15.8.2012

Villi ja vapaa

Sudenkorennolla on oiva saalistuspaikka krassin tuen huipulla. Kasvimaalla käy kova pörinä, on isoa ja pientä lentelijää. Jokaisen tiilen ja laudan alla tuntuu olevan muurahaisyhdyskunta. Myös sammakot viihtyvät rehevällä kasvimaalla, ravintoa riittää kaikille.

Kasvimaalla rehottaa. Täällä käyn joka päivä "torilla".

Salaatteja on monenlaisia ja niitä on syöty ahkerasti kesän aikana. Roomansalaattia, lehtisalaattia, bataviasalaattia, parsasalaattia, rukolaa, villirukolaa, sinappisalaattia....
Vaaleanpunaista väriminttua on valtava pehko, varmaan jo neliön alalla. Alan Titchmarsch kehotti jakamaan sen keväällä niin moneen osaan kuin kasvista saa, tein niin – ja tähän on tultu. Kasvia on lisäksi jo jaettu ystäville ja kylänmiehille sekä siirrelty eripuolille puutarhaa. Pörriäiset ja perhoset rakastavat väriminttua.
Kylvin kasvimaalle myös maloppia, tummanpunaisia, vaaleanpunaisia ja valkoisia. Se kaunistaa aluetta loppukesällä, juuri nyt.

Iisoppia kasvaa runsaasti jokapuolella, tässä vaaleanpunainen variaatio.

Erilaisia kaaleja löytyy myös, tässä palmukaalia, jonka taimet sain ystävältä. lisäksi on punaista ja vihreää lehtikaalia. Korkea kasvi takana on maa-artisokkaa, jonka siirsin tuosta toisaalle keväällä, mutta aina jokin juurenpala jää maahan ja siitä tulee satoa.

En ole muotopuutarhojen ystävä, villi ja vapaa sopii enemmän minun luonteelleni. Hyötykasvit ovat suorissa riveissä viljelylavoissaan, mutta kukkavillitys saa kaiken näyttämään rennolta ja huolettomalta. Lisäksi monet kukkijat torjuvat tuhohyönteisiä.
Naapurin vanhaisäntä kävi metsurin kanssa kyselemässä puiden karsimistarpeita. Miehet viettivät pitkän tovin kasvimaan reunalla ihastellen sen kukkaloistoa.
Joillakin on "ranskalainen potager", minulla taitaa olla enemmän venäläistyylinen datšer :)

25 kommenttia:

 1. Kaunista! Upeaa! Tuo on kyllä tori vailla vertaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tori omalla pihalla on autuas asia. Se on vaivan palkka, on aina yhtä uskomatonta, että keväisestä multakentästä kehkeytyy tuollainen paratiisi.

   Poista
 2. Syyskesä ja näin kauniina on kyllä mainiota aikaa käydä omatorilla hakemassa pöytään pantavaa. Mikä sisäinen mielihyvä siitä tuleekaan. Ja tuo kukkien runsaus on mahtavaa!
  toivotaan näiden ilmojen jatkumista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että kesä jatkuu loppupäästä pitkään. Kyllä omat vihannekset maistuvat niin paljon paremmilta :)

   Poista
 3. Ihana kukka- ja vihannestori sinulla on omasta takaa. Kuulin juuri saman, minkä sinäkin mainitset, että kukat torjuvat tuhohyönteisiä. Joku neuvoi, että kannattaa kylvää joka toiseen riviin kehäkukkaa ja joka toiseen porkkanaa, niin kehäkukka torjuu tuholaiset porkkanasta. Panen tämän korvan taakse ensi vuotta varten. Blogeista olen bongannut monia kasveja, joita olen ruvennut haluamaan. Nyt bongasin taas uuden: värimintun. Iisoppisi näyttää samantapaiselta kuin on Kosken talon pihassa, mutta olen pitänyt sitä rantakukkana, ehkä niissä on eroa. Sekin näyttää joka tapauksessa haluttavan rehevältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvän joka toiseen riviin porkkanaa ja joka toiseen istutan sipulia, ne ovat kumppanuuskasveja. Näistä kumppanuuskasveista, jotka hoitavat toisiaan, karkottavat tuholaisia ja parantavat makua löytyy listoja varmaan netistä. Väriminttu on ihana ja kiitollinen. Olen laittanut sitä kukkapenkkien aukkopaikkoihin loppukesän kukkijaksi. Iisoppi on matalampi kuin rantakukka, useimmiten sitä näkee sinikukkaisena, siinä on myös kapeammat ja tuoksuvat lehdet.

   Poista
 4. No voi harmi kun en oo sun kylänmies... En ole kyllä missään törmännyt väriminttuun vaaleanpunaisena. Se on ihan mun lempikukkia ja mulla on se kirkkaanpunaisena. Iisopin haluaa tämäkin puutarhuri. Onneksi on vielä tilaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tainnut kylvää tuon vaaleanpunaisen värimintun alkujaan siemenestä, en muista ihan varmasti. Minulla on myös joulunpunaista väriminttua, joka sekin on suosikkeja. Iisoppi on upea pensas, siitä voi tehdä vaikka matalia aidanteita, se myös siementää ja leviää siten itsekseen.
   Jos tuosta vaaleanpunaisesta värimintusta löytyy syksyllä siemeniä voin lähettää sinulle.

   Poista
  2. Se ois kyllä tosi kiva! Mun tiedot saa meilin kautta... gardeniankati@gmail.com

   Poista
  3. Ootahan, otan piakkoin yhteyttä.

   Poista
 5. Ihana kasvimaa, oikein unelmieni kuvissa näen vastaavan :) Maloppi on uusi tuttavuus, hyvin paljon näyttää malvalta - ja koska se on suosikkejani, on tuollaistakin saatava. Iisoppia myös, missä kaikissa väreissä sitä onkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maloppi on varmaankin malvakasvi, mutta yksivuotinen. Sen kukkien muodossa on jotain kovin mielenkiintoista, lisäksi se on mukava loppukesän kukkija ja hyvä maljakkokukka myös. Iisoppia olen nähnyt valkoisena, sinisenä ja vaaleanpunaisena. Yleisin lienee sininen versio. Muistelen, että vuosia sitten tuo vaaleanpunainen kasvoi kylvämistäni siemenistä.

   Poista
 6. Kyllä kelpaa toritarpeita ja silmäiloja kasvimaaltasi hakea! Rauhallista villiä vapautta =D
  Nerokin varmasti nauttii tuolla kuljeskella.
  Väriminttu tuli meille tänäkesänä. Uusi tuttavuus siis ja hyvä tietää sen jakamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero kuljeskelee kasvimaalla isännän elkein ja pitää myyrät loitolla. Alan sanoi, että jos väriminttua ei jaa on aina vain yksi iso pehko, mutta kun sen jakaa keväällä moneen osaan on loppukesästä yhtä monta isoa pehkoa kuin jakotaimia :)

   Poista
 7. Minäkin olen runsaan puutarhan ystävä. On ihanaa, kun kasvit rehottavat sinne tänne :) Kauniit kuvasi ovat ilo silmälle.

  Todellista lähiruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni, tämä on tosiaan lähiruokaa parhaimmillaan.

   Poista
 8. Ihanan rehevää ja runsasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka satonäkymät ovat kylmän kesän vuoksi huonommat kuin viime kesänä on tuolla kuitenkin paljon pataan pantavaa.

   Poista
 9. Silmä ja sielu lepää ja suu maistaa. Kaunista ja herkkää. Kesää. (Miksi himskatissa tää kaikki taas loppuu moneksi kuukaudeksi!) Sain ilmasipulien sipuleita, aion kasvattaa niitä kukkapenkissäni! Mummallani oli niitä ja olivat ihanan makeita, en tiedä sipulin oikeaa nimeä mutta sipulit tulevat kuin kukintona varren päähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, vastahan tämä ehti alkaa.
   Minulla on kasvimaalla talvi- eli pillisipuleita, vähän samanlaisia kuin ilmasipulit. Ne alkavat kasvaa jo lumen läpi ja ovat ensimmäinen vihreä poimittavaksi. Ja maistuvat keväällä niin makoisilta.

   Poista
 10. Ihanan rehevän näköistä! Meillä alkaa jo olla salaatit ylikasvaneita ja perunatkin kohta korjattu. Onneksi kesäkurpitsaa ja kasvihuoneen tomaatteja riittää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvin salaatteja useita kertoja alkukesästä, niin riittää uutta kasvua syksyyn asti. Perunoista on katkottu varret, mutta mukulat uinuvat vielä maassa, paitsi tietysti ne, jotka on syöty. Tomaatit jännittävät ehtivätkö ne kypsyä seinustalla :) Kasvihuone olisi kiva ja hyödyllinen, varsinkin tälläisinä kesinä.

   Poista
 11. Voi miten on ihana kasvimaa!

  Minunkin jo parina kesänä ollut tarkoitus pistää oma kasvimaa pystyyn, mutta kuinka ollakaan en ole vain saanut aikaiseksi. Olisi se kyllä niin kiva kun saisi omasta pihasta syötävää - myös kaneille joita meillä on kymmenisen kappaletta :)

  Onneksi on edes omenapuu ja luumupuu! Luumut ovat vielä ihan raakileita, mutta niitä on niin paljon, että koko puu on taipunut! Toivottavasti sieltä tulisi satoa, ennen kuin puu kattu.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kaneja! Elin kahdeksan vuotta kanin kanssa ja se oli ihanaa aikaa, kanit ovat aina lähellä sydäntäni. Taisto eli kaupungissa, mutta ei ollut koskaan häkissä, se osasi käydä rakentamassani wc:ssä ja kesät vietettiin maalla. Kasvimaalta löytyisi tosiaan kaneille paljon puputettavaa.
   Tervetuloa Autuaaseen oloon!

   Poista

Kiitos kommentista