26.4.2013

Auttakaa!

Ajatus, että Nero joutuisi hukkaan ja joku ystävällinen ihminen veisi sen löytöeläinkotiin tuntuu pahalta, sillä prinssi on niin arka ja ahdistuisi varmasti vieraissa oloissa. Ihan hirvittävältä tuntuu ajatus, että se sieltä annettaisiin koe-eläimeksi ja se joutuisi kokemaan ahdistuksen lisäksi kidutusta. Se viettäisi loput päivänsä häkissä apaattisena kyhjöttäen.

Euroopan Unioni on tuomassa Suomeen lakia, jonka mukaan orpoja lemmikkieläimiä voitaisiin kuljettaa koe-eläimiksi. Löytöeläimiä voitaisiin hakea koetarkoituksiin esimerkiksi kunnallisista löytöeläinhoitoloista.



Miten uskaltaisi enää viedä löytämänsä hylätyn eläimen turvakotiin jos sitä uhkaisi koe-eläimeksi joutuminen.
Nykyisen  lain mukaan koe-eläiten tulee olla eläinkokeita varten kasvatettuja. En hurraa tuollekaan, koko koe-eläin kysymys on vaikea asia.
Yritetään estää lakimuutos allekirjoittamalla adressi täällä.

Lisäinfoa lakimuutoksesta Hesyn tiedotteessa. 

Täällä Maa- ja metsätalousministeriön vastine. 

Suuri jouluruusu kukoistaa puutarhassa ja siinä on parikymmentä kukkavartta kasvamassa.
Marraskuussa maahan laittamani jouluruusut näyttävät selvinneen melko hyvin siihen nähden, että ne joutuivat purkista suoraan talven kouriin. Kova tuuli tekee haravoinnista melko turhauttavaa, mutta mukavan lämmintä on jo ollut. Tänään oli outoja tuntemuksia, jotenkin tuttuja, mutta jo unohtunutta; minulla oli kuuma!

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon piiriin, Tupuna
ja myös tänään kyytiin hypännyt Susu!
Kaikille kaunista viikonloppua!

70 kommenttia:

  1. Tuo lakiesitys on sellainen, että kun ensi kerran kuulin siitä, ajattelin, että sen täytyy olla uutisankka, että ei voi olla totta. Siis että saisi laillisesti harjoittaa eläinrääkkäystä? Minä allekirjoitan ilman muuta!
    Ihanaa viikonloppua sinne - ja Nerolle erityisterkut Viirulta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikoinaan sai pelätä, että lemmikki varastetaan ja myydään koe-eläimeksi. Lain myötä se pelko poistui, nyt tuntuu, että ollaan taas menossa huonompaan suuntaan. Lakimuutoksen oikeuttavia selityksiä kyllä löytyy, mutta ison sian mentävä aukko lakiin jäisi.
      Nero kiittää ja lähettää Viirulle kevätterveiset: kurnauskis!

      Poista
  2. Tuo olisi kyllä niin ahdistavaa jos oma lemmikki katoaisi ja saisi pelätä joutumista koe-eläimeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olisi kamalin kohtalo eläimelle. Surullinen ajatus.

      Poista
  3. Ihan hirvee lakiesitys. Ei mikään eläin ansaitse joutua koe-eläimeksi. Allekirjoitin! Aurinkoista viikonloppua!! :-)

    VastaaPoista
  4. Ei eläinten pitäisi joutua koekaniiniksi,hyvin on jouluruusu lähtenyt kasvamaan.Mukavaa päivää ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eläimilläkin pitäa olla oikeus hyvään elämään. Jouluruusu kukoistaa talven jälkeen ja tuo minulle paljon iloa, innolla odotan nuppujen avautumista.

      Poista
  5. Kiitos kun kerroit tästä. Aivan käsittämätöntä. Veti hiljaiseksi. Minä allekirjoitin.

    Aurinkoista viikonloppua teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En minäkään pysty käsittämään tuollaista ehdotusta nykyaikana. Kiitos eläinten puolesta, että allekirjoitit.

      Poista
  6. Ompas aika hurja laki esitys.. Pahalta tuo tuntuu..
    Kaunis kukkanen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakiuudistuksesta kuuleminen aiheutti surua ja raivoa. Joluluruusu ilahduttaa joka päivä.

      Poista
  7. Minä allekirjoitin. Aion saada myös kaikki ystäväni allekirjoittamaan. En tykkää!!!! Ihanaa, että sinä otit asian puheeksi. Kiitos.

    Aurinkoista viikonloppua sinulle ja Nerolle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläimet kiittävät! Ja me Neron kanssa kiitämme iloisesti!

      Poista
  8. Vetoava katse Nerolla:) Kävin allekirjoittamassa!
    Ihana jouluruususi!
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neroa käytetään hyväksi tässä vetoomuksessa :) Kiitos kun allekirjoitit.
      Jouluruusu on silmäteräni ;)

      Poista
  9. Kuulin juurii tuosta lakiesityksestä ja olin totaalisen järkyttynyt!!
    Että kissalta, jolla ehkä on jo ollut vaikeaa ennenkin, ei olisi minkäänlaista "ihmisarvoa" jatkossa, mahdollisesta kurjuudesta taattuun kärsimykseen!
    NOUP!
    Alllekirjoitan ehdottomasti!!

    Ja totisesti toivon muutenkin, että Komistus pysyy omalla reviirillään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveen tunne-elämän omaava ihminen järkyttyy tuollaisesta. Kurja ja vapaa elämä olisi mielestäni parempi vaihtoehto kuin kidutus eläinten keskitysleirissä. Olen vienyt kaksi hylättyä kissaa turvakotiin ja molemmille on löytynyt uusi koti. Eläimelle pitäisi käydä pelastettaessa hyvin eikä huonosti.
      Kiitos kun allekirjoitit. Toivottavasti Komistus ei koskaan joudu hukan teille!

      Poista
  10. Pari päivää sitten luin tuosta lakiehdotuksesta ja iho meni kananlihalle :(

    Ilman muuta allekirjoitan adressin, hyvä että vinkkasit siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle. Eläinten oikeusasiat saavat tunnekuohun aikaiseksi ja kettutytön minussa heräämään.

      Poista
  11. Onpa paha laki esitys toivottavasti ei toteudu.
    Kaunis jouluruusu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että käy eläinten kannalta hyvin.

      Poista
  12. http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/130424_loytoelaimet.html

    Jouluruusu on kaunis. Jännityksellä odotan saanko tänävuonna omani hengissä ulos istutettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullutkaan linkkinä tuo laittamani sivu. Kyseessä Maa ja metsätalousministeriön tiedote hesyn virheellisiä tietoja sisältävästä tiedotteesta. Haluan ainakin itse kovasti uskoa ettei Hesyn tai Staran tiedot pitäisi paikkaansa ja lemmikkimme saisivat tästä edespäinkin arvolleen sopivaa toimintaa osakseen.

      Poista
    2. Luin tuon Maa- ja metsätalousministeriön tarkentavan tiedotteen jo ennen tätä postausta ja haluaisin uskoa, että lakimuutos koskisi vain vakavan uhan aiheuttamaa poikkeuslupaa. Mutta epäluuloisena näen tuolla porsaanreiän.

      Jos jouluruususi on selvinnyt tähän asti niin sen voi hyvin viedä jo ulos. Minulla kasvoi sisällä kolme jouluruusu ja vein ne ruukkuineen ulos ja kohta istutan ne puutarhaan.

      Poista
  13. Eu-vihamielisyyteni saa taas lisää pontta tästä.. Ei mahda mitään, niin hirveä lakiesitys ettei mitään rajaa. Kävin ilman muuta allekirjoittamassa, kiitos kun vinkkasit tästä.

    Jouluruusu näyttää niin hienolta tuossa valossa, arvokkaalta!

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos allekirjoituksesta.
      Jouluruusu on tosiaan arvokkaan oloinen, luulen, että se on vähän ylpistynyt kun käyn jatkuvasti sitä ihailemassa :)

      Poista
  14. Voivoi, en osaa oikein mitään sanoa nuihin eläinkoe asioihin. Muutakun, että en osta jos on käytetty. Tai siis mitään hyvää osaa sanoa, pahaa kylläkin tulisi.

    Kukkasi on kaunis! Minullakin krookukset nostavat päätään jo. Täällä taida sään puolesta paljon nostaa päätään ja vieläpä tarjonta mummojen jäljiltä on aika kehno. Yritän lisäillä kyllä kovasti kukoistusta!
    Mies haravoi meillä tänäkeväänä, itse en päässyt vielä mukaan siihen. Tosin jätti kasat pitkin pihaa ja kun menen töistä sunnuntaina kotiin, voin uskoa että tuuli avittanut, että pääsen korteni kekoon kantamaan. Ei nimittäin uskonut, että leviäävät jos ei niitä siisti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehtien haravointi on kivaa, kasojen pois vieminen ei :) Minulla oli kerran nuorimies täällä haravoimassa ja hänen jäljiltään nurmikolla oli pieniä lehtikasoja vieri vieressä :) eli käytännössä haravointi piti suorittaa uudestaan.

      Poista
  15. Kyllä se Eu kaikkia keksii, tekee ihmisistä täysin holhottavi, missä maalaisjärki? Ihan sinu jouluruususi, sen voi tosiaan laittaa ulos talveksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusu on hyvin talvenkestävä. Tämä yksilö on viettänyt jo kaksi talvea ulkona ja voi oikein hyvin.

      Poista
  16. Itse olen joutunut eläinkokeiden kanssa valitettavasti tekemisiin. Biologina jouduin hankkimaan itselleni eläinkokeiden suoritusoikeuden graduani varten, vaikka aiheeni ei käsitellyt eläinkokeita vaan ihan ekologisia asioita; lain mukaan oli kuitenkin edettävä (typerä laki). Mutta siis tuo MMM-tiedote on ihan asiaa, ja hesyn tiedote on valitettavasti virheitä sisältävä. Ei edes ole tieteen kannalta mitenkään järkevää suorittaa ns. tavallisia eläinkokeita löytöeläimillä koska tuloksiin ei voisi siinä tapauksessa luottaa. Jokainen tehköön niin kuin parhaaksi näkee, allekirjoittaa tai ei, mutta lähdekritiikkiä olisi syytä harrastaa ennen kuin tekee päätöksensä. Hienoa, että tutustuit myös MMM tiedotteeseen ennen kuin allekirjoitit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystäväni vei minut kerran koe-eläinlaboratorion eläintiloihin, jossa työskenteli New Yorkissa. Hänen tarkoituksensa oli lieventää ennakkoluulojani eläinkokeita kohtaan. Laboratoriossa tehtiin mm. apinakokeita. Ei olisi pitänyt mennä, kokemus oli karmiva eikä pyyhkiydy koskaan mielestäni. Siksikin liipasinsormeni on kovin herkkä kun puhutaan koe-eläimistä.

      Poista
    2. Järkytyin pahan kerran, kun kuulin uudesta laista tänään. Siitä huolimatta komppaan kyllä tässä asiassa Hannamariaa, että Hesyn tiedote antaa väärän kuvan asiasta. Ei löytöeläimiä olla viemässä kokeisiin. Kuten radiouutisissa juuri kommentoitiinkin se on "urbaani legenda".

      Meilläkin allekirjoitetaan adressi joka tapauksessa, koska en kannusta eläinkokeita missään muodossa. Mutta pidetään faktat faktoina, ja allekirjoitetaan mahdolliset adressit oikeiden tietojen pohjalta.

      Poista
    3. Lisäsin postaukseen tuon MMM-tiedotteen linkin, jotta jokainen voi sieltä käydä katsomassa senkin selvityksen. En kannata eläinkokeita, kukapa kannattaisi ja siksi reagoin voimakkaasti kun kuulen jotakin tälläistä.

      Poista
    4. Siinä olen samaa mieltä, että eläinkokeista tulee päästä eroon ihan heti, lisättäköön se tähän, ettei jää epäselväksi :)

      Minulla vain aina karvat nousevat pystyyn, kun jostain asiasta tehdään hirveä haloo ennen kuin tutustutaan faktoihin; se voi tehdä hallaa varsinaiselle asialle vaikka tarkoitus olisikin hyvä. Harmittaa Hesyn puolesta :(

      Poista
    5. Kirjoitinkin jo tuonne Taikalle, että asiassa on varmaan ylireagointia ja väärinkäsityksiäkin mukana, mutta hyvä kun joku pitää huolta eläinten oikeuksista. Myönnän, etten lukenut virallista lakiehdotusta ennen postaustani, perustin tietoni tahoon, johon olen tottunut luottamaan.

      Poista
  17. Tuo lakimuutos olisi toteutuessaan niin hirvittävä, ettei kestä edes ajatella. Minäkin täällä suupielet vaahdoten paasaan kaikille tutuille, että kävisivät antamassa tukensa asian estämiseksi. Kyllä unohdetuille ja hukkaantuneille eläimille pitää antaa tarpeen vaatiessa kivuton kuolema, eikä rääkätä ensin eläinkokeissa. Kissat ja koirat luottaa ihmiseen ja näinkö ihminen vastaa siihen luottamukseen. Tästä asiasta voisin paasata vaikka kuinka pitkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullahan oli blogissasi sama vetoomus. Olen samaa mieltä, että kuolema on armollisempi kuin koe-eläimen kohtalo. Kun olen vienyt kissoja eläinsuojelukeskukseen olen tosin halunnut tietää, ettei niitä missään tapauksessa lopeteta.

      Poista
  18. Mahdollinen lakiuudistus toteutuessaan tuntuu askeleelta taaksepäin ja jotenkin kovin kivikautiselta, että en pysty ymmärtämään. Kuka uskaltaa viedä löytöeläinkotiin ja kantaa tunnollaan sitä, että eläin joutuu ehkä koe-eläimeksi. Samalla mietityttää se, että voisiko joku olla niin julma, että riisuu vapaalta kissalta pannan ja vie löytöeläinkotiin. Omallakin kylällä on kissoille tehty kurjia temppuja, kun ihmiset kyllästyvät jatkuvaan pihaan pissimiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka tässä on väitetty, ettei eläimiä vietäisi varsinaisesti koe-eläimeksi vaan tutkittaisiin villiintyneen eläimen terveydentilaa, siihen asennettaisiin seurantapanta tms. Niin mietityttää juuri tuo missä kulkee villiintyneen ja hylätyn/karanneen lemmikkieläimen ero. Päästetäänkö villiintyneet kissat takaisin kurjaan elämäänsä seurantapannan kanssa?
      En uskaltaisi antaa kissan kulkea vapaana jos tietäisin, että se haittaa naapureita.

      Poista
  19. No ihan kamalalta kuulostaa, kävin allekirjoittamssa, eihän tossa ole mitään järkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutkimisen tarvetta yritetään selittää järjellä, mutta tunnustan, että suhtaudun tähän täysin tunteella.

      Poista
  20. Itsekin kauhistuin, kun kuulin aloitteesta muutama päivä sitten. Kiitos kun vinkkasit, käyn heti laittamassa nimeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi on varmaa, allekirjoitus ei vahingoita ketään :) Kiitos sinulle.

      Poista
  21. Hyvä, että nostit tuon koe-eläinjutun esille. Kävin jo aiemmin netissä allekirjoittamassa adressin.

    VastaaPoista
  22. Kävin just kirjoittamassa adressin - hienoa että jaat tietoa mahdollisuuksista vaikuttaa! Karmeata olisi koe-eläimiksi laittaa löydettyjä eläimiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että käytit vaikutusmahdollisuutta.

      Poista
  23. Voi, kiitos kun kerroit, kävin allekirjoittamassa. Voi Neroa ♥ ja kaikkia muitakin rakkaita lemmikkejä! Nero on erinomainen sydämiinvetoaja ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nero vetoaa paremmin kuin pelkkä puhe, se on nähty :) Eläinten hyvinvointi on meidän ihmisten käsissä.

      Poista
  24. Sanattattomaksi vetää löytöeläimen kohtalo. En missään tapauksessa hyväksy. Käyn raapustamassa nimen.

    VastaaPoista
  25. Allekirjoitettu on, ihan järkky tuo juttu! Neron kuvat sensijaan ovat suloiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Nero on tässä kontrastina kovalle kohtalolle :)

      Poista
  26. Heti menen allekirjoittamaan! Ajatus on kamala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatus on pelottava, vaikka miten päin luen tuota vastinettakin.

      Poista
  27. Ei voi olla totta! Juuri kun luulin että ollaan menossa hitusen parempaan suuntaan, kun eu:ssa kiellettiin kosmetiikan testaus eläimillä. Voi yhden kerran - kiitän postauksestasi ja käyn allekirjoittamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kiellettiin turhat eläinkokeet. Allekirjoitus ei satuta ketään.

      Poista

  28. Voi juma !
    Ihan päin persettä mennään, anteeksi vaan suorasukaisuuteni, mutta sairasta, täysin antiempaattista toimintaa !
    Koe-eläimeksi lain laatijat.
    Kaksi allekirjoitusta lähti täältä ja Pojat sanovat painavan sanansa : MUR!

    t.Leena ja Pojat ja miäs

    VastaaPoista
  29. Aaargh! Mikään ei saa minua yhtä surulliseksi ja vihaiseksi kuin elänten olemattomat oikeudet – ja se, mitä se kertoo tästä maailmasta ja monista ihmisistä. Allekirjoitettu. Ja pistän jakoon. Ihanaa viikonloppua kaikesta huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen kategorisesti eläinkokeita vastaan.

      Poista
  30. Blogissani olisi sinulle tunnustus :)

    VastaaPoista
  31. Pelko pois! Minäkin pöyristyin uutisesta kuultuani mutta luin pari keskustelua netistä ja tämän http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tahan-on-tultu/loytoelaimista-ja-koe-elaimista jutun ja tyynnyin.

    Kyseessä olevat eläinkokeet olisivat luonteeltaan esim. juurikin dna-näytteiden ottamista ja vapautusta takaisin luontoon tai ruokintatutkimusta eläinten hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on varmasti ollut ylireagointia ja väärinkäsitystä mukana. Olen kuitenkin aina epäluuloinen kun tehdään tälläisiä päätöksiä, jotka saattavat heikentää eläinten hyvinvointia. Yritän suhtautua myös vähän järjellä enkä pelkästään tunteella :)

      Poista
  32. Cheri, ehdottomasti allekirjoitan! Minua järkyttää koko koeeläintouhu, kun olen elänyt siinä vakaassa uskossa, että koiria ja kissoja ei enää käytetä eläinkokeissa ja jyrsijöistäkin ollaan jo luopumassa, sillä on todistettu, että kaikki kokeet voidaan tehdä muulla tavoin kuin käyttämällä siihen eläviä eläimiä. Se juttu on maallikon, ei kemistin, vaikea selittää, mutta kun sen joskus luin, tajusin, että se todella on mahdollista.

    Jos vaikka suuriruhtinatar Olga ei aina heti vastannut puutarhassa kun kutsuin häntä, en siis kuullut:' Mami, täällä minä!', menin ihan sekaisin. Olga osasi olla vaitelias diiva niin halutessaan ja makoilla suurten savannien alla kuin leijona, kun minä sain pieniä sydänkohtauksia...Mikä olisi sen kamalampaa kuin että lemmikki katoaisi...Meidän naapurille kävi niin, pieni, helposti mukaan houkuteltava koira katosi ja he yrittävät vain unohtaa. Siinä ei voi muuta tehdä, sillä elämä pohtien, mikä todella on voinut tapahtua kävisi liian raskaaksi.

    VastaaPoista
  33. PS. Siis ihana jouluruusu! Minulla juuri tummanpunainen taitaa ensi viikolla olla samassa vaiheessa. Valkoinen on selvästi krantumpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikin katoaminen on aivan kamala paikka, melkein pahempi kuin kuolema. Se pohtiminen ja avuttomuus kun ei voi tehdä mitään. Nero joutui nuorena ja ymmärtämättömänä kerran supiloukkuun ja kerran sen sattumalta pelasti yksi kesäasukas rannalla lojuneesta katiskasta. Olin huolesta sairas.
      Onneksi tuo lakialoite ei ehkä ole niin uhkaava kuin mitä Hesyn tiedote antaa ymmärtää, mutta olen silti aina epäluuloinen. Kaikkia porsaanreikiä ei huomaa.
      Tuo jouluruusu on selvinnyt jo kahdesta talvesta ja kasvanut todella suureksi. Syksyllä ulos istuttamani ovat hengissä ja niissäkin näkyy nuppuja. Voi ilon päivää kun tuo kaunotar alkaa avautua!

      Poista

Kiitos kommentista