11.10.2015

Kaik män

Monena yönä esiintyneet pakkaset ovat nujertaneet sinnikkäimmätkin kukkijat.

Jopa syyshortensia Vanilla Fraise paleltui.

Mutta herkkä keijunmekko jaksaa vielä yrittää. Siirrän sen kohta talvehtimaan kellariin, mutta antaa sen vielä koristaa pihaa.

Myös musta salkoruusu uhmaa vielä kylmyyttä. Jos yöt läpenevät niin se jaksaa vielä pitkään.

Tuli kiire sadonkorjuun kanssa. Ehdin juuri ennen pakkasia pelastaa loput porkkanat.

Ruusupavut

Sato ei ollut kovin suuri tänä vuonna, mutta ainakin ensi kesän siemen on taattu.

Loput maissit, tähkät jäivät kyllä kovin pieniksi.

Varmuuden vuoksi korjasin melkein koko lehtikaalisadonkin kuivuriin. Punaiset lerpahtivat jo pakkasessa. Muokkasin muutamia viljelylaatikoita sillä talvivalkosipulit pitäisi vielä saada maahan. Ajattelin myös kylvää palsternakkaa ja ehkä porkkanaakin kokeeksi näin syksyllä.

Kardonit saivat paksun talvipeitteen koivunlehdistä ja oljesta.

Toivottavasti ne pärjäävät kevääseen.
Rattoisaa sunnuntaita kaikille!42 kommenttia:

 1. Hieno sato. Meiiläkin pitää valkosipulit pistää vielä maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saamme lämpimämpiä säitä, täällä maa on pintajäässä, eikä sula päivälläkään. Ehtisivät valkosipulit vähän juurtua.

   Poista
 2. Sinun puutarhassasi nuo pakkasvauriotkin näyttävät kauniilta!
  Meillä on piha täynnä jäätyneitä ruukkuja. Haukotuttaa ajatus syystöistä. Onneksi mies on minua pirteämpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkujen kanssa tuli kiire, sillä halusin jotkut kellariin talvehtimaan. Kaikkien kanssa en ollut ajoissa ja jotkut paleltuivat. Onneksi on kirkkaita päiviä puuhasteluun.

   Poista
 3. Tosiaan kaikki on paleltuneet. Hyvä, että ehdit kerätä sadon talteen. Keijunmekko on näin syksyllä ihmeen paljon sitkeämpi kuin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijunmekko on karaistunut syksyn mittaan, tuo minun on vähän korkeammalla maasta ja etupihalla, joka on hieman suojaisempi paikka. Nyt on sato tallessa, enempää ei voi korjata. Paitsi maa-artisokkia, jotka säilyvät parhaiten maassa kevääseen asti.

   Poista
 4. Minullakin on mökillä varmaan surullinen näky vastassa. Järven läheisyyskään ei ole pitänyt näitä pakkasia poissa. Saatiin sentään ihana, pitkään kukkinut syksy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut niin kovia pakkaslukemia monena yönä peräkkäin, ettei järven läheisyyskään ole auttanut. Pääsin aikaisin riisumaan kasvimaan ja laittamaan talvikuntoon.

   Poista
 5. Minä kun luulin ettei porkkanoita pikku pakkanen haittaa ja en ole pitänyt kiirettä. En tahdo saada niitä jääkaapissa säilymään ja maakellarin fiksailu on vielä kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanat kyllä säilyvät maassa vaikka kevääseen asti, mutta jäisestä maasta niitä on vaikea saada pataan. Minulla on onneksi maakellari minne varastoida sato talteen. Lisäksi täällä on vaarana, että joku muu pistelee porkkanat suihinsa jos niitä ei kaiva ylös ajoissa :)

   Poista
 6. Voi että, pakkanen tuli niin nopeasti, että kasvit eivät tunnu olleen ollenkaan valmiina. Eilen ihmettelin seljojen lerppuvia oksia ja lehtiä, kunnes tajusin, mistä oli kyse. Nehän olivat vielä muutama päivä sitten ihan täysin alkusyksyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman epäreilua, että ensin piti odotella kasvua pitkään ja sitten kaikki paleltuu mielestäni aivan liian aikaisin. Olisin suonut kasveille pitemmän syksyn, mutta sää on arvaamaton. Moni hyvin pikku pakasta kestävä lajikin on täällä jo menehtynyt. Toivoisin kompensaatiota varhaisesta ja lämpimästä keväästä.

   Poista
 7. Meillä kylmi aivan tavallinen syyshortensia:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä main on ollut jopa 9 asteen pakkasia, ei siitä kasvit selviä :(

   Poista
 8. Käpälämäessä sinnittelee vielä syysleimut, mutta kyllä nekin jo aika surullisilta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa kun nyt säät lämpenivät, olisi kukista vielä iloa. Muutama leimu täälläkin vielä kukkii, minusta lokakuun pitäisi olla vielä kasvukuukausi.

   Poista
 9. No ensi vuonna sitten taas. Keijunmekko sulla on ilmeisen suojaisessa paikassa, kun noin komeana vielä on.
  Mukavia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna uudella innolla ja toivathan pakkaset vauhtia syystöihin. Keijunmekko on keskellä pihaa, mutta vähän korkeammalla maasta ja etupiha on suojaisempi kuin kasvimaa pellon reunalla.

   Poista
 10. Cherin kuvaamana mennetkin näyttävät kauniilta <3 Oli kyllä melkoinen kylmyysaalto, mikä yllätti mut aiankin täysin. Vielä olis paljon puutarhahommia tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei näin varhaisiin pakkasiin osannut varautua. Tuli kiire syyshommien kanssa taas kerran.

   Poista
 11. Juu, alkaa olla mennyttä. Keijunmekko jaksaa täälläkin vielä sitkeästi kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijunmekko on yllättävän sitkeä. Hentoiset hajuherneetkin sinnittelivät pitkään, mutta nyt ne aitavat olla mennyttä.

   Poista
 12. Pakkanen ruoskii tekemään syystöitä! Hyvän sadon sait ja siementä kevääksikin, upean näköistä multaa laatikoissasi! Pakkanen on puhaltanut kylmästi ja katalasti kaikki kasvin lorpalleen, no pian on talven ja talviunen aika, tai aika suunnitella uutta kasvukautta! Ihanaa sekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa on perustettu muinaiselle pellolle, multa on hyvää ja kuohkeaa. Olen myös kumonnut ruukkujen sisällöt tuonne ja sekoittanut joukkoon. Toivottavasti talviunesta tulee normaalimittainen, eli haaveissa on aikainen ja lämmin kevät. Nyt ehtii tehdä jo vähän kevättöitäkin kasvimaalla valmiiksi.

   Poista
 13. On ollutkin muutaman asteen pakkasia jo monena yönä. Siinä ovat kasvit helisemässä. Pakkanen ei sisänsä minua haittaa, sääli vaan kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpeän raikkaat syyspäivät ovat ihania, sääli vain, että kasvit menehtyivät näin aikaisin.

   Poista
 14. Sinä sait maissia, hienoa. Minä en. Eivät ehtineet edes tähkälle ja pakkanen kaatoi varret. Surullinen näky oli kasvimaa yöpakkasen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvukausi jäi tänä vuonna hyvin lyhyeksi. Maissin tähkät ovat kovin pieniä vaikka kasvit saivat hyvän lähdön ystävän kasvihuoneessa. Kasvimaa on kohta taas autioitunut ja jää odottelemaan uutta kevättä.

   Poista
 15. Kaikki män ja ei piisannutkaan eli vielä on suuri arvoitus miten on kesäkodin laita.
  Osa daalioista on vielä maassa, tosin juurille lisäsin kerroksen multaa kun viimeksi siellä pikaiseen kävin.Aika oli niin kortilla ja kaikkea en ehtinyt tehdä.
  Tänä syksynä en olisi halunnut olla mikään kasvi ja tulla paleltua kuoliaaksi kesken parhaan kasvun.
  Satoa olet saanut hyvin näissä merkillisissä kasvuolosuhteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen hyvä sato tuli tänä vuonnakin vaikka välillä näytti epätoivoiselta. Uskoisin, että maanalaiset kasvinosat ovat säästyneet paleltumiselta, toivottavasti saat daaliat talteen.

   Poista
 16. Tämä on taas luopumisen aikaa, toisaalta se myös on helpotus. Ihanan muhevaa multaa noissa kasvulaatikoissasi ja hyvä porkkanasato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan tämä on helpotus, kaikki meni kerralla ja pääsi kunnolla syyspuuhiin. Sain valkosipulit maahan ja nyt suunnitellaan jo uutta kasvukautta. Mutta ensin talvilepo.

   Poista
 17. Minä ehdin justiinsa keräämään tomaatit sisään ennen yöpakkasia. Syyslomalla sitten on aika pistää puutarha talvipakettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla viimeiset tomaatinraakileet paleltuivat, eipä sato niistä muutenkaan olut kummoinen tänä kesänä. Onneksi on syyslomaa puutarhatöitä varten.

   Poista
 18. Hei, pitkästä aikaa😊
  Yleensä talvi yllättää autoilijat, mutta nyt pakkanen yllätti kotipuutarhurit. Tuli kiire kuivurin käynnistämiseen, sillä lehtiselleritkin meinasivat nuupahtaa minulla. Lehtikaali kyllä säilyy vielä pakkasessakin, mutta ei tykkää jos välillä lämpenee ja taas pakastaa.
  Hyvin olet satoa saanut. Tomaatteja tuli minullakin kovin vähän ja perunoille kävi samoin.
  Minun piti niin tuoda pelrgoniat ajoissa sisään, mutta -7 asteen yöpakkanen kyllä vaurioitti suurinta osaa.
  Näin tänä syksynä, mutta onneksi ensi kesä saattaa olla parempi😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan, kiva kuulla sinusta. Lehtisellerit nuupahtivat täällä, mutta alkoivat kasvaa uudestaan. Aika yllättäen pakkanen hyökkäsi. Onneksi pelakuuni olivat lasikuistilla, vain yksi ulos unohtunut sai kylmää. Oliivipuunkin toin ajoissa sisälle. Toivottavasti ensi vuonna on pidempi kasvukausi.

   Poista
 19. Pitkään ne lauhat ilmat kestivätkin, ja sitten tosiaan kertaheitolla melkein 10 pakkasta, kyllä siinä sinnikkäimmätkin joutuvat antautumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuollaisesta järkytyksestä selviä sinnikkäimmätkään, varsinainen äkkikuolema. Onneksi nyt vähän lauhtui, saan sipulit maahan. Valkosipulit odottelevat jo kevättä paksun katteen alla, mutta kukkasipulit ovat vielä pussissa.

   Poista
 20. Kuulin vasta tänään, että meidän ollessa reissussa täällä oli ollut -10 astetta. No, toki huomasin, että krassi oli ihan kuollut, mutta että noin paljon. Vanille ja muut syyshortensiat olivat jo ruskeita. Keijunmekko vain jatkaa vieläkin....kuten sinullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun pakkaskausi tuli niin aikaisin, kasveilla olisi ollut vielä paljon hauskoja syyspäiviä. Mutta monet lähtivät uudelleen kasvuun, täällä kukkivat nyt esikot ja orvokit. Kun kävin naapurissa, huomasin siellä syysleimujen olevan täydessä nupussa uudestaan. Kasvit ovat melkoisen sinnikkäitä.

   Poista

Kiitos kommentista