14.6.2012

Tuoksuva maailmani

Syreenien kukinta alkaa olla monin paikoin jo ohi, mutta meillä ne ovat nyt parhaassa kukassa. Ihana tuoksu sisällä ja ulkona.

Kun muutin tänne kasvoi pellon reunassa läpitunkematon pöpelikkö roskapuita, joukossa muutamia ränsistyneitä sireenejä. Voin kuvitella, että joskus pellonviertä on reunustanut kaunis syreenipensaikko. Kun pöpelikkö raivattiin pois, pelastin muutamia syreenin juurakoita ja istuttelin eri puolille pihaa.

Kotitalossani oli ihana  syreenimaja saunan edustalla, mummuni oli sen kasvattanut. Tapahtui hirveä katastrofi: isäni kaatoi neuvottelematta syreenimajan ja -aidan (ne olivat hänen mielestään ränsistyneitä). Olimme kaikki kokoontuneet katsomaan tuhoa ja itkimme. Tilalle laitettiin miehekäs, muotoonleikattu orapihlaja-aita. Siitä lähtien olen inhonnut orapihlajaa.

Toisaalla pihassani unkarinsyreenit ovat vielä tiukassa nupussa.

Tervetuloa autuaaseen oloon M.Metrossa!

24 kommenttia:

 1. Syreenit ovat ihania. Muista isosetäni syreenimajan, varjoisan, tuoksuvan piilopaikan. Täällä syreenit ovat vasta nuppuisia, kohta tuoksuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kommenttisi herätti minussa kätketyn muiston, jonka lisäsin postaukseeni.

   Poista
 2. Kauniita kuvia puutarhastasi. Huomasin myös kuvat kauniista kissastasi. Tiedän, kuinka vaikeaa eläinten kuvaaminen on.. Joten voin sanoa sinun onnistuneen loistavasti. Käy vierailulla blogissani ja kurkkaa meidän "Pehmotassu".

  Jäin lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja lämpimästi tervetuloa tänne! Täytyypä käydä kurkkaamassa Pehmotassua.

   Poista
 3. Syreenin tuoksu on huumannut sinunkin pääsi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on päässyt käymään. Voinkohan ajaa autoa huumautuneena?

   Poista
 4. Meilläkin oli pihalla vanha syreenipuska, ja on vieläkin. Olisin ikuisesti vihainen sille, joka laittaisi sen maan tasalle. Maailma näyttää aivan toisenlaiselta, kun sitä katsoo kukkivan syreenin oksien läpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pihalle jäi vielä syreenipuskia, mutta syreenimajavilpola katosi ikuisiksi ajoiksi, paitsi muistoistani. Ihmisellä kai tuoksumuisti on primäärein ja ehkä siksi syreenin tuoksu kirvoittaa syviä tunteita.

   Poista
 5. upeasti kukkii sireenisi. mulla on kans kauniissa kukassa sinilila ja valokinen. odottelen jalostetun syreenin vaaleanpunaisia aukeavaksi ne kun aukeavat vasta myöhemmin. Meillä on nyt myös lupiini meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupiini meri, ja laaja, on täälläkin :) Se on niin upea kukkiessaan, mutta pitäisi muistaa niittää ennen kuin alkaa hurja siementen syljeskely. Valkoinen syreeni on myös aivan ihastuttava.

   Poista
 6. Ensimmäisessä syreenikuvassa on kaunis punertavanvioletti värisävy - ihana.
  Kumma juttu tuo, minkä sanot yhdessä kommentissa, että syreenin tuoksu kirvoittaa syviä tunteita. Sitä voi laajentaa muihinkin lapsuuden kukkiin. Niihin liittyy syviä tunteita ja lapsen hurmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen lukeneeni joskus, että tuoksumuisti on voimakkain. Ja olen huomannut, että monet lapsuuden tuoksut, muutkin kuin kukkien, nostavat pintaan syviä tunteita. Esimerkiksi vanhan talon vintin tuoksu tuo mielikuvan lapsuuden seikkailuista.

   Poista
 7. Syreeni on kaunis ja tuoksu huumaavaa.
  Meillä on vain muutamia kukkia tänävuonna, joten sisälle en ole tohtinut yhtään tuoda.

  kauniita kuvia jälleen =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä meilläkin syreeni on kukkinut niukasti, mutta tänä vuonna kukinta on upeaa. Syreenihän ei säily kovin pitkään maljakossa, joten kauemmin sitä saa puutarhassa ihailla.

   Poista
 8. Miten sie osaat ottaa noin kauniit kuvat ! mun pitää alkaa tosissaan harjotteleen ! laitaksie linssin ihan lähelle vai zoomaatko ?
  terv. yks untamo vaan,joka ei tajua valokuvauksesta mitään.
  ps meidän syreenissä vasta pienen pienet nuput :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on melko uusi järjestelmäkamera, joka on monipuolisempi kuin vanha pikkukamerani, joka sekin oli minusta ihan hyvä.
   Vanhallakin kameralla kuvasin melkein aina manuaalisia säätöjä käyttäen, enkä koskaan käytä salamaa. Minulla ei ole ihan lähilinssiä, vaikka olisi kiva jos olisi. Jos sinulla on kiinteäobjektiivinen kamera jossa on zoom, niin sillä saa paremmin kuvia, joissa tausta hieman sumenee (pieni syvyysterävyys) ja objekti (vaikka kukka) tulee paremmin esille. Vanhalla kamerallani pystyn ottamaan kuvan parin sentin päästä ja se on joskus hyvä ominaisuus. Perussääntö on, että mitä suurempi aukko sitä pienempi syvyysterävyys. Kameroiden mukana tulee yleensä manuaali, jota moni ei jaksa lukea, mutta kannattaisi, siellä on paljon hyviä neuvoja erilaisiin kuvaustapoihin. Itse tykkään manuaalien lukemisesta, mutta en yritä omaksua kaikkea kerralla vaan opettelen paloittain. Lisäksi olen harrastanut valokuvausta kauan ja oppinut paljon kantapään kautta. Mutta mikään kamera ei itsestään ota kauniita kuvia, siihen tarvitaan jotain muutakin. Ihailen lukemieni blogien hienoja kuvia, niistä näkyy usein kiintymys aiheeseen ja se tuo kuvaan sisältöä (se jokin), joka on minusta tärkeää. Vaikka olisi kuinka hieno kuva niin ilman sanomaa se ei ole paljon väärti.

   Poista
  2. Tulipa kauhea vuodatus, mutta tärkein unohtui sanoa. Käsittelen kuvani Photoshopissa. En tee mitään ihmeellisyyksiä, mutta voin korjata valotusta, väritaspainoa ja sen sellaista.

   Poista
 9. Meidänkin unakrilainen sireeni on vasta nupulla, taitaa olla myöhäisempää kuin muut laadut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unkarilaiset taitavat olla vähän hitaampia, hih!

   Poista
 10. Meillä pihasyreenien kukinta alkaa jo hiipua, sääli! Onneksi jalosyreenit jaksavat vähän kauemmin ja unkarinsyreenit ovat vasta tiukoilla nupuilla. Mutta se monesta pensaasta samanaikaisesti tulviva tuoksu, aah! Upeita kuvia, jälleen kerran:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unkarinsyreeni on lohtumme tämän jälkeen, tuoksuva ja kaunis sekin. Jalosyreenejä minulla ei ole, mutta onneksi kukkaloistoa riittää pitkin kesää. Pionit ovat avanneet ensimmäiset kukkansa ja katse kiinnittyy nyt niihin.

   Poista
 11. Kyllä tosiaan syreeni orapihlajan voittaa kauneudessaan. Minä olen omin pikku kätösin salaa istuttanut syreenin meidän kaupungin-vuokratalon pihaan. Eipä ole kukaan uskaltanut sitä poiskaan kaataa, pelkäävät kai minua =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeaa kansalaistottelemattomuutta, vai onko tottelemattomuutta istuttaa kaunis pensas kaikkien iloksi. Hyvä Sude!

   Poista

Kiitos kommentista