8.7.2015

Puutarhan digiaika

Mikä lienee riehaannuttanut digitalikset ennen näkemättömään kukoistukseen. Niitä kasvaa kaikkialla, kukkapenkeissä, kasvimaalla ja pihan reunamilla. Jotkut kukinnot huojuvat pääni yläpuolella.

Ne ovat ottaneet perennapenkit hallintaansa ja aidanneet muut kasvit. Vaikka olen kitkenyt tuhansia digitaliksen taimia. En raatsinut leikellä näitä, ajattelin, että antaa niiden kukkia, poistan ne myöhemmin. Pörriäiset viihtyvät ditalismetsässä. Osa on Walesista siemeninä tuomaani joka puolella villinä kasvanutta kantaa, osa karannutta tarhadigitalista. Sain pari vuotta sitten Sailalta aprikoosin värisen digitaliksen siemeniä, mutta niitä ei koskaan ilmestynyt puutarhaan, olivat ilmeisesti jo risteytyneet.

Kasvimaan portilta. Myös päivänkakkarat kukkivat suurina kasvustoina. Annan kukkien rehottaa kasvimaallakin, ne houkuttelevat tärkeitä pörriäisiä jäämään alueelle, sillä hyötykasvit tarvitsevat pölyttäjiä.

Paitsi houkuttelijoita, suosin kasvimaalla myös torjujakasveja. Tässä on koiruohoa ja digitalis tunkee joka kuvaan. Taustalla näkyy myös rohtoraunioyrttiä.

Aaprottipuskat reunustavat kasvimaata, niiden ohi kulkiessa ilman täyttää voimakas tuoksu, se onkin vanhanajan parfyymikasvi. Jos koskettelee vaatteitaan aaprotilla tarttuu tuoksu niihin pitkäksi aikaa.

Uusin marunatulokas on Parfum d'Ethiopia. Siitä lähtee on hienostunut, hieman mausteinen tuoksu.

Sormustinkukat kasvavat reippaasti myös lavojen ja laatoituksen raoista.
Takana vanhan ja uuden kasvimaan välitilassa kasvaa hurjat puskat omenaminttua, kun se kukkii loppukesällä, käy kasvimaalla sellainen pörräys, että tarvitsee melkein kuulosuojaimet.

Nero on hoitanut hyvin mirrinminttua, se kukkii valtavana puskana. Takana väriminttua.

Monet eivät päästäisi valloitushaluista digitalista puutarhaansa, mutta minä nautin kovasti digiajasta. Kasvihan on helppo kitkeä pois sieltä minne sitä ei halua.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon Ievastiina ja Pirjo W on taidettu toivotella tervetulleeksi jo aiemminkin!

50 kommenttia:

 1. Sormustinkukka jos mikä tekee puutarhasta cottage gardenin! Ensimmäistä kertaa tänä vuonna niitä tuntuu olevan kaikkialla: Hetki jota olen odottanut 30 vuotta. Yhtäkään en revi pois, en edes Olgan haudalta ota pois, vaikka vieressä sinnittelevät hennot valkoiset varjoliljat.

  Ah, sentään jotain autuutta tässä harmaassa, kylmässä suvessa, joka voi muuttua vielä kesäksi elokuussa.

  Meillä digitalikset eivät vielä ihan auki, mutta olen näkevinäni nupuista uusia värejä, joten kamera on valmiina.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Digitalikset ovat komeita, saavat levitä täälläkin.
   Kasvihan on kaksivuotinen, ensimmäisenä vuonna se tekee lehtiruusukkeen ja kukkii seuraavana vuonna, joten toissavuonna oli hyvät olosuhteet digitalikselle. Jos en yhtään kitkisi niitä niin kaikki kasvilavat olisivat täynnä sormustinkukkia :)

   Poista
 2. Ra-kas-tan sormustinkukkia, ne ovat helppohoitoisia ja upeita. Harmi kun en voi kasvattaa niitä alapihalla, kun Tuisku-koiramme näreksii kaikkia kasvia ja s-kukka on kovasti myrkyllinen. Sulla on kyllä upeat kasvustot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan hyvä muistaa, että sormustinkukka on myrkyllinen. Helppohoitoinenhan se on, mutta kasvaa missä mielii, minulle sekin sopii. Tuisku on siis kasvissyöjä :) eipä olisi uskonut.

   Poista
 3. Oho, kylläpä sinulla onkin sormustinkukkia! Meilläkin on nyt ensimmäistä kertaa jonkin verran sormustinkukkia, muttei sentään noin paljoa. Miten muuten se walesilainen digitalis eroaa suomalaisesta versiosta? Neron perusteellinen kissanmintun hoito tepsi ihan selvästi :D. Neron huomaan uskaltaa siis luottaa lisääkin hoidettavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Walesilaiset olivat tummemman punaisia ja vähän pienikukkaisempia. Sitä kasvoi kaikkialla vaellusreittieni varrella olevilla niityillä. Puutarhakarkulainen varmaankin. Nyt kaikki sormustinkukat ovat varmaan risteytyneet moneen kertaan, värikirjoa on valkoisesta vaaleanpunaisen kautta tummanpunaiseen. Nero ei ole täysin luotettava kasvien hoitaja, se antoi unikkoniitylleni sellaista vierihoitoa makoilemalla taimien päällä, että unikot näyttävät jäävän kääpiöiksi.

   Poista
 4. Upea näköisiä ja varsinkin noin kun niitä on paljon!
  Minä(kin) tykkäisin mutta jätän väliin kun on noita pikkuihmisiä vierailevina tähtinä :)

  Ihanalta näyttää muutenkin sun kukkapenkkisi ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi vara kuin vahinko. Joissakin ryhmäpuutarhoissa digitalis on kielletty :( koska se leviää herkästi naapureiden puutarhoihinkin. Kieltäisivät sitten sen mukulaleinikin ja voikukankin :)

   Poista
  2. Mukulaleinikin sais kyllä kieltää - vaikka me ollaan siitä jo pääsemättömissä. Voikukka taitaa jakaa mielipiteitä, mun maailmaani ne mahtuvat kunhan ei nyt ihan hillittömästi leviä :)
   Täällä on kyllä hyvin huomannut, että mikä häiritsee yhtä ei häiritse toista ollenkaan ja päinvastoin.

   Poista
  3. Kasvit eivät tunne rajoja :)

   Poista
 5. Sormustinkukat kuuluvat ehdottomasti puutarhaan! Rohtoraunioyrtti on muuten myös oiva kukka pölyttäjien mielestä, kuljin tänään omieni ohi ja mikä pörräys kävi sinisissä kukissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oikein iloinen sormustinkukkien invaasiosta :) Rohtoraunioyrtin sininen on kerrassaan upea ja pörriäiset kiittävät tästäkin kasvista.

   Poista
 6. Hurmaava näky, värit ja korkeat tuulessa huojuvat kasvustot! Olen yrittänyt meille kylvää digitalista, kerran kukki ja sitten ... yritän vielä! Ne ovat niin upeita ja villejä, kasvavat siellä missä haluavat! Sinulla kasvaa paljon muutakin ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taisi kestää muutaman vuoden ennen kuin sormustinkukat alkoivat kunnolla levitä. Keräsin siemeniä ja viskelin niitä sinne tänne, nyt se kylväytyy jo itsekseen.

   Poista
 7. Huippukauniita ovat puutarhasssasi sormustinkukat ja kaikki muutkin :) Meillä nyt ruusukkeita kuljeskelee ympäriinsä käytävää, toivottavasti ensi kesänä saataisiin jo kukkiakin! Jostain syystä en ole saanut meillä sormustinkukkaa kukkimaan kuin yhden varren kerran vuosia sitten ja yritystä on kyllä ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat nauttia sormustinkukista ensi kesänä, jos on paljon alkuja niin pakosta joku alkaa kukkiakin.

   Poista
 8. Noi sormustin kukat ovat kyllä niin ihania, että mielestäni niitä saakin tunkea jokapaikasta. Oikeistaan niiden kuuluukin tulla just niin, ei tarvii olla ryhmänä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukka on villi ja vapaa kaunotar :)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos, nyt on kesän kukkein aika :)

   Poista
 10. Sormustinkukat ovat kauniita just silloin kun niitä on PALJON!! Ihania kuvia!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt niitä on PALJON :)
   Vähän tuossa muut kukkijat jäävät jalkoihin, mutta antaa kaikkien kukkia.

   Poista
 11. Digeistä tulee hauska cottage garden -fiilis. Minä tykkään! Meillä mökillä vain muutama tulossa kukkaan tänä vuonna, ovat vielä nupulla. Kivoja kesäisiä tunnelmakuvia ja upeita värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Digitalikset ovat jännittäviä, koskaan ei tiedä mistä ne nousevat ja värikin on arvoitus kukkien avautumiseen asti.

   Poista
 12. Siellä on sekä isännällä että emännällä selkeästi viherpeukalo! Paitsi ettei isännällä ole peukaloita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kaksi puutarhatonttua, paitsi, että toinen ei ole tonttu :)

   Poista
 13. Tälläinen "digiaika" on oikein kaunis!

  VastaaPoista
 14. Minäkin olen ihan innoissani noista Sormustinkukista! Vaikka ovatkin joka paikassa ja myrkyllisiäkin, mutta ovat niin hurmaavia, että saavat kukkia rauhassa. Luin jostakin että ruusut viihtyvät niiden seurassa, joten yritän siirtää ne ruusupenkkiin, mutta niitähän tulee sielä edelleen missä ennenkin olivat :) Digiaika paras aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläköön digiaika! Täällä niitä kasvaa ruusupuskienkin seassa :) Muita ruusuja ei meillä olekaan. Harvoinpa mitään perennaa tulee maisteltua. Kun olin lapsi, meitä varoitettiin myrkyllisistä kasveista kuten ukonhattu ja digitalis, kunnioittaen katselimme niitä kaukaa. Myös myrkyllisiä luonnonkasveja opetettiin varomaan.

   Poista
 15. Meidän pensaiden vierusten putsaaja ei ikinä muista, että sormustinkukkia ei oteta pois...hänestä näyttää rikkakasvilta. Yhden vain löysin tänä vuonna ja aina meillä niitä on ennen ollut. Kauniita ovat, jotenkin kodikkaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukkien pikkuruiset alut tulee helposti kitkettyä kun putsaa kukkapenkkejä. Niitä on usein niin paljon, että ajattelee etteivät ne voi olla muuta kuin rikkoja. Yhdestäkin digitaliksesta tulee kukinnan jälkeen runsaasti siemeniä.

   Poista
 16. On tainnut olla kasveille sopiva kesä. Helteiden jälkeen odotin puutarhaani jo sadetta. Täällä muuten rehottaa naapurin puska, joka pyrkii koko ajan tänne meidän puolelle. Mitenhän sen saisi aisoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos digitalispuska kurottaa pihallenne, saatte taatusti pian omat kasvustot. Ne voi tietysti kitkeä pois jos ei jostain syystä sitä halua puutarhaansa.

   Poista
 17. Ihan pökerryttävän kaunista kukkaloistoa pihallasi ja kasvimaallasi. Meilläkin valkoinen sormustinkukka on levinnyt ja sen siementaimia kasvaa siellä ja täällä. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa myös muutamia erivärisiä tarhasormustinkukkia. Minulla oli ensin yksi ainoa valkoinen, ja se teki siementaimia niin paljon, että koko kukkapenkki oli ikään kuin päällystetty vaaleanvihreällä nukkamatolla. Niitä sai kitkeä noin miljoona. Opin siitä sen, että kannattaa leikata lähes koko kukinto pois kukkimisen jälkeen, niin ei tule kitkettävää niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on paljon kukkijoita. Minullakin oli kasvimaalla yksi suuri kasvilava keväällä yhtä digitalismattoa. Vähän suretti kitkeä niin monta potentiaalista kukkaa, mutta riittäähän noita. Ja jonnekin piti palsternakkakin kylvää :)

   Poista
 18. Onpa muuten kivan näköinen tuo uusi maruna Parfum d'Ethiopia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon voisi laittaa vaikka kukkapenkkiin, nyt se vankistuu kasvimaan reunalla.

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Nyt löytyy kuvauskohteita kotipihasta :)

   Poista
 20. Ihanaa kukkaloistoa puutarhassanne <3 Tuo sormustinkukka on ihan mahdottoman kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukka on kaunis ja kestävä, se seisoo pystypäin kaatosateista ja tuulista huolimatta.

   Poista
 21. Ihastuttavaa! Mä pidän kaikista eniten juuri tuollaisista sommitelmista, jotka ovat hallittuja mutta vapaita. Sekaisin erilaisia kukkia, ihan kun luonto olisi tehnyt kukkapenkin itse. Sellaiset vatupassilla tehdyt puutarhat, joissa ei kasva kuin presiis se mitä siihen on laitettu, juuri siinä mihin se on laitettu, ovat tietenkin tosi hienoja, mutta mun makua lähinnä on juuri tällaiset brittihenkiset puutarhat, kuten sulla usein kuvissa näkyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että kukat asettuvat niin kuin mielivät, yritän kyllä hallita niitä, mutta ne ovat kurittomia :) Täällä ei mikään ole presiis, joten puutarha on sen mukainen.

   Poista
 22. Miten kauniit digitalikset ja muut tuoksuvat! Digitalis aiheuttaa minussa tällä hetkellä aika jänniä tunteita, sillä luen juuri Virpi Hämeen-Anttilan uusinta kirjaa, jossa rikkaita vanhuksia on murhattu mm. juuri digitaliksella.

  Silti kukka on aivan ihana. Olisi se tervetullut meidänkin pihaan, kunhan ensin perustetaan vähän uutta penkkiä ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain digitaliksen ainesosaa käytetään sydänlääkkeissä. Minulla ei ole myrkytyssuunnitelmia vaikka kasvia esiintyykin noin runsaasti :) Monet vanhat rohtokasvit ovat myrkyllisiä. Marunoitakin viljelen vain koriste- ja tuoksutarkoituksessa, en tohtisi käyttää niitä rohtona.

   Poista
 23. Minäkin pidän kovasti digiajasta. Kun lapset olivat pieniä, en tohtinut niitä puutarhaani kylvää, mutta lapset kasvavat ja nyt digitalikset kukoistavat:)
  Minä käyn usein hypistelemässä aaprottiani, tuoksu tuntuu niin kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Digitalikset ovat kiitollisia ja upeita kukkijoita. Ne saavat levittäytyä minne mielivät. Aaprotti muistuttaa aina olemassaolostaan kun sen ohi kulkee.

   Poista

Kiitos kommentista