Qui posuit fines tuos pacem
et adipe frumenti satiat te.
Hän tuo rajoillesi rauhan
ja antaa ravinnoksesi parhainta vehnää.
Kävin illalla kirkonkylän vanhassa puukirkossa kuuntelemassa Pyhän Henrikin vesperiä. Gregoriaanisen musiikin lauluyhtye Schola Sancti Henrici esiintyi.
Ennen sateita, tiistaina, nostin sipulit.
Keltasipuli Stuttgarter kasvoi erinomaisesti. Kuivattelin saalista päivän auringossa.
Punasipuli Red Baron tuotti myös hyvän sadon, mutta se kasvatti paljon kukkavarsia. Kukkavarren tuottaneet sipulit säilyvät huonommin, ne kannattaa käyttää ensimmäiseksi.
Illalla vein sipulit vinttihuoneeseen kuivumaan, kaalikuivurin tuottamaan lämpöön. Siellä ne saavat kuivua vielä pari viikkoa, sitten listin ne ja tuon keittiöön verkkokoreihin.
Poimin myös satsin papuja, ne ryöppäsin, jäähdytin (nopeasti kylmällä vedellä) ja pakastin.
On kätevää kun voi kierrellä omalla torilla miettimässä mitä tänään syötäisiin. Tässä kasvispata-ainekset. Mangoldia, varsiselleriä, viimeisiä pinaatteja, kesä-talvikurpitsan risteytymä, papuja, porkkanaa, sipuli, perunaa ja pari pientä palsternakkaa, jotka eivät tänä vuonna ole oikein menestyneet. Vähän suureksi venähtänyttä vihannesportulakkaa, yrttejä ja tietysti lehtikaalia, jota poimin samalla myös kuivattavaksi. Aineksista valmistin herkullisen kasviskorman, lisäsin pataan vielä keitettyä ohraa ja haloumi-juustoa.
Perunat istutin varhain saaveihin ja sain uudet potut jo juhannuksena, muutenkin tuli hyvä sato. Muutama viikko sitten varsien kellastuttua, katkoin ne ja siirsin perunasaavit turpeineen kellariin. Sieltä voin käydä kaivelemassa niitä tarpeen mukaan. Ja jälkiruokatarpeet voi käydä poimimassa pensaasta. Pakastimeen kootut 30 litraa mustikoita saavat odotella niin kauan kunnes viinimarjat ja karviaiset on pistelty viimeistä myöten.
Kuivattua lehtikaalia on kertynyt, nuo ovat ainakin viiden litran purkkeja. Olen jo jakanutkin kaalia ystäville. Tänään tulee kolmaskin purkki täyteen.
Kannatti kevät ja alkukesä hääriä harsojen kanssa, nyt riittää satoa korjattavaksi.
Korjattujen kasvien paikalle tein vielä kylvöjä, vuonankaalia ja pinaattia. Niistä ehtii vielä saada satoa. Pinaatin pitää olla syyskylvöön soveltuva lajike, minulla on Matadoria, se on sopii myös aikaiseen kevätkylvöön.
Satoisaa viikonloppua kaikille!
15 tuntia sitten
Meillä eivät lehti- eivätkä ruusukaalit onnistuneet. Öttiäiset iskivät niihin harsoista huolimatta. Ensi kesänä en enää viitsi edes yrittää. Punasipulia, härkäpapuja ja pottuja saatiin. Porkkanat ja punajuuret eivät onnistu koskaan. Retiisit söi taas jokin mato. Ei ole hyötykasvit mun juttu, ei. Sinä saat mahtavan ja monipuolisen sadon.
VastaaPoistaViljelin kaalit tänä vuonna tuholaisverkon alla, sen alle eivätöttiäiset päässeet. Suosittelen sitä kaikkien ristikukkaisten kasvatukseen. Minullakin on härkäpapua, mutta se ei ole vielä ihan korjuukypsää. Joskus puutarhuri kohtaa katovuosia, ei pidä lannistua. Puutarhastasi kyllä näkee, että peukalosi on vihreä. Olen varma, että hyörykin onnistuu, tämä oli erityisen vaativa kesä sillä saralla.
PoistaTuota palkkaa ei voi rahassa mitata!
VastaaPoistaTodella herkullisen näköistä.
Mullakin lehtikaalia ja sipulia tulee hyvin. Tungenkin niitä joka ruokaan. Myös viinimarjat ja kirsikat tuottivat satoa loistavasti. Mä alan vuosi vuodelta enemmän innostumaan hyötykasveista. Sadon palkkaa ei mikään voita.
Nyt huomaa, että kannatti ahertaa keväällä :)
PoistaAinakin puoli vuotta on kauppakassi hyvin kevyt, ostan vain kananmunat, jauhot ja maitotuotteet sekä joitakin hedelmiä. Tuntuuhan se kukkarossakin, mutta myös hyvänä mielenä onnistuneesta työstä. Minulla hyötykasvit ovat aina olleet ykkönen puutarhanhoidossa.
Komea sato:)
VastaaPoistaLähiruokaa :)
PoistaSatoa on tullut Sinulle hyvin! Meillä ei oikein nuo keltasipulit ole vielä tuleentuneet, punasipulit kyllä. Lehtikaalia ei tänä vuonna ollutkaan. Kannatan kuivaamista ja umpiointia aina vain enemmän, jotenkin se on niin paljon ekologisempaa kuin pakastimeen laittaminen, riskit sähkökatkojen tuottamien ongelmien kanssa on myös pienempi,
VastaaPoistaEdellisen postauksesi kirpparilöydöt ovat ihania, vallankin tuo upea tunika!
Vaikka alkukesä näytti epätoivoiselta satonäkymien suhteen, on lopputulos kuitenkin varsin tyydyttävä. Joitakin vuosia sitten investoin kunnolliseen, suureen hyötykasvikuivuriin, enkä ole katunut. Kuivatut tuotteet säilyvät hyvinä pidempään kuin pakastetut ja ovat mielestäni myös erittäin maukkaita ja helppokäyttöisiä. Enää en pakasta kuin marjoja, kanttarelleja ja valmiita ruokia. Sähkökatkot ovat olleet aina vähän turhankin jännittäviä, onneksi pakastimeni sijaitsee talvisaikaan viileässä tilassa.
PoistaOi on hienot varastot ja mahtava sato. <3
VastaaPoistaHamsterin laarit täyttyvät :)
PoistaKovin saman sisältöistä satoa on täälläkin korjattu! Ihanaa, maistuvaa lähiruokaa!
VastaaPoistaItse viljelty ruoka maistuu paremmalta :)
PoistaMahtavaa satoa! Sipulit näyttävät niin hyville!!
VastaaPoistaTietää ainakin mitä syö, kun on itse kasvattanut!
Sipulit ovat herkullisia. Oikein käsiteltyinä ne säilyvät hyvin ja riittävät ensi kevääseen. Itse kasvatetussa on parempi maku :)
PoistaMahtava sadonkorjuukausi on sinulla siellä meneillään!
VastaaPoistaMiten voivatkin nuo herkut näyttää myös kauniilta!
Ei ole ihme, että kasvimaan sato on kautta aikojen inspiroinut taiteilijoita. Minustakin sato on erittäin kaunista.
PoistaHieno määrä satoa! Mun alkukesän pinaatti onnistui paljon paremmin kuin loppukesän, missä lie vika. Vaan pääasia että jotain syötävää tuli ja sai vähän pakastimeenkin :)
VastaaPoistaMinullakin alkukesän pinaatti onnistui hienosti, paitsi uudenseelanninpinaatti iti tosi huonosti tänä vuonna. Yleensä se on tehnyt hyvän sadon ja kylväytyy myös itsekseen seuraavaksi kevääksi. Kaikki ei aina onnistu, mutta pääasia, että satoa tulee kuitenkin talven varallekin.
PoistaKomea sato, ihailen suuresti.
VastaaPoistaNyt voi olla tyytyväinen, ettei menettänyt uskoaan kylmän ja märän kesän aikana. Lämpökausi sai kasvit kirimään ja olihan niillä hyvä kastelukausi takanaan.
PoistaHieno sipulisato...ja muutkin! Meillä täällä pienellä pihalla kasvaa ainoastaan ruohosipuli ja valkosipulit purkissa..:)
VastaaPoistaValkosipulit ruukussa kuulostaa mielenkiintoiselta, pitäisiköhän kokeilla. Tänä vuonna en saanut lainkaan omia valkosipuleita. Kokeilin ensimmäisen ja viimeisen kerran kesävalkosipulia, ei tullut mitään. Nyt täytyy muistaa syksyllä istuttaa talvivalkosipulit.
PoistaIhania herkkuja omalta maalta! Kauniit sipulirivistöt!
VastaaPoistaSipulisaalis on kaunis ja makoisa. Monta on jo syötykin, hyviltä maistuivat.
PoistaHamat harrastukset. Teen erilaisista kasvis- ja juuresyhdistelmistä mieluiten keittoja, jota useimmiten maustan Koskenlaskija-juustolla (mieluiten makuna savuporo). Samaan aikaan, ennen sateita, korjasin minäkin sipulit, tosin kuivatin niitä kaksi päivää kasvimaalla, sitten levittelin navetan vinttiin kuivumaan. Olen myös alkanut kuivata lehtikaalia, vaikka minulla on pieni ennakkoluulo sitä kohtaan (kuivattua, ei pakastettua). Olen myös pakastanut sitä. Kuvittelen, että kuivattu maistuu kuivatulta, mutta ehkä ei. Palsternakkaa olen nostanut kerran pari, ja meillä ne näyttävät kasvattavan ainakin isoa lehteä, muusta menestyksestä en tiedä. Olan ihastunut erityisesti ilmasipuliin, niihin ilmassa oleviin pikkusipuleihin. Luin netistä että niitä voi pakastaa ja kokeeksi panin pakkaseen. Maistuvat kuin miedosti valkosipulilta.
VastaaPoistaKuulostaa herkulliselta. Kuivattua lehtikaalia on helppo lisätä melkein mihin vain. Käytän sitä leipä- ja piirakkataikinoihin, moniin patoihin ja keittoihin, jopa smoothieihin. Lehtikaalihan on aika miedon makuista, se sopii kaikkeen. Ilmasipulia minulla ei ole, mutta talvisipulia ja kiinansipulia poimin salaatteihin. Täytyy kyllä hankkia ilmasipulikin, nuo monivuotiset ovat hyvää ravintoa heti keväästä.
PoistaSiis ekan sanan piti olla: Samat...
PoistaYmmärsin kyllä :)
PoistaItselleni tulee varsinkin mobiililla hurjasti kirjoitusvirheitä, mutta jätän vastuun lukijalle :)
Kiitos lehtikaalin kuivatusvinkistä! Sitä voi varmaankin talven tullen lisätä moneenkin ruokaan.
VastaaPoistaKuten tuossa yllä jo Paulalle sanoin, on kuivattu lehtikaali todella käyttökelpoinen moniin ruokiin. Eikä pidä unohtaa sen suurenmoista ravintoarvoa. Erinomainen viherlisä talvisaikaan.
PoistaKun itse kasvattaa tietää mitä syö. Komea sato sinulla vaikka sää onkin oikutellut!
VastaaPoistaEnpä olisi uskonut alkukesästä, että näinkin hyvä satovuosi tästä siunaantui.
PoistaOnpa sulla satoa! Kymmenen vuotta kasvatin ja kuivatin sipulit oamlle perheelle ja vähän suvullekin. Sitten jätin kasvimaan ja istutimme tialle hedelmäpuutarhan.
VastaaPoistaMinusta kesä on ollut suurenmoinen, sillä puutarha ja luonnonmarjat ovat tykänneet. En ole ikinä pakastanut niin hvyiä mansikoita kuin tänä vuonna ja vadelmissa ei yhtään huonoa.
Ah, tämä satokausi on vuoden toiseksi parasta aikaa <3
Outoa, mielestäni vastasin kommenttiisi jo kerran, mutta näyttää kadonneen. Hyvä kesä tästäkin sukeutui ja kastelun suhteen ei ole tarvinnut paljon nähdä vaivaa. Sateiden myötä on odotettavissa sienisatoakin. Satokausi on ihanaa aikaa.
PoistaHyvänen aika miten upeaa satoa :) Inäkin vähän yritin tänä kesänä pitkästä aikaa. Papuja hauaisin kasvattaa paljon, kun niitä paljon syön. Nyt tuli jonkun verran, ensi kesänä laitan enemmän.
VastaaPoistaMinä näinkin hienon, uuden kasvimaasi Avoimissa. Papuja tulee runsaasti, kävin juuri poimimassa ruusupapuja. Osa oli päässyt turhan suureksi, mutta voihan paloista syödä pavut sisätä. Härkäpapujen kanssa odottelen vielä, pari oksaa jo leikkasin vintille tuleentumaan. Taitepavut ovat herkullisia ihan sellaisenaan.
PoistaTämän kiitoksen vuoksi jaksaa ahertaa kevätkauden ja vaalia taimiaan alkukesän.
VastaaPoistaOn tullut suuri tili!
VastaaPoistaMukana on tietysti bonusta ahkerasta harsojen levittelystä alkukesän kylmyyttä vastaan.
PoistaIhanaa satoa! Kevään ja kesän suojelutoimet ovat selvästi kannattaneet.
VastaaPoistaIlman suojelutoimia ei nyt nautittaisi maan antimista näin runsaasti. Olen tytyväinen, että jaksoin peitellä pikkuisia vaikka usko olikin välillä koetuksella.
PoistaMietin juuri, että papusadon pakastus pitäisi saada alta pois. Satoa tulee taas ovista ja ikkunoista. Hyvin on sullakin!
VastaaPoistaPapua tulee mukavasti. Talvella niitä on mukava poimia pakastimesta.
PoistaSinä nostit jo sipulit, meillä vielä muhivat maassa.
VastaaPoistaLaitoin sipulit maahan hyvin varhain toukokuussa, nyt varret olivat jo laonneet ja oli aika korjata sato talteen kun se oli parhaimmillaan kuivan kauden jälkeen. Muutamia syömäsipuleita jätin vielä maahan.
PoistaMieletön sato - ihailtavaa!
VastaaPoistaTämä tilipussi innostaa taas keväällä esikasvatukseen ja ahkeroimaan kasvimaalla.
PoistaTäällä on tullut hyvä peruna- ja kesäkurpitsasato. Tomaatteja olisi vaikka kuinka, mutta eivät vielä punastele. Omenoita tulee hyvin. Salaattia ei ole tarvinnut kaupasta ostella. Olen tyytyväinen ekan sadon korjaaja.
VastaaPoistaVoit olla erittäin tyytyväinen ensimmäiseen satoosi varsinkin kun kesä on ollut melkoisen haastava viljelyn suhteen. Kesäkurpitsaa täälläkin on nautittu kaikissa muodoissa ja salaatit ovat tälläisenä kesänä olleet erinomaisia.
PoistaOi, miten upeat ja kauniit rivit sipulia!
VastaaPoistaSadonkorjuun juhlaa!
Suloisia loppukesän päiviä sinulle!
Kiitos, Susanna. Kesäkuukaudet alkavat olla ohi, toivottavasti saamme pitkän ja lämpimän syksyn korvaukseksi alkukesän viileydestä.
PoistaJoo oma tori :))
VastaaPoistaMiekin nostin jo sipulit, ja sama homma, punasipulissa mahottomia kukkavarsia.
-Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa
Onkohan lajikekysymys vai miksi punasipulit niin pukkaavat kukkaa? Keltasipuleissa ei ollut yhtään kukkavartta. Mutta kyllä nuo punasipulit tekevät kauppansa meidän torilla :)
PoistaKomeat ovat sipulirivistösi ja lehtikaalipurkkisi! Ahkera olet ollut ja nyt on sadonkorjuun aika! Onhan se toista käydä omalla torilla kuin vieraalla! Tosin omaa kokemusta ei juurikaan ole.
VastaaPoistaOma tori on kätevä; kaikki on luomua, tori on lähellä ja aina avoinna. Lisäksi maksusta ei tarvitse huolehtia, sillä se puoli on jo hoidettu :)
PoistaSyyskesän runsautta!!
VastaaPoistaTapasi nauttia luonnosta ja oman työn antimista on aivan parasta.
Mukavaa syyskuuta :)
Kiitos! Syksy on antoisaa aikaa, kohta alkaa sienestyskausikin, sitten taas kuivuri pöhisee.
Poista