19.10.2015

Pottumainen tomaatti ja outo hyvitys

Viikonloppuna mm. haravoitiin. Nerosta lehtikasat ovat kiehtovia, niissä on kiva hepuloida.

En ole muistanut ollenkaan mainita PotaTom-kokeilua. Tomaatti ja perunat samasta kasvista. Kesällä Prismassa myytiin muutamalla eurolla taimia, jotka eivät olleet menneet kaupaksi alkuperäisellä, yli 13 euron hinnalla. Kalliita tomaatteja, vaikka tulisikin perunat samasta saavista. Peruna ja tomaatti vartetaan toisiinsa, PotaTomia ei siis voi kasvattaa siemenestä, siitä johtuu korkea hintakin. Tomaateista minulla ehti kypsyä vain yksi ja raakileet paleltuivat yöpakkasissa, mutta kun kumosin ruukun niin sieltä tosiaan löyti myös perunoita. Taidan kuitenkin kasvattaa vastedes perunat ja tomaatit erikseen.

Usein reklamoidessaan virheellisestä tai vaillinaisesta tuotteesta saa vähän hyvitystä vaivasta. Niin kävi minullekin kun ilmoitin, että viime viikon sunnuntain Hesari ei  ilmestynyt postilaatikkoon. Sain pikaisen vastauksen ja oikeudet lukea lehti verkossa. Eikä siinä vielä kaikki. Alkuviikosta sain sunnuntainumeron neljänä kappaleena, kukin postitettu omassa kirjekuoressaan. Kumma juttu, yhtään en osannut riemuita, että sain näin paljon hyvitystä :)

Tänä syksynä ei ole sienisaallilla päässyt kerskumaan. Lokakuun puoliväliin mennessä en ollut poiminut yhtään suppilovahveroa. Sunnuntaina lähdin pienelle tarkastuskierrokselle ja ilokseni huomasin, että uusi suppilovahverosukupolvi on nousemassa. Paljon pieniä sieniä kurkki sammaleesta. Poimin sen verran, että kuivurin viitsii käynnistää, loput jätin vielä kasvamaan.
Eli kannattaa lähteä sienimetsään.

Mukavaa viikkoa kaikille!

62 kommenttia:

 1. No on sulla nyt lukemista koko päiväksi, ei ainakaan uutiset lopu kesken =) Vähän kyllä huvitti =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän ei aina ole parempi, mutta paperinkeräys kiittää :)

   Poista
 2. Saiskos noista hesareista jotain askarreltua...? :D No, jos tarttee tehdä uusia kohopenkkejä, on sitten vähän enemmän ´aluskatetta´.
  Kiva kuulla, että sieniä alkaa nousemaan. Täytyykin käydä tarkastelemassa lähiseudun metsät.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ennen, suuren Hesarin aikoihin, lehti oli mainio suoja-alusta monille askarteluille tai kääreenä. Pienhesari ei ole yhtä käyttökelpoinen siihen tarkoitukseen. On luvattu leutoa säätä, joten suppikkset kasvavat nyt vauhdilla.

   Poista
 3. Hesarit oli ennenvanhaan ainakin ihan ykkösjuttu, kun pesi ikkunoita. Tuli super kirkkaat ikkunat, kun kuivasi hesarilla. Ja loistavaa, jos suppiksia löytyy metsästä. Ehkäpä pitäisi suunnata metsään tai sitten laitan vaan äitin poimimaan. ;D (himosienestäjä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdelläkin Hesarilla hinkkaa monta ikkunaa:)
   Pakkanen on vienyt hirvikärpäsetkin metsästä, tapasin vain yhden. Himosienestäjät poimivat mielellään muillekin, silkastametsästämisen riemusta.

   Poista
 4. Haravointipuuhissa oltiin täälläkin. Nyt oli hyvä hetki haravoida, kun lehdet ovat kuivia ja kevyitä. Minä löysin vielä neljä tattia, mutta tunnustan olevani vielä niin aloittelija, etten tunnista suppilovahveroa. Jotain tämän näköisiä metsässä näin, mutta niissä ei mielestäni ollut selkeää suippoa lakkia… Hieno saalis sinulla huonon sienisyksyn huomioon ottaen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivia lehtiä on ilo haravoida ja niistä saa hyvää talvisuojaa kasvimaalle. Suppilovahvero on helppo tunnistaa, mutta paras sienen tunnistamisneuvoni on, että älä poimi mitään, mitä et 100 % tunnista. Sienikirja tai netin oppaat ovat hyviä sienestyskavereita. Kokenut sienestäjä on ihan paras opas. Tänä syksynä olen herkutellut vain viime vuoden kuivatuilla tateilla :)

   Poista
 5. Hupaisa hyvitys. Pitääkin tarkistaa yksi suppispaikka. Pari olen jo tarkistanut. Ja oli pelkät minialut näkyvissä. Nero taitaa ottaa ilon irti, kun piika haravoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla heräsi usko hyvään suppissatoon tänäkin syksynä. Nerosta on mukavaa puuhastella pihalla piian kanssa ja osallistua haravointiin.

   Poista
 6. Oletpas sinä kranttu, kun et hyvityksistä perusta :)

  Heh, kuulin joskus tuollaisesta pottutomaatista ja hieman ikään kuin ihmetytti moinen yhdistelmä. Nyt ehkäpä tuli todistettua, että ihmetykseen sattoi olla syytäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatimattomattomana ilmoitin, että yksi olisi riittänyt :)
   Kaikkea sitä keksitään, peruna ja tomaati ovat sukulaisia, joten yhdistäminen onnistuu. Toisenlaisessa ilmastossa kasvi voisi olla hyvä idea.

   Poista
 7. Nerosta on mukava leikkiä lehtikasassa ei noita sieniä ole täällä päin oikein ollut. Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerokin nauttii kauniista syyspäivistä. Onneksi sienestyskausi ei vielä ole ohi.

   Poista
 8. Hesareista sais hyvää paperimassaa... ;)
  Kiitos vinkistä, pitää viel kerran yrittää sieneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus askarrellut paperimassasta, mutta nyt ei ole sellaista puuhaa suunnitelmissa.
   Onnea sienimetsälle!

   Poista
 9. Tuli tosta sun saamasta hyvityksestä mieleen 23 vuoden takainen tapaus Thaimaasta. (Olin silloin siellä oppaana ja yksi meidän asiakas halusi hypätä benji-hypyn ja hyppäsikin. Siinä vaan kävi matkalla niin, että yksi remmi petti siinä hypyn aikana. Isolla säikähdyksellä kuitenkin selvittiin ja hyppyjä tarjonnut firma lupasi hyvitykseksi, mitäs muuta kuin uuden hypyn :D. Ei lämmittänyt sekään mieltä..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D, jos köysi olisi katkennut kokonaan, olisi varmaan saanut kaksi uutta hyppyä hyvitykseksi.

   Poista
 10. Joskus nuo hyvitykset ei ole ihan loppuun asti ajateltuja, yksikin sunnuntain lehti alkuviikosta on vanha uutinen - tutuksi on tullut toisen päivälehden kanssa tuo tyyli.

  Mikähän lie otus oli Lillan nurmikolla viettänyt rattoisan hetken lehtikasan kanssa, olin haravoinut pienen lehtikasan ja jättänyt nurmikolle, seuraavalla kerralla se oli levällään kuin jokisen eväät :) - selkeästi pöyhitty, ei tuulen riepoma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänöjussi on tainnut riemuita Lillan lehtikasassa. Luultavammin jokin otus, vaikka lintu, etsi sieltä etanoita ja kotiloita. Eli oli tavallaan palvelus sulle :)

   Poista
  2. sulle olis pieni haaste mun blogissani :)

   Poista
  3. Kiitos, käyn kurkkaamassa.

   Poista
 11. Mä kokeilin myös tomaattiperunaa. Lapussa luki Tomtato. Tomaatteja tuli yhtä hyvin kuin muistakin tavallisista taimista. Mullan alta löytyi vain kaksi isoa perunaa. Kaverilla tuli myös tomaatteja, mutta ei perunoita. En ehkä tämän kasvin varaan laskisi satoani. Kivaa tällaisia on kokeilla. Mä olen niin dinosaurus, että perunat perunoina ja tomaatit tomaatteina mieluummin. Tällaiset oudokit eivät ole niin omaan makuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa kunnon satoa niin tehokkaampaa on viljellä potut ja tomaatit erikseen. Hauska kokeilu, mutta en maksaisi 14 euroa tomaatin taimesta vakka saisin muutaman perunankin kaupanpäällisiksi.

   Poista
 12. Hassu hybridi! :D Kuulostaa tosiaan niin eksoottiselta etten välttämättä itse uskaltaisi kokeilla,

  Nero näyttää riemuitsevan lehtikasoista, ihana myllääjä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä maistanut perunoita, mutta ihan normaaleilta ne näyttävät :)
   Nero taisi leikkiä, että lehtien alla piileskelee metsämyyrä.

   Poista
 13. Kuulin tuosta pottutomaatista vasta syksyllä, ihan kiinnostavaa mutta hassua! Parvekkeelle tietty hyvä, kun tilaa on vähän.
  Ihana hepuliNero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, parvekeviljelyssä erinomainen yhdistelmäkasvi. Tomaatti oli erittäin satoisa, mutta tälläisenä kesänä sato ei ehtinyt kypsyä ulkosalla. Kiva nähdä Nero iloisena. Täällä liikkuu ilves, näin jälkiä hiekassa, ja Nero on syystäkin ollut hermostunut. Piian kanssa liikkuminen on kuitenkin turvallista.

   Poista
 14. No voihan Hesaripläjäys. Melkoinen korvaus. Kiva kuulla kokemus pottutomaatista, ehkäpä ensi suvena toteutan pussiperunahaaveeni ja jätän yhdistelmän tyystin. Ihana Nero, minäkin rakastan hepuloida lehdissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaan Hesarista vain sunnuntainumeroa ja sen kylkiäisenä saan erinomaisen kuukausiliitteen. En kuitenkaan jaksa lukea lehteä kuin kerran :)
   Sain erinomaisen sadon saaviperunoita tänä kesänä ja uusia pottuja jo juhannuksena. Aion jatkaa tällä linjalla. Saavit sai kätevästi siirrettyä turpeineen kellariin, perunat säilyvät hyvin.

   Poista
 15. Puutarha on nykyään sen verran hyvä business, että kaikkea on lupa yrittää. Aika moni on tuota tomaattiperunaa kokeillut ja todennut, että sen hyödyt ovat aika marginaaliset. Hauska kokeilu sinänsä.
  Neljä saman päivän Hesaria menee jo mauttomuuden puolelle. Tänään juuri piilotin vinon pinon sanomalehtiä kivituhkan alle ja mietin, ettei digilehdet sentään katemateriaaliksi taivu.
  Nerossa on vielä sen verran nuorekkuutta, että se jaksaa nauttia syyslehdistä. Juuso köllöttää mieluummin takkahuoneen nojatuolissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten Saila tuossa ylempänä kommentissaan sanoi voisi PotaTom olla hyvä kasvi parvekekasvatukseen. Tälläiselle hyötyviljelijälle se on lähinnä hassu kuriositeetti.
   Epäilen, että tuo neljä Hesaria, kaikki omassa kuoressaan postitettuna on jonkinlainen virhe. Hyvityksen hoiti posti, joten voihan tuo olla jäynäkin. Vaikka luenkin paljon asioita diginä, niin sanomalehden haluan printtinä, on se vaan niin erilaista katsella suuria kuvia ja komeaa taittoa fyysisessä muodossa. Ja tosiaan ei käy digi katteeksi :)
   Nero jaksaa vielä leikkiä vaikka onkin jo aika ukko. Pimeinä iltoina ollaan riehuttu matot ruttuun.

   Poista
 16. Et ajatellut myydä ylimääräisiä Hesarikappaleitasi eteenpäin? ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostakaa pari päivää vanha HesarI puoleen hintaan :D

   Poista
 17. Hyvittelyä oikein reilummasti ;) Luin kesällä aamulehteä digiversiona, enkä oikein tykännyt. Painettua versiota voi kaksi ihmistä lukea paremmin yhtäaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin reilua! Jotkut jutut luen mielelläni netissä, mutta päivälehden ja kirjat haluan nauttia printtinä.

   Poista
 18. Nerolla ja Taavilla tuntuu olevan samat harrastukset lehtikasoissa:)
  Vähänkös nauratti tuo sun saama hyvitys:D

  Vieläköhän ehtis sieneen.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taavilla on myös kehittyneet harrastukset :)
   Kohtapuoliin kannattaa lähteä kurkkaamaan sienipaikkoihinsa, yllätys voi olla iloinen.

   Poista
 19. Nooh, triplanumerot on hyvä käyttää saunan sytykkeenä jos ei muuta keksi:) Suppiksia olen minäkin kaipaillut joten en taida vielä heittää toivoani niiden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän lehdille käyttöä löydy :)
   Olen koko syksyn toitottanut, että vielä ne suppikset nousevat. Välillä hiipui omakin toivo, mutta oli hienoa huomata olevansa oikeassa.

   Poista
 20. Kyllä neljä on liikaa, ehdottomasti. Toisaaltaan tuo on ollut ilmeisesti jokin hassu kämmi.
  Minä sain hyvän hyvityksen, Aamulehti oli viime viikolla yhtenä päivänä myöhässä ja tänne meille sitä ei jaettu ollenkaan??
  Soitin seuraavana päivänä ja kyselin lehteni perään ja kappas olisivat sen lähettäneet, mutta sanoin sen olevan turhaa. Hyvityksenä sain kahden päivän siirron seuraavaan laskuun.
  Nerolle terveiset, olehan varovainen, ilves on tosi vaarallinen, pysyttele vain kotipihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan olisikin ollut järkevä hyvitys tämän nelinkertaisten uutisten sijaan.
   Toivottavasti Nero osaa varoa. Nyt olen ensimmäistä kertaa tyytyväinen siiä, että sankka kuusimetsä pihan reunalta kaadettiin. Nero on kiltisti viettänyt yöt sisällä, aamulla se käy lenkilla ja kun herään on se taas vieressäni nukkumassa.

   Poista
 21. Suppilovahveroita!!! Ihanaa!
  Ja Nero nauttii lehtien levittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jo ihmettelin jääkö yksi suppilovahverosukupolvi kokonaan ilmestymättä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Neron tyyli haravoida :)

   Poista
 22. Vastaukset
  1. Oli ilmeisesti jäänyt runsaasti ylimääräisiä lehtiä :)

   Poista
 23. Hieno suppilovahvero saalis! Sunnuntaina olimme 40 minuuttia sieniretkellä ja saaliina oli 10 kanttarelliä sekä reilusti raitista ilmaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raitis ilma on herkkua :)
   Minäkin kiertelin muutamassa varmassa paikassa ennen kuin tärppäsi. Aion mennä vielä uudestaankin.

   Poista
 24. Jopas olivat anteliaita Hesarilla :D Jos meinasivat, että tarvitset sytykkeitä? ;)

  Luin toisesta blogista tuollaisesta PotaTomista. Ihan kiva idea, mutta onpa hinnakas! Taitaa olla ehkäpä johonkin parvekepuutarhaan sopiva idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä käytetään tuohta sytykkeenä, eikä kalan kääreitäkään tarvita :)
   Ruukkuviljelijälle PotTom on hyvä lajike, mutta minun viljelytavoillani pottumaa on pottumaa ja tomaatit saavat joskus oman lasihuoneen. Unikkopeltosi on jo pakattu, odottelee pääsyä postin kuljetettavaksi :)

   Poista
 25. Minäkin katsoin noita perunatomaattitaimia keväällä. En ostanut, mutta sain hyvät sadot molempia erikseen. Perunat on pistelty, mutta tomaatteja kypsyy jatkuvasti lisää keittiön sivupöydällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edullisemmin ja suuremman sadon saa kun kasvattaa molemmat erikseen. Mutta pitihän tuotakin kokeilla kun halvalla sai :). Minä unohdin viimeiset tomaatinraakileet ulos ja ne paleltuivat.

   Poista
 26. Voi ei, no ainahan sanomalehteä tarvitsee sytykkeeksi ja itse käytän myös roskisten pohjalla keittiössä. Sitten niiden päälle vasta roskapussi. Jos tulee valumia pussista niin hyvin imee paperi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama tekniikka, roskiksen ja kompostiastian pohjalla on sanomalehteä, mutta yksi sunnuntainumero riittaa pidempään kuin viikko :)
   Naapurin isäntä kävi kahvilla ja vei jo yhden lehden sytykkeeksi. Loput sitten paperinkierrätykseen.

   Poista
 27. Hesari hoitaa reklamaatiot tosi hyvin. Tällä kertaa sinun tapauksessasi aivan erityisen hyvin (?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaankaan voi valittaa, hyvin hoidettiin lehden puuttuminen. Lisäksi sain vielä makoisat naurut neljänkappaleen lähetyksestä.

   Poista
 28. Kummallista nirsoilua hyvityksen suhteen =D
  Hö. Olin aika skeptinen pottutomaatin suhteen, vaikka kyllähän niitten pitäisi yhdessä satoa tuottaa. En ostanut tainta. Voi Nero...nautiskelee syksystä. Ole vaan tosi varovainen, jos ilves on lähimailla. Turvallista syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En satsaisi täyshintaiseen pottutomaatin taimeen, sillä hinnalla saa siemenperunat ja monta tomaatin tainta. Nero viihtyy onneksi pihapiirissä ja viettää yöt sisällä. Kylän pururadalla oli nähty karhun jäljet, sienimetsässä ollaan jännän äärellä :)

   Poista
 29. Kaikenlaisia juttuja olemassa, hauska kokeilu peruna-tomaatista. Hesarit, voi ihmettä miten noin monta tuli, olisivat jakaneet eri päiville edes. Pidähän kamera valmiina jos karhu kävelee vastaan, huh siinäpä kuvauskohdetta kerrakseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En haluaisi törmätä karhuun sieniretkellä vaikka se olisikin mainio kuvauskohde. Voi olla, että siinä hyytyisi niin, ettei kuvaamisesta tulisi mitään :)

   Poista
 30. Oho, uutta sukupolvea. Minä luovuin toivosta, kun muutaman kerran käytiin katsomassa ja tuskin mitään löydettiin. Viimeksi nähtiin moneen kertaan jäätyneitä ja sulaneita huonoja suppilovahveroita ja niitäkin vain vähän. Ei tehnyt mieli poimia. Nyt ei olla käyty katsomassa, vaikka voisi täälläkin uutta sukupolvea olla. Nyt taas luvataan kylmiä pakkasöitä, joten suppilovahverot luultavasti jäävät meiltä tällä kertaa poimimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin perjantaina etsimässä sieniä ja näinkin paljon pikkuruisia alkuja. Saaliiksi sain kuitenkin vain märät vaatteet ja muutaman mielenkiintoisen oksan. Jos tulee kovat pakkaset voi sienestyksen tältä vuodelta unohtaa.

   Poista

Kiitos kommentista