26.7.2015

Kirkkomatka

Viihdyn kirkoissa. Käväisin Szent István-bazilikassa (Pyhän Tapanin kirkko) ja tunnelma oli kuin rautatieasemalla. Budapestin suurin kirkko houkuttelee tietysti paljon turisteja ja useista hiljaisuuspyynnöistä huolimatta joukot eivät malta olla ääneen ihastelematta pyhätön komeutta.

Minulla oli lippu illan konserttiin, mutta päätin tulla etuajassa takaisin ja osallistua kello kuuden messuun, se on oikea tapa tarkastella upeaa basilikaa. Alttarilla seisoo Pyhä Tapani, Unkarin ensimmäinen kuningas.

Sivukappelissa säilytetään Unkarin katolisen kirkon arvokkainta pyhäinjäännöstä, Pyhän Tapanin muumioitunutta oikeaa kättä.

Otin kuvan eteisen esittelytaulun kuvasta.

Kirkkoa rakennettiin 55 vuotta 1851-1906, sinä aikana ehti jo suunnittelijakin mennä manan majoille, rakennuksella ehti olla kolme arkkitehtiä. Rakennusaikana kupoli romahti kerran, mutta rakennettiin uudelleen ja hyvin on kestänyt.Olin paikalla hyvissä ajoin ennen messun alkua. Rippituolin ovi kävi usein ja ulkopuolen punainen lamppu ilmoitti paikan olevan varattu.
Unkarin kieli kuulosti tavattoman kauniilta messussa ja kirkko näyttäytyi eri valossa. Messun aikana en tietenkään ottanut kuvia.Kun sitten illan konsertissa urut pauhasivat Bachin Toccataa ja ääni kiersi kupolissa niin, että kultaukset tuntuivat rapisevan näytti kirkko koko sykähdyttävän komeutensa.
Ja kun haikea Air uruilla ja viululla kierteli erinomaisen akustiikan omaavassa pyhätössä olivat tunnelmat kohdallaan. Suosittelen messua tai konserttia jos haluaa tuntea kirkon oikean atmosfäärin.

Vasemmalta: Gyula Pfeiffer, urut, Zsuzsanna Skoff, sopraano, György Geiger, trumpetti, Éva Dúlfalvy, viulu ja Xavier Rivadeneira, tenori.
Viiden tunnin kirkkohetki oli suuri elämys.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon Marika ja 400. Jani!

26 kommenttia:

 1. Voi mikä ihana elämys sinulla oli! Bachin toccata ja air ovat niin upeita, Bachin musiikissa aina on onnellinen loppu, ajattelen niin, se on niin kaunista. Rakastan myös kirkkoja ja tuo Pyhän Tapanin kirkko on hyvin kaunis! Kiitos kuvamatkasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rakastan Bachia ja upea kirkko sopii mitä parhaiten sen esittämiseen. Muidenkin säveltäjien musiikista sain nauttia erinomaisten taiteilijoiden esittäminä.

   Poista
 2. Tuo on todella iso ja näyttävä kirkko! Kävitkö ylhäällä ulkotasanteella, josta on hienot maisemat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käynyt tällä kertaa ylhäällä, kaikki aika kului kirkkosalissa :)

   Poista
 3. Upea kirkko. Air on mahtava ja tuossa ympäristössä taatusti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämys oli täydellinen. Kirkon akustiikka on myös vertaansa vailla.

   Poista
 4. Tuo on niitä kirkkoja, josta löytää koko ajan uusia upeita yksityiskohtia. Komea kokonaisuus ja voin juuri ja juuri kuvitella miten hieno kokemus konsertti on ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konsertti nosti kirkon juhlavammalle tasolle, samoin kuin iltamessu. Eivät olisi muistikortit riittäneet jos olisi jokaisen upean yksityiskohdan kuvannut.

   Poista
 5. Bachin Air soi, kun ensimmäinen lapsenlapseni sai nimensä, se sävähdyttää aina. Tuolla olisi ollut vaikea pidättää kyyneleitä sitä kuunnellessa.
  Upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis musiikki sai liikuttumaan vaikkei ollutkaan noin voimakkaita muistoja Airista kuin sinulla.

   Poista
 6. Tapanin kirkko on valtava ja kerrassaan upea. Konsertti siellä on elämys. Kiitos kauniista kuvista, Cheri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuman päivän ja kaupungissa kiertelyn jälkeen tuntui taivaalliselta istua viileässä kirkossa kaiken kauneuden ympäröimänä.

   Poista
 7. Todella kaunis kirkko ja olet ottanut upeita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämärässä kirkossa on hieman vaikea kuvata, mutta yritin välittää kokemiani tunnelmia. Hienoa jos basilikan upeus välittyy.

   Poista
 8. Kiitos, valtavan hieno postaus oli todella ilo lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa jos pystyin välittämään elämyksen.

   Poista
 9. On varmasti ollut hieno elämys, sekä messu, että konsertti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta iltaohjemaa kaupunkikiertelyn jälkeen.

   Poista
 10. Vaikuttaa mykistävän upealta paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajan kanssa ehti tarkastella rakennuksen upeita yksityiskohtia ja nähdä miten valo kiersi ikkunasta toiseen, hieno kokemus.

   Poista
 11. Vaikuttaa oikein houkuttelevalta tavalta tutustua kirkkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että messu on tapa, jolla kirkkoon on tarkoitus tutustua.Konsertti oli vielä mahtava bonus elämykseen.

   Poista
 12. Viiden tunnin kirkkohetki oli varmasti mieleenpainuva elämys. Olet tutustunut Budapestiin paljon monipuolisemmin ja syvällisemmin kuin minä aikoinaan kahdella matkallani. Ensimmäisellä matkallani joskus 1980-luvulla lähinnä kävelin päivät pitkät. Kävelin pitkin katuja ja edestakaisin kauniita siltoja ja katselin ympärilleni. Toisen kerran olin matkalla äitini kanssa ja vietin paljon paljon aikaa kauppahallissa, erityisesti sen yläkerrassa, jossa silloin oli myytävänä ihania käsitöitä. En saanut tarpeekseni niiden katselemisesta ja ihailemisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorena Budapestissa reissatessani ei tullut mieleenkään viettää kallista aikaa kirkoissa, tuli niissä kuitenkin käytyä. Mutta silloin seikkailut olivat toisenlaisia ja tärkeää oli tavata muita nuoria. Kauppahallin yläkerrassa myytiin edelleen monenlaisia kauniita käsitöitä ja kauppa tuntui käyvän vilkkaasti. Kaupungeissa tulee aina käveltyä paljon. Nykyisin on suunnistaminen helppoa kun katsoo vain mobiilin kartalta missä mennään. Kun tulee nälkä voi katsoa missä on lähin sopiva ravintola.

   Poista

Kiitos kommentista