5.10.2015

Tapaus unikko

Osa sadonkorjuuta on siementen keruu. Ravistelen unikoiden siemekotia ja kun sisältä kuuluu rapinaa ovat siement valmiita poimittaviksi. Tänä kesänä on ollut sateita riittämiin ja joissakin kodissa siemenet olivat alkaneet jo itää.

Jokin lintu oli availlut tätä kotaa ja kosteudessa oli alkanut uusi kasvu.

Tässä kaikki siemenet ovat saaneet kosteutta ja päässet kasvun alkuun.

Mutta ei hätää, kunnollisia siemeniä tuli talteen runsaasti ja uutta on vielä kehittymässä. Viimeksi kylvetyt unikot tekevät nimittäin nyt nuppuja ja ehtivät varmaan vielä kukkia tänä syksynä.

Uuninpankolla kuivuu nyt monenlaista siemensatoa.
Unikoita

 Kehäkukkaa

Krassia, ruiskaunokkia, kääpiösamettikukkaa ja paljon muutakin pakattua toivoa seuraavasta kasvukaudesta.

Tuolla pehtoorin takana näkyy uusi pioniunikkokasvusto sekä mustakaali Nero di Toscanaa. Pehtoori tarkistaa onko oksien leikkaaminen sujunut oikeaoppisesti.

Rattoisaa viikkoa kaikille!

35 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tokihan jonkun on katsottava päältä tätä touhuilua :)

   Poista
 2. Mahtavaa, kun saat omat siemenetkin seuraavaan kauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osan siemenistä voi kylvää jo nyt syksyllä, osa kylväytyy itsekseenkin. Nyt ovat ajatukset jo uudessa kasvukaudessa.

   Poista
 3. Pehtoori on hyvä olla, pysyy työläiset kurissa ja nuhteessa :)
  Meilläkin siemenkodat ovat kärsineet kosteudesta mutta silti sai hyvän määrän siemeniä talteen. Pelkästään pioniunikkoa tuli puoli litraa. Kehäkukat on tarkoitus kerätä tänään pois pakkasten alta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei puutarha-apulainen pääse lusmuilemaan. Pioniunikot moninkertaistuvat kesän aikana, minullakin taitaa olla litran verran siementä. Osan jätän linnuille. Kehäkukukat kukkivat vielä, mutta aina välillä poimin kypsyneitä siemeniä kuivamaan. Ainakin noita kasvaa ensi kesänäkin puutarhassa.

   Poista
 4. Kylvätkö ne kaikki uudestaan vai käytätkö siemeniä johonkin? Unikonsiemeniä lähinnä aattelin johonkin leipomusten päälle tai jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa siemenistä menee jakoon, mutta enimmäkseen kylvän ne uudestaan. Kai nuo ihan syötäviäkin ovat, en ole kyllä käyttänyt leipomuksiin. Ehkä pitäisi kokeilla.

   Poista
 5. Suloisen innokkaita nuo itämään lähteneet siemenet vielä kodassa mutta jo kasvun intoa puhkuen! Kerran söin greippiä, jossa oli itämään lähtenyt siemen, pakkohan se oli istuttaa ruukkuun kasvamaan, kun oli tuollainen kasvuinto.
  Täällä ei kyllä nyt mikään varmaan idä, on hirveän kuivaa. Elokuusta alkaen on tullut hyvin vähän vettä, nytkään ei ole satanut viikkoon ja 10 vrk:n ennuste ei lupaa tipan tippaa. Hassua, kun pitää juosta kastelukannun kanssa pitkin pihaa lokakuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nakkelin kosteutta saaneet siemenkodat kukkapenkkeihin, varmasti jokin siemen onnistuu ensi kesänäkin. Meillä on satanut ihan kohtuullisesti ja täällä on vuorokauden lämpötilaeroista johtuva voimakas kaste, se hoitaa peruskastelun. Ruukkuja pitää kuitenkin vielä muistaa kastella, eivät pääse kastelukannut vielä talvilepoon.

   Poista
 6. Pakattua toivoa uudesta kasvukaudesta. Olipa ihanasti sanottu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uskomaton kasvuvoima ja toivo paratiisin uudesta ilmestymisestä elää pienissä siemenissä.

   Poista
 7. Ihanan suuret määrät siemeniä! Meillä on pienet kouralliset kutakin, mutta siitähän se lähtee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemeniä on paljon maa-alaan nähden, mutta sinne ne vain humahtavat taas keväällä. Toki tuosta joutaa uillekin kasvun ihmettä jaettavaksi.

   Poista
 8. Mulla on vähän laiskuutta nyt tuossa siementen talteen otossa, mutta olen kyllä puistosta noukkinut ihanien vaaleanpunaisten suurten unikoiden siemeniä, ja ajattelin ne laittaa nyt syksyllä maahan. Niin ja tokihan noukin pakolliset krassit, kehäkukat ja samettikukat talteen ja vähän harjaneilikkaa kylvin jo maahan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä todellakaan kuulosta laikalta tuo siementen keruusi. Runsaasti oletottanut siementä talteen ja jo kylvänytkin.

   Poista
 9. Siellä on jo kevätkylvöt mielessä, ihanaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja syyskylvötkin vielä tekemättä :)

   Poista
 10. Upea ja esteettisen kaunis siemensato, tänä vuonna siemeniä en kerännyt, en saanut aikaiseksi, no härkäpapujen siemeniä kyllä tietenkin! Kevät siintää jo mielessä, uusi kasvukausi ja se on niin voimaannuttavaa!

  Pehtoori hoitaa hommansa taidolla ja ajatuksella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä hommasta ei tulisi mitään ilman kunnon pehtooria :) Monet yksivuotiset kylväytyvät itsestäänkin. Mielessäni siintää suuri kukkaniitty, joten siementä on hyvä koota talteen.

   Poista
 11. Hyvästi on siemeniä tallessa tulevaa varten, tuo unikonsiementen keruu oli uutta minulle. Ne ovat maatuneet meillä aina sitä mukaa kun ovat kukkineet. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuivaamista niissäkin. Perunarintamalla oli yksi penkki päässyt myyrän ravinnoksi, oli yhtä käytävää koko penkki. Onneksi jäi perunaa omaksi tarpeeksikin.. Kamalaa miten olen vierottunut netissä notkumisesta, aika ajoin käyn "iltasatuna" lukemassa blogea mutta en kirjaantuneena ja kommentointkin jää aina nykyään, ehkä tästä tormistoidun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri toissapäivänä nostin viimeiset perunat maasta ja iloitsin siitä, etteivät myyrät ole niitä löytäneet. Aloittaessani oli toisin, myyrät kuskasivat juurekset omiin varastoihinsa ja haukkasivat jokaisesta. Nyt pehtoori ja kasvimaata ympäröivän kasvillisuuden hävittäminen pitävät myyrät loitolla. Ehkä on tarpeen joskus vieraantua netissä notkumisesta ja priorisoida muita asioita :)

   Poista
 12. Olen ihan sanaton ihastuksesta! Jotain pienimuotoista samaa puuhaa täälläkin on ollut, mutta ei siitä voi puhua samana päivänäkään, kun vertaa näihin sun siemensavottapuhiin. Iloa tuottavaa puuhaa joka tapauksessa. rentouttavaa! Jos sulla on kovin paljon unikonsiementä ja sitä jää yli, ostaisin siemeniä mielelläni. Meillä oli niin ihana unikkopelto ensimmäisenä kesänä. Tänä vuonna unikoita ei tullutkaan ja kaipasin niitä kovasti. Jos siis ylijäämää sattuisi olemaan, tönäise vaikka meilissä ;) jovelassa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siementen keruu kannatta, on mitä viskoa maahan keväällä :)
   Unikonsiemeniä on runsaasti, niistä riittää unikkoniitty Jovelaankin. Kaikkien siementenhän on päästävä maahan keväällä.

   Poista
  2. Oiii! Ihanaa! Tekee mieli ihan hihkaista, kun se unikkoniityhomma tänä vuonna oli melkein vattalleen käymisen aiheuttava juttu ;)

   Laittele meiliä kun joudat, ei kiirettä :)

   Poista
 13. Ihania siemenkuvia! Ne todella ovat toivoa täynnä. Ja luen just Mari Mörön kirjaa. Siinä sanotaan, että aina on viides vuodenaika olemassa ja se on toivo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhanhoito on toivoa täynnä, vaikka kaikkiei aina onnistu, toivo elää. Siemenissä on runsaasti toivoa :)

   Poista
 14. Tuota en ole vielä opetellut. Puutarhuriuteni sai jo tänä keväänä kolahduksen, kun suurin osa siemenistä kylvämistäni taimista ei onnistunut. Oli tyydyttävä ostotaimiin. Mutta harjoitus tekee kai mestarin tässäkin lajissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mennyt kesä oli vaativa kokeneellemmallekin puutarhurille. Ensi kesänä uudestaan, on hyvä motto puutarhurille. Onneksi on saatavilla ostotaimia.

   Poista
 15. Lupaus keväästä ♡
  Meillä kukki särkynyt sydän uudelleen pari viikkoa....nyt pakkanen nujersi sen. Oli tosi söpö.
  Eilen oli UPEAT revontulet! En ole yhtä selkeitä ja nopeasti liikkuvia mahtavia kuvioita tekeviä tulia koskaan ennen nähnyt. Taivas oli pilvetön pakkasen vuoksi. Mahtoiko näkyä teilläpäin?
  Mukavaa loppuviikkoa Cheri ja Nero♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En nähnyt revontulia, mutta täytyypä olla tarkkana lähi öinä jos vaikka se nautinto olisi tarjolla yötaivaalla. Monen yön pakkaset ovat nujertaneet useimmat kukkijat, sääli. Nerolla on kiireitä kun jyrsijät etsivät talvisuojaa rakennuksista.

   Poista
 16. Unikon siemenet ovat parasta leivän päällä En vieläkään unohda lapsuuden Ehon leipää Pariisin sarvea ja päällä herkulliset unikonsiemenet. <3 Upea Nero <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun leipomaan :)
   Siemenistä on moneksi. Neron uusi talviturkki on upea, pehtoori sen kuin komistuu.

   Poista

Kiitos kommentista