8.1.2014

Aateloitu

Olen melko varma, että minulla on meidän kylän suurin kotkansulkakokoelma. Sulat ovat kuuluneet merikotkalle ja olen poiminut ne vaelluksillani Jäämeren maisemissa. Kuten muutkin linnut, pudottaa kotkakin joskus sulkiaan, mutta harva osuu niitä löytämään. Tutustuin Lofooteilla norjalaiseen taiteilijaan Toriin, jonka ateljeessa oli kaikkien kokoelmien äiti. Ihailin varsinkin kotkansulkakokoelmaa ja Tor sanoi, että tulen tuskin koskaan löytämään kotkansulkaa luonnosta, ne ovat vaikeissa paikoissa ja hän on löytänyt omansa veneillessään. Ei mennyt kauaakaan kun esittelin Torille ylpeänä ensimmäistä sulkaani, se oli komea vanhan kotkan lentosulka, jonka olin löytänyt jyrkältä rantakalliolta. Minusta tuntui silloin, että olen saanut mitalin ja minut on vähintäänkin aateloitu. Myöhemmin opin ajattelemaan kuten kotka ja löysin aika helposti monia sulkia. Hienoin kotkakokemukseni on kun kerran Jäämeren rannalla avasin teltan vetoketjun ja muutaman metrin päässä minusta istui pienellä kumpareella merikotka, siinä me tovin silmäilimme toisiamme.
Telineenä on poron ristiluu.

Poron varvasluita olen kerännyt tuntureista.

Tarvitsin kerran näyttävän kaulakorun ja äkkiaskartelin varvasluista tälläisen.

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon piiriin, Johna ja Iris!

PS. En pystynyt tekemään uutta postausta Firefoxilla, se ei suostunut lataamaan kuvia. Aiemmin ei ole ollut ongelmia, enkä ole äskettäin päivittänyt selainta. Toisella selaimella onnistui ongelmitta. Onko muilla ollut ongelmia?

52 kommenttia:

  1. Olen aika varma, että sinulta löytyy aika monta kylän suurinta ja komeinta kokoelmaa. Mielenkiinnosta puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että luukokoelmakin on kylän suurin. Tosin koskaan ei voi tietää, ihmiset keräilevät kaikenlaista.

      Poista
  2. Kiitos siitä että jaat upeat aarteesi ja kokemuksesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että muutkin pitävät näitä aarteina.

      Poista
  3. Ihania sulkia! Olen sulka-/höyhenfriikki, niitä on kiva käyttää tuotekuvauksissa. En ole koskaan käynyt Lapissa, joten poronluita minulla ei ole, ainoastaan peuran kallon olen löytänyt lähipellolta mökiltä.

    T. Sari Puumulista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu, että paikalliset pitivät minua omituisena kun keräsin matkalaukullisen nuorten lokkien upeita kirjavia sulkia Lofooteilla :) Sulat ovat niin kauniita ja ihmeellisiä, ettei niistä voi saada tarpeekseen.

      Poista
  4. Upeita. Sekä sulat, että nuo luut. Mielenkiintoisista paikoista olet varmasti sulat löytänyt ja aikamoisia seikkailuja kokenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen kotkansulka on kuin upea ja harvinainen lahja. Yksinäiset vaellukset ovat aina suuria seikkailuja.

      Poista
  5. Ajattelet kuin Kotka, sehän nyt on selvää. Ja ajattelet selvästi myös kuin Poro. Sillä en ole koskaan törmännyt luonnossa poron varvasluihin:D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei poron luihin ihan joka nurkalla törmää, pitää tietysti liikkua siellä missä porotkin. Kun tarkkailee eläimiä alkaa ajatella hieman kuin ne, ymmärtää niiden tavat ja rutiinit.

      Poista
  6. Upea kokemus varmasti löytää kotkan sulka Lofooteilta ja tavata sulkakerääjä siellä. Olen käynyt kerran Lofooteilla ja ikävöin sinne aina. Nyt käyn joskus Google Earthilla katsastamassa tuttuja paikkoja.

    Luut ovat upeita myös. Kiva kun laitat niitä meille näytille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka menee Lofooteille menettää helposti sydämensä, paikka on ainutlaatuinen. Kiva kun muitakin kiinnostaa "omituinen" kokoelmani.

      Poista
  7. Mahtava tuo koru! Ja nuo sulat, jännää kun niitä välillä ilmestyy oudoista paikoista esiin kuin viestejä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin intiaanikulttuureissa kotkansulkia jaettiin palkkioksi urhoollisuudesta ja ne olivat hyvin arvostettuja. Itse tunnen joka kerran, että olen saanut kunniamerkin kun löydän kotkansulan.

      Poista
  8. Vau! Luut ja sulat ovat jotenkin kiehtovia. Pienenä keräsin luita, mutta enpä ole tajunnut, että miksei sitä voisi näin vanhanakin harrastaa! ;) Lokin, harakan tai variksen sulan otan aina talteen, jos eteen tulee komea yksilö... mutta onhan nuo kotkan sulat vaan ihan eri - ja todella kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloitin keräilyn jo lapsena :) Silloin vain en kohdannut ymmärrystä vanhempieni taholta, eikä luiden kerääntymistä kotiin pidetty kovin suotavana. Harakan pyrstösulat ovat valtavan kauniita, mustassa hehkuvat kaikki sateenkaaren värit. Myös korpin sulkien metallinkiiltoinen musta, jossa on häivähdys syvää indigoa on upea.

      Poista
  9. Minä taas olen melko vakuuttunut, että sulla on paitsi oman kylän, myös koko maan kattavin yksityinen kotkansulkakokoelma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvinkin olla, mutta koskaan ei tiedä mitä kaikkea ihmisten kokoelmista löytyy :) Parikin shamaania on ottanut yhteyttä kun heiltä on puuttunut tärkeä työväline, kotkansulka.

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Luukaulakorussa on jotain hyvin alkuperäistä, tuon tapaisia koruja ihmiset ehkä ovat ennenkin tehneet. Lapissa varvasluita on käytetty monelaiseen koristeluun.

      Poista
  11. Karun kaunis kuva tuo kotkansulka poron ristiluussa.
    Esineisiin liittyy hienot muistot ja kertomukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen muistin hyvin jokaisen luun ja sulan löytöpaikan, nyt moni asia on unohtunut, mutta muistoja niihin silti liityy paljon.

      Poista
  12. Voi tavaton noita sun luukokoelmia. Miten olet löytänytkin ;) Toivottavasti löydät kotkansulkiakin paljon lisää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä milloin tulee taas lähdettyä kotkien maisemiin kartuttamaan kokoelmaa. Tai milloin tunturien kutsu käy niin voimakkaaksi, että on pakko lähteä.

      Poista
  13. Kotkansulkia ja varvasluita. Mykistävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen keräsin myös kiviä, mutta rinkan kanssa liikkuessa se ei ole kovin käytännöllistä :) Sulat, niitä jaksaa kantaa isommankin nipun.

      Poista
  14. Epäilisin myös, että siellä saattaa olla teidän kylän suurin luu kokoelma? kauniin korun itsellesi teit. Herätti varmasti suurta kunnioitusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koru on saanut ansaitsemaansa huomiota silloin kun olen sen ylleni pukenut. Luukokoelmakin voi olla kilpailukykyinen :)

      Poista
    2. Mistä näitä yhdyssanavirheitä oikein tulee?

      Poista
    3. Minulle tulee kauheasti kirjoitusvirheitä jos näpyttelen mini ipadilla. Muiden virheet eivät yhtään haittaa, mutta omat harmittaa :)

      Poista
  15. Upeat on sulat ja hieno kaulakoru...vähintäänkin lajissaan, ei ihan joka hemmolla. :)
    Ei ole ollut firefoxilla ongelmia meillä, mutta mulla on aina varasuunnitelma....Chrome...
    Cheri....kevättä kohti, eiks ole huippu ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita kaulakoruja ei varmaankaan ole kovin monia. Minulla myös Chrome toimii hyvin, ihmettelen vain tuota Firefox-ongelmaa kun se tuli ihan puun takaa, aiemmin kaikki toimi hyvin, eikä preferenssisäädötkään auttaneet tuohon ongelmaan. Kevättä kohti! Tosin loppuviikosta alkaa pakkasjakso, joka ei toivottavasti kestä kovin kauan.

      Poista
  16. Upea kotkansulka ja kaulakoru myös. Minulla oli eilen ongelmia Firefoxin kanssa mutta tänään toimii normaalisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin tehdä itselleni intiaanipäällikön sulkapäähineen :) Kokeilin tänään Firefoxia uudestaan, ei toiminut vaikka tyhjensin cachen ja cookiet ja säätelin muutenkin. Mikä lienee vikana. Onneksi toiset selaimet toimivat, joten ei hätää.

      Poista
  17. Onpa upea koru - ja varmasti uniikki! Saatan hyvin kuvitella että jos joku löytää kaikkea erikoista niin juuri sinä :)

    Muuta en tiedä, mutta mulla hukkuu kommentit :/
    Välillä kun on kiirus en ehdi...sitten kun ehdin ja kirjoitan pitkään niin kommentti hukkuu jonnekin! Eilen ei juuri kenenkään postaukset päivittyneet omaan blogiin, hallintapaneelin kautta kyllä löytyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut saamaa vikaa, kommentit haihtuvat bittitaivaaseen varsinkin jos selailen blogeja ipadilla. Toivottavasti kuukkeli ei taas puuhaa jotain ikävää uudistusta bloggeriin.

      Poista
  18. Minulle Firefoxin äskettäinen (eilen tai tänään) päivitys on aiheuttanut ongelmia. En pidä blogia, mutta muuhun internetin käyttöön, esim. en pääse muutamille käyttämilleni sivuille / palveluille Firefoxilla enää ollenkaan. Ehkä pian tulee korjaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain mätää minullakin on tuon Firefoxin kanssa, se on hyytynyt muutaman kerran surffatessa. Toivotaan, että bugi korjaantuu pian. Onneksi on muitakin selaimia.

      Poista
  19. Mä jotenkin arvasin! Että täällä on taas jotain elämää suurempaa. Oooo. kotkanssulkakokoelma...hetkinen.. sekö se oli.. joooh, sehän se. Ja mikä koru! E o kyllä ihan joka tytöllä :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämää suurempaa :D Oli muuten mieluisia leluja kissanpennuille nuo kotkansulat. Selätti kaikki valmislelut mennen tullen. Edelleenkin Nero tykkää jos leikitän sitä sulalla, tosin leikkiminen on jäänyt vähemmälle tänä talvena kun ulkoilu vie kaikki voimat.

      Poista
  20. Tunsin kerran ihmisen, joka osasi myös ajatella kuin lintu. Hän teki petolinnuille tekopesiä paikkoihin, jotka tiesi niille mieluisiksi. Hän oli myös mestari löytämään linnunpesiä, harvinaisin oli varmaankin pähkinähakin pesä. Upea kokoelmat sinulla! - Minulla tökki eilen blogger pahasti ja käytän sentään Cromea, voisiko yhteyksissä olla jotain häikkiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun tarkkailee jotakin eläintä oppii vähitellen ajattelemaan kuin se, niinkuin lintuihmisesi varmaankin mietti: jos olisin lintu tuohon rakentaisin pesäni. Nyt en jaksaisi enää yhtään bloggerin yllätyksiä. Nyt kirjoittelen kommentteja Fire Foxilla ja tämä puoli toimii hyvin vain postaaminen tuo ongelmia.

      Poista
  21. Vau ! Onpa hienoa osata ajatella kuin kotka !
    Hauskoja nuo luukokoelmasi... ne saavat minut jotenkin hymyilemään ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai ainakin melkein kuin kotka ;) Hyvä että kokoelma hymyilyttää, ei tule inhon väristyksiä.

      Poista
  22. Vielä kun opit taikomaan noilla luilla ja sulalla. En nyt muista mitä ongelmia tuliketulla oli mutta poistin sen käytöstä. Ja nyt käytän cromea ja ea:ta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä noitakoulussa jotain taikojakin opetettiin :)
      Yleensä tulikettu on ollut luotettava, mutta chrome toimii melko varmasti parhaiten bloggerin kanssa kun on saman firman tuote.

      Poista
  23. Vastaukset
    1. Tää on kyllä kivaa kun löytyy arvostavaa yleisöä erikoiselle kokoelmalleni :)

      Poista
  24. Voi Cheri sun kokoelmat on kyllä uskomattoman erikoiset!

    Mulla mozilla käytössä pääosin ja viimepäivinä tallennus on ollut yhtä tuskaa. Jossain kohtaa bloggasin cromella, ehkäpä taas olisi aika vierailla siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta innostun esittelemään koko kokoelmani :) Nyt on selvästi mozillalla jotain pielessä, nyt en jaksa antaa sinne suuntaan palautetta vaan siirryn ketterästi toiseen selaimeen.

      Poista
  25. Ei ole ollut ongelmia Firefoxilla. Merikotka on uljas ilmestys ja sitä on upea katsella sen kerätessä korkeutta, silloinhan se nousee pyörteen lailla joka kierroksella ylemmäs, kunnes katoaa niin ylös, ettei sitä enää silmiäänkään siristämällä näe. Täällä päin merikotkat saavat yllättävän usein huutia isoilta lokeilta, jotka kovaäänisesti hyökkäilevät kotkia päin suunnaten iskunsa kotkan päähän. Siinä touhussa voi irrota sulka jos toinenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvitinkin jo tuon selainongelman. Minulla on scriptien ja javan esto ja tuon lisäpalikan päivitys alkoi vainota bloggerin kuvanlataamista. Eli syy ei ole Firefoxissa sinällään. Haluan kuitenkin pitää pääselaimessani tiheää seulaa ja postaan vastedes toisella selaimella. Minäkin olen usein nähnyt miten lokit tai korpit ja hyökkäilevät merikotkien kimppuun ilmassa, ne puolustavat kotiaan.

      Poista

Kiitos kommentista