22.6.2014

Karkkipensas

Saksankirvelin siemenet alkavat valmistua, ne ovat kuin makeisia miellyttäviä pureskeltavia. Niistä voi myös hauduttaa teetä. Koko kasvi on makea juurta myöten ja sitä voi käyttää sokerin korvikkeena vaikka jälkiruoissa.

Ensimmäiset mansikat kypsyivät juhannukseksi, ahomansikat mukaan lukien nautiskelin kymmenellä marjalla. Muuten juhlistin juhannusta kitkemällä ja laajentamalla kukkapenkkejä. Kun on sateista ja viileää voi melko turvallisesti siirrellä kasveja. Muutama jakotaimi lähtee ystävälle.


Nero herkutteli toisenlaisella sadolla. Se oli rilluttelemassa koko juhannusyön vaikka lämpömittarissa oli vain muutama aste plussaa.
Yötä ilahdutti uusi naapuri konsertoimalla väsymättä, satakieli on muuttanut lehtoon.
Mukavaa sunnuntaita kaikille!

34 kommenttia:

 1. Emäntä: Mansikoita, nam! Meillä vasta kukkii metsämansikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on paljon mansikan raakileita, eivät jaksa kypsyä näin kylmässä. Seinustalla ahomansikat kypsyivät aiemmin, sen verran, että pääsi maistamaan.

   Poista
 2. Saksankirveliä olen alkanut haluta, koska se on niin kaunis. Muissakin blogeissa olen siitä lukenut. Viime kesänä sinulta opin, että ranskalainen rakuuna on se oikea eikä venäläinen monivuotinen ole mitään siihen verrattuna. Nyt minulla on ranskalainenkin, mutta yllätyksekseni se on yksivuotinen.
  Nero on siis ottanut ilon juhannuksesta, ilmoista viis. Taitaa Nerolla olla sateensuojia ihan pihapiirissä, joten kastuakaan ei tarvitse. Hyvää loppujuhannusta. Meillä sataa lotisee, on pimeää ja harmaata, ukkonenkin jyristelee välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksankirveli on kaunis joka vaiheessaan, kuivattuna se kuitenkin menettää makunsa, joten jos haluaa säilöä lehtiä niin pakastaminen on parempi vaihtoehto. Minulla ranskalainen rakuuna kasvaa monivuotisena, se on paljon pienempi kuin venäläinen serkkunsa, eikä lisäänny siemenestä, se pitää lisätä jakamalla. Venäläinen rakuuna on tuoreena ihan ok, mutta kuivattuna se menettää arominsa. Ranskalaisessa on vähän hienostuneempi maku ja sitä voi kuivata.

   Poista
 3. Saksankirveli kuulostaakin mielenkiintoiselta uudelta tuttavuudelta. Kauniit kuvat olit taas laittanut ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saksankirveli on komea pensas kun se pääsee vauhtiin. Sitä kannattaa pitää vähän silmällä sillä se leviää aika runsaasti. Laitoin kasvin ensin kukkapenkkiin, mutta se oli virhe. Nyt se saa rehottaa kasvimaan laidalla.

   Poista
 4. Satakieli naapurina, miten ihanaa! Silloin blogitapaamisessa Marketanpuiston rhodoalueella satakieli luritteli ihan jossain lähellä ja tuntui tosi vaikealta lähteä pois kuuntelemasta sen laulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloitsen kovasti tästä uudesta naapurista. Aiemmin öitä on sulostuttanut vain laulurastas. Satakieli laulaa kasvimaan reunan metsikössä ja minusta se aloittaa aina kun menen kasvimaalle kuopsuttamaan.

   Poista
 5. Saksankirveli kuulostaa kivalta uudelta tuttavuudelta. Mikä tahansa korvike karkille olisi meillekin tervetullut! Kiva että Nero nautti täysin rinnoin juhannuksesta vaikka satoi ja oli viileätä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero innostui kun piikakin valvoi myöhään ja päätti retkeillä koko yön. Jos tykkää aniksen ja lakritsan mausta, maistuu myös saksankirveli.

   Poista
 6. Tuota sakasankirveliä voisi kyllä kokeilla, mielenkiintoinen kasvi ja etenkin jos saisi karkkihampaan kolotukseen siitä apua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä saksankirvelistä on apua karkkihampaan kolotukseenkin:)

   Poista
 7. Mää oon tosi ilahtunut, kun sain uuden Saksankirvelin alun tulppaanieni seuraksi. Mutta rakuunat onnistuin tapamaan, molemmat....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksankirveli on helppo kasvatettava kunhan se pääsee alkuun. Rakuunan voi helposti uusia marketin rakuunaruukusta, ne ovat yleensä ranskalaista versiota.

   Poista
 8. On kyllä ollut vähän liian kylmät rilluttelusäät! Mutta onneksi Nerolla on siellä sopivia pesäkoloja jos vilu yllättää kesken kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero on karaistunut, tänäänkin se on nukkunut koko päivän ulkona aurinkotuolissa. En minä vain tarkenisi. Ja halutessaan se pääsee kyllä sisäänkin, mutta joskus yöllinen seikkailu vie kissaa :)

   Poista
 9. Pahus, saksankirveli unohtui vaikka aioin kokeilla tänä keväänä. Onneksi rakuunan muistin uutena laittaa kasvamaan.
  Nero on saanut maistaa jotain erikoisherkkua juhannusyönä ilmeestä päätellen:)))

  Satakielen laulua on ihanaa kuunnella kesäöinä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vielä tämän kesän aikana törmäät saksankirveliin, senhän voi istuttaa milloin vain. Rakuuna on lempimausteyrttini.

   Poista
 10. Onpas kiinnostava tuo karkkipensas, Ihana kisuli.

  VastaaPoista
 11. Tänä kesänä olen onnekas, sillä minulla on kaksi mansikkakesää. Turkin mansikkakesä meni ja Suomen on vielä edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikka on oikea supermarja joten kaksi mansikkakesää on terveyden kannaltakin kuin rahaa pankkiin panisi.

   Poista
 12. Pääsit jo mansikoiden makuun, ihanaa! Minä olen katsellut ahomansikoita sillä silmällä mutta vielä menee pari päivää. Neron maku sadon suhteen onkin sitten jo toinen juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikkaa tulisi kunhan saisi ulkona vähän lämpöä suuremmalle

   Poista
 13. Saksankirveli kuulostaa kiehtovalta =) Pitänee ehkäpä hommata meillekin sellainen. Juhannuksen viettosi kuulostaa kovin tutulta =) Sade on ollut nyt suorastaan suosiollista noiden jakotaimien suhteen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas jokin yrtti, joka teiltä puuttuu :)
   Potagerissa pitää kyllä ehdottomasti olla saksankirveli. Vapaalla pitää puuhata sellaista mistä nauttii.

   Poista
 14. Mielenkiintoista tietoa saksankirvelistä! Täytyypä tutustua tarkemmin, jos tulee tilaisuus. Karkki maistuu aina : )

  VastaaPoista
 15. Autuaasti elelette. Satakielin konsertoidessa maistella oman ahon mansikkaa ja karkkejakin kasvaa perennamaan pensaassa :)
  Nerokin tietää olevansa aina kotiin lämpimästi tervettunnut vaikka sitten yölliseltä kesäseikkailulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autuudesta pidämme kiinni vaikka lämpö ja aurinko kyllä siivittäisivät autuutta paremmin. Yksi kesäyön seikkailu suotaneen Nerolle, joka tavoistaan poiketen on viettänyt useimmat kesäyöt sisätiloissa.

   Poista
 16. Mansikat ovat parasta kesäherkkua. Ihana kuva Nerosta. Mukavaa viikkoa, Cheri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lämpö lisäisi mukavuutta, mutta näillä mennään. Onneksi kypsiä mansikoita löytyy ainakin torilta :)

   Poista
 17. Fantastinen kuva Nerosta. Toivottavasti satakieli ei härnää häntä liikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskinpa satakieli ja kissa häiritsevät toisiaan :)

   Poista

Kiitos kommentista