28.10.2012

Mitäs nyt tehdään?

Tila käy ahtaaksi Jukalle. Olen pelastanut Jukan ystäväni muuton aikaan roskiin joutumiselta. Siitä on jo monta vuotta. Jukka oli pahasti vinoonkasvanut ja holtiton. Katkaisin rungosta silloin ylimmäisen suoran osan ja laitoin veteen. Lopun vänkyrän rungon pätkin osiin, juurrutin palat - alaosa ja pätkät lähtivät uusiin koteihin. Latvan laitoin sen juurruttua multaan ja siitä kasvoi tämä puu. Katto tuli vastaan, jotain on tehtävä.
Vaihtoehdot ovat:
Tehdään reikä välipohjaan.
Etsitään Jukalle uusi tilavampi koti.
Suoritetaan uudelleen pilkkomisoperaatio.
Mitä ehdotat?

36 kommenttia:

 1. Mahtuiskos teille toinen jukka vierelle kasvamaan ? Katsoin, että runko on hiemen vino puolesta välistä. Mitä, jos siitä kohtaa katkaisis ja laittaisit latvan kasvamaan esim. ikkunan toiselle puolelle ? Taitais alkuperäinen jukka jäädä kyllä vähän lyhyemmäksi.

  Tai onko teillä yläkertaa ? Mahtuisko portaikkoon kasvamaan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin vähän mittailin, että tuosta mutkan yläpuolelta pitäisi katkaista. Yläkerta on kylmää tilaa, joten talvella jukalle kävisi huonosti.

   Poista
 2. Komea jukka. Minun jukkani on pätkinä saman ongelman vuoksi. Pisimmän pätkän onnistuin "lahjoittamaan" veljelleni, lyhyet pätkät odottavat juurtumista ja uutta hyvää kotia. Meidän kotimme on liian ahdas suurille kukille, keskityn nyt kaktuksieni hoitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jukka on melko nopeakasvuinen. Ennen se pääsi kesäisin ulos ja viihtyi hyvin, nyt kuljettaminen on ollut niin hankalaa, että kesätkin jukka on viettänyt sisällä. Pitää varmaan odottaa keväämmäksi, että voi alkaa katkomaan puuta?

   Poista
 3. Jukka on niin komea, että en luopuisi siitä. Uudista Jukka pätkimällä. Jätä vain paras osa itsellesi.

  Kuvan musta Prinssi on syötävän söpö ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurissa on vanha koulu, joka on nykyisin retriittikeskuksena, siellä on todella korkeat huoneet. Mutta siellä hoito on vähän niin ja näin. Pari edellisen pätkimisen tulosta kasvaa siellä. Ehkä jätän latvan itselleni ja etsin alaosalle uuden kodin.
   Musta prinssi lepäilee palmun alla :)

   Poista
 4. Entäs jos leikkaisit vaan latvan?

  Nero on oikein ottanut poseerausasennon! Rapsutuksia sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jukka on niin nopeakasvuinen, että latvan nipsaisusta se haarottuisi ja ensi syksynä olisi edessä sama ongelma.
   Nero varmaan ajatteli, että taas häntä kuvataan :) Niin kuin tietty kuvattiinkin. Rapsutukset otetaan kehräten vastaan.

   Poista
 5. Pistäpä pätkien, kun on jo kokemusta :)
  Ja jollei omat nurkat vedä lisää pikku-Jukkia, niin vie mennessäs kun lähdet kyläilemään!
  Mä luovutin jukan kanssa jo vuosia sitten (niinkuin Jukan, Pekan ja Kallen yms. kanssa....minäkö luovuttajatyyppi? - juu-u, vissiin sitten niin :/ )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pätkimiseksi taitaa mennä. En ehkä halua pikkujukkia nurkkiin, niistä kun tulee pian isoja jukkia :) Minäkin olen luopunut useimmista sisäkasveista, monet ulkokasvit talvehtivat sisällä ja vievät tilaa, mutta joitakin sisäkasvejakin pitää olla.

   Poista
 6. Minä katkaisisin jukan tuosta arviolta metrin korkeudelta mullan pinnasta, mutta vasta kevättalvella helmikuussa, kun valo on jo lisääntynyt. Kun uusia haaroja alkaisi kasvaa, repisin runkoon jääneet lehdet pois. Olen huomannut, että jukka ei kasva niin nopeasti, kun sitä kastelee niukasti. Nautinnollisen lämpöisen näköinen lekottelupaikka Nerolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvoista, mietin tuota ajankohtaa ja kevät on varmasti paras aika kun kasvi aloittaa uuden kasvukauden. Tätä jukkaa kastellaan hyvin niukasti, muuten se olisikin varmaan jo aika hujoppi. Nero sai pois viedyn sohvan tilalle oman lepotuolin (jossa henkilökuntakin saa joskus istuskella).

   Poista
 7. Tästä tulee nyt iso remontti, jos yläkertasi on vielä kylmää. Sehän täytyy eristää ja lämmittää ja tehdä Jukalle kolo kattoon. Helppoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, taidan vielä harkita reikä ehdotusta :)

   Poista
 8. Pätkispussin viereltä sanon, että pätkis vaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun saha käteen kevään koittaessa. Talvella siirtäminen uuteen kotiinkin olisi todella hankalaa.

   Poista
 9. Pilkkomisoperaatio! Eihän noin hienoa kasvia voi uuteen kotiin luovuttaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu jotenkin niin julmalta pätkiä komea kasvi, vaikkei se siitä ollut moksiskaan, päinvästoin. Kevääseen asti on aikaa miettiä, mutta ei kai tässä paljon vaihtoehtoja taida olla.

   Poista
 10. Lahjoita Jukka jollekin kunnan virastolle tai vastaavalle isolle laitokselle , kirjastolle tms, missä voit käydä sitten moikkaan sitä aina välillä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voisi olla hyvä idea, mutta luulen, että niissä on nykyisin vuokrakasveja, joita jokin firma hoitaa. Kuka hoitaisi Jukkaa? Mutta voisihan sitäkin kysäistä.

   Poista
 11. Pätki ja poikki mutta ei pinoon. Eikä reikää rakenteisiin. Tuommoiset ylisuureksi kasvaneet Jukka-Pojat ovat tässäkin taloudessa aiheuttaneet harmaita hiuksia. Laita vahinko kiertämään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taitaisi Jukka-Poika uunissa paljon lämmittää, joten ei pinoon. Vahinko kiertämään, se on selvä!

   Poista
 12. Pätkiksi vaan pidä itselläsi jukka on kaunis kasvi,ei siitä raaskii luopua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä latva saa jäädä tänne kasvamaan jos pilkkominen onnistuu, en tiedä löytyisikö tilaa monelle jukalle.

   Poista
 13. Minä äänestän pilkkomisoperaatiota. Vähän huono vuodenaika kylläkin, olisiko kevät parempi aika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmaan täytyy odottaa kevättä kun uusi kasvukausi alkaa. Tuskin jukka tuossa kovin kyyryyn ehtii talven aikana mennä.

   Poista
 14. Ehdotan julmaa pilkkomista. Niin tylysti teen aina omillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pätkiksi taitaa mennä :) Mukava kuulla, että pätkimiskokemuksia on muillakin. Jukka on kätevä kasvi kun sille voi tehdä tuollaisen operaation, eikä mitään mene hukkaan.

   Poista
 15. Jopas on Jukalla mieluine paikka kasvaa :)
  Pätkät juurtumaan vaan, sanoisin minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti Jukka viihtyy vaikka onkin vähän kehnolla hoidolla. Eiköhän keväällä laiteta puu pätkien :)

   Poista
 16. Moikka, sulle on yksi haaste blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin heti kurkkaamassa, jännä haaste, kiitos!

   Poista
 17. Olemme käyneet saman Jukan kanssa läpi. Ennen kaikkea jutussa harmittaa se, että en ole mikään sisäkukkakeiju vaan sisäkukkakiller, mutta Jukka viihtyi ja viihtyi, kunnes tuli katto vastaan. Sitten olisi ollut rappujen välitasanteella kasvutilaa vaikka kuinka monta metriä, mutta sen tilan olivat nykyisen kotimme rakentajat kai ajatelleet olemaan ilman Jukkaa, sillä se vei siinä liikaa lattiatilaa. Lopulta jonkinlaisessa toivottomuudessa kun me kaikki uuvuimme, Jukkakin väsyi ja lähti kukkien taivaaseen.

  Olishan se ihanaa kun se voisi jatkaa isona...

  Äidilläni on nyt kahvipuu, joka on jo katossa kiinni. Ei siis todellakaan mikään pensas;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se kiva jos Jukka voisi kasvaa pituutta loputtomiin, sillä on jo aika vankka jalkakin. Jos olisi Helsingin kasvitieteelisen puutarhan tyyppinen lasipömpeli tuolla pihan perällä niin mikäpä olisi Jukan ollessa. Mutta pienen torpan asukkaan kohtalo on olla lyhyt.

   Poista

Kiitos kommentista