14.8.2015

Lentäviä sarvikuonoja ja muita yöllisiä ihmeitä

Tuo suttu tuossa keskellä on etelänpäiväkiitäjä. Olen tavannut sen useasti tänä kesänä. Ensin olin varma, että kolibri on haurhautunut puutarhaani. Kiitäjä on suuri ja imee mettä lennossa kuten kolibri, se ei ole hetkeäkään paikallaan. Sen tapaa iltaisin tai öisin, kun leimut heiluvat tietää, että kiitäjä on aterioimassa. Myös harjaneilikat miellyttävät kiitäjää.
Parina yönä olen kasvimaalla pelästynyt lentävää sarvikuonokasta, se on vaikuttava näky, mutta kuvaa minulla ei siitä ole.
Kolmas outo lentelijä täällä on peukaloinen, se ei ole paljon etelänpäiväkiitäjää suurempi, mutta kova ääni sillä on niin pieneksi linnuksi. Tänään se lennähti portaan kaaliruukusta kun astuin ulos ja sanoi pari valittua sanaa. Se on oudon tuttavallinen ja liikkuu paljon maassa tai matalissa pensaissa, lentelee usein kukkapuskissa.

Yöllä oli liikkeellä myös peuroja. Huomasin niiden ohittavan kasvimaani vakiopolkuaan pitkin ja kävin hakemassa kameran. Peurat nauttivat iltapalaa pellolla ja minä etenin varovasti nelivedolla puskien suojassa. Tietysti ne huomasivat minut, emo haistelee ilmaa tunnistaakseen onko pöpelikössä rapistelija vaarallinen.

En tiedä oliko tuossa kaksi emoa vasoineen. Aiemmin olen nähnyt vain yhden emon kahden vasan kanssa.

Peurat olivat valppaina, mutta ehdin napsia niistä monta kuvaa.

Kunnes uusi neliveto ilmestyi paikalle. Musta pantteri juoksi peuroja kohti muristen kumeasti, silloin tuli sorkkiin vauhtia ja peurat katosivat metsän pimentoihin.
Me keskityimme katselemaan ihmeellistä Perseidien tähdenlentoparvea.

Murrr...

48 kommenttia:

 1. Peurat taitavat liikkua nyt tavallista enemmän. Ainakin täällä niitä näkee melkein päivittäin. Illalla hämärän saapuessa ja varhain aamulla naapurin viljapellolla on melkein aina jokunen sarvipää. Ovat ne komeita otuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväiset vasat ovat nyt kasvaneet tarpeeksi ja seuraavat emoaan. Autolla liikkuvien kannattaa olla valppaana, tienvieripuskasta voi tulla jonossa montakin peuraa. Onhan ne komeita ja vasat söpöjä niin kauan kun jättävät istutukseni rauhaan, söpöys karisee kummasti jos ne kiinnostuvat kasveistani :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kuvaaminen pimeässä käsivaralla oli vaikeaa, mutta onneksi jotain tarttui "filmille".

   Poista
 3. Hieno peurasarja! Ihan kuin perhepotretti olisi. Ei pystynyt valvomaan tarpeeksi myöhään, että tähdenlennot olisi näkynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas kerran toivoin, että omistaisin kunnon teleobjektiivin. Ihme, että peurat pysyivät noin kauan paikallaan. Oli onni, että pilvet väistyivät yöksi ja tähdenlennot näkyivät.

   Poista
  2. Hienot kuvat peuraperheestä tai kahdesta.
   Muutaman kerran olen tänä kesänä nähnyt kesäkodin pihalla peuran eli aika harvoin. Tosin ehkä meidän pellon reunan makuukset voivat olla juuri peuran.

   Poista
  3. Metsässä näkyi runsaasti peurojen makuuksia. Tulee aika tasaista kun tuommoinen lauma käy lepäämään :)

   Poista
 4. Peurat on komeita, mutta saavat luvan pysyä poissa meiltä, läheltä niitä välillä menee.
  Eilen törmäsin jättimäiseen perhosentoukkaan. Netistä löysin sille nimen puuntuhooja. Olipa melkoinen pötkylä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös asettanut lähestymiskiellon peuroille. Kaikenlaista uutta ja outoakin näkee luonnossa varsinkin öiseen aikaan, nyt kun on vielä valoa. Kukkapenkkejä kantatessani löysin monta Kultakuoriaisen toukkaa, jotka näyttivät aivan alienin sikiöiltä, peittelin ne takaisin talvehtimaan.

   Poista
 5. Kolibri...musta pantteri...oikea viidakko..:))
  Mukavaa perjantai päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä on eksoottinen eläimistö, sarvikuonotkin rymyävät öisin :)

   Poista
 6. Komeat peurat täällä en ole niitä nähnyt ihana mustapantteri:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhurin kannalta peurojen puuttuminen on hyvä juttu :)

   Poista
 7. Hyvä Nero, noin sitä pitää! Murrr ja ärrr! Olet sankarini.
  Kiitäjät ovat hienoja, mutta niistä on mahdoton saada kuvaa! Joku jätti on törmäillyt keittiöni ikkunaan iltaisin, hirveä tömähdys oikein kuuluu. Yrittäisi valon houkuttelemana sisälle. Joku iso kiitäjä tai yökkönen tms. Ukona on paljon elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero halusi kovasti, että lähdettäisiin peurojen perään, piti houkutella se käymään ruokakupilla, että suursaalis unohtuisi :) Olen erittäin tyytyväinen vahtikissaani, myyrätön ja peuraton kasvimaa on iloni. Tähtiä katsellessa sai ihailla myös lepakoiden lentelyä.

   Poista
 8. Etelänpäivänkiitäjä on ihan outo nimi, mutta kolibrit on ihania! Voi teitä nelivetoja :D Ajatella että sinua pienempi neliveto oli vaarallisempi peurojen mielestä :D Näittekö tähdenlentoja? Täällä ollut pimeän ajat pilvessä taivas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neliveto murinalla ON pelottava :)
   Näimme komeita tähdenlentoja ja muutenkin tähtitaivas oli upea näky.

   Poista
 9. Kissat ovat hyviä vahteja. Meidän kylälläkin valkoinen kissa antoi lähdöt peuroille kun ne tulivat liian liki! Minun tietääkseni naarapeuroilla ei ole sarvia, joten kuvassa olisi kaksi urosta ja kaksi vasaa. Mutta missähän ne naaraat oikein olivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mutta, koti-isäthän siinä ovat lapsenvahteina. En ollut varma sukupuolesta, sillä metsäkaurisnaaraillakin on sarvet. En myöskään tiennyt, että urokset kulkevat vasojen kanssa, en ole ennen nähnyt. Yhtenä yönä tuosta naapurista kuului kyllä metsästyskiväärin laukaus. Kaikki eivät osaa lukea kalenteria.

   Poista
 10. Hienot peurakuvat!! Ja, etenkin alin kuva mustasta pantteristta on hyvin puhutteleva...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli haastavaa kuvata mustaa pantteria pimeässä :)

   Poista
 11. Ihana luonto tarjoaa taas parastaan!
  Peuroja, kiitäjiä ja tähdenlentoja!
  Kiitäjät ovat upeita!
  Meille eksyi yksi ilta ikkunaa sulkiessani oleanterikiitäjä sisälle!
  Siinä hetken ihmeteltiin tätä "kolibria", joka on todella fiksu eläin!
  Kävi tutkimassa ensin appelsiininkukat seinällä olevasta taulusta, siirtyi sitruunapuu-tauluun ja päätti sitten lähteä ulos hänelle avatusta ovesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas hauska tarina kiitäjä-taidekriitikosta :)
   Kävi näyttelyssä ja poistui esteettisen nautinnon jälkeen.

   Poista
 12. Sulla on antoisa viidakko siellä, ja kaikki hyvin niin kauan kun ei ole virtahepoja olohuoneessa :D
  "Vielä kun on valoa"? Mitäääh? Tuntuu, että yhdentoista aikaan on jo ihan yö, yhden aikaan melkein jo kulkee käsikopelolla pihalla - juu, käyn nuuskuttelemassa vielä yötuoksut :)
  Tähdenlennotkin meni ihan ohi kun olen jo pitkään pitänyt itseni vain ja ainoastaan radiouutisten varassa (ja maailma täällä mun kesäkuplassani on paljon parempi) eikä niissä mainittu mitään :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virtahepoja ei ole onneksi näkynyt :) Eikä vaaleanpunaisia norsujakaan.
   Täytyyhän puutarha kokea yölläkin, siellä on ihan eri meno ja tunnelma kuin päiväsaikaan. Harmi kun tähdenlennot menivät ohi, mutta uusia tulee. Jos yötaivas kiinnostaa niin parhaiten sen tapahtumista löytyy tietoa täältä: https://www.ursa.fi/etusivu.html

   Poista
  2. Täytyypä pistää tuokin linkki talteen! Se vaan tuppaa olemaan vähän niin, että niitä katsastaa milloin katsastaa ja lopulta ne unohtuu :)
   Vaan tähdetpä näkyi yks yö komeasti, harvoin näin kaupungin laitamilla näkee yhtä kirkkaina, aina tahtoo kaupunginvalot häiritä sen verran.

   Poista
  3. Tuolta voi kurkata etukäteen esimerkiksi, että Alfa-aurigien tähdenlentoparvi näkyy 28.8. alkaen 5.9. asti, maksimin ollessa syyskuun puolella ja laitaa itselleen muistiin. Ursalla on myös tähtivahtisovellus, mutta se toimii vain Android- laitteissa.

   Poista
 13. Ihanat tunnelmat kuvissasi.

  Keväällä kun kaivelin täällä kototontilla maasta löytyi järkyttävän isoja toukkia. Piti ihan päivän lopuksi lähteä googlettelemaan, josko saisin selvyyttää mitä ne ovat. Tulin siihen tulokseem että ovat noita sarvikuonokkaita. Enpä ole koskaan aiemmin tuollaisia toukkia nähnyt, tai sitten aikuistakaan. Ne ovat vissiin yö aikaan liikenteessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikin mukavat yötunnelmat, tuntui kuin olisi astunut toisenlaiseen maailmaan kuin päiväsaikaan. Sarvikuonokkaat liikkuvat öisin, kerran sellainen käveli minua vastaan Sturenkadulla Helsingissä (en ollut päissäni). Tämä oli toinen kerta kun kohtasin sellaisen. Kultakuoriaisen toukat ovat vähän samannäköisiä vaaleita, suuria olmeja kuin sarvikuonokkaan (joita en ole tietääkseni nähnyt, mutta katsoin kuuklesta), niitä on täällä paljon varsinkin nurmikon alla jos sitä kääntelee.

   Poista
  2. Sarvikuonokas oli sitten vissiin lähtenyt katsastamaan kaupungin yötunnelmaa :)

   Noita kultakuoriaisia olen nähnyt pihalla useita.

   Poista
  3. Sarvikuonokas taisi olla menossa yökerhoon :)
   Ehkä ne toukat olivatkin kultakuoriaisen lapsia, se on aika yleinen. Luin, että sarvikuonokas viihtyy lantakasoissa (ja komposteissa), ehkä hevosenlantakompostini on houkutellut sen tänne.

   Poista
 14. Hauska postaus!
  Viimeinen kuva Pantterista on ihana. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pelästyin kun pantteri nelisti selkäni takaa. Vähän nauratti kun se oli taas niin tuimana jättikokoisille peuroille. Erinomainen vahtikissa.

   Poista
 15. Voi tuimuus, mikä ihanan vahti :)

  VastaaPoista
 16. Paljosta jää paitsi, jos liikkuu puutarhassa ja pihamaalla vain päiväseltään.
  Nerolla on kuvassa sellainen ilme, että pikkaisen ottaa pattiin, kun en päässyt peurajahtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöt ovat tähän aikaan viehkoja puutarhassa. Nero olisi halunnut, että lähdetään perään ja näytetään närhen munat, mutta minä toppuuttelin. Harmittaahan se.

   Poista
 17. Onpa sinulla siellä pelottava peurojen jahtaajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaviskaa sarvipäät! Pahoin pelkään, että ne hautovat kostoa.

   Poista
 18. Täällä pohjoisessa ne tähdenlennot eivät näkyneet, on vielä niin valoisaa. Mutta peuroja olen nähnyt täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain hyötyä etelän jo pimeistä öistä :)
   Peurat ovat kaikkialla.

   Poista
 19. Kauniita eläimiä nuo peurat, en vain ole koskaan nähnyt livenä täällä päin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nuo kauniita eläimiä, mutta en varsinaisesti kaipaa niitä maisemaan, ne ovat jatkuva potentiaalinen uhka.

   Poista
 20. Jopa Sinulla onkin vilkas yöelämä :) ja kaikenlaisia vieraita. Nuo peurat ovat kyllä kauniita mutta niiden vierailut eivät kovin innosta, meillä hiippailee täällä muutama kauris! Onneksi Nero on hyvä vahtikissa, tuima ilme! Saaliin koko on kyllä sopiva :) pantterille, meidän kissat ovat vaatimattomampia...täytynee niitäkin kouluttaa, no Nöpö toi kotiin kerran sorsan ja sai siitä kyllä moitteet, ei ollut sorsastusaika vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on tosiaan vilkasta yöelämää. Nöpöllä olikin aika raahaaminen sorsapaistissa. Ei joka kissa saisi pyydystettyä vesilintua. Kissakin vaistoaa, että peura on saaliseläin suuresta koostaan huolimatta.

   Poista
 21. Kyllä on kulkijoita. Minusta tuntuisi oikeutetulta kutsua ne kaikki tervetulleeksi, mutta taidat tietää paremmin. Minulle itse sato ei ole niin tärkeä, vaan se matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman satoa noin suuren kasvimaan hoito olisi täysin mieletöntä. Enkä halua peurojen vierailevan perennapenkeissänikään. Muuten saavat liikkua ja elellä alueella minun puolestani. Kasvimaalla elelee myös monituhantinen hyönteiskanta, vain tuholaiset torjutaan verkoin ja muilla lempeillä keinoilla. Aivan kasvimaan reunassa elelee vaskitsayhdyskunta ja runsaasti sisiliskoja hoitelemassa puolestani torjuntapuuhia.

   Poista

Kiitos kommentista