivaa laskeutua syvälle alas ja huomata siellä jonkun merihirviön.
  Ihania kimalaisia, ne tosiaan oikein ahertavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihmeen mystinen hellepäivän aamu. Kaivomies parka, ahersi loppukesän kuumimpana päivänä uuden pumpun sadan metrin syvyyteen, hiki virtasi ja käärmeitäkin piti väistellä 😊 Vaskitsat ovat upeita liskoja, mutta ei niiden kanssa haluaisi olla ahtaassa tilassa.

   Poista
 2. Aamu-uinnilta tulin juuri minäkin! Onneksi sait putkimiehen avuksesi. On se vesi ihmiselle tärkeä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama päivä ilman juoksevaa vettä opetti taas arvostamaan tuota elintärkeää ainetta ja sen saatavuuden helppoutta.

   Poista
 3. Pörriäisten kuvaaminen on todellakin haasteellista. Ne eivät kauaa paikallaan pysy. Onneksi kesä on selvästi pörriäisiä suosinut. Sait lukuisia kivoja kuvia.

  Voin kuvitella huoltomiehen tunnelmat kaivossa vaskitsan kanssa. Onneksi sai pumpun korjattua, sillä ilman vettä ei vaan tule toimeen. Hyvä, että vaskitsakin pääsi vapauteen. Ehkä huoltomiehellä oli illalla kotona kerrottavaa päivän pelastustoimestaan.
  Kaunis aamukuva. Mikä on uidessa tuollaisessa näkymässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pörriäiset lisääntyvät suotuisissa oloissa ja täyttävät maailman.
   Putkimiehen sydän taisi ottaa ylimääräisen hypyn ja hyvin nopeasti hän sen kädestään päästi.
   Aamumaisema näytti hyvin oudolta ja satumaiselta usvan vuoksi.

   Poista
 4. Ihan säikähdin, että käärme kaivossa!
  Onneksi se pääsi vapauteen ja vesihuolto pelaa.
  Pörriäiset, nuo ahkerat ahertajat, onneksi nyt niiden arvo ja tarpeellisuus on tiedostettu. 🐝 🐝

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ollut käärme vaan kiltti jalaton lisko. Itse olin iloinen sen kohtaamisesta, sillä en ole nähnyt niitä tänä kesänä. Asustelevat kuitenkin vielä täällä.
   Onneksi pörriäisten tärkeys on tiedostettu ennen kuin on liian myöhäistä. Minä yritän auttaa niitä runsain mesikasvein.

   Poista
 5. Ihana aamukuva! <3

  Vedentulon loppuminen on kamalaa! Ensimmäiseksi tulee mieleen, että vesi on loppunut kaivosta ja se on aina kurjaa. Mutta eipä varmaankaan pumpun vaihtokaan niitä kivoimpia juttuja ollut!

  Onneksi vaskitsa pääsi loukostaan. Ne ovat symppiksiä elukoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veden tulon loppuminen äkkiä on aina pysäyttävää. Pumpun vaihto porakaivoon on melkoinen homma kun pumppu on sata metriä pitkän letku-sähköjohto-tukivaijeri chässäkän päässä.
   Tykkään vaskitsoista ja olen vähän ylpeäkin, että ne ovat viihtyneet täällä vuosikausia. Kasvimaa tarjoaa niille paljon hyönteis- ja matoravintoa.

   Poista
 6. Upeita kuvia pörriäisistä ja aamusta!

  Ja ei ole varmaan kiva homma laskeutua syvään kaivoon. Ja mulle ainakin vois tulla ahtaanpaikan kammo, jos näkisin käärmeen kaivossa. Tippuisin varmasti kauhusta kaivon pohjalle.
  Onneksi putkimies sai pumpun vaihdettua ja vesi virtaa taas.
  Veden tulo on yksi niistä juruista joita ei oikein osaa arvostaa tarpeeksi, kun sitä tulee. Meillä on joskus pumppu jäätynyt ja kesti muutaman päivän, että saatiin vettä taas tulemaan. Kyllä siinä kohtaa ehti miettiä jo kerrostaloon muuttoa. Onneksi ei muutettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putkiveden puuttumiseenkin sopeutuu melko nopeasti, mutta se muuttaa elämän aika työlääksi. Onneksi pumppu rikkoontui kesällä eikä talvella, huh, se vasta olisi ollut rumba.
   Minulla on ahtaanpaikan kammo ja piti kovasti psyykata itseään, että pystyi laskeutumaan tikkaita kaivoon siistimään pohjaa ennen pumpun vaihtoa. Syvyyttäkin on vain vähän alle kolme metriä.
   Kerrostalossa vasta hankalaa olisikin jos vedentulo loppuisi 😊

   Poista
 7. On kyllä ihanat kuvat pörriäisistä.

  Ihan meni kylmät väreet tuosta vaskitsasta. Pelkään käärmeitä ja en kyllä uskaltaisi ikinä mennä kaivoa korjaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pörriäisiä riittää kun ilmat taas lämpenivät. Vaskitsat eivät ole käärmeitä, mutta saavat monessa aikaan inhon tai pelon väristyksiä. Onneksi kaivon voi taas unohtaa hetkeksi.

   Poista
 8. Nuo kimalaiset, jotka ovat keltaisina siitepölystä, ovat aina niin suloisen näköisiä. Vaskitsa onneksi pääsi pinteestä, samoin sinä ja Nero veden suhteen. Upea tuo aamu-uintimaisema sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pörheät ja pörisevät kimalaiset ovat suloisia ja ahkeruudesta voisi jokainen ottaa oppia. Onneksi vaskitsa ei joutunut olemaan kauaa pinteessä.
   Emmekä mekään veden puutteessa liian kauan.

   Poista
 9. Kaikkeen sitä putkimiehenä joutuukin, myös käärmeiden siirtoihin. Onneksi oli vain vaskitsa. Hyvä kun saitte kaivon toimimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putkimiehen on oltava valmis monenlaisiin haasteisiin.elämä on taas helpompaa kun on hanavettä.

   Poista

Kiitos kommentista