1.3.2014

Jokapäiväinen leipämme

Maaliskuu ja aurinko pilkistää! Riemukasta ja toiveikasta, talvi ja pimeys on selätetty! Lintujen ruokintapaikalla käy hurja kuhina ja tuntuu, että niille pitää lisätä enettä enemmän kuin sydäntalvena. Tällä hetkellä niiden ympärillä näkyy kolme närheä, kaksi harakkaa, yksi käpytikka ja suuri määrä tali- ja sinitiaisia. Täytyykin taas käydä lisäämässä ruokaa automaatteihin. Huone-esikko ilahduttaa salin pöydällä.

Valmistin aivan ihanaa paleo-leipää Ninan ohjeen mukaan. Helppoa ja ah, niin maukasta ilman jauhoja. Vain siemeniä ja pähkinöitä, kuten linnunruoassakin. Niin ravitsevaa, että pitkänkin retken pärjää parilla viipaleella. Kuten Nina, minäkin käytin vain puoli desiä öljyä, seuraavaan leipään aion laittaa vielä vähemmän. Ohje löytyy linkin takaa Ninalta, kannattaa kokeilla.
Iloista maaliskuuta kaikille!

53 kommenttia:

 1. Vaikuttaa ravitsevalta reseptiltä! Täytyy käydä kurkkaamassa ohje.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kovasti siemenistä ja pähkinöistä, tässä ne ovat kätevästi nautittavassa muodossa.

   Poista
 2. Ihana maaliskuun eka, aurinkoi paistaa! Sulla on huone-esikko noin komeassa kukassa, meillä vietetään nyt taukoa, ei yhtään kukkavanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko varmaan huomasi kalenterista, että nyt kannattaa paistaa :) Esikko on kukoistanut nyt pari viikkoa, toivottavasti jaksaa pitkään.

   Poista
 3. Nyt saa vihdoinkin "virallisesti" nauttia keväästä. Lintujen ilakointia on varmaankin hauska seurata, meidänkin täytyy ensi vuonna ottaa asiaksi. Tänä vuonna ei taida enää kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuja on mukava tarkkailla. Täällä kesäasukkaat aloiitavat syksyllä lintujen ruokinnan, muuta se loppuu sydäntalvella. Siksikin täytyy huolehtia tipuista kun ovat hyvässä uskossa jääneet seudulle.

   Poista
 4. Kevät ON täällä...linnut laulaa ja aurinko paistaa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehkin muutaman tunnin ulkona, leikkasin marjapensaita ja poltin oksia. Ihanaa kun on aurinkoa! Ja keväistä.

   Poista
 5. Hyvää maaliskuuta Sinulle ja Nerolle;)
  Esikoita on jo pitänyt ostaa iloksi täälläkin! Ja kiitos siemenleivän ohjeesta. Ohje on nyt tallessa ja tätä pitää ehdottomasti kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nerosta oli mukavaa kun pitkästä aikaa puuhailimme pitkään yhdessä pihamaalla. Nero tosin piti vahtia tuolissa seinustalla, johon aurinko paistoi mukavasti. Kannattaa kokeilla leipää.

   Poista
 6. Paleo-leipää...eikös paleo tarkoita vanhaa! Onkohan tuota leipää siis tehty jo muinoin tuolla reseptillä tai jotenkin sovellettuna? Mukavaa viikonloppua teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nina sanoi paleo-tyyppistä leipää. Paleoottinen, eli kivikautinen ruokavalio on yksi ruokatrendi, jossa noudatetaan kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden ruokavaliota. Eli muutama kymmenen tuhatta vuotta vanhaa :) Leivässä on käytetty vain siemeniä, pähkinöitä, kananmunia ja öljyä. En osaa sanoa olisiko kivikauden ihminen tehnyt tälläistä leipää, epäilen suuresti, mutta ainekset kuuluvat paleo-ruokavalioon.

   Poista
  2. Kiitos valaisusta! Tämä olikin minulle ihan uutta!

   Poista
 7. Upea esikko! En olekaan vuosikausiin ostanut sellaista, meillä kun näin keväällä alkaa olla sisällä liian lämmintä esikoille.
  Hienosti näyttää oliivisi ja muut kukat talvehtineet. Vähän hirvittää lähteä tutkimaan pihan kasvien tilannetta.... huomenna se on edessä, kun on vapaa päivä ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komea esikko suorastaan hyppäsi kyytiin puutarhalta :) Meillä on vieläkin sisällä melko viileää, myöhemmin kukan voi viedä kuistille.
   Talvehtiminen on sujunut tänä vuonna hyvin, itsekin ihmettelen, että kaikki pelkuut selvisivät. Puuhastelin tänään pihalla ja leikkelin talventörröttäjiä kukkapenkeistä, hyvältä näytti, paljon alkuja havaittavissa.

   Poista
 8. Tuolla eväsleipäsellä pärjää varmasti :) Sitä pitää kokeilla.
  Komeessa vaasissa pääsevät esikkosi kukoistamaan. Ihanan keväistä tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tuhtia leipää, pitää tehokkaasti nälän loitolla. Auringonvalo tuntuu ihanalta ja antaa energiaa.

   Poista
 9. Samat lajit täälläkin ruokintapaikalla parveilee, lisäksi vielä pyrstötiaiset ja ruokaa saa tosiaan lisätä nyt tosi tiheään. Herkullisen näköistä leipää, kävin kurkkaamassa ohjeen ja menee kyllä kokeiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrstötiaisiakin on näkynyt joskus talvella, mutta nyt niitä ei ollut jengissä mukana. Ovat varmaan tulleet kaikki teille :)
   Suosittelen helpon ja nopean leivän kokeilua.

   Poista
 10. Ihanaa, se on kevät:) Leipä kuulostaa herkulliselta ja terveelliseltä. Millähän tuon saksanpähkinän voisi korvata? Terveisin vahvasti pähkinä-allerginen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aineksia voi tietysti vaihdella, eikä saksanpähkinä ole mitenkään pakollinen ainesosa. Mitenkäs mantelit, sopivatko nekään pähkinäallergikolle? Ajattelin itse seuraavalla kerralla lisätä myös vähän rusinoita ja ehkä jotain muutakin kuivattua hedelmää. Ihanaa olla virallisesti keväässä.

   Poista
  2. Mantelit ovat siinä ja siinä... Olen yrittänyt niitä vältellä, pieni määrä rouhetta jonkun päällä vielä menee. Suuria määrä en edes uskalla kokeilla:(

   Poista
  3. Sinun tapauksessasi leipä pitäisi tehdä pelkistä siemenistä. Olisiko se sitten enää herkullista, ehkäpä. Olin kerran joogaleirillä erittäin pähkinäallergisen ystäväni kanssa, hän luki kaikkien ruoka-aineiden tuoteselosteet todella tarkasti. Varmuuden vuoksi hän opetti minut antamaan itselleen pistoksen jos jotain sattuu eikä hän pysty itse reagoimaan. Lääkärinä hän ymmärsi tilanteen vakavuuden.

   Poista
 11. Vaikuttaa herkulta ja terveelliseltä. Tuo kävisi varmaan karppiruokailijoillekin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leipä sopii karppaajalle erinomaisesti. Suosittelen kokeilemaan, mahtava eväänä ja välipalaleipänäkin.

   Poista
 12. Höh, meidän linnut on vissiin sitten kaikki teillä, sillä lintulaudat ovat olleet typötyhjillään syöjistä jo pitkän aikaa. Harmittaa; laudat nimittäin pullottavat siemeniä.

  Herkullisen näköistä tuo leipä! Täytyy kokeilla. Ja ihanasti sopii valkoinen pilkkumi esikoiden astiaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että lintuja on nyt enemmän kuin talvella, ainakin ruokaa kuluu reippaammin.
   Leipä on namia ja ehdottomasti leipomisen väärti.

   Poista
 13. Kiitos tästä vinkistä. Toisinaan innostun leipomaan leipää ja tämä ohje vaikuttaa kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ohje on erittäin helppo ja nopea kun ei ole nostatusaikoja. Tein kuten Nina, pakastin viipaleet niin, että voin helposti ottaa pari kerrallaan sulamaan.

   Poista
 14. Kaunis esikko ja leipä näyttä herkulliselta...nam. Ei enää ole tullut leipää leivottua, mutta tätä tekisi mieli kokeilla.

  Ihanaa maaliskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olen innostunut taas leipomaan leivän itse. Tämä oli hyvä kokeilu ja teen varmasti uudestaankin.

   Poista
 15. Kuulostaa hienolta ohjeelta!

  VastaaPoista
 16. Ohho mitä leipää, kaikkea sitä näkee. Pitääpä tsiikat tuo ohje. Itse syön railakkaan paljon manteleita ja pähkinöitä, sesam-maitoakin silloin tällöin.
  Joo kevät se on jo jeeee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kuluu myös railakkaasti manteleita ja siemeniä, mantelimaitoakin. Leivässä kaikki ovat hyvässä paketissa. Kevät on!

   Poista
  2. Cheri, olen kuullut, että manteli ehkäisevät mm. dementiaa. Meillä on niitä kulhossa aina.

   Poista
  3. Jos manteleista on kiinni niin dementia ei uhkaa. Niitä kuluu vuodessa kiloittain. Jos pitää valita makeinen tai manteli, valitsen mantelin.

   Poista
 17. Tämähän olisi sitten juuri minun leipäni, minä kun yritän vältellä jauhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen herkku jauhottomille.

   Poista
 18. Minä taas en välttele mitään leipää enkä etenkään jauhoja, sillä kun perheessä on ollut niin vilja-allerginen lapsi, että hän sairastui jo leipomisesta kotona, osaa 16 leivättömän vuoden jälkeen arvostaa kaikkea leipää. Tosin tällaiset erikoisherkut maistuvat hyvin. Tuskin itse elivon, mutta minulla on ystävä, joka takuulla kiinnostuu tästä: Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään välttele jauhoja, leivoin myös herkullisia sämpylöitä täysjyväjauhosta, mukaan laitoin muutaman kourallisen kuivattua lehtikaalia. Hyvin maistuivat nekin. Pähkinä-siemenleivän resepti kannattaa laittaa kiertoon, se on niin helppo toteuttaa, että sellainenkin, joka ei ole innostunut leipomisesta voi mainiosti valmistaa tätä herkkua.

   Poista
 19. Ihan tulee vesi kielelle kun katselen kuvaa leipäsistä! Olen tosi iloinen että tykkäät, ja myös että jaat inspiraatiota etteenpäin ... Tämä on varmasti helpoin leipä-ohje johon olen koskaan törmännyt :)
  Toivottavasti lämmin kevät etenee niin että pääsemme ihailemaan puutarhasi nuppuja ja varsoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri äsken maistelimme leipää ystäväni kanssa ja kyllä se on herkullista. Kiitos vielä ohjeesta, jolla todella helposti syntyy maukas leipä. Kevään odotuksessa :)

   Poista
 20. Voi miten herkulliselta tuo kuulostaa. Pitää heti kokeilla!
  Ihania postauskia sinulla, täällä on hyvä käydä.
  Lämmin halaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että pitäisit tästä leipomuksesta. Ihanaa, että ehdit poiketa täällä. Halit!

   Poista
 21. Hyvältä ja terveelliseltä näyttää :)

  VastaaPoista
 22. Kiitos leipäohjeesta! Keliaakikolle tuollainen ohje oli todella tervetullut.
  Teillä on siellä vielä lunta, näyttii niin puhtaalta Neron istumapaikkakin. Me olemme lumettomalla alueella, kaikki kuin ennen talventuloa, harmaata ja vähän likaistakin. Mulla on parvekkeella jemmassa (olen unohtanut) tekemiäni linnunkakkuja, pitääkin lahjoittaa ne jollekin, joka asuu omakotitalossa ja saa ruokkia lintuja. Me emme saa ruokkia parvekkeella ketään. Hyvä kun itseään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos ohjeella on käyttöä, leipä on todella maukasta ja sopii hyvin keliaakikolle. Kauhistuin tänä aamuna kun heräsin sankkaan lumipyryy. Lumitöihin ei kuitenkaan tarvinnut ryhtyä vaan itsestään tuo näyttää katoavan. Teidän täytyy syödä salaa parvekkeella :)

   Poista
 23. Ompa muhkeen olosta leipää, nami :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä leivällä saa hyvin vatsansa täyteen :)

   Poista
 24. Sä olet leiponut papukaijan sun leipään :)
  Huomasitko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt huomasin :) Hieno papukaija onkin. Hyvä suoritus kasvissyöjältä, papukaijaleipä.

   Poista

Kiitos kommentista