4.7.2014

Meidän lampaat ja mysteerilaukka

Tallissa on lampaita ja vuohia, yksi lehmäkin mahtuu joukkoon. Ja tietysti siellä häärää myös kissa. Helppohoitoinen karja.

Yhdessä kukkapenkissä kasvaa tälläinen laukka. Mikä se on ja mistä se on sinne tullut on täysi mysteeri. Huomasin tämän jo viime kesänä, mutta kun syksyllä etsin sitä siirtääkseni sen järkevämpään paikkaan, oli se kadonnut. Tunnistaako joku tämän? Olisiko jokin hajulaukka? Sen on täytynyt tulla jonkun taimen mukana, ehkä pienenä sipulina ja nyt se on parina vuonna kukkinut melkein huomaamattomana suurten perennojen keskellä.

Lämpö antoi vauhtia pioneille ja nuput rävähtivät auki.

En tiedä tämänkään lajia, sain kasvin ystävältä pari vuotta sitten suurena puskana, eikä hän tiennyt tälle tarkempaa nimeä. Se on pioni. Kasvi ei tainnut edes huomata siirtoa se kukki heti samana kesänä.
Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, Ulla!
Kesäistä ja lämmintä viikonloppua kaikille!

44 kommenttia:

  1. Kukkien päälle en ymmärrä muuta kuin sen että niitä sujuvasti ihailen,pionin sentään pioniksi tunnistan kun sellaisen näen:)
    Mainio tuo talli,siitä tulikin mieleen että tarkoitus oli viime jouluksi sinun seimi-ideasi kopsata vaan unohdin,josko tänä vuonna muistaisin:)

    VastaaPoista
  2. Minulla on nyt seimi valmiina :) lisään vain päähenkilöt.

    VastaaPoista
  3. Kaunis pieni laukka, toivottavasti joku tunnistaa lajin. Pionit ovat aina yhtä kauniita, omani odottelee edelleen kukkien aukeamista!

    Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito! Yksi pioneistani kukki jo juhannuksen tienoilla, nyt on seuraavan vuoro. Pitäisi hankkia monta lajia, niin että kukinnasta saisi nauttia pitkin kesää.

      Poista
  4. Kyllä se on kuvan perusteella juurikin hajulaukka (Nectaroscordum siculum), joka on hyvin läheistä sukua laukoille. Minulla oli niitä viime vuonna kukassa kolme, vielä ei ole näkynyt yhtään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännää, että hajulaukka jaksaa kukkia tuolla rehevien perennoiden keskellä. Yritän syksyllä siirtää sipilin parempaan paikkaan, jotta kukinta myös näkyy.

      Poista
  5. Olin vastaamassa myös, että hajulaukkahan se siinä on. Minulla se ei oikein viihtynyt siellä, mihin sitä laitoin. Pitää uudestaan kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuossa Intianmintulle ihmettelin laukan outoa kasvupaikkaa. Kaunis hajulaukka, mutta sitä ei edes huomaa korkeitten kasvien seasta. Onneksi en ole kitkenyt pois.

      Poista
  6. Empä tunnista tuota laukkaa,pionit kyllä.Ihanat lampaat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionin taitaa jokainen tunnistaa :). Lampaani eivät paljon vaadi.

      Poista
  7. Hieno farmi ja kauniita kukkia. Pioni on upea - ja meidän pionimme eivät suostu tänäkään kesänä kukkimaan - ottivat nokkiinsa muutama vuosi sitten tapahtuneesta paikan vaihdosta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain olen lukenut, että pionin närkästys kestää kolme vuotta, pitkävihaista lajia. Itse siirsin keväällä yhden puskan, mutta kyllä se kukki tänä kesänä siitä huolimatta. Pitää vain ottaa oikein iso pala maata mukaan, niin ettei pioni huomaakaan siirtoa.

      Poista
  8. Minulle on nyt tullut sellainen kutina, että sinä haluaisit sinne kanoja :) Mitäköhän Nero niistä sanoisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanakuumetta on. Katsotaan meneekö se ohi omia aikojaan vai pitääkö ryhtyä rakennuspuuhiin. Nero varmaan tykkäisi katsella kanoja siinä kuin minäkin :)

      Poista
  9. Hajulaukalta näyttää, se muuten oikeasti haisee...
    Minäkin siirsin pioneja viime kesänä, osassa on nuppuja, osassa ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä käydä haistelemassa :) mietinkin mistä nimi tulee. Ei siis tuoksulaukka. Minulla pionien siirto on onnistunut yllättävän hyvin närkästyttämättä kasvia.

      Poista
  10. Kaunis laukka ja pioni vaikka en tiedä kummankaan tarkempaa nimeä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hajulaukka on varmistunut asiantuntija-avulla. Pioneja on aika vaikea määrittää, pitäisi olla hyvin perehtynyt asiaan.

      Poista
  11. Minullakin on yksi tuollainen hajulaukka kukassa. Se tosiaan haisee, varsinkin sen sipuli. Oma pionini on hyvin saman näköinen, kuin sinunkin. Se on edellisten asukkaiden istuttama ja nimeä en sille tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos en syksyllä löydä sipulia, niin ehkäpä nuuskimalla löytyisi :)
      Pioni on kaunis vaikka nimettömänäkin.

      Poista
  12. Kaunis on tuo hajulaukka samoin kuin ihanaiset pionit <3 Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hajulaukka on kaunis, mutta kukinta menee hukkaan tuossa kohdassa, nyt tosin vähän raivasin sen ympäristöä.

      Poista
  13. Kauniit kukat laukassasi vaikka nimi ei niin kaunis olekaan... Pionit ovat ihania, omani ovat vieläkin nuppuina mutta alkavat lupaavasti raottua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu käsittämättömältä, että noin komeat kukat on pakattu pieneen pionin nuppuun. Ihana juttu, että pionit menestyvät meilläkin.

      Poista
  14. Siis en ole kuullutkaan, tuollaisesta laukasta...hajulaukka. Kauniit kukat siinä ainakin on..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis se on vaikka vähän orvon tuntuinen yksinään. Pitää varmaankin hankkia sille kaveri.

      Poista
  15. Kauniita ovat kukkasesi ja tuo eläinhomma helpointa juuri noin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta harjoitella eläintenpitoa näillä helpoilla yksilöillä :)

      Poista
  16. Aika mukava ja kaunis yllätys tuo sinun hajulaukkasi. Myös pionisi on upean värinen. Hain juuri tänään kirjastosta Pioneista kertovan kirjan, josko sen avulla tunnistaisin pari omaani. On se vaan ihanaa, että vihdoin saamme myös aurinkoa ja lämpöä. Kukatkin tykkäävät. Onko tuo farmisi eläimistö lasten muovieläimistä koottu? Meillä pitäisi jossain kellarin uumenissa olla myös vastaavia elukoita ja niitä on pitänyt yhden jos toisenkin kerran käydä etsimässä. Aina unohtuu. Olisivat mukava lisä vaikka puutarhassa. Aurinkoista viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mieluinen yllätys, ikinä en olisi itse tuollaiseen paikkaan istuttanut sipuleita, mutta hajulaukka päätti toisin. Karja on aitoa muovia, laita sinäkin laidun puutarhaan.

      Poista
  17. Hajulaukkaa minäkin olisin ehdottanut. oiva myyrien karkoittaja jos sellaisia on lähettyvillä. Hauska tuo "tallisi"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin, että onkohan hajulla karkottavia vaikutuksia. Täytyy hankkia lisää näitä, myyränkarkottajia ei voi olla liikaa.

      Poista
  18. Oi miten salaperäinen laukka...

    Upeat pionit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarha tarjoaa monenlaisia ihmeitä. Pionit ovat kukkien aatelia, tuollaiset eksoottiset kaunottaret viihtyvät meidän puutarhoissamme.

      Poista
  19. Pioneita, ah! Sinulta viime keväänä saatu pikkupionin juurakko muutti kanssani tänne maalle. Kukkinee sitten ensi vuonna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurenpalasta lähteneellä pionilla menee jonkin aikaa ennen kuin se kasvaa aikuiseksi :)
      Minullakin on nyt neljä pientä uutta pionia kasvamassa, hyvältä näyttävät ja jännityksellä odotan mitä niistä tulee.

      Poista
  20. Ihana talli! Tuonnehan saisi vaikka mitä ihanaa somistettua =) Pioneita ei voi puutarhassa olla liikaa. Haaveilen matkasta Pionien kotiin, nyt taitaisi olla paras aika vierailulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talli on minun leikkimökkini :)
      Pionien kodin paras vierailuaika lienee nyt, olisi kyllä päästävä sinne.

      Poista
  21. Minäkin tunnistin hajulaukan, kun olen sattunut katselemaan kuvaa Exotic Gardenin sivuilta, joita usein selailen. http://www.exoticgarden.fi/webshop_popupimg.php?imgUrl=41594
    Ihania pioneja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhasivustot ovat vähän vaarallisia, mutta ah, niin ihanan mielenkiintoisia. Pitääkin käydä tuolla, kiitos linkistä.

      Poista
  22. Suuri puska on ihan hyvä nimi :) Puska vulgaris on sen tieteellinen nimi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun tuli tuo tieteellinen nimikin selville, käyn laputtamassa puskan :)

      Poista
  23. Jokin hajulaukka se on. Mulla on tuollainen torjumassa myyriä, mutta enpä tiedä, toimiiko. Ei tahdo oikein millään pysyä pystyssä, vaan makoilee aina rentona...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun hajulaukkani on jämäkkä ja pystypäinen. Saattaa kyllä johtua siitäkin, että kasvaa korkeitten kavereiden keskellä. Olisipa hyvä jos torjuisi myyriä, silloin näitä saisi kasvaa joka kulmalla.

      Poista

Kiitos kommentista