5.9.2012

Vielä pidetään kesää

Vaikka kesän hehkeys on jo hieman himmennyt niin puutarhassa on vielä monenlaisia kukkijoita. Verenpisarat talvehtivat kellarissa, keväällä leikkasin ne ja oksat istutin pistokkaiksi. Nyt niitä kukkii jo aika monta.

Kylvin keväällä minizinnioita ruukkuun ja istuttelin niitä kesän mittaan perennapenkkien aukkopaikkoihin. Ne ovat hauskoja väripilkkuja.

Harmaaminttu on levinnyt valtaviksi kasvustoiksi kasvimaan reunalle. Erinomainen mesikasvi, voi käyttää teeaineeksi, tästä saa myös kauniita kransseja ja kuivakukkia.
Malopit kärsivät hieman rankkasateesta, mutta ne nousevat vielä.

Itsestäänkylväytynyt ja sinne tänne levinnyt kurkkuyrtti kukkii pitkään. Takana loistaa kehäkukkia

Jos jollekin kukalle pitäisi antaa palkinto niin se olisi ilman muuta kevätpikkusydän. Se aloitti reippaana toukokuussa ensimmäisten joukossa ja jatkaa sinnikkäästi vielä syyskuussakin.
Myös espanjankurjenpolvi saa palkinnon, se on kukkinut runsaana koko kesän.

Monenlaisia unikoitakin löytyy.


Moni muukin kukkii vielä: syysleimut, nauhukset, helminukkajäkkärä, valkoalpi, konnanyrtti, komeaclarkia, sormustinkukat, jalokallioinen on aloittanut uudestaan, taimivaihdossa viime viikolla tullut syyskaunosilmä, hajuherneet, krassit, perlargoniat, orvokit, miljoonakello, marketat, keijunmekko, riippaverbena, syyshortensia, värimintut, muut mintut, tarhakultapiisku, ruusuissakin näkee vielä kukkia, joten älkää sanoko, että kesä on ohi :)
Tervetuloa mukaan Pepita!

30 kommenttia:

  1. Hei tulin kurkkaamaan sinun blokiin.
    Kauni,jäin lukiaksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun päädyti tänne ja hurraa!!! Olet sadas lukijani!!! Onneksi olkoon. Palkkioksi saat lisäarvan kirja-arvonnassa.

      Poista
  2. Mahtavasti sulla kukkia, ihan todella oikeen kesä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosien myötä olen laajentanut kukkakautta keväästä ja syksystä. Varsinkin loppukesä on ankea jos ei ole kukkijoita.

      Poista
  3. No sullahan on täys kesä siellä vielä,toisin kuin täällä:)Aivan mahtava kukkaloisto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoisina hetkinä voi kuvitella, että on vielä kesä :)

      Poista
  4. Minizinniat ja mintut näyttävät ihanilta, voisin molempia kokeilla joskus. Kevätpikkusydän oli minulle tämän vuoden uusi kasvi, ja ajattelin, että sitä voisi istuttaa haudalle ensi vuonna. Kaunis ja kestävä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätpikkusydän sopii mielestäni hyvin haudalle, se on kaunis ja kestävä eikä ränsisty. Ja siinä on nuo sydämet.

      Poista
  5. Upeaa väriloistoa -vielä syyskuussa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateisen kesän sato kasvimaalla oli niukempi kun lämpimän kesän, mutta kukkaloistoa riittää.

      Poista
  6. Naapurin kukkapenkissä kasvaa kevätpikkusydän. Täytyypä käydäkin varkaissa joku pimeä yö :) Jos se vaikka menestyis minunkin penkissäni, jossa tällä hetkellä ei kasva kuin koiranputki =) Miten ihmeessä sinulla voi vielä kukkia kaikki :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätpikkusysdän on kova leviämään, naapurisi varmaan mielellään lahjoittaa sinulle jakotaimen. Sateinen kesä on ilmeisesti kastellut kukat tehokkaasti ja viileä sää on monilla myöhentänyt kukintaa.

      Poista
  7. Kyllä tämä on upeaa kukkaloistoa pihallasi! Palkintoja voisi tosiaan jakaa, ihana ajatus :-) Korallikeijunkukka saisi myös palkinnon, se aloitti kesäkuussa ja jatkaa edelleen, näin on joka vuosi. Kevätpikkusydän on tosiaan mahtava kukkija. Omani on vielä niin pieni, että vaikka se kukkiikin, ei sitä erityisesti huomaa - tulevina vuosina toivottavasti paremmin.
    Verenpisarasi on aivan ihana, mikähän lajike se on, muistatko? Muistuttaa vähän 'La Campanellaa', mutta lajikkeita on niin paljon.
    Itselläni on Campanella tänä vuonna, ihastuin siihen jo yli vuosikymmen sitten. Yritän talvettaa, toivottavasti onnistun!
    On hyvä idea kasvattaa kesäkukkia aukkopaikkoihin, voi kun olisin joskus itsekin noin fiksu. Lähinnä kasvatuspaikan puute vaivaa, se kun on keittiön pöytä ja sama toimii jo ruokapöydän lisäksi työpöytänä. Mutta esimerkiksi hajuherneiden siemeniä voisi vain työntää multaan toukokuussa, ei tarvitse esikasvattaa.. kiitos ideasta! Onneksi tajusin viskellä unikon siemeniä kukkapenkkehin, ne kukkivat vielä ihanasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korallikeijunkukka on palkintonsa ansainnut, se jäi vaatimaatomana mainitsematta :) Ikäväkyllä en muista tuon verenpisaran nimeä, heräteostos marketista. Olin melko varma, ettei se selviä talven yli koska vein sen kellariin hyvin myöhään, mutta ilokseni se selvisi. Joskus laitan kesäkukkaruukkujakin aukkopaikkoihin, ne täyttävät tehtävän hyvin ja tuovat väriä jos kanta-asukkaat ovat jo kukkineet. Minulla on vähän samoja ongelmia taimien suhteen, niitä on kaikki paikat täynnä, mutta en aloita kauhean aikaisin keväällä, pienikin alkuvauhti riittää, jatkokasvatusta ulkona ilmojen lämmettyä. Minäkin viskelen siemeniä sinne tänne, unikoita, harjaneilikkaa... Kevät on niin ihanaa ja kiihkeää aikaa, mutta syksylläkin toivoisi, että kukkia näkyisi mahdollisimman pitkään.

      Poista
  8. Valtavan upea kukkaloisto. Ei.. kesä ei ole vielä ohi.
    Minua jäi kiinnostamaan tuo Harmaaminttu. Kaunis ja ilmeisen tyytyväinen (=helppohoitoinen) kasvi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppohoitoisemmaksi ei kasvi voi tulla (ei hoitoa), ainoa ongelma on, että se leviää valtavasti ja tallaa muut jalkoihinsa. Jouduin siirtämään sen pois kasvimaalta tuonne reunalle, missä sitä on helpompi kurittaa. Eli kannattaa miettiä minne sen istuttaa. Se on nyt runsaan puolitoista metriä korkea ja ilostuttaa perhosia ja pörriäisiä pitkään.

      Poista
  9. Sulla on kyllä kadehdittava perennavalikoima. Toi tumma unikko on mieletön. Värimintut löysivät tänään perille oikein hyvässä kunnossa. TOsi iso kiitos Cheri <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että mintut selvisivät matkasta. Minusta valikoimani on varsin kohtuullinen :) Sillä minulta puuttuu vielä aivan hurjasti kasveja :D

      Poista
    2. Itsestänikin tuntuu aina siltä, että mulla on vain muutama perenna, kun muut ihmettelevät määrää. Sulla on monia tosi kivoja perennoja. Itsekin haluaisin vielä vaikka mitä. Liikaa kivoja =D

      Poista
    3. Blogimaailmastakin tulee vaikka minkälaisia mielihaluja kun näkee upeita kasveja. Jatkuvasti pitää raivata lisää tilaa perennoille, nehän myös leviävät. Olen kerännyt useimmat kasvini vaihtareina, vain pienen osan olen ostanut. Sain juuri kasan ukkolaukan sipuleita tuliaisiksi, täytyy löytää paikka niillekin.

      Poista
  10. Kylläpä on todella kaunista täällä. Kuule tuli nyt erehdys, Anna näyttelee kauniitten ja rohkeitten eric forresterin kans indie elokuvassa, eituossa tv sarjassa, sori tää erehdys, oikaisen jutun. kiitos kun kommentoit silti,jokunen kommentti täytyy poistaa erehdyksen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä haittaa yhtään erehdys, en ole kauniiden ja rohkeiden katsoja, joten tuskin olisin edes huomannut erehdystä. Hienoa kuitenkin, että Annalla on ura maailmalla.

      Poista
  11. Upeaa!

    (Miksiköhän täällä ei ole mitään noin ahkeria kukkia - paitsi ehkä vuohenputki. Niitä tulee koko ajn lisää keväästä pitkälle syksyyn.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tunnistan vuohenputken tavat, sitä riittää myös täällä. Voisin mielelläni jakaa taimia :) Kerran näin taimitarhalla myytävänä kirjovuohenputkea ja mietin kuka hullu ....

      Poista
  12. VAU!
    Aivan upeita kukkia sinulla. Kyllä vielä on kesä sinun pihassa vaikka itse jo osaltani syksyä fiilistelen. Koivu tiputtaa jo keltaisia lehtiä. Voisihan se vielä tulla lämpöaaltokin, en pahalta tuntuisi.

    Tuo kurkkuyrtti on aivan ihana. Ja siinä viehättää juuri se yllätyksellisyys keväisin. Mihin milloinkin on kylvätynyt.
    Harmaaminttu näytää myös kivalta!

    Kiitos kun sain nauttia kukkaloistostasi!

    VastaaPoista
  13. Kiva jos kukkani tuovat sinullekin iloa. Lupailivat helleaaltoa ensi viikolla, silloin saisi vielä fiilistellä kesää. Syksyn merkkejä on jo, mutta haluan vielä pitää kesästä kiinni. Kurkkuyrtti on mainio, kesän mittaan sitä joutuu kitkemään kun se kaatuilee muiden kasvien päälle, mutta sitä riittää ja se on kaunis. Joskus ajattelin, että hävitän tuon harmaamintun, se on aikamoinen tilanvaltaaja, mutta kun siirsin sen reuna-alueelle se alkoi näyttää kauniilta ja ilahduttaa pitkään paitsi minua, myös pörriäisiä ja perhosia.

    VastaaPoista
  14. Oi kun söpöstä ja värikästä :)

    VastaaPoista
  15. Wau, mitä unikoita! Tuo viininpunainen, ripsureunainen on upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kyllä en tiedä unikolle tarkempaa lajia. Olisiko jokin pioniunikkolaji. Keräsin viime vuonna kukkineista siemeniä ja viskoin ne keväällä kaikki sekaisin penkkiin. Mix on kukkinut kiitettävästi.

      Poista

Kiitos kommentista