28.8.2015

Palkannostoa

Qui posuit fines tuos pacem
et adipe frumenti satiat te.
Hän tuo rajoillesi rauhan
ja antaa ravinnoksesi parhainta vehnää.
Kävin illalla kirkonkylän vanhassa puukirkossa kuuntelemassa Pyhän Henrikin vesperiä. Gregoriaanisen musiikin lauluyhtye Schola Sancti Henrici esiintyi.
Ennen sateita, tiistaina, nostin sipulit.

Keltasipuli Stuttgarter kasvoi erinomaisesti. Kuivattelin saalista päivän auringossa.

Punasipuli Red Baron tuotti myös hyvän sadon, mutta se kasvatti paljon kukkavarsia. Kukkavarren tuottaneet sipulit säilyvät huonommin, ne kannattaa käyttää ensimmäiseksi.
Illalla vein sipulit vinttihuoneeseen kuivumaan, kaalikuivurin tuottamaan lämpöön. Siellä ne saavat kuivua vielä pari viikkoa, sitten listin ne ja tuon keittiöön verkkokoreihin.

Poimin myös satsin papuja, ne ryöppäsin, jäähdytin (nopeasti kylmällä vedellä) ja pakastin.

On kätevää kun voi kierrellä omalla torilla miettimässä mitä tänään syötäisiin. Tässä kasvispata-ainekset. Mangoldia, varsiselleriä, viimeisiä pinaatteja, kesä-talvikurpitsan risteytymä, papuja, porkkanaa, sipuli, perunaa ja pari pientä palsternakkaa, jotka eivät tänä vuonna ole oikein menestyneet. Vähän suureksi venähtänyttä vihannesportulakkaa, yrttejä ja tietysti lehtikaalia, jota poimin samalla myös kuivattavaksi. Aineksista valmistin herkullisen kasviskorman, lisäsin pataan vielä keitettyä ohraa ja haloumi-juustoa.
Perunat istutin varhain saaveihin ja sain uudet potut jo juhannuksena, muutenkin tuli hyvä sato. Muutama viikko sitten varsien kellastuttua, katkoin ne ja siirsin perunasaavit turpeineen kellariin. Sieltä voin käydä kaivelemassa niitä tarpeen mukaan. Ja jälkiruokatarpeet voi käydä poimimassa pensaasta. Pakastimeen kootut 30 litraa mustikoita saavat odotella niin kauan kunnes viinimarjat ja karviaiset on pistelty viimeistä myöten.

Kuivattua lehtikaalia on kertynyt, nuo ovat ainakin viiden litran purkkeja. Olen jo jakanutkin kaalia ystäville. Tänään tulee kolmaskin purkki täyteen.
Kannatti kevät ja alkukesä hääriä harsojen kanssa, nyt riittää satoa korjattavaksi.
Korjattujen kasvien paikalle tein vielä kylvöjä, vuonankaalia ja pinaattia. Niistä ehtii vielä saada satoa. Pinaatin pitää olla syyskylvöön soveltuva lajike, minulla on Matadoria, se on sopii myös aikaiseen kevätkylvöön.

Satoisaa viikonloppua kaikille!


58 kommenttia:

 1. Meillä eivät lehti- eivätkä ruusukaalit onnistuneet. Öttiäiset iskivät niihin harsoista huolimatta. Ensi kesänä en enää viitsi edes yrittää. Punasipulia, härkäpapuja ja pottuja saatiin. Porkkanat ja punajuuret eivät onnistu koskaan. Retiisit söi taas jokin mato. Ei ole hyötykasvit mun juttu, ei. Sinä saat mahtavan ja monipuolisen sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viljelin kaalit tänä vuonna tuholaisverkon alla, sen alle eivätöttiäiset päässeet. Suosittelen sitä kaikkien ristikukkaisten kasvatukseen. Minullakin on härkäpapua, mutta se ei ole vielä ihan korjuukypsää. Joskus puutarhuri kohtaa katovuosia, ei pidä lannistua. Puutarhastasi kyllä näkee, että peukalosi on vihreä. Olen varma, että hyörykin onnistuu, tämä oli erityisen vaativa kesä sillä saralla.

   Poista
 2. Tuota palkkaa ei voi rahassa mitata!
  Todella herkullisen näköistä.
  Mullakin lehtikaalia ja sipulia tulee hyvin. Tungenkin niitä joka ruokaan. Myös viinimarjat ja kirsikat tuottivat satoa loistavasti. Mä alan vuosi vuodelta enemmän innostumaan hyötykasveista. Sadon palkkaa ei mikään voita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt huomaa, että kannatti ahertaa keväällä :)
   Ainakin puoli vuotta on kauppakassi hyvin kevyt, ostan vain kananmunat, jauhot ja maitotuotteet sekä joitakin hedelmiä. Tuntuuhan se kukkarossakin, mutta myös hyvänä mielenä onnistuneesta työstä. Minulla hyötykasvit ovat aina olleet ykkönen puutarhanhoidossa.

   Poista
 3. Satoa on tullut Sinulle hyvin! Meillä ei oikein nuo keltasipulit ole vielä tuleentuneet, punasipulit kyllä. Lehtikaalia ei tänä vuonna ollutkaan. Kannatan kuivaamista ja umpiointia aina vain enemmän, jotenkin se on niin paljon ekologisempaa kuin pakastimeen laittaminen, riskit sähkökatkojen tuottamien ongelmien kanssa on myös pienempi,

  Edellisen postauksesi kirpparilöydöt ovat ihania, vallankin tuo upea tunika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka alkukesä näytti epätoivoiselta satonäkymien suhteen, on lopputulos kuitenkin varsin tyydyttävä. Joitakin vuosia sitten investoin kunnolliseen, suureen hyötykasvikuivuriin, enkä ole katunut. Kuivatut tuotteet säilyvät hyvinä pidempään kuin pakastetut ja ovat mielestäni myös erittäin maukkaita ja helppokäyttöisiä. Enää en pakasta kuin marjoja, kanttarelleja ja valmiita ruokia. Sähkökatkot ovat olleet aina vähän turhankin jännittäviä, onneksi pakastimeni sijaitsee talvisaikaan viileässä tilassa.

   Poista
 4. Oi on hienot varastot ja mahtava sato. <3

  VastaaPoista
 5. Kovin saman sisältöistä satoa on täälläkin korjattu! Ihanaa, maistuvaa lähiruokaa!

  VastaaPoista
 6. Mahtavaa satoa! Sipulit näyttävät niin hyville!!
  Tietää ainakin mitä syö, kun on itse kasvattanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit ovat herkullisia. Oikein käsiteltyinä ne säilyvät hyvin ja riittävät ensi kevääseen. Itse kasvatetussa on parempi maku :)

   Poista
 7. Mahtava sadonkorjuukausi on sinulla siellä meneillään!
  Miten voivatkin nuo herkut näyttää myös kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ihme, että kasvimaan sato on kautta aikojen inspiroinut taiteilijoita. Minustakin sato on erittäin kaunista.

   Poista
 8. Hieno määrä satoa! Mun alkukesän pinaatti onnistui paljon paremmin kuin loppukesän, missä lie vika. Vaan pääasia että jotain syötävää tuli ja sai vähän pakastimeenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin alkukesän pinaatti onnistui hienosti, paitsi uudenseelanninpinaatti iti tosi huonosti tänä vuonna. Yleensä se on tehnyt hyvän sadon ja kylväytyy myös itsekseen seuraavaksi kevääksi. Kaikki ei aina onnistu, mutta pääasia, että satoa tulee kuitenkin talven varallekin.

   Poista
 9. Komea sato, ihailen suuresti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi olla tyytyväinen, ettei menettänyt uskoaan kylmän ja märän kesän aikana. Lämpökausi sai kasvit kirimään ja olihan niillä hyvä kastelukausi takanaan.

   Poista
 10. Hieno sipulisato...ja muutkin! Meillä täällä pienellä pihalla kasvaa ainoastaan ruohosipuli ja valkosipulit purkissa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipulit ruukussa kuulostaa mielenkiintoiselta, pitäisiköhän kokeilla. Tänä vuonna en saanut lainkaan omia valkosipuleita. Kokeilin ensimmäisen ja viimeisen kerran kesävalkosipulia, ei tullut mitään. Nyt täytyy muistaa syksyllä istuttaa talvivalkosipulit.

   Poista
 11. Ihania herkkuja omalta maalta! Kauniit sipulirivistöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulisaalis on kaunis ja makoisa. Monta on jo syötykin, hyviltä maistuivat.

   Poista
 12. Hamat harrastukset. Teen erilaisista kasvis- ja juuresyhdistelmistä mieluiten keittoja, jota useimmiten maustan Koskenlaskija-juustolla (mieluiten makuna savuporo). Samaan aikaan, ennen sateita, korjasin minäkin sipulit, tosin kuivatin niitä kaksi päivää kasvimaalla, sitten levittelin navetan vinttiin kuivumaan. Olen myös alkanut kuivata lehtikaalia, vaikka minulla on pieni ennakkoluulo sitä kohtaan (kuivattua, ei pakastettua). Olen myös pakastanut sitä. Kuvittelen, että kuivattu maistuu kuivatulta, mutta ehkä ei. Palsternakkaa olen nostanut kerran pari, ja meillä ne näyttävät kasvattavan ainakin isoa lehteä, muusta menestyksestä en tiedä. Olan ihastunut erityisesti ilmasipuliin, niihin ilmassa oleviin pikkusipuleihin. Luin netistä että niitä voi pakastaa ja kokeeksi panin pakkaseen. Maistuvat kuin miedosti valkosipulilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa herkulliselta. Kuivattua lehtikaalia on helppo lisätä melkein mihin vain. Käytän sitä leipä- ja piirakkataikinoihin, moniin patoihin ja keittoihin, jopa smoothieihin. Lehtikaalihan on aika miedon makuista, se sopii kaikkeen. Ilmasipulia minulla ei ole, mutta talvisipulia ja kiinansipulia poimin salaatteihin. Täytyy kyllä hankkia ilmasipulikin, nuo monivuotiset ovat hyvää ravintoa heti keväästä.

   Poista
  2. Siis ekan sanan piti olla: Samat...

   Poista
  3. Ymmärsin kyllä :)
   Itselleni tulee varsinkin mobiililla hurjasti kirjoitusvirheitä, mutta jätän vastuun lukijalle :)

   Poista
 13. Kiitos lehtikaalin kuivatusvinkistä! Sitä voi varmaankin talven tullen lisätä moneenkin ruokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa yllä jo Paulalle sanoin, on kuivattu lehtikaali todella käyttökelpoinen moniin ruokiin. Eikä pidä unohtaa sen suurenmoista ravintoarvoa. Erinomainen viherlisä talvisaikaan.

   Poista
 14. Kun itse kasvattaa tietää mitä syö. Komea sato sinulla vaikka sää onkin oikutellut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä olisi uskonut alkukesästä, että näinkin hyvä satovuosi tästä siunaantui.

   Poista
 15. Työ tekijäänsä kiittää. Ja komeasti. Sipulirivistöt ovat upeat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kiitoksen vuoksi jaksaa ahertaa kevätkauden ja vaalia taimiaan alkukesän.

   Poista
 16. Onpa sulla satoa! Kymmenen vuotta kasvatin ja kuivatin sipulit oamlle perheelle ja vähän suvullekin. Sitten jätin kasvimaan ja istutimme tialle hedelmäpuutarhan.

  Minusta kesä on ollut suurenmoinen, sillä puutarha ja luonnonmarjat ovat tykänneet. En ole ikinä pakastanut niin hvyiä mansikoita kuin tänä vuonna ja vadelmissa ei yhtään huonoa.

  Ah, tämä satokausi on vuoden toiseksi parasta aikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa, mielestäni vastasin kommenttiisi jo kerran, mutta näyttää kadonneen. Hyvä kesä tästäkin sukeutui ja kastelun suhteen ei ole tarvinnut paljon nähdä vaivaa. Sateiden myötä on odotettavissa sienisatoakin. Satokausi on ihanaa aikaa.

   Poista
 17. Hyvänen aika miten upeaa satoa :) Inäkin vähän yritin tänä kesänä pitkästä aikaa. Papuja hauaisin kasvattaa paljon, kun niitä paljon syön. Nyt tuli jonkun verran, ensi kesänä laitan enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näinkin hienon, uuden kasvimaasi Avoimissa. Papuja tulee runsaasti, kävin juuri poimimassa ruusupapuja. Osa oli päässyt turhan suureksi, mutta voihan paloista syödä pavut sisätä. Härkäpapujen kanssa odottelen vielä, pari oksaa jo leikkasin vintille tuleentumaan. Taitepavut ovat herkullisia ihan sellaisenaan.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Mukana on tietysti bonusta ahkerasta harsojen levittelystä alkukesän kylmyyttä vastaan.

   Poista
 19. Ihanaa satoa! Kevään ja kesän suojelutoimet ovat selvästi kannattaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman suojelutoimia ei nyt nautittaisi maan antimista näin runsaasti. Olen tytyväinen, että jaksoin peitellä pikkuisia vaikka usko olikin välillä koetuksella.

   Poista
 20. Mietin juuri, että papusadon pakastus pitäisi saada alta pois. Satoa tulee taas ovista ja ikkunoista. Hyvin on sullakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Papua tulee mukavasti. Talvella niitä on mukava poimia pakastimesta.

   Poista
 21. Sinä nostit jo sipulit, meillä vielä muhivat maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin sipulit maahan hyvin varhain toukokuussa, nyt varret olivat jo laonneet ja oli aika korjata sato talteen kun se oli parhaimmillaan kuivan kauden jälkeen. Muutamia syömäsipuleita jätin vielä maahan.

   Poista
 22. Mieletön sato - ihailtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tilipussi innostaa taas keväällä esikasvatukseen ja ahkeroimaan kasvimaalla.

   Poista
 23. Täällä on tullut hyvä peruna- ja kesäkurpitsasato. Tomaatteja olisi vaikka kuinka, mutta eivät vielä punastele. Omenoita tulee hyvin. Salaattia ei ole tarvinnut kaupasta ostella. Olen tyytyväinen ekan sadon korjaaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit olla erittäin tyytyväinen ensimmäiseen satoosi varsinkin kun kesä on ollut melkoisen haastava viljelyn suhteen. Kesäkurpitsaa täälläkin on nautittu kaikissa muodoissa ja salaatit ovat tälläisenä kesänä olleet erinomaisia.

   Poista
 24. Oi, miten upeat ja kauniit rivit sipulia!
  Sadonkorjuun juhlaa!
  Suloisia loppukesän päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna. Kesäkuukaudet alkavat olla ohi, toivottavasti saamme pitkän ja lämpimän syksyn korvaukseksi alkukesän viileydestä.

   Poista
 25. Joo oma tori :))
  Miekin nostin jo sipulit, ja sama homma, punasipulissa mahottomia kukkavarsia.
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan lajikekysymys vai miksi punasipulit niin pukkaavat kukkaa? Keltasipuleissa ei ollut yhtään kukkavartta. Mutta kyllä nuo punasipulit tekevät kauppansa meidän torilla :)

   Poista
 26. Komeat ovat sipulirivistösi ja lehtikaalipurkkisi! Ahkera olet ollut ja nyt on sadonkorjuun aika! Onhan se toista käydä omalla torilla kuin vieraalla! Tosin omaa kokemusta ei juurikaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma tori on kätevä; kaikki on luomua, tori on lähellä ja aina avoinna. Lisäksi maksusta ei tarvitse huolehtia, sillä se puoli on jo hoidettu :)

   Poista
 27. Syyskesän runsautta!!
  Tapasi nauttia luonnosta ja oman työn antimista on aivan parasta.
  Mukavaa syyskuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syksy on antoisaa aikaa, kohta alkaa sienestyskausikin, sitten taas kuivuri pöhisee.

   Poista

Kiitos kommentista