12.8.2015

Salaisessa puutarhassa

Vierailin viime viikonloppuna Huovilan puistossa, Kärkölässä. 1900-luvun alussa aloitettua uutta päärakennusta,
300 kerrosneliön kolmikerroksista kivilinnaa rakennettiin kolme vuotta. Mahtavat kivet kilkuteltiin omista kallioista, noita paasia on kahdessa rivissä, välissä on rako, ilmeisesti eristeelle. Vain upea kivijalka valmistui enen kuin työt jostain syystä keskeytettiin. Nyt raunioissa on ruusupuisto.

Carl Constantin Collin sai itselleen Huovilan ratsutilan perinnönjaossa 1800-luvun lopulla, maata oli siihen aikaan noin 2000 hehtaaria. Hän rakennutti Huovilaan sahan, suuren 100 lehmän navetan ja meijerin. Hän suunnitteli myös uuden päärakennuksen ja Hiidenmäen lehtomaista ympäristöä ryhdyttiin muokkaamaan englantilaistyyliseksi puistoksi.
Kuvan on ottanut herra Collin itse Nizzan huvilallaan, Villa Huovilassa, minne hän oli muuttanut Huovilan linnan rakennustöiden keskeydyttyä.

Rauniotarhassa piileskeli mm. lohikäärme.

Kutakuinkin tälläinen näky olisi avautunut linnan portailta. Insinööri Collin alkoi 1890-luvulla myydä Huovilan maita, sillä hän oli innokas maailmanmatkaaja ja tarvitsi sitä varten rahoitusta. Myös pelivelkoja makseltiin Huovilaa pilkkomalla kunnes jäljellä oli enää 64 hehtaarin maa-ala.

Viimein Collinilla oli enää asumisoikeus Huovilan tilaan, missä vietti viimeiset vuotensa asunnokseen kunnostamassaan vanhassa meijerissä. Collin kuoli vuonna 1941. Puisto kasvoi umpeen ja kerrotaan, että moni kärköläläisdaami kävi pelastamassa puistosta perennoita omaan kukkapenkkiinsä. Puiston valtasi lopulta huiskuangervo.

Nykyisin kolmen hehtaarin puistoalue on kunnan omistuksessa. Kunta purki komean meijerirakennuksen 1950-luvulla sen huonon kunnon takia. 1990-luvulla puisto päätettiin kunnostaa tallessa olleiden kasviluetteloiden ja piirustusten mukaisesti. Se avattiin yleisölle vuonna 2001. Puisto on auki ympäri vuoden.
Osallistuin opastettuun kierrokseen ja sainkin aivan privaattiesittelyn. Opas oli loistava, hän tuntui tietävän kaiken paitsi paikan historiasta myös kasveista ja luonnosta ylipäänsä. Suosittelen opastettua kierrosta jos vierailee paikassa ensimmäistä kertaa.

Nettisivulta (linkki tuolla alussa) löytyy alueen kasvikartta kukkakuvineen.

Lammessa kukki mm. näillä levysasteilla harvinainen lammikki.

Infopisteessä oli myynnissä lakkautetun kyläkoulun koulutauluja ja kolme lähti minunkin mukaani. Ebba Masalinin karhunsammal ja pari kappaletta hevosrotuja. Erinomainen päiväretki, melkein kuin olisi käynyt ulkomailla.

Kuvasato ei ole kaksinen sillä objektiivini meni rikki tuolla matkalla, eikä suostunut kunnolla tarkentamaan.

30 kommenttia:

 1. Huovila on mahtava paikka! Pariin kesään en ole käynyt vaikka lähellä onkin, ensi vuodeksi pitää laittaa taas muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ensimmäistä kertaa, mutta varmaankin tulee uusintakierroksia. Puistohan pitäisi nähdä eri vuodenaikoina.

   Poista
 2. Oi mikä puisto! Tuolla voisi vietää aikaa enenmmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko iltapäivä vierähti tuolla, alueella on myös näyttelyitä ja kotiseutumuseo.

   Poista
 3. Vau, siinähän olisi mielenkiintoinen retkikohde ja noin lähellä!

  VastaaPoista
 4. Tuolla on joskus aikoinaan tullut käytyä. Silloin puisto oli aika mitätön, on ehkä kunnostettu sen jälkeen, joten pitäisi käydä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta puisto on mielenkiintoinen lampineen ja patoineen. Harvinaisempiakin kasveja löytyy, kuten esimerkiksi korkkipuu. Kasveja ei vain ole merkitty mitenkään, mikä on kyllä puute.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Aika erikoinen puisto pienessä kirkonkylässä ja paikan historia on huikea, kerroin tuossa vain murto-osan.

   Poista
 6. Nuo kartat ovat ihan parasta antia tuollaista kohteissa. Lisäksi tykkään siitä miltä ne näyttävät. Mutta mä ainakin hahmotan kokonaisuuden ihan erilaillla kun saan kohteen lisäksi tutusta karttaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartta on hieno apuväline kierroksella. Kaikkihan ei kuki samaan aikaan ja kukkakuvista voi katsoa millaiselta kasvi näyttää kukkivana. Ja muutenkin kartta on kätevä hahmotuksen kannalta.

   Poista
 7. Tuonne ei olisi meiltä edes niin pitkä matka...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja rattaidenkin kanssa pääsee hyvin liikkumaan :)

   Poista
 8. Tuo on kyllä hyvä käyntikohde. Jos siellä on vielä koulun tavaroita myynnissä, niin ehkä tiedänkin, mitä teen huomenna, kun lapset ovat koulussa ja minulla on vika lomapäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulun tavaroista oli siis noita koulutauluja, eikä hintakaan ollut paha. Jäljellä oli paljon uskontoaiheisia, mutta jotakin eläin ja paikkakuntataulujakin sinne jäi vielä.

   Poista
 9. Todella kiinnostava paikka, josta en tätä ennen ole kuullutkaan. Kiitos<3 Miten upeaa onkaan saada kuulla salaisten puutarhajojen kuiskeita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carl Collinin isä hankki naimakauppojen kautta omistukseensa kolme upeaa kartanoa Suomesta. Huovilan historia on hyvin mielenkiintoinen, eikä siitä puutu romantiikkaakaan. Viimeinen isäntä jäi kuitenkin naimattomaksi. Näkisitpä kuvat niistä puretuista rakennuksista, ihmeellisiä linnamaisia pytinkejä, hyvin ranskalaisvaikutteisia. Pari rakennusta on vielä jäljellä. Puistossa asuu kunnan kiinteistöpäällikkö välimerellisessä talossa ja lähistöllä on yksityisomistuksess oleva toinen talo torneineen. Se rakennettiinaikoinaan varvuista ja savesta.

   Poista
 10. Mielenkiintoinen paikka. Opastettu kierros on ensimmäisellä kerralla melkeinpä pakollinen, jotta pääsee nauttimaan paikasta kunnolla. Kyllä Suomi on täynnä vierailunarvoisia paikkoja ja mukavaa, että niistä saa vinkkejä kävijöiltä. Huovilasta en ole aiemmin kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla niin, että palvelut alueella loppuvat tältä kaudelta 16.8., mutta puisto on avoinna vuoden ympäri. Muistaakseni ainakin Saaripalstan Saila on myös joskus kertonut Huovilasta.

   Poista
 11. Oikea salainen puutarha. En ollut kuullut tästä aikaisemmin yhtään mitään. Miten mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 12. Varmasti olisi upea puisto, ainakin kuvista päätellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miellyttävä paikka, jota ylläpidetään aika pienillä resursseilla. Ihana juttu, että puisto herätettiin henkiin.

   Poista
 13. Joka päivä tulee tietoon jotain uutta! Huovilasta en ole koskaan kuullutkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti Huovila on jäänyt vähälle huomiolle, sitä on kyllä syytä mainostaa.

   Poista
 14. Näyttääpä tuo hyvältä ulkomaanreissulta. Suomessa on niin paljon tuollaisia pieniä ulkomaita. Ihan mahtavaa, että voi tehdä virkistävän päiväreissun uusiin maisemiin ja sitten pääsee omaan sänkyyn nukkumaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan kun "ulkomaa" on ihan nurkan takana :) voi lähteä ihan ex tempore -retkelle.

   Poista

Kiitos kommentista