9.8.2015

Nyt kyllä liioittelet!

Totesi ystäväni kun tässä kasvimaan reunalla sanoin, että mikään ei kasva.

Tämä kesä ei ole ollut kovin suotuisa kasvimaaviljelyssä, varsinkin alku oli epätoivoista. Mutta niin vaan nousee satoa tänäkin kesänä, ruusupavut kukkivat vaikka alkukesän värjöttelivät kylmissään.

Punajuuret ja palsternakat ovat vielä pieniä, mutta onhan niillä aikaa varttua vielä pari kuukautta.

Sipulit ovat kasvaneet tänä vuonna komeiksi ja niitä on jo syötykin.

Kaikki näyttää rehevältä ja olen edelleen toiveikas, varsinkin kun olemme saaneet kaivattua lämpöäkin.

Isohirvenjuuri on pörriäisten suosiossa ja rikkaruohona kasvanut päivänkakkara on kukkinut todella komeasti.

Monenlaista salaattia on syöty koko kesä, tillit, persiljat, ruoho- ja talvisipulit ovat myös olleet listalla pitkään.

Etualalla kasvaa punalehtinen perilla, varsiselleriä ja erittäin terveellinen vihannesportulakka. Takana ovat kardonit kasvaneet jättimäisiksi, mutta yhtään kukkavartta niissä ei ole näkynyt eikä tavallisessa latva-artisokassakaan. Alakulmasta kurkottaa kamomilla, josta olen jo kuivannut teetä talveksi.

Yrttilaatikossa on monellaisia makuelämyksiä, etualalla kukkii hunajamelonisalvia.

Tänä vuonna saatan onnistua salaattifenkolin kanssa. Kylvin sen vasta juhannuksen jälkeen ja valitsin oikean lajin (Zefa Fino). Fenkoli on lyhyen päivän kasvi, liian aikainen viljely saa sen kasvattamaan kukkavartta ja pulska lehtituppi jää muodostumatta. Nyt on myös ollut fenkolille suotuisat viileät säät, se kun tykkää parinkymmenen asteen lämpötiloista ja viileistä öistä.

Kesän yllättäjä on ollut avomaankurkku, se on tuottanut satoa jo monta kiloa vaikka alkukesästä luulin taimien saaneen kylmää. Miten kauan nuo tomaatinsiemenet oikein säilyvät maassa, taas pukkaa villitomaattia sieltä täältä. Kasvimaa taitaa olla aika villiä sorttia kaiken kaikkiaan, sillä laattojen välistä nousee perunanvarsi.

Onko hyviä säilöntäideoita?

Kesäkurpitsoita on tullut mukavasti tasaiseen tahtiin, mutta talvikurpitsan kanssa mokasin lahjakkaasti. Otin siemenet viime vuotisista kurpitsoistani, mutta se oli virhe. Taimet kyllä kasvoivat komeiksi, mutta hedelmät ovat kummallisia sekasikiöitä. Oikealla on normaali kesäkurpitsa Latino, vasemmalla on "talvikurpitsani" se on latinon, tavallisen vihreän kesäkurpitsan ja suuren talvikurpitsan sekoitus. Alkuperäinen siemen taisi olla jokin hybridi, joten jälkeläisistä ei tule samanlaisia. Maku on on kuitenkin aivan samanlainen kuin kesäkurpitsassa. Pitäisiköhän antaa jonkun kasvaa oikein suureksi ja katsoa muuttuuko se oranssiksi.

Lehtikaalit ovat kasvaneet komeiksi hyönteisverkon alla, olen kuivannut kaalia jo suuret määrät talven varalle ja yhdessä ja toisessa padassa on lehtikaalia mukana. Myös ristikukkaiset salaatit, kuten rukolan olen kasvattanut verkon alla. Siitä on yli kymmenen vuotta kun viimeksi olen saanut reiätöntä rukolaa omalta kasvimaalta.

Ystävältä lahjaksi saatu maissipelto kukoistaa.

Lisäksi kukoistavat maa-artisokat ja härkäpavut. Kohta auringonkukat puhkeavat kukkimaan ja alkaa näyttää siltä kuin meillä olisi ihan normaali kesä. Toivottavasti saamme lämpimän loppukesän ja syksyn.
Mitenkäs teillä muilla ovat viljelyt onnistuneet?

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Teija K! Leppoisaa sunnuntaita kaikille!

56 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä! Teillä on selkeästi ollut hiukan lämpimämpää ajoittain kuin meillä tai sitten paahteiseksi luulemani kasvimaa onkin varjoinen. Pohjois-Tuusulassa on menestynyt ainoastaan monivuotiset yritt, salaatit, peruna ja härkäpapu. Kaikki muu on useita viikkoja myöhäsässä tai ei itänyt ollenkaan. Pavut harmittavat erikoisesti, koska kokeilussa oli vaikka mitä uusia ihanuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täälläkin on kaikki selvästi myöhässä. Ensimmäiseksi kylvettyjä porkkanoita on jo syöty, mutta myöhemmin kylvetyt ova pikkuruisia. Leikkopavut kukkivat vasta minullakin, tuossa maissien edessä kasvavat pavut on ystävä kasvattanut kasvihuoneessa ja antoi minulle ruukuissa, ne on jo syöty. Onneksi kasvukautta on vielä jäljellä, jos lämpöä riittää ehtii moni ottaa myöhästymisensä kiinni.

   Poista
 2. Ihanan rehevää. Minä en hyötyviljele juuri ollenkaan, tomaattien kanssa on taas hyvin niukka sato tulossa viileiden ilmojen vuoksi. Menee ihan harrastuksen piikkiin. Noi sinun verkkosi ovat loistavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaateja olen saanut kourallisen :)
   Verkot ovat loistavat, ne säästävät paljon vaivaa, ei tarvitse hätistellä kaalikoita ja kirppoja, valo pääsee hyvin läpi, samoin kasteluvesi, jota on tullut tänä kesänä taivaan täydeltä.

   Poista
 3. Siellä on todella rehevää. Meillä kukat märkäni kukkapenkkiin. Muutama aurinkopäivä oli tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kasvimaani on vähän rinteesssä ja viljelylaatikoista vesi valuu aika hyvin, muuten kaikki olisi mädäntynyt tai uinut tiehensä. Paitsi aurinkoa, kasvu on kaivannut myös lämpöä. Yöt ovat olleet koko kesän hyvin kylmiä.

   Poista
 4. Niin, kaikki riippuu aina siitä mihin vertaa! Minunkin silmääni kasvimaallasi näyttää varsin rehevältä, mutta uskottava on, että joskus on ollut sitten rehevämpääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaus oli paikallaan, tarjosin vanhaa tietoa :)
   Lämmön tultua kasvimaa ikään kuin lähti käyntiin, kosteus saa kaiken rehottamaan niin, ettei tuolla meinaa mahtua kulkemaan.

   Poista
 5. Ompas siellä monen moista popsittavaa. "Onni on omistaa oma puutarha". Eipä ole minunkaan pieni ruukkupuutarhani tänä vuonna pahemmin kukoistanut, vaan eipä ole tarvinnut pahemmin vettäkään kantaa kukilleni =) Aina löytyy se hyväkin puoli asioista =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ruukuissa olevat kesäkukkani ovat surkeita raakkuja, samettikukat mätänivät, eikä sillä rintamalla mikään kukoista. Maassa kasvavat sen sijaan ovat saaneet mukavasti vettä ja kohta myöhäisimmätkin kukkijat avaavat nuppunsa.

   Poista
 6. No erittäin hyvältähän nuo viljelyksesi näyttää! Ai että tuntuu varmaan mukavalta sitten talven tuiskujen keskellä juoda oman maan kamomillateetä. Minulla ei ole mitään viljelyksiä, paitsi muutama tomaattipuu, paprika ja chili parvekkeella :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kuivattu kamomilla ja minttutee ovat todella aromikkaita. Molemmat ovat lisäksi monivuotisia kasveja, kamomilla kylväytyy itsekseen kun antaa osan kukista tehdä siementä. Toivottavasti saat tomaatti ja chilisatoa.

   Poista
 7. Ai vitsit kun näyttää hyvältä sinun kasvimaalla ja puutarhassa! Sademäärä on saanut kaiken rehevöitymään ja kasvamaan hyvin, mutta kypsäksi ei meinaa saada tomaatteja ym. pitkän kypytysajan vaativia. Kyllä lämmintä kaivataan nyt kipeästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvu on mallillaan, mutta lämpöä tarvitaan kypsymiseen, pavutkin vasta kukkivat. Mutta onneksi monenlaista satoa on saanut jo korjatakin.

   Poista
 8. No voihan runsaudensarvi!!
  Minä tyydyn ihan pottuun, namskis - ja niihin eri sipulaateihin :)
  Täällä on rusakot nyt niin isona riesana, että eipä paljon kannata. Nyt on kuulemma suunnitelmissa anoa kaupungilta lupa niiden kannan supistamiseen, ne nimittäin tuppaa asumaan vijelylaatikoissa ja muissa kasvupenkeissä. Kaikki syötäväksi kelpaava menee.
  Naapureilta (useammaltakin) meni jopa kaikki gladiolukset, minä sain ne pitää, mutta nyt kun ne sateiden maahan painamat unikot alkoi vähän nostaa päätään ja piristyä, niin eikö ne rusakonprkleet napsinut nekin poskeensa. Pelkkiä napsittuja varsia jäljellä :(
  Eilen istuttiin pimeää iltaa lyhtyjen ja pömpelitulen valossa lähinaapurien kanssa ja tiesivät kertoa, että nyt ja viime kesänä ovat unikot olleet kova sana rusakoille, aiemmin ei. Eli meillä on täällä ei citykaneja vaan mansenarkkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun viljelyni on saanut uuden käänteen Neron myötä. Prinssi pitää tunkeilijat loitolla kiitettävästi, vain joskus talvella käyvät jänikset popsimassa kasvimaalla esimerkiksi kaalien jämiä. Ennen Neroa vesimyyrät söivät porkkanoista alaosan, peurat yläosan ja minulle jäi keskiosa. Vesimyyrät muuttivat onneksi pois kasvimaalta ja peurat oppivat uudet reitit, pantterin kumea murina saa ne epäluuloisiksi.

   Poista
 9. Samaa mieltä ystäväsi kanssa: nyt liioittelet! On niin rehevää ja vihreää ja kukikasta ♥. Mutta ainakin meillä "kaikki" kasvit ovat enemmän tai vähemmän myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän liioitelleeni, mutta moni kasvu käynnistyi vasta lämpöaallon tultua. Vain kurkut ovat olleet erittäin sadokkaita tänä kesänä. Siitä opin, että niitä kannattaa kastella erittäin runsaasti aurinkoisina kesinä.

   Poista
 10. Hyvältä näyttää, minulla ei tänä vuonna kurkut onnistuneet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan aiemmat, mahtavat kurkkusatosi ja ihmettelen kun minä onnistuin tälläisenä kesänä saamaan komean sadon, normi kesänä sato on ollut usein heikompi. Alkukesän kellastuneet kurkuntaimet eivät luvanneet hyvää, mutta toisin kävi.

   Poista
 11. Kyllä ystävä osui oikeaan!
  Meilläkin alkaa pikkuhiljaa kasvilavoissa rehottamaan, salaattia on syöty jo pitkään, muutakin satoa voisi jo alkaa keräämään. Kasvihuoneesta tulee kurkkuja, mutta valtava määrä tomaatteja antaa vielä odotuttaa värittymistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kesää on vielä jäljellä ja jos syksy on pitkä ja lämmin niin sadossa ei ole valittamista. Ja puutarhurin on totuttava siihenkin, että joskus olosuhteet eivät suosi kasvua. Onneksi elanto ei ole kiinni sadon onnistumisesta, toisin on ammattiviljelijöillä.

   Poista
 12. On sinulla mahtavat viljelykset ja mitä olisikaan, jos kesän säät olisivat olleet toisenlaiset. Lämmöllä on kyllä merkittävä vaikutus, tämä yksi ainut viikko näyttää kasvattaneen enemmän kuin edelliset yhteensä. Yöt ovat tosi kokeita, viime yönä meidän alapihalla oli 9 astetta. Aika vähän elokuun alun yöksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, paikallaan jurottaneet kasvit ikään kuin heräsivät lämpimän sään tultua, huikea kasvupyrähdys. Jos olisi ollut enemmän aurinkoa niin ehkä kasvimaallani kypsyisi nyt vesimeloni :)
   Nyt se on jurottanut saman kokoisena koko kesän, yksi herneen kokoinen melonikin taitaa olla varressa.

   Poista
 13. Kummasti siellä kasvaa ja rehevältä näyttää!
  Heinäkate on varmasti ollut hyvä!
  Kesäistä sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kate yleensä pitää kosteuden tasaisena, mutta tänä kesänä on kosteutta riittänyt muutenkin. Mutta pysyvät ainakin rikkaruohot kurissa :)

   Poista
 14. Huono vuosi kasvimaalla. Liian kylmää. Kaali ei lähtenyt, parsa ei lähtenyt, pinaatti ei lähtenyt, kaikki salattikaan ei lähtenyt, avomaankurkku vasta suunnittelee kukkimista, kesäkurpitsa kukkii nyt.. Ainoa josta on tulossa varmaa satoa on herne ja porkkana. - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kurjalta, alku oli niin katastrofaalisen kylmä. Minulla kasvoi melkein kaikki aluksi harson tai muovin alla, siksi ehkä satoakin tulee, sain ainakin taimet suuriksi. Toisaalta, herne ei minulla kasvanut hyvin, siinä on vasta pieniä palkoja, mutta vielä ehtii. On ollut superkurja kesä, kylmää ja märkää.

   Poista
 15. Komian sadon näytät saavan! Suosittelen lämpöisesti venäläisiä kurkkuja perinteisellä hapatuksella. Taivaallisen hyviä kun onnistuvat! Voi olla vähän haastava, koska menee herkästi homeeseen, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla. Jotain muuta kuin perinteiset etikka kurkut. Ja kurkkurelissi on kanssa helppoa ja hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan venäläisiä suolakurkkuja ja aion kokeilla, ainakin yhden purkillisen. Kurkkurelissiä en ole koskaan kokeillut, sekin olisi kokeilemisen arvoinen.

   Poista
 16. Kaikki lähti kasvuun todella hitaasti. Satoa olen saanut parsasalaatista ja rucolasta, tillistä ja pinaatista. Pari pientä punajuurta olen käyttänyt paistokseen. Herneet vasta kukkivat kunnolla. Tuntuu, että kesää olisi vielä paljonkin jäljellä, kun kasvu on suunnilleen siinä vaiheessa, kun se normaalivuonna olisi heinäkuun lopulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin kasvaa parsasalaattia, kylvin sen paljon muiden salaattien jälkeen ja se on nyt parhaimmillaan. Pinaatit on täällä jo syöty, jäljellä olevat kukkivat. Tämä lämpö saa toiveikkaaksi kasvun suhteen, toivottavasti ensimmäiset yöpakkaset tulevat hyvin myöhään.

   Poista
 17. Sinulla näyttää kasvavan ja menestyvän monta lajia kaunista ja herkullista, eksoottistakin, mistä en ole edes kuullut ennen. Hassua tuo että sinulla ovat kurkut menestyneet hyvin mutta punajuuret ja palsternakat vielä pieniä. Meillä on just toisinpäin. Punajuuret ja palsternakat senkun rehottavat, mutta kurkut ovat tosi surkeita. Omat kurkuntaimeni kuolivat, kun olin ne istuttanut avomaalle, ja ostin torilta uudet. Nekin ovat ihan kitukasvuisia, edistystä ei näytä tapahtuvan, pari tainta saattaa vielä kuollakin. Ei toivoakaan, että vielä vähään aikaan niistä saisi kurkkuja, jos ollenkaan. Kasvihuoneen kurkuista on jo saatu maistiaisia ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla, että jossakin juureksetkin rehottavat. Kurkkuni kasvoivat pitkään muovin alla, siksi ne kai selviytyivät alkukesästä. Palternakat, purjot ja punajuuret jurottavat, mutta toivo elää.

   Poista
 18. Kesä on tällä hetkellä niin kaunis ja ylihuomenna alkaa koulut. Humpsis miten tässä näin kävi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä ehti alkaa ennen kuin loppui :)
   Täällä alkavat koulut vasta viikon kuluttua.

   Poista
 19. Sulla on komean näköiset viljelykset. Ihan henkeäni haukkoen niitä katson kun meillä ei ole edes kesäkurpitsasta tullut yhtään mitään ja avomaankurkkukin on ihan surkean pieni vaikka onkin säilynyt hengissä. Ja peura söi kaikki punajuuret, lehtikaalit ja mangoldit. No, onneksi ensi vuonna on uusi kesä, aina ei voi onnistua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, onneksi tulee uusia kesiä. Olosuhteille ei paljon voi, mutta lannistua ei kannata. Tänään juuri ihmettelin, että 29.5. Kylvetty porkkana on ihan miniä :( Onneksi paljon satoakin on tulossa, kiitos taimien ahkeran suojaamisen alkukesästä.

   Poista
 20. Kesäkurpitsoita on riittänyt. Tomaatitkin jo punastelee. Perunoita en vielä ole kokeillut, mutta voisin kokeilla kohta. Munakoisolle ei tainnut olla riittävästi lämpimiä päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan menee uudisviljelijänä hyvin, moni on jäänyt kokonaan ilman satoa. Minulla kasvaa kaksi munakoisoa kuistilla, ne vasta kukkivat.

   Poista
 21. Vihreä ruoka ei sinulta ihan heti lopu kesken! Kuinkahan mahtaa käydä maissin, ehtiikö? Minä ainakin jännitän omaa satoani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalta torilta on haettu ruoka tänäkin kesänä. Maississa on pieniä tähkän alkuja, en ole ennen tuota kasvattanut ja jännitän kovasti mitä tuleman pitää.

   Poista
 22. Kaikkea ihanaa!

  Minulla on tuollainen samantapainen suuri perenna, luulin sitä auringontähdeksi, mutta saattaa olla muuten tuo isohirvenjuurikin, mmh täytyypä tutkia tarkemmin. Kyllä näyttävät niin erehdyttävästi samanlaisilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain oman kasvini isohirvenjuurena, mutta aloin pelätä, että jos se onkin auringontähti, joka on hurja leviämään ja kai laitettu jo haitallisten kasvien listallekin. Auringontähti on kuitenkin suurempi ja paras tuntomerkki löytyy lehdistä, isohirvenjuuren lehden alapinta on harmaa, nukkamainen kun taas auringontähdellä alapintakin on vihreä.

   Poista
  2. No, hui, kumpikohan minulla lienee. Pitääpäs tosiaan tutkia lehtiä tarkemmin kun käyn mökillä. Kiitos vinkistä.
   Minun yksilö on ollut mökillä jo useita vuosia, eikä toistaiseksi ole levinnyt.

   Poista
  3. Noita samannäköisiä on myös ainakin jättihirvenjuuri. Jos kasvisi ei ole levinnyt liiallisesti niin eipä haittaa oli se mikä tahansa. Ainakin pörriäiset iloitsevat tästä kasvista suunnattomasti.

   Poista
 23. Ihanan rehevää, oli ilo katsella kirjoituksesi kuvat.
  Vaikea alkukesä on tuonut monta ongelmaa, mutta nyt näyttää jo melko hyvältä, siis minun pieni kasvimaani on ihan kaksjakoinen. Kasvulaatikossa kasvaa hyvin muutama papu ja porkkana ja muutama lehtikaali, punamaltoinen ja ihka tavallinen. Palmukaali on yllättävän rehevää ja muutama mangoldikin näyttää kasvavan melko normaalisti. Kaikki kyssäkaalini ovat ihan kelvottomia, kyssä on kaikissa haljennut.
  Punajuurta ja palsternakkaa ilmeisesti tulee myöhemmin syksyllä.
  Mistä olet hankkinut nuo hyönteisverkot?
  Toivotaan lämmintä syyskesää ja syksyä, vielä voi moni kasvi tai kukkanen ehtiä upeaan loistoon.
  Helminukkajäkkärä kukkii, kiitos jakotaimista Cheri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin palmukaalin ruukkuun, se on minusta komea kesäkukka :)
   Juurekset ovat myöhässä, mutta toivottavasti ehtivät kohtuukokoisiksi.
   Ostin Neudorffin tuholaissuojaverkon Hyötykasviyhdistyksen nettikaupasta, olen erittäin tyytyväinen tähän hankintaan, se on säästänyt paljon huolta ja vaivaa kasvimaalla.
   Kiva kuulla, että helminukkajäkkärä kasvaa ja tuottaa iloa! Minullakin se kukkii nyt komeasti, pitäisikin kerätä vähän kuivakukiksi.

   Poista
 24. Minustakin sinä lievästi sanoen liioittelet. :)
  Niin upealta ja herkulliselta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kesä on ollut lähes epätoivoinen ja jotkut jutut epäonnistuvat. Aloin uskoa katovuoteen vaikka hyvinhän tässä lopulta kävi :)

   Poista
 25. Voisin käyttää samoja sanoja kuin vieraasi, kun joka kerta, kun nykyään saavun johonkin lukemistani blogeista, minulle ponnahtaa palkki tekstillä: "Tämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Sivuston käyttötiedot lähetetään Googlelle. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön." Kun on paljon blogeja, joita lukee, palkki alkaa ärsyttämään ihan suunnattomasti. En tiedä, miten juuri nyt tänne tästä purkaudun, olin ehkä jo täpännyt Selvä-nappulaa sen verran usein. Mutta sinun kasvimaasi, aina yhtä upea ja rehevä, oli kesäkeli sitten millainen tahansa. Omavaraistalous suorastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, teksti johtuu uudesta laista, kaikkien sivujen on EU:n alueella kysyttävä käyttäjältä lupa evästeiden käyttöön. Ymmärrän idean, mutta käytäntö on rasittava. Miten tuohon ei voisi kehittää sellaista systeemiä, että voisi hyväksyä evästeet kerran per sivu ja tehdä vaikka browserille listan hyväksymistään sivuista.
   Omavaraistalous on mahtavaa edes kesäisin, menee vain korin kanssa kasvimaalle ja miettii mitä tänään syötäisiin. Vaihtelua saa metsän sienistä ja marjoista.

   Poista
 26. Rehevältä näyttää, mutta itse sen parhaiten näet, kun osaat verrata aiempiin kesiin. Ja onhan nyt ollut erikoinen kesä.
  Hunajasalvian ( hunajamelonisalvian?) pikkuinen punainen kukka oli ihana yllätys. Joka kesä näköjään joitain uutuusyrttejä tulee. Löysin myös mansikkamintun...se on nyt alkanut kukkia. Mintuthan nyt muutenkin kukkiiaika myöhään...elokuussa.
  Nyt täällä sataa hurjasti...joko se taas kääntyi kokonaan sateen puolelle. Uskon kyllä lämpimään poutaiseen loppukesään ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen itsekin, että paljon kuitenkin kasvaa huonosta alkuennusteesta huolimatta. Mutta joka vuosi jokin onnistuu ja jokin epäonnistuu, se kuuluu puutarhurointiin. Hunajamelonisalvia eli Salvia elegans (kutsutaan kai myös ananassalviaksi). Minullakin on vaikka mitä minttuja, mm. suklaaminttu, joka maistuu minttusuklaalle. Otin ne pois kasvilavoista, sillä ne leviävät niin hurjasti. Kasvavat nyt ruukuissa sen aikaa kun mietin minne ne voisi istuttaa. Minttupenkki on jo aivan täynnä. Nyt juuri kukkivat vaaleanpunaiset värimintut ja kohta aloittaa valtava omenaminttupusikko, se on oikea pörriäisten paratiisi. Meillä pilvistyi nyt illalla, mutta tuli vain pari sadepisaraa, olisipa kiva jos yöllä sade kastelisi kasvimaan kunnolla :) Lämmin loppukesä ja leuto, pitkä syksy, muuten tulee talvesta liian rankka.

   Poista
 27. Minä en muista näin upeaa puutarhakesää! Tosin minulla ei ole kasvimaata, mutta kaikki muu, hedelmäpuutarha, marjapensaat, uudet puuistutukset, perennat, kaikki voi hyvin ja kastelua ei ole paljon tarvittu.

  Mustikkaa on saatu omalta sarelta yli äyräiden ja mansikkaa on syöty kuin hullu puuroa;) En muista montaa yhtä upeaa kesää ja nyt nämä Italian illat ovat täällä...

  Rehevältä sinulla näyttää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut hyvä kesä istuttaa perennoita, puita ja pensaita. Kastelu ja viileys auttoi niitä hyvään alkuun. Kaikki monivuotiset rehottavat upeasti runsaan kastelun ansiosta. Mustikoita ja pensasmarjoja on tullut yli äyräiden, ei voi valittaa. Ja tosiaan tämä loppukesän lämpö ja ihanat illat kruunaavat kaiken.

   Poista

Kiitos kommentista