10.1.2014

Talvikakka

Luulen, että talvi eksyi. Se paukuttelee pakkasiaan Amerikassa ja me olemme köllistelleet lauhoissa ja ajoittain turhankin märissä olotiloissa. Nyt on luvattu vähän maistiaisia lumesta ja pakkasta tännekin. Täytynee etsiä talvivaatteet ja lumilapio esille.

Viime yönä piti lähteä viemään Neroa ulos puoli kahden aikoihin. Vaikka kissalla on talvisaikaan sisävessa, se ei tykkää tehdä siihen tarpeitaan kuin äärimmäisessä hädässä. Niinpä valjaat ylle ja vesisateeseen. Jos katin päästää itsekseen matkaan voi olla että sitä saa odotella aamuun asti. Onneksi osaan sen verran kissaa, että ymmärrän hätäkäskyn. Nero on hyvin tarkka poika, pihapiiriin ei sovi kakkia vaan on kuljettava reviirin ulkoreunalle. Tietysti on myös tarkkaan mietittävä kuopan sijainti ja joskus pitää kaivaa muutamakin, että sopiva paikka löytyy. Kun homma oli hoidettu ja peitetty, pinkaisi prinssi juoksuun kohti kotia. "Tule nyt jo, ei täällä sateessa viitsi kauaa kykkiä.! Kissat!
Tiedän että täällä käy paljon kissallisia joten käytän tilaisuutta hyväkseni ja kysyn mikä mielestänne on paras kissanhiekka? Jos vaikka Neron vessassa on väärää merkkiä. Monia lajeja ei ole kokeiltu, koska yksi pussillinen riittää vuodeksi.

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon piiriin, Tuire!
Oikein mukavaa viikonloppua kaikille, pysytelkäähän lämpiminä.

47 kommenttia:

 1. Hauska postaus, vai sellanen se Nero taas oli :D
  Mona taas juoksee ulkoa sisälle kauheaa vauhtia mökillä, kun on hätä, se on ulkosiisti kissa ;D
  Paakkuntuvaa kissanhiekkaa, en muista merkkiä pitää olla täällä ainakin. Sellanen vihree pussi.
  Olen tainnut viedä sen varastoon talveksi, kun Mona tulee keväälllä taas ja vasta.
  Nero tietty oppinut ulos tekemään.
  Hyvää viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nerokin tuli pienenä ulkoa sisälle tarpeilleen, koska oli tottunut sisävessaan. Vähän nauratti se touhu täällä maalla, mutta pian prinssi oppi ulkovessan riemut:) Paakkuuntuvaa meilläkin käytetään, on helpompi siivota.

   Poista
 2. Meillä ollaan jo melkein opittu uudessa kodissa sisäsiisteiksi. (Siis käytetään enimmäkseen ulkovessaa.) Hiekkana on paakkuuntuva valkoinen Rainbow kissanhiekka, pieni raekoko. Edullinen. Pelletit eivät kelvanneet, paakkuuntumattoman hiekan kanssa sama juttu. En ole hifistellyt hiekan kanssa juuri tästä syystä että käytössä on ulkovessa. Onnea oikeanlaisen hiekan löytämiseen, nämä ovat hyvinkin mystisiä juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En aio hifistellä hiekan kanssa, tärkeää on että kissa tykkää eikä hiekka pölyä kovasti. Joskus meillä oli ihan hurjasti pöllyävää lajia, niin että musta kissa muuttui harmaaksi ja koko kylpyhuoneen peitti harmaa pöly. Paakkuuntuvaa mekin suosimme. Meillä on nyt hyvin pienirakeista ja aiemmat hiekat olivat vähän suurirakeisempia, joten voi olla että tämä ei tunnu prinssistä oikealta.

   Poista
 3. Meillä vannotaan puupellettien nimeen. Elli kelpuuttaa onneksi myös rautakaupassa myytävät oikeat pelletit, vaikka ne on isompia kuin kissojen vessoihin tarkoitetut puupuristeet. No, isot hädät tehdäänkin sitten aina lattialle. Meillä pestään siis lattiaa (sitä yhtä kohtaa) varsin usein. Aika ällöä, mutta minkäs teet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kokeilin pennuille pellettejäkin, mutta ne aiheuttivat sotkua ja epäjärjestystä, piti vaihtaa hiekkaan. Ehkä en osannut käyttää pellettejä oikein.

   Poista
 4. Tää minun kissapoika on Espanjasta tuotu villikissan pentu, nyt jo kyllä vahapoika. Ihan sisäkissa, kun näin kaupungissa asutaaan. Siellä Espanjassa käytettiin Rainbouw paakkuuntuva valkoinen kissanhiekkaa ja kun sitä samaa löytyy täältäkin, niin jatkettiin sillä. Olen kokeillut muitakin, mutta tuo kelpaa ja se on edullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edullinen ja siisti on mielestäni paras ratkaisu. Kissat ovat kovin konservatiivisia, ne haluavat pitää kiinni siitä mihin ovat tottuneet.

   Poista
 5. Että sellaisia yöllisiä aktiviteettejä teillä!

  Paras kissanhiekka olisi meidän mielestämme Everclean. Valitettavasti vain on kallista ja kuuluu sekajätteeseen. Mutta mikrohiekoilla mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hätä ei lue lakia :)
   En ole kokeillut muita kuin savipohjaisia, ne voi viedä navetan taakse maatumaan.

   Poista
 6. Bio Carino on meidän merkki (lemmikkitarvikeliikkeet, 20kg/n. 22 €). Tiedä sitten onko paras... Joskus joutuu vaihtamaan vähän useammin koko satsin, joskus saa vähän lisäillä ja vaihtaa myöhemmin. Lara on tarkka tyttö ja inhoaa haiskahtavaa hiekkaa. Kun hiekkaan tulee hajua, taiteilee neito tarpeillaan potan reunoilla, siis kaikki neljä tassua siinä sentin kaistaleella. Ja jos tässä kohtaa henkilökunta ei älyä vaihtaa hiekkaa, Lara vaihtaa pottaa ja tekee pissansa kenkätelineellä istuskellen. Eli siis menee eteisen naulakkoverhon taakse (miehen puoleiselle) kenkätelineelle pisuilleen - onneksi ei tähtää kenkiin erityisesti :) Noh, oma vika, jos näin pääsee käymään, mutta aina vaan ei huomaa, että tällä kertaa hiekka onkin alkanut haista nopeammassa tahdissa. Ei ole niiiiin tarkka tuo ihmisen nenä, pitää mennä ihan kunnolla haistelemaan se hiekka :) Mutta ei ole kyllä Romeonkaan nokka niin turhan tarkka kuin Laran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama meillä, vessa pitää ehdottomasti siivota joka kerta käytön jälkeen ja hyvin tarkkaan haistellaan onko henkilökunta tehnyt hommansa hyvin. Kissat vaalivat siisteyttä. Onneksi kuitenkin vessa on ainoa paikka minne tarpeet tehdään meillä.

   Poista
 7. Nero on kyllä aikamoinen kissa. Omaa hyvät käytöstavat, vaikka varmaan olisit kyllä yöllä mielummin nukkunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei auta, unetkin on keskeytettävä kun kuuluu hätäkutsu :) Onneksi tälläistä tapahtuu hyvin harvoin.

   Poista
 8. Nyt vastaa asiantuntija, 5 kissaa ja 3 hiekkalaatikkoa takaa sen =D Kaikki merkit on kokeiltu ja parhaaksi on todettu coctaili, joka tehdään Rainbow ja Lidlin paakkuuntuvista hiekoista. R tekee kunnon paakun ja L pitää hajut. Puupohjaiset hiekat haisevat heti ja leviävät tassuissa pitkin lattioita. Ne kaikki valkoiset kristallin näköiset hiekat ovat kauhistus kissalle. Tarttuvat kiteinä tassuihin ja pyllyyn ja kun niitä rapsuttaa pois, niin nahkaa lähtee samalla. Pienet kissanpojat yritti syödä semmoista ja oli kamala repiä kiteitä irti kitalaesta, veri vaan valui. Meidän kissat ei suostu menemään enää semmoiselle hiekalle. Rainbow ja Lidl on edullista ja niin mukavaa, että meidän neidit tulee ulkoa sisälle kakalle ja sitten samantien takaisin ulos =) Hiekkalaatikoiden edessä meillä on vielä pienet kynnysmatot, joihin tassuihin jääneet muruset jää hyvin ja on helppo siivota pois. Kokeilemalla se löytyy Nerollekin mielimerkki .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon asiantuntijaa. Lidlin hiekkaa en olekaan koskaan kokeillut. Keinotekoisia hiekkoja en uskalla käyttää, niiden hävittäminenkin on vähän hankalaa. Edullista ja tomivaa pitää olla. Meillä oli ennen tuossa lähellä kissanhiekkatehdas, josta sai parasta lajia halvalla. Tehdas kuitenkin lopetti ja nyt on koko varasto hiekkoja käytetty, pitäisi löytää uusi vastaava tuote.

   Poista
 9. Kaikkea ne kissat teettää palvelijoillaan ;). Meillä on puupellettivessa varalla, mutta sitä käytetään ehkä pari kertaa vuodessa. En kuitenkaan uskalla kokonaan ottaa poiskaan kun joskus ovat pitkään sisällä ilman ulospääsyn mahdollisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, usein kissa jää talvella sisälle torkkumaan kun henkilökunnalla on menoa. Silloin pitää olla mukavuudet tarjolla. Pelletti ei toiminut meillä.

   Poista
 10. Meillä Viiru taas ei tee ulos ollenkaan, vaan sisällä on laatikko sekä ylä- että alakerrassa. Ja paakkuuntuvaa sen olla pitää - meillä käytetään Cassiusta, mutta jos sitä ei ole, kelpaa muutkin samantyyppiset. Ne valkoiset kidehiekat ei kelvanneet ollenkaan, eivät myöskään pelletit. Tarkka herra;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat yleensä hyvin tarkkoja kaikkien asioiden kanssa. Kidehiekkoja en ole kokeillut, pelletit eivät toimineet ollenkaan. Paakkuuntuvaa pitää olla, mutta luulen, että jyväkoolla on myös merkitystä, ei saa poiketa rutiineista. Tämä talvi on ollut niin leuto, että ulos saa aina kuopan, sekin varmasti vaikuttaa kissan tapoihin.

   Poista
 11. Meillä käytetään Intersand Extreme Classiciä, joka on paakkuuntuva, hajuja neutralisoivat mutta hajustamaton. Sen tyttäreni on havainnut hyväksi Maine Cooneilleen, jotka ovat meillä aina välistä hoidossa. Meidän maatiaisella on talvella tarjolla sitä samaa, vaikkei hänkään hevillä sisävessaa käytä. Isäntäväen pitää olla vähintään yön yli pois ennen kuin Jaska laatikkolle alentuu. Talvellakin se herättää sängynhelmaa raapimalla, jos emme muuten herää sitä ulos päästämään. Yhden ainoan kerran eräänä talvena terrasilta tuli vastaan niin raaka puhuri, että Jaska pyörsi ovelta ja tyytyi laatikkoon. Kissat on kissoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös herätys sängynhelmaa raapimalla :)

   Poista
  2. Meillä on käytössä sama sängynhelman raapiminen, varmin tapa saada henkilökunta hereille :) Kissat rakastavat rutiineja ja myrskylläkin vein Neroa illalla valjaissa ulos. Puut ryskyivät nurin ja pimeässä oli aika pelottavaa.

   Poista
 12. Meillä ei tällä hetkellä ole kissaa, mutta kun oli hän ei suostunut ulos tekemään asioitaan. Maallakin kauppa-autossa oli hilpeä tunnelma, kun tilasin seuraavaksi kerraksi kissanhiekkaa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillä naapurit eivät ole näkemässä kun vien prinssiä valjaissa ulos yöllä, se saattaisi myös herättää hilpeyttä täällä maalla.

   Poista
 13. Kyllä kissan kielen osaaminen on tärkeä taito.
  Meillä on tavalliset puupelletit käytössä ja poikien potta on kaksiosainen; kaksi laatikkoa päällekkäin ja ylimpään laatikkoon on poralla tehty reikiä näin purut pissoineen putoaa alimpaan .
  Olin juuri kommentoimassa kotkansulkapostaukseen keskiviikkona kun Onnin lääkäri soitti. Ja kyllä vaan nyt sitten hänellä on myös munuaisten vajaatoiminta. Kommentti katosi siinä hötäkässä. Onnin vointi on kuitenkin hyvä, ainoa oire on lisäntynyt juominen ja aloitamme tänään lääkityksen...olemme päättäneet että Onni saa laadukkaan loppuajan...kun vointi heikkenee on aika päästää hänet pois kärsimästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Onnia, tsemppiä mammalle <3

   Poista
  2. Voi että. Onnia koetellaan, mutta onneksi on hoitoja olemassa. Hienoa, että olette sopeutuneet tilanteeseen ja miettineet asian valmiiksi. Toivotan teille vielä paljon iloisia hetkiä Onnin kanssa. Voimia kovasti koko porukalle!
   Kun viettää lähes kaiken aikansa kissan kanssa, oppii siinä väistämättä kielen alkeet :) Mietinkin, että pellettien kanssa pitäisi olla jokin toisenlainen vessaratkaisu, perinteinen laatikko ei tuntunut toimivan.

   Poista
  3. Toivottavasti Onnin lääkitys tehoaa hyvin ja saatte viettää vielä monia yhteisiä hetkiä. Voimia sekä Onnille että Mammalle!

   Poista
 14. Siisti poika, se on mukavaa! Meidän kissalla käytettiin valkoista kristallihiekkaa, se ei haise :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat siisteyden esikuvia. Minusta normaali paakkuntuva, savipohjainen hiekkakaan ei haise. Ja meillä jätökset on joka kerran jälkeen hoidettava heti pois laatikosta. Muuten asiasta kyllä huomautetaan :)

   Poista
 15. Kiitos ♥
  Laatikot on isoja muovilaatikoita jostain rautakaupasta ja pelletit halpoja Vapon pellettejä.Onnin ollessa pieni käytimme hiekkaa ja Kaapon tullessa meille siirryimme pikku hiljaa pelletteihin kokonaan..hän oli tottunut niihin kasvattajan luona. Ja myös jo edesmennyt Veikka hyväksyi ne heti. Mutta meillähän ei kissat ole koskaan tehneet asioitaan ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Tottumus on kissallakin toinen luonto, pääasia, että homma toimii. Minulla oli aikoinaan kani, joka ei ollut koskaan häkissä, sillä ei edes ollut häkkiä. Rakensin sille muovilaatikosta ja teräsverkosta vessan, jota se oppi käyttämään heti kuten kissa hiekkalaatikkoa. Teräsverkon alla oli vettä jonne virtsa ja papanat putosivat verkon silmistä. Paikat ja pupun jalat pysyivät siistinä ja hajuttomina.

   Poista
 16. Meillä käytetään myös Rainbowin paakkuuntuvaa valkoista kissanhiekkaa. Muitakin olen kokeillut, mutta aina palannut takaisin Rainbowiin. Edullista ja kelpo tavaraa. Samaa käyttävät lähes kaikki tuttavapiirissäni olevat kissaihmiset (ja niitähän riittää). Meillä kyllä kissanhiekkasäkki kestää ja kestää, sillä Juuso käy hiekkalaatikolla vain äärimmäisessä hädässä (eli esimerkiksi, jos emme ole kotona sitä ulkoiluttamassa oikeaan aikaan).
  Kovin on tuttua toimintaa sinulla Neron kanssa. Joskus ottaa ankarasti pattiin, kun pitää herätä kesken hyvien unien ja kömpiä kylmään ulkoilmaan etsimään Juuson kanssa sopivaa pissapaikkaa. Sehän ei tosiaankaan yleensä ole se ensimmäinen eikä toinenkaan kaivettu kuoppa. Kuopan peittämisen jälkeen on meilläkin niin kiire takaisin sisälle, etten koskaan meinaa pysyä Juuson perässä. On se hyvä opetella kissan kieltä, kommunikointi sujuu täysin ilman sanakirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rainbow on selvästi kovin suosittua. Teillä on ihan samat kujeet kuin meilläkin :)
   Joskus tuntuu, että kissa osaa paremmin suomea kuin minä kissaa. Kun Neron kanssa keskustelee, se usein vastaa tyyliin, miu eli ihmiskielellä öhöm. Prinssi on aika vähäpuheinen, avaa sanaisen arkkunsa vain tarvittaessa.

   Poista
 17. Compact Care on meillä käytössä. Hyvin se on ainakin meidän Villelle kelvannut. Heiluri ovi piti poistaa kun pelotti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä otin heilurioven heti pois, ei edes kokeiltu, se oli minusta ihan turha vempain. Täytyyhän vessassa olla kunnon ilmastointi.

   Poista
 18. Valkoista/harmaata paakkuuntuvaa betoniittia meillä on käytetty, kun on edullista, toimii hyvin ja kelpaa kissalle. Meillä pitää olla ehdottomasti avomallinen hiekkalaatikko, katollinen kissanvessa ei käy, sillä neiti käy kakalla reunalle kyköttämään niin että pitää yhden tassun tukijalkana hiekassa. Pissat tekee ihan normaaliasennossa. Aikoinaan vanhempieni kotona oli kolli joka ei tykännyt myöskaan katollisesta vessasta, (olisikohan ollut sama syy, en tiedä) kävi sitten mieluummin ulkona tarpeillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli ennen avomalli, mutta kun löysin roskiksesta ihan hyvän katollisen ja se tuntui kelpaavan kissalle niin siirryttiin siihen koska hiekkalaatikko on lavuaarin alla siihen voi tulla ylhäältä roiskeita. Nero ei tunnu hyljeksivän katosta, mutta muuten ulkona on paljon parempi tehdä tarpeitaan.

   Poista
 19. Hauska talvikakkareissu teillä :)
  Meidän kolmella kissalla on kaksi hiekkalooraa ja mikrohiekalla mennään. Montaa muutakin on kokeiltu, mutta tästä tykkää kissat, eikä tartu tassuihin, eikä haise. Kesäaikaan on muuten myös ulkoiluhäkissä hiekkaloora, näin meidän kaupunkilaiskisulit ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläisiä talvisia huveja :) Ei kissankaan suoli ole tahdonalainen.
   Tietysti ulkoiluhäkissäkin pitää olla loora, muuten kissojen siisteysluonne tietysti kärsisi.

   Poista
 20. Meillä käytetään sekä Rainbow että Lidlin hiekkaa, viimeksi mainittu pölyää vähemmän ja on paremman tuoksuista. Hiekkalaatikoita on kaksi.

  Tosi hienoa, että teillä Neron kanssa vuorovaikutus pelaa noin hyvin. Meillä Robert pissi juuri tänään sänkyyn ja ollaan ymmällämme, mitään vaivaa ei pitäisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Nero pissisi sänkyyn niin huolestuisin kovasti, silloin ei kaikki olisi kohdallaan. Rainbow vaikuttaa hyvältä hiekalta, täytyykin varmaan kokeilla tuota Lidlinkin tavaraa. Minulle ja Nerollekin pölyttömyys olisi tärkeää. Nykyinen hiekka ei juurikaan pölise, marketista hankittua Best Friendin Cattiaa.

   Poista
 21. Nero on selvästikin siisti poika! Tietää, mitä tahtoo..

  VastaaPoista
 22. Jo vähän vanhempi teksti, mutta kommentoin minäkin vielä! Extreme classicia on meillä käytössä, se hajustamaton. Allergikolla on pakko olla mahdollisimman pölyämätöntä ja tämä on minun kokemukseni perusteella ollut se kaikkein pölyämättömin. Useampaa on kokeiltu, markettihiekkoja ja eläinkauppahiekkoja, mutta tähän on palattu. Aiemmin meillä oli ÖkoPlussaa ja sitäkin voin lämpimästi suositella puupohjaisista hiekoista. Sitä käytettiin siihen saakka kun Ester suostui sitä käyttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otamme riemuiten kaikki suositukset vastaan. Minusta pölyämättömyys on tärkeä kriteeri, en halua, että prinssi muuttu vessakäynnin jälkeen harmaaksi. Käy se pöly kissankin keuhkoihin vaikkei olisikaan allergiaa.

   Poista

Kiitos kommentista